Nieuws

Vincent Jannink maakt ‘Nieuwsfoto van 2022’

Een foto van een asielzoeker in het opvangcentrum in Ter Apel is verkozen tot de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2022. De foto werd gemaakt door ANP-fotograaf Vincent Jannink, die ook veel sportfoto’s maakt.

Foto: ANP/Vincent Jannink)

Ook genomineerd waren onder meer foto’s van Rob Engelaar (stille tocht voor de vermoorde Gino in Maastricht), Laurens Bosch (gijzeling bij Apple Store in Amsterdam) en twee keer Ramon van Flymen (drukte op Schiphol en  Oekraïense vluchtelingen op Amsterdam Centraal).

,,Vijf winnaars wat mij betreft. Alle vijf de foto’s zijn goede nieuwsfoto’s. Ze geven treffend de essentie weer van belangrijke nieuwsmomenten. En dat is waar een goede nieuwsfoto aan moet voldoen”, aldus jurylid Leo Blom, die samen met Eva de Vos (Het Parool) en lector journalistiek Danielle Arets de jury vormde.

Laurens Bosch won de publieksprijs voor zijn foto na de beëindiging van de gijzeling van de Apple Store in februari. De foto kreeg van de twaalf kanshebbers de meeste stemmen.

De fotoprijs, voorheen bekend als de Jos van Leeuwen Fotoprijs, werd voor het vijfde jaar op rij uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Bart Maat met zijn foto van Kajsa Ollongren die het Binnenhof verlaat met de leesbare notitie ‘Omtzigt functie elders’. Hij werd door zowel de jury als het publiek verkozen tot winnaar.