Nieuws

Thijs Zonneveld blijft ook als wielrenner nog journalist

Thijs Zonneveld gaat zijn journalistieke werk voor het AD combineren met wielrennen bij BEAT Cycling, een Nederlandse ploeg op het derde profniveau op de weg. Hij gaat zich toeleggen op offroad-wedstrijden: op het gravel en het strand. ,,Ik ga er geen letter minder door schrijven, geen podcast minder opnemen”, beklemtoont Zonneveld in het AD.

(Foto: ANP/ Marcel Okhuizen)

Volgens Zonneveld heeft hij met zijn ploegleiding afspraken gemaakt over de vrijheid die hij behoudt om zijn ervaringen als wielrenner te beschrijven ,,Bij BEAT laten ze me helemaal vrij in wat ik journalistiek  doe, zeg, roep en schrijf. Ik mag alles zeggen en schrijven, ik hoef geen verhaaltjes te spinnen. Honderd procent transparantie  Goed is goed, slecht  is slecht.”

Tot 2007 was Zonneveld (42) actief als wielrenner. Hij stopte uit frustratie omdat  rijden voor een World-Tour-ploeg voor hem niet haalbaar bleek. De opkomst van de ‘gravelscene’ inspireerde Zonneveld tot een comeback. ,,Ik wil weten wat er speelt in het huidige wielrennen”, aldus Zonneveld, die in 2008 werd verkozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar. ,,Ik geloof heel erg in participerende journalistiek: met de poten de klei in”, zegt hij op Villemedia.

Zonneveld stopte nooit helemaal met wielrennen. Zo won hij vorig jaar nog de eerste wedstrijd van het NK Gravel Series. Belangrijkste doelen dit jaar zijn voor hem als wielrenner het Unbound Gravel in Amerika, het NK strand en gravel en het WK gravel in Italië.