Nieuws

‘Beeldrijke’ termen Peter Knegjens in Van Dale

Een aantal uitdrukkingen van voormalig sportverslaggever en quizmaster Peter Knegjens (1916-1996) krijgt een vermelding in het woordenboek Van Dale. Vooral tijdens de Olympische Spelen van 1948 maakte Knegjens zich populair, onder meer met zijn verslaggeving van de prestaties van atlete Fanny Blankers-Koen, die vier keer goud won.

Peter Knegjens introduceerde uitdrukkingen als ‘Aju paraplu’,  ‘Dat ziet er gezond uit’, ‘Grote klasse’ en ‘Nondeju’. Zijn teksten groeiden uit tot staande uitdrukkingen.

Peter Knegjens als presentator van de AVRO televisiequiz ‘Wie-Kent Kwis’. (Foto: Anefo / Nationaal Archief).

Als radioverslaggever werkte Knegjens vooral voor de AVRO. Ook was hij korte tijd quizmaster van de ‘Wie-Kent-Kwis’ van de AVRO. Hij presenteerde de quiz in 1973 slechts zeven maal en werd toen ontslagen, volgens de AVRO wegens dronkenschap tijdens de uitzending. In de jaren tachtig presenteerde Knegjens nog lange tijd het radioprogramma ‘Met Het Oog Op Morgen’.

Als atleet was Knegjens een talentvol tienkamper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij een tijd ondergedoken. Na de bevrijding ging hij op een zeeschip werken en  runde hij enige tijd een nachtclub in Casablanca (Marokko). Vervolgens werd Knegjens door de AVRO gestrikt als radioverslaggever bij sporten als atletiek, boksen, zwemmen en motorsport. Naast zijn mediawerk was Knegjens actief in de reclamewereld. Hij  noemde zichzelf onder meer de bedenker van de slogan ‘Heerlijk, helder, Heineken’

Hoofdredacteur Ton den Boom van Van Dale noemt de uitdrukkingen van Peter Knegjens beeldrijk. Den Boom: ‘De uitdrukkingen worden een halve eeuw later nog heel vaak aangetroffen. Het is heel beeldrijk taalgebruik en het zijn woorden waar emotie aan kleeft. Bovendien waren er in die tijd maar twee netten: iedereen keek hetzelfde programma en hoorde deze woorden."