Nieuws

NSP-Sportpersoonlijkheid Sarina Wiegman ‘altijd hoffelijk, altijd vriendelijk’

Het NSP-bestuur heeft de titel van Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2022 toegekend aan voetbalcoach Sarina Wiegman. Zij volgt daarmee Femke Heemskerk op, de winnares van 2021.

NSP-voorzitter Marco Knippen wees namens het unanieme bestuur op haar opvallende uitstraling, waarmee ze zowel in Nederland als in Engeland de harten van de media en het grote publiek veroverde. ,,Altijd hoffelijk. Altijd vriendelijk naar de steeds grotere aantallen journalisten die iets van haar wilden weten. Vast niet makkelijk in een andere taal. Maar ze gaf geen krimp en toonde zich een waar ambassadeur voor het Nederlandse voetbal.”

Sarina Wiegman voelt zich vereerd met haar uitverkiezing tot NSP-Sportpersoonlijkheid 2022 (Foto: Gerard den Elt)

Knippen reikte de prijs afgelopen vrijdag uit op een naar Wiegman vernoemd Johan Cruyff Court in haar woonplaats Monster. De bondscoach van het Engels vrouwenvoetbalelftal kon wegens de drukke voorbereiding op het WK voetbal komende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland de prijs niet in ontvangst nemen tijdens de NSP Sport & Media Borrel bij Nederlandse Loterij in Rijswijk.

Wiegman krijgt de prijs voor zowel het behalen van de titel met het Engelse elftal op het EK voetbal voor vrouwen als voor haar soepele en voorbeeldige omgang als coach met de media. De 53-jarige Haagse wist daarmee veel aandacht en hartstocht op te wekken voor het zich almaar ontwikkelende voetbal voor vrouwen.

De NSP reikt de prijs sinds 2014 uit aan die persoon in de sportwereld die prestaties vergezeld laat gaan van een goede representatie in de media. Voorgaande winnaars zijn onder anderen Arjen Robben, Max Verstappen, Sven Kramer, Annemiek van Vleuten, Robin van Persie en Femke Heemskerk.

Knippen prees Wiegman verder voor haar rol in de snelle evolutie en emancipatie van het voetbal voor vrouwen, zowel in Nederland en Engeland als elders in de wereld.

,,Veel werden het er wel, al die verzoeken voor een interview”, aldus de NSP-voorzitter. ,,Een paar honderd. Oei, dat was geen doen. Maar om toch iedereen te woord te staan, werd er een speciale Sarina-mediadag georganiseerd op Wembley. Omringd door tientallen Britse journalisten stond ze haar mannetje. Daarna nog alle tijd voor de Nederlandse pers. Altijd met een lach.”  

Wiegman zegt ‘super vereerd’ te zijn met de prijs. ,,Het zegt allereerst dat vrouwenvoetbal heel erg in de publiciteit is geweest, en daar wil ik de media graag voor bedanken. Het is natuurlijk een teamprestatie van spelers en staf, maar als je dat mag uitdragen en het wordt gewaardeerd op deze manier, dan ben ik daar trots op en heel erg vereerd. Ik doe niet zo heel veel bijzonders. Ik vertel gewoon wat we doen en waarom we dingen doen, dat wordt kennelijk als iets bijzonders opgevat. Uiteindelijk ben en blijf ik gewoon mezelf. Ik probeer er niet omheen te draaien.”