Nieuws

Lennart Bloemhof van Formule 1 naar NOS

Na negen jaar is er voor Lennart Bloemhof een eind gekomen aan verslaggeving van de Formule 1 voor de Volkskrant.

Hij is in dienst getreden van de NOS als nieuwscoördinator voor alle platforms. Als freelancer werkte Bloemhof (35) al voor zowel de Volkskrant als de nieuwsredactie van de NOS.

Opvallend in de verslaggeving van de Formule-1 door Lennart Bloemhof was zijn aandacht voor de achtergronden van de sport. Bloemhof:  ,,Eerder had de Volkskrant de autosport nooit intensief gevolgd. Toen in 2014 bekend werd dat Max Verstappen de Formule 1 inging vond ik op de redactie een nummer van zijn vader, Jos Verstappen. Die heb ik toen gebeld, en daar een mooi verhaal van gemaakt. Vanaf dat moment deed ik de Formule 1. Ik heb me vooral toegelegd op uitleg-stukken omdat er voor niet ingelezen Volkskrant-lezers nog veel te verklaren viel over Formule 1. Dus kwam ik met verhalen over bijvoorbeeld het stuur dat met zoveel knoppen ingewikkelder is dan een gemiddelde computer, of over de fysieke belasting die nodig is om van 200 kilometer per uur te kunnen remmen naar 50 kilometer.”

Lennart Bloemhof op de grid in Spa-Francorchamps

Jaarlijks volgde Lennart Bloemhof vijf à zes races ter plekke. ,,In een enkel jaar ben ik bij tien races op locatie geweest, ook om duidelijk te krijgen welke machten er achter de Formule 1 schuilen. Na de race in 2021 in Abu Dhabi waar Max Verstappen wereldkampioen werd,  kreeg ik het gevoel zo ongeveer alles wel te hebben opgeschreven wat er te melden viel over Formule 1 en dat het tijd werd om naar iets anders uit te kijken.”

Lennart Bloemhof werkte vanaf 2012 voor de Volkskrant, aanvankelijk als stagiaire. ,,Ik heb ook roeien gedaan en de Amerikaanse sporten, typische feitesporten waar ook veel over uit te leggen viel. Bij de NOS word ik als nieuwscoördinator verantwoordelijk voor de nieuwskeuzes, dat betekent bepalen waarop we moeten inzetten en op welke platformen. Het is een van de weinige banen waarvoor ik de Formule 1 wilde opgeven.” 

Bij de Volkskrant neemt wielrenverslaggever Robert Giebels de verslaggeving van de Formule 1  over. Op de sportredactie van de Volkskrant keerde Lisette van der Geest na zes jaar AD Sportwereld terug. Zij volgt Eline van Suchtelen op, die terugkeerde naar Trouw waar zij op de onderwijs-redactie een plaats heeft gevonden. 

Met Chiel van Koldenhoven geeft Viaplay dit jaar een nieuwe stem en een nieuw gezicht aan de uitzendingen van Formule 1. Hij gaat live verslag, presentaties en interviews doen vanaf locatie. Ook wordt Van Koldenhoven ingezet voor andere sporten, onder meer voetbal in de Premier League. Chiel van Koldenhoven, vorig jaar verkozen tot NSP Journalistiek talent van het jaar 202, werkte vijf jaar bij de NOS, voornamelijk als multimediaal redacteur.