Nieuws

Geduld kenmerkte Kees Blokker (1960-2023)

‘De çhroniqueur van de IJmond’ werd hij genoemd. ,,De foto’s van Kees Blokker laten zien dat hij echt observeert. Hij ensceneert niet, maar registreert”, zegt Ies van Rij, oud chef bij Dagblad Kennemerland, over fotograaf Kees Blokker, die op 30 januari op 62-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.  

Kees Blokker (Foto: Ron Pichel)

Ruim 35 jaar was Kees Blokker actief als fotograaf, altijd als freelancer en op alle terreinen van de fotografie. In de sport kon dat variëren van amateurvoetbal tot de harddraverij. Naar schatting heeft Blokker 70.000 foto’s gemaakt van de meest uiteenlopende gebeurtenissen 

Geduld kenmerkte zijn werkwijze. Kees Blokker stond nooit te dringen, hij koos liever zelf zijn mooiste plekje. Daarbij hadden zijn foto’s nog iets extra’s. Bij zijn afscheid zei hij hierover: ,,Ik werkte veel met de groothoek. Daarmee kwam ik dicht bij mijn onderwerp. Een groothoeklens vertekent de werkelijkheid enigszins, dat geeft een bijzonder effect. Verder werkte ik in de doka veel met tegenhouden en doordrukken. Daar was ik wel handig in en dan krijg je inderdaad contrastrijke foto’s. Volgens mij is dat mijn handelsmerk.’’ 

Als tiener al kwam Kees Blokker, geboren op 8 november 1960, in aanraking met de fotografie. Hij richtte thuis op zolder een doka in en samen met zijn jeugdvriend Johannes Dalhuijsen (Telegraaf) ging hij op pad voor de plaatselijke huis-aan-huis kranten. Voor Dagblad Kennemerland werkte Blokker ruim dertig jaar, totdat hij in 2016 om gezondheidsredenen moest stoppen. 

In 2017 verscheen een fotoboek met een selectie uit zijn veelomvattende werk. Een hoogtepunt voor hem was in 1983 het winnen van de Zilveren Camera in de categorie portretten met een doorgroefde portretfoto van schrijver Simon Carmiggelt. Zijn archief, zowel de negatieven als de latere digitale productie, heeft hij overgedragen aan het Noord-Hollands Archief in Haarlem. Vanaf maart zullen ze worden opgenomen in de beeldbank van het archief.