Nieuws

‘Op Curaçao leeft dit WK veel meer dan in Nederland’

‘Op Curaçao leeft dit WK veel meer dan in Nederland’

 Fotograaf Henk Seppen keek al uit naar een vervolg van het WK honkbal; van Taiwan naar Tokio, naar Phoenix, naar Miami. Maar de uitschakeling van het team van het Koninkrijk der Nederlanden na vier poulewedstrijden maakte voor hem een vroegtijdig einde aan het World Baseball Classic (WBC), verdeeld over drie landen.

door Henk Mees

Werper Arij Fransen uit Deventer, onder contract bij Cincinatti Reds, in actie voor het Koninkrijksteam op het WK. (Foto’s Henk Seppen)

Grote, volle stadions, volop sfeer. Henk Seppen werd in Taiwan gegrepen door het enthousiasme dat honkbal oproept.

Henk Seppen

Als enige Nederlandse mediavertegenwoordiger volgde hij het Koninkrijksteam dat op de twee vorige WK’s tot de halve finale was doorgedrongen. ,,Naast mij was er vanuit Nederland alleen nog iemand die bij het team betrokken was voor de social media”, aldus Seppen.

ESPN zendt de WK-wedstrijden in Nederland uit, maar had niemand ter plaatse rond de poulewedstrijden. Daarentegen was Curaçao TV wel aanwezig in Taiwan, vooral gericht op de Antilliaanse spelers van de Amerikaanse profclubs. ,,Op de Antillen leeft dit WK veel meer dan in Nederland. In Amerika vinden ze de MLB-competitie veel belangrijker”, weet Henk Seppen, die schat dat er circa 50 fotografen en ongeveer honderd journalisten verslag doen van het WK.

De Arubaan Ray-Patrick Didder wordt geïnterviewd door Curaçao TV

,,De wedstrijden van Nederland werden gespeeld in Taichung, midden in het honkbalgebied van Taiwan, niet zomaar een plaats, nee, 2,6 miljoen inwoners”, vertelt Seppen, die zijn foto’s als freelancer afzet. In de beleving van het publiek en de aandacht in de media zag hij grote tegenstellingen met wat honkbal in Nederland losmaakt. ,,Ik ben vooral vanuit mijn  honkbalhart naar Taiwan toegegaan. Of het voor mij kostendekkend is, moet nog blijken. De aanwezigheid van alle grote internationale persbureaus maakt het je wel moeilijk. Ik was al bij de vorige WK’s geweest, ik vond het mooi om ook dit mee te maken.”

Henk Seppen trof in Taiwan prima werkomstandigheden aan. ,,Alles was perfect georganiseerd en men was heel meewerkend, echt Aziatisch. Journalisten konden voor de wedstrijden interviews op het veld doen. Dat ging er heel gemoedelijk aan toe. Na de wedstrijden was er een persconferentie met een coach en een speler. Voor de fotografen waren naast een box langs het veld ook speciale fotografenvakken op de tribune. “

Hensley Meulens, bondscoach van het Koninkrijksteam, tijdens een persconferentie in Taiwan

Buiten de media-momenten om was er weinig gelegenheid voor interviews met spelers. ,,De spelers uit de Nederlandse competitie ken ik, daar kun je normaal contact mee hebben. De grote sterren van het Nederlandse team, de miljonairs van de Amerikaanse clubs, knikken je alleen gedag. En ik zit niet zo in elkaar dat ik me bij hen opdring.”

Fotografen zij aan zij op het WK honkbal.

De World Baseball Classic is een vierjaarlijks internationaal honkbaltoernooi voor landenteams onder auspiciën van de World Baseball Softball Confederation in samenwerking met de Major League Baseball, de profliga in de Verenigde Staten. Het toernooi wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Seppen: ,,De Major League waakt extra over de spelers van de MLB-clubs. Elk team krijgt een arts van de MLB toegewezen die bepaalt of de spelers van de MLB-clubs fit genoeg zijn om te spelen. Zo voorzichtig gaan ze met hun dure spelers om.”

Tot de media-faciliteiten behoort voor de journalisten en fotografen ook een plaats in het team-vliegtuig. Seppen: ,,Je moet zelf zorgen dat je je meldt op de plaats waar het toernooi voor je begint. Daarna kun je met je accreditatie gebruik maken van het vliegtuig waarmee het team verder gaat. Maar een trip naar Tokio en later Miami zit er na de uitschakeling van Nederland in de poule voor mij niet meer in. “