Nieuws

Boeken over Jan van Beveren, de Spaanse voetbalcultuur en ‘The Champ’

Ruud Doevendans raakt niet uitgeschreven over voormalig Oranje-doelman Jan van Beveren (1948-2011). Met Van Beveren – complexe wonderkeeper op jacht naar erkenning’ schreef hij een derde boek over de oud-keeper.

Eerder verschenen al ‘Klem – vlinder in de zestien’ (2007) en ’Jan van Beveren 1948-2011 – weergaloos onder de lat, weerloos tegen Cruijff’ (2011, samen met Lex Muller). In 1970 werd al voor het eerst een boek over Jan van Beveren uitgegeven: ‘Jan van Beveren – rugnummer 1’, geschreven door Joop Niezen

Volgens Ruud Doevendans bevat het nieuwe boek nooit eerder gebruikte documentatie. Een ‘genuanceerde totaalbiografie’, noemt hij zijn nieuwste boek.  'Van Beveren’ is uitgeven door Parata in Duiven, telt 480 pagina’s en kost 24,95 euro.

In het boek ‘Fútbol - In Spanje meer dan een religie’ richt auteur Koen Greven (NRC) zich op de voetbalcultuur in Spanje. Greven onderzocht de betekenis van voetbal voor de Madrilenen, de Basken, de Catalanen, de Andalusiërs en de bewoners van de andere regio’s. Daarmee schetst hij ook een portret van het land en de steden.

Koen Greven (1971) is sinds 1995 redacteur van NRC. Tussen 2015 en 2022 was hij correspondent in Spanje en nog steeds heeft hij een seizoenkaart van Real Madrid. Sinds 2022 is Greven terug op de sportredactie van NRC. In 2006 schreef hij samen met Erik Oudshoorn het boek ‘Een elftal bondscoaches’.

Fútbol is uitgeven door Edicola sport,  telt 224 pagina’s en kost 22,50 euro.

Nog niet verschenen, wel verwacht vanaf 16 mei is het boek ‘The Champ’, een boek over voetbaltrainer Pieter de Jongh uit de Betuwe. Als ‘The Champ’ werd hij bekend toen vorig jaar via de social media een filmpje rondging waarin De Jongh in gebrekkig Engels sportjournalisten in Zimbabwe toespreekt.

Auteur Koen van Santvoord laat De Jongh in het boek aan het woord over avonturen in Zimbabwe, Kenia, Rwanda, Mongolië, Zuid-Afrika, Somalië, Moldavië en Hongarije. Koen van Santvoord schreef eerder een boek over voetbaltrainer Foppe de Haan en werkte mee aan een biografie van Willem II-voetballer John Feskens en een boek over 100 jaar Willem II.

‘The Champ’ wordt uitgegeven door Boekerij, telt 256 pagina’s en kost 20,99 euro.