Nieuws

Olympische Winterspelen 2022 ontbreken in aanbod voor ‘Sportboek van het jaar’

In twee verschillende verkiezingen van het ‘(Beste) Sportboek van het jaar’ kan worden gekozen uit in totaal 46 boeken. Door 34 uitgeverijen zijn voor de Nico Scheepmaker beker  43 boeken aangemeld, vorig jaar waren dat er 51. Helden Magazine nomineerde tien boeken voor een publieksverkiezing waarvoor digitaal kan worden gestemd. Drie boeken uit het aanbod van Helden ontbreken in de 43 voor de Nico Scheepmaker Beker.

Voor de Nico Scheepmaker Beker zijn 43 boeken, verschenen in 2022, aangemeld.

De Nico Scheepmaker Beker bestaat sinds 2005. De verkiezing van Helden Magazine kent een veel jongere geschiedenis. In de gezamenlijke collectie van 46 boeken levert voetbal met 21 stuks de meeste boeken, gevolgd door wielrennen (8) en autosport (7). Vijftien boeken betreffen individuele sporters.

Opvallend afwezig in het totale aanbod van 2022, een jaar met Olympische Winterspelen, zijn boeken over de Spelen in Beijing en over schaatsen en andere wintersporten. Wél staat ‘Een Duitse zomer’ van Rolf Bos over de Olympische Spelen van 1972 op beide lijsten.

Femke Heemskerk (midden) is de nieuwe voorzitter van de jury

De jury voor de Nico Scheepmaker Beker heeft een nieuwe samenstelling gekregen met oud-zwemster Femke Heemskerk als voorzitter. Femke Heemskerk (35) is Olympisch kamioene op de estafette en wereldkampioene kortebaanzwemmen. In oktober 2021 kondigde ze aan te stoppen met topsport. Begin 2022 werd Femke Heemskerk door de NSP uitgeroepen tot ‘NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar’ Ze werkt nu in Boekhandel Athenaeum in Amsterdam. De andere juryleden zijn sporthistoricus Wilfred van Buuren, freelance-journalist Tom Zwanenburg, journalist en radiomaker Ruurd Edens en Marie-José Kleef (NPO genrecoördinator Journalistiek en Sport).

De tien genomineerde boeken door Helden Magazine

Vorig jaar werd de Nico Scheepmaker Beker gewonnen door Wiep Idzenga met het boek ‘Het Duel – de titanenstrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert’. De verkiezing van Helden resulteerde toen in winst voor het biografisch portret ‘Derksen’ van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman.

De oudste boekenprijs is vernoemd naar (sport)journalist Nico Scheepmaker (1930-1990), die vanaf 1957 schreef over sport. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar plaatste sport ook in een bredere maatschappelijke context.

 www.olympischstadion.nl/eigen-producties/nico-scheepmaker/

www.helden.media/sportboekvanhetjaar2022/?fbclid=IwAR1gK01Xmo_0w4dV2Eu5_5RCffaDMxTA28Bs1kXaIafoJg51DC0Evhpu8HA