SCHOT VOOR DE BOEG

Ten Hag is groot hè, in Haaksbergen? Al die bordjes in de tuin

De manager van Manchester United is nog altijd lid van de club waar hij op zijn zevende begon te voetballen. De Engelse pers smult van dat verhaal, dat ze omdopen in een sprookje. „Vraagt hij echt elk weekend nog naar de uitslag van het eerste elftal?” Ja dus.

Wat moeten al die Engelsen op ons sportcomplex, zo hoor je langs de lijn. Hallo, de kantine hier: Er loopt in het donker een man die zegt dat hij uit Manchester komt.

Leon ten Voorde

Uit alle hoeken en gaten komen ze naar Haaksbergen, met blocnotes, camera’s en fototoestellen. Toen Erik ten Hag werd aangesteld bij Ajax, vond alleen de media-afdeling van de Amsterdammers het waard even een kijkje te nemen in de oude omgeving van de nieuwe trainer. Nee, dan de wondere wereld van Manchester United. Hoe groot, hoe imposant en hoe belangrijk voor miljoenen. Bij United is alles x 5.

Welke krant is er niet komen kijken op Sportpark De Greune, het onderkomen van tweedeklasser Bon Boys? En welk tv-stadion nam geen kijkje in de Erik ten Hag-lounge, die vorig jaar door de trainer zelf officieel werd geopend? Je zou toch denken: als drie kranten en twee tv-stations langs zijn geweest, dan wordt het tijd voor een andere, originele invalshoek, maar in het Engelse medialandschap denken ze daar dus blijkbaar heel anders over. Ze kwamen en komen met velen en ze tekenen allemaal het verhaal op van de kleine aanvoerder met de babbels van een puber, die iets verderop in de kerk ook nog misdienaar was.

Op hun tochten door Haaksbergen komt het persleger uiteraard van alles tegen. Zo was er een Engelse journalist die zich oprecht verbaasde over de enorme adoratie voor de manager, want hij zag bij vele huizen een bordje met de naam Ten Hag erop. Toch maar even uitgelegd dat de familie Ten Hag de grootste makelaar in het oosten van het land is en dat die huizen te koop staan.

Als het in dit tempo doorgaat, en er nog een paar prijsjes bijkomen, dan sluit ik niet dat we bij mijn cluppie een speciale ingang moeten maken voor al die Engelsen. Een sportpak in Haaksbergen als bedevaartsoord.

De afgelopen week was er een cameraploeg van de Premier League op bezoek voor de Ten Hag-special aflevering 234. En opnieuw werd alles weer opgedist door de voorzitter, die inmiddels geen pub in Engeland meer in kan zonder herkend te worden. Ik sluit niet uit dat de naam Bon Boys op Sky in de voorbije maanden vaker is gevallen dan die van Ajax.

LEON TEN VOORDE
Bestuurslid NSP