IN DE SPO(®)TLIGHT

Renze Lolkema (57), van Leeuwarder Courant naar De Telegraaf

‘Ik denk dat ik eeuwige jeugd heb’ 

Op zijn 57ste kiest Renze Lolkema, chef-sport bij de Leeuwarder Courant en rechtgeaarde Fries, voor een terugkeer naar de Randstad. Bij De Telegraaf gaat hij vanaf 1 mei schrijven over onder meer wielrennen, schaatsen, motorsport en judo. ,,Ik werkte in Friesland, in Rotterdam leef ik al meer dan twintig jaar”, zegt hij zelf.

Door Henk Mees

Renze Lolkema tijdens de Olympische Spelen in het mediacentrum van Rio de Janeiro

Leg eens uit, Renze 
,,In 1998 ben ik van de Arnhemsche Courant die toen nog bestond, overgestapt naar  Sportweek, een tijdschrift dat ook al is opgeheven. Van 2000 tot 2008 heb ik bij AD Sportwereld gewerkt. In Rotterdam had ik een huis dat ik altijd heb aangehouden. Dat viel goed te combineren met mijn werk. In Friesland heb ik wel een appartement, geen vrouw, geen kinderen. Mijn meeste vrienden in Friesland zijn inmiddels pake en beppe (opa en oma). Dan trek je automatisch al vaker naar Rotterdam.”

Je vindt je ook niet te oud voor een overstap?  
,,Kom op, ik denk dat ik eeuwige jeugd heb. Ik werk nog met de energie alsof ik 35 ben. Ik kan nog altijd opgewonden raken van sport, van de uitslagen, van de ontwikkelingen. Ik vind alles nog leuk, ik kan me nog over van alles verbazen. Ik zie ook dat Cilya van der Kooij bij ANP Sport terug is en Fardau Wagenaar op de sportredactie van Tubantia. Henk Stouwdam, met  wie ik bij het Deventer Dagblad heb samengewerkt, was 45 toen hij nog naar NRC ging. Dat vond ik toen wel oud trouwens….”

Sven Kramer op het WK schaatsen in 2015 in Calgary met naast hem Frank Woestenburg (toen Telegraaf), Renze Lolkema (Leeuwarder Courant), John Volkers (toen Volkskrant), de amper zichtbare Daan de Ridder (Nu.nl), Erik van Lakerveld (toen schaatsen.nl), Rob Schoof (NRC) en Arjan Schouten (nog steeds AD).

Je ging in 2008 naar de Leeuwarder Courant om chef van de sportredactie te worden. Heb je daar genoeg van? 
,,Nee, want ik heb als chef ook veel verslaggeving kunnen doen. Ik zat niet voortdurend vast aan de rompslomp, aan het maken van planningen en het overleg met hoofdredactie en andere chefs. Ik ben nog naar diverse Olympische Spelen, zomer en winter, geweest om Friese sporters te kunnen volgen. Epke Zonderland, Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting – mooie reportages.”

Hoe kom je dan nog bij De Telegraaf terecht? 
,,Marcel van der Kraan, die chef-sport is bij De Telegraaf heb ik goed leren kennen in de tijd dat we samen bij het AD werkten, veel samen opgetrokken ook. Blijkbaar was hij mij nog niet vergeten toen hij gaten moest gaan vullen.”

De laatste dag van de Zomerspelen in 2016 in Rio de Janeiro. Met vooraan Eline van Suchtelen en Fred Buddenberg (toen Trouw), achter haar Norbert Kleinherenbrink (ANP). Achterin Renze Lolkema (Leeuwarder Courant) en Thijs Smeenk (ANP), voor hen het Helden-duo Marlies van Cleeff en Jasper Boks.

 Ga je nog nieuwe sporten ontdekken? 
,,Ik ga geen voetbal doen, wel voor de allereerste keer de TT-races. Judo wordt ook nieuw voor mij.”

 Ga je Friesland missen? 
,,Ik heb een mooi afscheid gekregen, fijne collega’s gehad. Ik blijf ook bij hetzelfde bedrijf werken, Mediahuis, wat het gemakkelijker maakt qua leaseauto, mobiele telefoon en dat soort dingen. Ik ben ook veel langer bij de Leeuwarder Courant blijven hangen dan ik van te voren had gedacht, ook hier heb ik een mooie tijd gehad.”