Nieuws

Is voetbal voor lege tribunes op dinsdagmiddag het nieuwe normaal?

Zaterdagavond keek ik in het Groningse Martiniplaza tijdens een time-out van de basketballers van Donar tegen Mechelen naar lenige cheerleaders terwijl mascotte Thunder op de tribune high fives uitdeelde aan een jochie dat zijn kinderfeestje vierde in de basketbalarena.

Natasja Weber

In een kolkende menigte werden mijn overpeinzingen over de heerlijke sfeer ruw verstoord door mijn buurman aan de perstafel die vertelde dat de voetbalwedstrijd van FC Groningen tegen NEC was gestaakt. Drie kilometer verderop had een ‘supporter’ met een bierworp de grensrechter geraakt. Waar het in de Euroborg direct over en uit was, genoten in Martiniplaza 3350 toeschouwers van een zinderende wedstrijd.

Natasja Weber

Tijdens mijn lange terugreis naar Eindhoven luisterde ik naar Langs de Lijn en hoorde alle ins en outs van de gestaakte wedstrijd. Grappig genoeg haalde ik tegen middernacht ter hoogte van knooppunt Oosterbeek de spelersbus van NEC in. Ik had te doen met spelers en staf; binnenkort zouden ze weer mogen afreizen naar het hoge noorden.

Dinsdagmiddag is het al zover. Dan worden de resterende 72 minuten van het duel gespeeld zonder publiek. Hetzelfde geldt voor het restant (16 minuten) van NAC – Willem II dat eerder werd gestaakt na een biergooi-incident. Wordt voetballen op dinsdagmiddag in lege stadions het nieuwe normaal in 2023?

Het is niet te hopen. Het zal een treurige bedoening zijn in de Euroborg en het Rat Verlegh Stadion. Door toedoen van een enkel leeghoofd zijn duizenden voetballiefhebbers gedupeerd. Bij NAC – Willem II ontbreken bovendien live-beelden van ESPN omdat de betaalzender logischerwijs geen logistieke operatie wil optuigen voor een kwartier voetbal. En dan hebben we het nog niet gehad over de extra kosten die clubs en gemeenten moeten maken om de wedstrijd te faciliteren.

Voetballen voor lege tribunes op een doordeweekse middag; het is voor iedereen een gruwel. Toch denk ik dat het op dit moment de juiste optie is. Ik sta helemaal achter het besluit van de KNVB om wedstrijden stil te leggen na wangedrag op de tribune. Natuurlijk is het een maatregel waarbij de goeden lijden onder de kwaden. Maar misschien schuilt in het zelfcorrigerend vermogen van het publiek – zonder expliciet voor eigen rechter te spelen – ook wel een deel van de oplossing.

Bij de biergooi-incidenten van afgelopen weekend in Groningen en ook bij PSV - Ajax in Eindhoven zag en hoorde je aan de reacties van toeschouwers dat ze het niet langer pikken als één idioot de boel verziekt. De biergooiers kregen de hoon van het stadion over zich heen. Typerend in Eindhoven waren ook de wegwerpgebaren van Xavi Simons en Joey Veerman richting de boosdoener gevolgd door het scanderen van ‘Schaam je kapot’ door PSV-supporters.

De toegenomen sociale controle op de tribune in combinatie met haarscherpe camerabeelden die alles registeren, lange stadionverboden en hoge boetes zouden een afschrikkende werking moeten hebben. Wie durft nog om bier, een aansteker of wat dan ook op het veld te gooien en je club te benadelen?

Maar misschien is dit iets te naïef gedacht en moeten we het voorlopig stellen met voetbal voor lege tribunes op dinsdagmiddag.

NATASJA WEBER