Nieuws

Joop Boek (1949-2023) laat ‘schatkamer’ na

Meer dan veertig jaar fotografeerde Joop Boek voor het Noordhollands Dagblad. Op 10 april overleed hij op 73-jaríge leeftijd na een ziekbed van enkele jaren. Tienduizenden foto’s van Joop Boek zijn overgedragen aan het Regionaal Archief in Alkmaar. ‘Een schatkamer voor de eeuwigheid’,  noemt journalist Ype Minkema de collectie in het Noordhollands Dagbad.  

De sportfoto’s van Joop Boek schetsen een sfeervol beeld van de sportbeoefening in Noord-Holland. ‘Zijn werk kan het best worden omschreven als een geschilderd stilleven in een wereld vol beweging’, aldus Minkema, die in 2008 de teksten schreef in het boek FotoBoek. Daarin zijn de beelden van Joop Boek uit een serie in de krant onder naam Langs de Velden samengebracht.

De pagina die door zijn collega’s werd gemaakt bij het zilveren jubileum, in 1999. (bron: Noordhollands Dagblad )

Joop Boek (1949-2023) beperkte zich niet tot sport. Hij maakte regelmatig foto’s van onder anderen André Hazes senior, toen deze nog in Heerhugowaard wooonde. Ook blueslegendes als BB King en Ray Charles ving hij in zijn lens. ,,Boek kon urenlang achter een eend met pullen aanlopen voor één vertederende foto”, weet oud-collega-fotgraaf Paul Vreeker nog.

De sportfoto´s van Joop Boek zijn al meerdere keren tentoongesteld. In 1998 won hij de tweede prijs Zilveren Camera.

‘Emotioneel en een sentimentele klootzak, in de goede zin van het woord’, zegt  oud-collega Paul Vreeker (ANP en United Photos) over Joop Boek. ‘Een sociale gozer, nooit te beroerd om een ander te helpen’ aldus Leo Vogelzang. ‘Veel beleefd, veel gelachen. Joop was ook echt een goede fotograaf’, herinnert zich voormalig fotograaf Cor Mooij.