Nieuws

AIPS Europa roept IOC op tot heroverweging standpunt Russische atleten

UPDATE > donderdag 11 mei 2023

De Europese sectie van AIPS dringt er bij het IOC op aan het standpunt over deelname van Russische en Belarussische atleten aan de Spelen van Parijs (2024) te herzien.

Dat is besloten op het congres van het wereldverbond van sportjournalisten in Seoul. Een poging om ook AIPS wereldwijd het beroep op het IOC te laten steunen, liep op niets uit. Het hoofdbestuur bracht het voorstel niet in stemming, uit vrees dat het voorstel onvoldoende steun zou krijgen en de ‘neutraliteit’ van de AIPS zou aantasten.

De Europese landen willen echter op basis van solidariteit met de Oekraïense bevolking een krachtig signaal afgeven aan het IOC.

De actie van AIPS Europa volgt op een emotionele oproep van de Oekraïense afgevaardigde Oleksandr Glyvynsky, die in de bijeenkomst van 27 aanwezige Europese landen in een vurig pleidooi pleitte voor een oproep aan het adres van het IOC. De andere continentale secties (Afrika, Azië, Amerika) brachten de kwestie niet ter sprake.

Oleksandr Glyvynsky tijdens zijn oproep aan de Europese collega’s in de vergadering van de Europese sectie van AIPS op het jaarcongres in Seoul. Hij herhaalde zijn presentatie donderdag nogmaals voor het voltallige congres. Hij toonde daarin ook een foto van een wand vol beeltenissen van om het leven gekomen atleten, waarbij voor de foto’s de sportschoenen van de omgekomen sportmensen zijn geplaatst.

Volgens Glyvynsky, lid van het hoofdbestuur van AIPS Europa, zullen er geen atleten uit zijn land deelnemen aan wedstrijden waarop zij zich moeten kwalificeren voor de Spelen in Parijs, indien Russische atleten eveneens tot de wedstrijden worden toegelaten.

,,Onze sportmensen kunnen in de bezette gebieden nauwelijks trainen en zich voorbereiden op de Spelen. Sommigen moeten zelfs voor hun vaderland vechten aan het front”, aldus Glyvynsky.

Hij sprak de deelnemers aan het wereldcongres van AIPS in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul via een opgenomen video toe. Daar vond de afgelopen dagen het 85e congres van internationale sportjournalisten plaats.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft eerder alle internationale sportbonden opgeroepen om Russische en Belarussische sporters alleen individueel en onder neutrale vlag toe te laten tot internationale sportevenementen. Voorts moeten atleten die openlijk de inval van Rusland in Oekraïne steunen volgens het IOC uitgesloten worden. Dat geldt ook voor sportmensen die onder contract staan van het Russische of Belarussische leger of de veiligheidsdienst in hun land. Teams uit beide landen zijn wat het IOC betreft niet welkom op internationale sportevenementen.

Op de bijeenkomst van AIPS Europa in Sofitel Seoul werd ook een video getoond van sportjournalist Vlad Dunayenko, een van de vijftien Oekraïense sportjournalisten die vechten aan het front. Dunayenko nam een video van zichzelf op – net hersteld na een hersenschudding als gevolg van een zware explosie – gemaakt in een loopgraaf in de buurt van Kremnina. Hij ondersteunde de oproep om het IOC onder druk te zetten en diens standpunt te laten heroverwegen. ,,Ik moet hier mijn familie en mijn vaderland beschermen, maar liever zat ik veilig langs de rand van het voetbalveld om verslag te doen”, aldus Dunayenko.

Werksituatie in stadions

Op voorspraak van Ierland, België, Duitsland en Nederland en met steun van de andere Europese landen is tevens een gesprek gevoerd met UEFA-representant Thomas Giordano, verantwoordelijk voor het mediabeleid binnen de Europese voetbalbond. Aanleiding tot het gesprek vormt de onveilige werksituatie voor sportfotografen in tal van Europese stadions. Na een oproep van onder meer Nederlandse, Belgische, Ierse en Duitse zijde aan het hoofdbestuur van AIPS Europa aangaande biergooi- en vuurwerkincidenten, bleek dat in veel meer landen fotografen het slachtoffer zijn geworden van wangedrag van supporters. Zij hebben net als in Nederland veel last van vuurwerk en bierdouches.

Bovendien kaartten de Europese landen bij de UEFA aan dat tijdens en na de Covid-periode de toegang tot spelers in bijvoorbeeld de Mixed Zone sterk is ingeperkt door de clubs. De beschikbaarheid voor de onafhankelijke media van voetballers wordt met de dag verder begrensd, zo bleek uit de discussies. Veel spelers zijn vaak alleen nog beschikbaar voor clubmedia of voor media die de rechten van uitzendingen hebben gekocht. Dat gaat ten koste van de vrije, onafhankelijk media, zo vinden alle Europese landen binnen AIPS.

Giordano bevestigde in het gesprek dat bij alle duels onder UEFA-vlag alle beperkingen tijdens Covid zijn opgeheven en de oude situatie is hersteld. Dat wil zeggen: alle spelers moeten na afloop verplicht door de Mixed Zone naar buiten. Ze hoéven niet met de media te spreken, maar ze mogen volgens Giordano niet voor de media worden afgeschermd.

Tevens is afgesproken om op korte termijn overleg te voeren tussen enkele nationale zusterorganisaties van NSP met de veiligheidsofficials van UEFA. Gekeken wordt of wellicht nadere aanbevelingen kunnen worden gedaan voor het veiligheidsbeleid in de Europese stadions.

GERARD DEN ELT

Algemeen secretaris NSP 

 

https://olympics.com/ioc/news/q-a-on-solidarity-with-ukraine-sanctions-against-russia-and-belarus-and-the-status-of-athletes-from-these-countries