Nieuws

Ook NRC stoot schaakrubriek af

Met een studie van het eindspel kwam op 28 april na bijna 177 jaar een eind aan de wekelijkse schaakrubriek in NRC. Eerder dit jaar besloten Het Parool en de Volkskrant hiermee te stoppen. Van de landelijke kranten heeft alleen De Telegraaf nog de rubriek van Hans Böhm. Die werd enkele jaren geleden van wekelijks gereduceerd tot eens in de twee weken.

Sinds 1989 verzorgde schaakgrootmeester Hans Ree (78) de rubriek in NRC. Het stoppen verklaarde hij in zijn laatste rubriek met: ‘Tot mijn groot verdriet liet de hoofdredactie me weten dat er op het internet zoveel gratis artikelen over schaken zijn te vinden dat een wekelijkse rubriek in de krant te weinig meerwaarde heeft. De redenering overtuigde me niet meteen, maar aan de andere kant, het heerst in krantenland.’

De allereerste schaakrubriek in Algemeen Handelsblad van 23 november 1846

Bij de introductie op maandag 23 november 1846 schreef het Algemeen Handelsblad, voorloper van NRC: ‘Wij geven gaarne gehoor aan het uitgedrukt verlangen om een plaats in het Bijblad aan het edele Schaakspel te wijden." De lezers werden daarbij uitgenodigd de oplossing van een voorgelegd matprobleem naar de krant te sturen.