Nieuws

’Frustratiebier’

Misdragingen van AZ-hooligans tegenover Engelse fans trokken na de wedstrijd tussen AZ en West Ham United volop de aandacht. Onbesproken bleef wat fotografen moesten doorstaan aan de andere kant van het veld. Vijf volle bekers bier kreeg fotograaf Geert van Erven over zich heen. ,,Frustratiebier, en niemand die ingreep”, volgens Van Erven.

door Henk Mees

Geert van Erven

Geen ’vreugdebier’ maar ‘frustratiebier.’ Van top tot teen plakte het vocht nog in de kleding van Geert van Erven toen hij uren na het eindsignaal in Alkmaar thuis eindelijk een douche kon nemen. Tijdens het laatste kwartier van AZ - West Ham United voelde hij zich voortdurend het mikpunt op wie AZ-aanhangers hun teleurstelling afreageerden.

,,Met mijn postuur en uiterlijk zagen ze me aan voor een Britse fotograaf. Uit pure frustratie werd ik in het laatste kwartier het mikpunt voor hen. Bij een gemiste kans Pavlidis, hup een beker bier. Beslissing van de scheidsrechter die ze niet aanstond, wéér een volle beker. Compleet vol geraakt werd ik. Na de derde beker overwoog ik te vertrekken, maar dan blijf je toch weer zitten. Zo gek ben ik van dit vak.”

Engelse supporters worden belaagd door AZ-hooligans. (Foto Geert van Erven)

Te midden van zijn collega’s Angelo Blankespoor, Pim Ras en Patrick Goosen zat Geert van Erven dichtbij de hoekvlag, vlak voor de harde kern van AZ. ,,Ik zat in de vuurlinie. Angelo Blankespoor kreeg twee bekers bier te incasseren, ook steeds op momenten dat de woede en teleurstelling eruit moesten. Frustratiebier was het. “

Bekers op veld

Steeds heftiger wordt het volgens Geert van Erven (57) wat fotografen te verduren krijgen.  Bij het duel tussen AZ en West Ham United zag hij twee bekers op het veld neerkomen, zonder dat de scheidsrechter ingreep. ,,Europese wedstrijden worden niet gestaakt daarvoor, de regels van de KNVB gelden dan niet. Ik hoop wel dat de KNVB blijft vasthouden aan de regels, anders komt er nooit een eind aan”, vindt Geert van Erven.

Tevergeefs keek hij in Alkmaar uit naar steun van de stewards. ,,De mensen van ESPN worden in veel stadions als dé professionals aangezien. Wij fotografen zijn de paparazzi, de parasieten. Die stewards van AZ grepen niet eens in toen er met bier werd gegooid. Ze kwamen pas in actie toen ze kort voor het einde een seintje kregen dat de harde kern van AZ op weg was naar de andere kant, naar het vak met de Engelse fans. ’s Middags was er in de binnenstad ook al het een en ander gebeurd. Ze waren uit op revanche voor wat supporters van AZ en familieleden van spelers bij de uitwedstrijd in Londen was aangedaan. Toen ik in Alkmaar aankwam leek het rond het stadion al een politie-veste.”

Fans van AZ bouwen in rap tempo een reputatie als hooligans op. Vooraf aan de uitwedstijd tegen Ajax werden onlangs 154 aanhangers vanuit de metro naar bussen geleid, op weg naar een cellencomplex omdat ze zich met antisemitische spreekkoren hadden misdragen. Van Erven: ,,Na de uitwedstrijd van AZ tegen Anderlecht in Brussel liep het ook al uit de hand. Daar kwam binnen 30 seconden een heel squadron ME’ers in actie, binnen twee minuten hadden die het helemaal stil.”

Werkomstandigheden

Als fotograaf voelt Geert van Erven zich regelmatig als een hond behandeld, door zowel stewards als door de clubs die volgens hem nauwelijks oog hebben voor de werkomstandigheden. Van Erven: ,,Bij Bayern München en Paris Saint-Germain kun je beter werken dan bij VVV Venlo. De ledboarding schuift steeds verder naar achteren zodat de reclame beter tot uiting kan komen. Het gevolg is dat er nauwelijks ruimte over blijft voor fotografen. Stroomgeneratoren en spanbanden nemen daar steeds meer ruimte in. Bij Telstar struikelde ik over een pin waardoor ik drie weken met een ontstoken been heb rondgelopen, Bij Willem II lagen laatst ineens een hoop harken en ander gereedschap op onze plekken achter de boarding omdat het veld meteen na afloop onderhouden moest worden. Bij zeker 70 procent van de clubs stuit je op onwerkbare situaties.”

En toch blijft Geert van Erven van de ene naar de andere voetbalwedstrijd hoppen.  ,,Ik heb al eens overwogen Joep Leenen te volgen die hierom is gestopt. Maar dan is het toch de passie van de fotograaf die mij voortdrijft. Alleen uit passie is het vol te houden om dit vak nog uit te oefenen.”