Nieuws

Auteurs biografie Bram Appel pleiten voor eerherstel oud-international

Komende zaterdag verschijnt onder de titel ‘Het Kanon de officiële biografie van oud-international Bram Appel. Als gevolg van een nooit uit de wereld geholpen conflict met toenmalig KNVB-voorzitter Karel Lotsy werd hij jarenlange geschorst door de voetbalbond. Dit omdat Appel in 1949 profvoetballer werd in Frankrijk en zijn amateurstatus verloor. Mede daardoor bleef het aantal interlands waarin hij uitkwam steken op twaalf.

biografen Martijn Schwillens en Bob Thomassen

Zijn biografen Martijn Schwillens en Bob Thomassen pleiten op basis van het boek nu voor zijn rehabilitatie. “Faas Wilkes kreeg postuum excuus van de KNVB voor het mislopen van tig interlands omdat hij profvoetballer werd in Italië. Wilkes werd terecht gerehabiliteerd, maar dit zou ook moeten gelden voor Bram Appel”, melden beide auteurs in een persbericht ter gelegenheid van de lancering van het boek.

Schwillens en Thomassen doken de afgelopen anderhalf jaar in het bijzondere leven en de indrukwekkende loopbaan van Appel, die als speler furore maakte bij Hertha BSC, ADO, Stade de Reims, Fortuna’54 en het Nederlands Elftal. Als trainer boekte hij successen met Volendam, Lausanne Sports, Fortuna en PSV, dat in 1963 onder Appels leiding voor het eerst landskampioen werd in de Eredivisie. “Al sinds ik in 2004 een boek schreef over verdwenen profclubs in Nederland, loop ik met het idee om een boek te schrijven over Bram Appel. Zijn naam kwam ik veelvuldig tegen in relatie tot de Watersnoodwedstrijd van 1953 en zijn successen bij Fortuna’54”, zegt Schwillens.

Appel boekte indrukwekkende statistieken door 300 officiële doelpunten en meerdere kampioenschappen en bekers in drie verschillende landen. “Sowieso leest zijn levenswandel als een roman”, aldus Schwillens.

Waar Appels generatiegenoten Faas Wilkes, Abe Lenstra en Kees Rijvers alom bekendheid genieten, geldt dat niet (meer) voor Bram Appel. “Hij had een fantastische staat van dienst.” In 1942 werd Appel gedeporteerd naar Berlijn. Bij terugkeer in Nederland werd hij door Lotsy, de man die hij in 1944 zelf op de tribunes had zien zitten in Berlijn bij een wedstrijd van het Nederlands Dwangarbeiderselftal, geschorst voor alle vertegenwoordigende elftallen.

Zelf ontkende de tot aan zijn dood omstreden Lotsy enige ‘Deutschfreundlichkeit’. “Wij zijn naar Berlijn afgereisd om na te gaan welke bewering nou juist was en hebben daar een opvallende ontdekking gedaan die de rol van Lotsy als leider van de voetbalbond in de oorlog in een ander licht zet”, verzekert Thomassen. “Appel en Lotsy hadden een grote hekel aan elkaar. Dat werd mede gevoed doordat Appel in 1949 zijn eigen plan trok en daarna met twee wedstrijden in 1953 de basis legde voor profvoetbal.”

Schwillens en Thomassen zeggen op 6 juni te worden ontvangen door KNVB-voorzitter Just Spee, die volgens hen openstaat voor een gesprek over rehabilitatie van de twaalfvoudig international. Appel heeft volgens de auteurs in 1970 zelf de vergetelheid opgezocht.

“Terwijl het Nederlandse voetbal schatplichtig is aan Appel. Als speler was hij succesvol, maar als trainer ook nog eens revolutionair. Hij was de eerste Nederlandse coach die afstapte van het toentertijd gangbare stoppersspilsysteem en hij durfde jonge talenten voor de leeuwen te gooien, zoals Willy van der Kuijlen bij PSV.”

‘Het Kanon’ (de bijnaam van Appel) verschijnt per 27 mei en is verkrijgbaar via www.bramappel.nl