Nieuws

Eurobaseball 2023 in Tsjechië maakt aanpassingen voor media na klachten

De organisatie van Eurobaseball 2023 in Tsjechië heeft enkele aanpassingen gedaan aan de werkomstandigheden naar aanleiding van klachten van fotografen.

De NSP stuurde namens hen (onder wie Henk Seppen) een brief aan de Europese honkbalbond waarin een aantal grieven werden geuit over de werkomstandigheden voor sportfotografen. In Tsjechië voelden deze professionele sportfotografen zich flink op achterstand gezet ten gunste van liefhebbers/amateurs die gratis foto’s aan de organisatie leveren. Hun beeld wordt via een website gratis aangeboden aan de buitenwereld.

Een vrijwilliger namens de organisatie als fotograaf maakt wel de sfeerbeelden die geaccrediteerde professionele fotografen niet mogen maken tijdens Eurobaseball 2023. (Foto Henk Seppen)

Zij vonden verder dat sportfotografen uit onder meer Nederland en Frankrijk niet de  juiste medewerking kregen om hun beelden te maken. Op de werkplekken verschenen toeschouwers en veel kinderen om met hun mobieltjes foto’s te maken.

Verder kregen de fotografen tegen de gewoonte voor en na de wedstrijd geen toegang tot het veld voor het maken van sfeerbeelden en teamfoto’s, zoals onder meer tijdens het spelen van de volksliederen. Dat is gewoonlijk toegestaan in het Europese honkbal. Andere fotografen kregen die toegang wél.

Kinderen op dd werkplek van fotografen bij het eerste honk, waar je volgens Henk Seppen ruimte moet hebben om de coach die daar staat te kunnen ontwijken en als er een actie is op het tweede honk dien je ook de eerste honkman te kunnen ontwijken. 'Dan heb je echt de (lege) ruimte in de breedte nodig om de foto te maken En dat moet in een fractie van secondes'.

De Europese honkbalbond erkent dat er aan het begin van het toernooi enkele zaken fout zijn gegaan en heeft in een reactie toegezegd die zaken te zullen verbeteren, zoals onder meer de verzorging van de geaccrediteerde media.