Nieuws

Aandachtstrekker

Er schort dus nog wel een en ander aan de professionalisering van het Nederlandse topvoetbal. We hebben geen doellijntechnologie in de stadions. Én er loopt al jaren een scheidsrechter rond die het fluiten als bijzaak beschouwt en vooral zichzelf belangrijk vindt. Laatst kon hij een weekend geen wedstrijd leiden omdat hij in het Ziggo Dome op schijtlollige wijze een nummertje moest zingen.

Zie de website van Bas Nijhuis en daar staat op het voorblad in drie groot afgebeelde woorden wat hij zoal doet: ‘Gastspreker’. ‘Presentator’. ‘Dagvoorzitter’. Zanger staat er logischerwijs niet bij. Maar ook niet: ‘Scheidsrechter’. Nijhuis fluit ook liever niet, want dat is veel stoerder. En als je zelfs een helft niet één keer fluit, heb je een record gebroken en sta je weer in de schijnwerpers. Hoera! 

Hans Klippus

Onze sportpers werkt graag mee aan de zogenaamde vip-status van Bas Nijhuis. Hij krijgt op z’n tijd best weleens kritiek, maar over het algemeen heerst er een sfeer van: ‘Ach, het is Bassie, lache…’ Mooi toch zo’n kleurrijk figuur, is de tendens. Dat soort mensen kunnen we in deze wereld inderdaad goed gebruiken, maar niet als hij scheidsrechter is. Die hoort juist saai en kleurloos te zijn, van onbesproken gedrag. Niet voor niets werd de scheidsrechter tot voor kort in het spelregelboekje ‘een dood element’ genoemd.

Maar dat is een rol die deze aandachtstrekker uit het oosten natuurlijk niet wil spelen. Nijhuis is een scheidsrechter die tijdens zijn warming-up niet te beroerd is om een selfie met een fan te maken of een handtekening uit te delen, die in het veld veel minder fluit dan zijn collega’s en er gezellig op los keuvelt met spelers. Zolang je als voetballer, trainer of supporter bij de winnende partij hoort, is dat misschien leuk. Maar je wordt toch gek als je door deze popiejopie Nijhuis wordt benadeeld?
Zoals laatst RKC, toen hij als VAR zijn collega in het veld ertoe aanzette een strafschop voor Sparta te geven. Dat was zeer onterecht. Het kostte RKC uiteindelijk de overwinning. Toen de keeper van deze ploeg hoorde dat Nijhuis de VAR was, zei hij er helemaal niets van te begrijpen: uitgerekend de scheidsrechter die zelf om bijna niets fluit…!:

Nijhuis gaf een paar dagen later op televisie bij zijn vrienden van Vandaag Inside zijn fout toe. Om vervolgens weer met zijn eeuwige grijns in beeld te verschijnen. Niets aan de hand en weer door. Hij maakte ook nog de grap dat hij net uit RKC-thuishaven Waalwijk een uitnodiging voor carnaval had gekregen. Dat was lachen, zeg. Je zal als RKC straks maar net twee punten tekort komen om degradatie of de nacompetitie te ontlopen…

Opvallend was dat afgelopen weekend een speler die had gewonnen, kritiek op Nijhuis had. Blijkbaar waren de drie punten niet genoeg om de ergernis te doen vervagen. Heracles-aanvaller Jizz Hornkamp vertelde na de wedstrijd tegen Vitesse dat hij het irritant vindt dat hij niet weet wat hij aan deze scheidsrechter heeft. Bij soortgelijke overtredingen fluit Nijhuis de ene keer wel en de andere keer niet, aldus Hornkamp. Aanvankelijk kreeg de spits het winnende doelpunt niet op zijn naam en toen hij daar in het veld een opmerking over maakte, zei Nijhuis dat hij hem het adres van de VAR, Makkelie, wel zou geven. ‘Dan kun je even langsgaan.’
Tsja…


Hans Klippus