Nieuws

Sportboeken over Dumoulin, de Russische Spelen en wereldkampioen België

In aanloop naar een meeslepende sportzomer zijn dezer dagen drie nieuwe sportboeken verschenen. Allereerst het al veelbeschreven boek Op Gevoel van auteur Nando Boers, winnaar van de Nico Scheepmaker Bokaal voor zijn boek Het Plan.

In Op Gevoel beschrijft Boers het wielerleven van Tom Dumoulin (1990), een van de beste wielrenners van zijn generatie. Hij won in zijn carrière twee olympische medailles, twee wereldtitels en meerdere etappes in alle drie de grote rondes, maar zijn grootste prestatie zal altijd de eindzege van de Giro d’Italia van 2017 zijn.

Een jaar nadat hij in 2022 zijn carrière op 31-jarige leeftijd beëindigde, reist hij samen met schrijver en journalist Nando Boers naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in zijn loopbaan – Bergen (Noorwegen), Monza, Oropa, Bormio, Stelvio (Italië) en Arcalís (Andorra) – om antwoord te vinden op de vraag wat de sport eigenlijk al die jaren voor hem betekend heeft.

Het boek Op Gevoel (256 pagina’s) wordt uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rap en kost €23,99.

Deze week verschijnt bij Uitgeverij Querido het boek Russische Spelen van Rolf Bos (382 pagina’s, €24,50).

In het boek reconstrueert Bos de gebeurtenissen rondom de Spelen van 1980 in Moskou. Ruim zestig landen volgden de Amerikaanse boycot, maar een Nederlandse afvaardiging met onder anderen marathonloper Gerard Nijboer ging wel. Net als de Britse atleten Sebastian Coe en Steve Ovett, die legendarische gevechten leverden op de 800 en 1500 meter. Net als in zijn bestseller Een Duitse zomer laat Bos zien hoe troebel de relatie is tussen politiek en sport.

‘Ik vind het terecht dat ik gegaan ben,’ zei marathonloper Gerard Nijboer in 1980 voor de camera van de NOS. ‘Toen ik bezig was met de voorbereidingen heb ik erg zitten twijfelen. Maar toen het Nederlands Olympisch Comité in mei definitief toezegde wel te gaan, heb ik voor mijzelf besloten: Gerard, je doet aan topsport, je móét gaan.’ Als het aan de regering-Van Agt had gelegen, was Nijboer thuisgebleven.

En tenslotte onthult voetbalhistoricus Raf Willems dat België in 1920 toch maar mooi de eerste wereldkampioen voetbal werd, hoewel het eerste officiële wereldkampioenschap voetbal pas in 1930 werd gespeeld en Uruguay als winnaar uit de bus kwam. “Slechts sommigen weten dat België al eens goud won op het hoogste toneel. In 1920 werden de Rode Duivels namelijk olympisch kampioen”, aldus de auteur.

De Olympische Zomerspelen van 1920 waren de eerste Spelen na het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In totaal traden 29 landen aan op deze Olympische Zomerspelen en dit boek is dan ook een zeer boeiende combinatie van sportgeschiedenis en maatschappelijke geschiedenis.

Dit boek is verkrijgbaar via https://boeken.cafe/boek/belgie-1920-de-eerste-wereldkampioen-voetbal/ en kost €22,99.