NIEUWSOVERZICHT

Weinig interesse voor doping bij Duitse journalisten

In Duitsland is door de Technische Universiteit München bij bijna 3.500 sportjournalisten onderzoek gedaan naar ‘kennis en betrokkenheid van sportjournalisten tot doping en verslaggeving over doping’. Liefst 19 procent gaf aan sowieso geen interesse op te kunnen brengen voor doping.

Derde ronde AIPS Awards

De AIPS roept journalisten en fotografen op voor de derde editie van AIPS Sport Media Awards. In elf categorieën zijn er prijzen te winnen. Aan de verkiezing kunnen alleen journalisten en fotografen meedoen voor wie het hun hoofdberoep is. Ze moeten lid zijn AIPS of van een nationale organisatie zoals NSP.

Rik

DOOR HANS KLIPPUS
Een geluk bij een ongeluk is dat we de tijd hebben om de docu-serie The Last Dance over de carrière van Michael Jordan te bekijken. Dick Advocaat is er lyrisch over en Toon Gerbrands noemt het zelfs ‘verplichte kost voor elke kleedkamer en elke trainerscursus’. Ik zit gewoon thuis en kan steeds bijna niet wachten tot de volgende twee afleveringen op Netflix staan. Het is genieten.

Media in twee groepen binnen stadions

MEDIA IN TWEE GROEPEN BINNEN STADIONS
Na de Duitse Bundesliga hervat ook de Deense Superliga nog deze maand de voetbalcompetitie; op 28 mei. Mogelijk geldt dan voor tv-medewerkers een andere regeling dan voor overige mediavertegenwoordigers. Sanne Clements schetst vanuit Vejle de Deense situatie.

door Sanne Clements

Davy Rietbergen, ook medisch fotograaf

DAVY RIETBERGEN, OOK MEDISCH FOTOGRAAF

‘Achterop de motor draag ik allang een mondkapje’


Fotograaf Davy Rietbergen hoefde niet te zoeken naar alternatieven toen de sport stilviel in maart. Met zijn bedrijf DutchMedicalMedia kreeg hij in tijden van corona zelfs nog méér opdrachten voor medische foto’s. Een bijzondere combinatie, maar sportfotografie blijft ook ná corona voor hem op de eerste plaats staan.

Hoe moet het straks in de mixed zone?

Het overlijden van Eddy Pieters Graafland in coronatijd laat Lex Muller terugdenken aan betere omstandigheden. Hoe moet dat straks met de media in de mixed zone, in stadions zonder publiek, vraagt Lex Muller (oud-sportchef bij AD en SBS6) zich in onderstaand opinieartikel af.

Door Lex Muller

Ode aan Feyenoord in boeken en special

Op 6 mei 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup voor landskampioenen. Feyenoord brengt daarom in samenwerking met het AD het boek ‘Voor Altijd De Eerste’ uit. Daarnaast verscheen bij Kick Uitgevers het boek ‘Leve Feyenoord 1 – De Cup in de Kuip’ in twee verschillende uitvoeringen.

Alexander Münninghoff 1944-2020

Op 28 april overleed Alexander Münninghof op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Van 1974 tot 2007 werkte hij voor de Haagsche Courant. Als journalist was Münninghoff behalve Ruslandkenner ook schaakliefhebber. Hij schreef zowel verhalen over schaken als de biografieën van de schakers Max Euwe en Hein Donner.

Affaire Yuri keert terug in boek Hans van Zetten

Wie het commentaar van Hans van Zetten hoort voor de NOS-tv bij turnen of kunstrijden, proeft zowel enthousiasme als deskundigheid. In het boek ‘Hij staat!’ komen naast ervaringen vooral ook zijn persoonlijke opvattingen tot leven, kleurrijk en onomwonden. Zo leveren de verhalen van Hans van Zetten een boek vol tientallen jaren turngeschiedenis op.

Online bevrijdingsspecial Helden Magazine

Helden Magazine heeft een speciale editie uitgegeven die volledig in het teken staat van 75 jaar vrijheid. In de digitale uitgave is via speciale links bij een groot aantal verhalen een toelichting te beluisteren. Zo leest Peter Heerschop vanuit een leeg Olympisch Stadion een column voor.

De judovader, boek over kampioenenmaker Cor van der Geest

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van judocoach en kampioenenmaker Cor van der Geest is zijn boeiende sportleven te boek gesteld onder de titel ‘De judovader’.

Op gepaste afstand…

DOOR LISA DEEN
Afgelopen weekend scrolde ik wat door de foto’s op mijn telefoon. Met grote regelmaat verscheen er een foto van een sporttoernooi in beeld. Van de Spelen in Londen en Rio tot aan de Pan American Games in Lima, de Commonwealth Games in Gold Coast en alles daar tussenin. Het zou gek zijn als ik niet even zou aanstippen dat ik het bijwonen van een sporttoernooi ontzettend mis.

Het lot van de kabelsjouwers

HET LOT VAN DE KABELSJOUWERS
In de reeks over de corona-gevolgen voor buitenlandse media en hun werknemers beschrijft Jan Leerkes de situatie in Duitsland. De leiding van de Bundesliga spreekt niet steeds over de grootverdieners op het veld maar wijst het voetbalpubliek voortdurend op het lot van onder meer de ‘tv-kabelsjouwers’. Een psychologisch trucje dat werkte.

door Jan Leerkes

Laat ons in Drenthe weer glimmen van troTTs! 

Hallo Corona! Om te laten zien hoe onderdanig ik ben, schrijf ik je naam vandaag met een hoofdletter. Misschien vind je het belangrijk om te weten dat ik dat met de griep nooit gedaan heb. Maar we moeten even ernstig praten.

Ik weet dat jij de baas bent in de wereld en beslist over leven en dood. Jij bepaalt of de economie draait of stilligt en of ik mensen die ik liefheb mag knuffelen. Je staat inmiddels minstens met 30-0 voor in deze wedstrijd...maar...

Ronald Bonestroo

RONALD BONESTROO

VISSEN NAAST FOTOGRAFEREN


Als kind al trok Ronald Bonestroo met zijn vader graag het water op, vissen op de Veluwerandmeren tussen Nijkerk en Elburg. Toen zijn werk als sportfotograaf stil kwam te liggen, besloot hij zich toe te leggen op zijn tweede baan. Met zijn bootje gidst hij hengelaars naar de meest geschikte visplekken. Pech voor hem dat vissen op roofvis in april en mei verboden is.

Roadtrip langs thuis trainende topsporters

Een filmpje van Sanne Wevers inspireerde Pim Ras. Toen hij zag hoe de turnster een balk in haar woonkamer had laten plaatsen om te kunnen trainen, ging de fotograaf op zoek naar méér voorbeelden om zulke huisvlijt in beeld te brengen.

‘Roemrucht sportjournalist met een gouden pen’

Het overlijden van Rob van den Dobbelsteen inspireerde zijn voormalige Parool-collega Gerrit Overdijkink tot een In Memoriam, dat in verkorte vorm in Het Parool verscheen. Hieronder de volledige versie:

‘Beste voetbalboek’ ook genomineerd voor ‘Beste sportboek’

Uit een aanbod van 47 boeken zijn vijf boeken genomineerd voor de verkiezing van ‘het beste sportboek van 2019’. De winnaar ontvangt de Nico Scheepmaker Beker die medio mei voor de 16e keer zal worden uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Hugo Logtenberg met ‘De hand van Van Gaal’, een reconstructie van de WK-route van Oranje in 2014.

NLcoach tijdelijk digitaal

Voor het eerst in vijftien jaar is NLcoach, het kwartaal-magazine voor sportcoaches, in digitale vorm verschenen. De uitgevers NLcoach en Arko Sports Media wilden niet tot juni wachten. Ook in mei en juni volgt een digitaal nummer, iets dunner dan het papieren blad, maar de drie nummers samen zullen al met al veel dikker zijn, zo belooft mede-hoofredacteur Edward Swier.

Gedoe

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Misschien kwam het doordat ik samen met collega Leo Oldenburger net een boekje over de twaalf beste Oranje-keepers had zitten maken, maar zondag moest ik opeens denken aan Gejus van der Meulen.

Dat zit zo: in 1934 was de huisarts uit Haarlem, na een prachtige interlandcarrière, al een tijdje gestopt.

Enige sportblad in België is voorlopig gestopt

ENIGE SPORTBLAD IN BELGIE IS VOORLOPIG GESTOPT
In België is de uitgave van het weekblad Sport/Voetbalmagazine tijdelijk stopgezet, voorlopig zolang er niet gevoetbald wordt als gevolg van de coronapauze. ,,Zonder actuele sport is er geen sportbeleving. In de kranten zie ik veel verhalen met vraagtekens. Wij willen absoluut niet vervallen in themanummers of oude koeien uit de gracht trekken om ons sportblad te kunnen vullen”, zegt Jos Grobben, directeur magazines bij uitgeverij Roularta.

Hou je taai!

2020. Er was naar uitgekeken. Reikhalzend. Want een fascinerend sportjaar lag in het verschiet.

De eerste competitiehelft in de eredivisie had de contouren geschetst van een spannende ontknoping tussen Ajax en achtervolger AZ.

De Formule 1 zou terugkeren naar Zandvoort, na 35 jaar te zijn weggeweest. Met Max Verstappen in een favorietenrol.

Marcel van der Kraan, chef sport De Telegraaf

MARCEL VAN DER KRAAN, CHEF SPORT DE TELEGRAAF

‘Zo kwam toch mijn journalistieke nieuwsgierigheid naar boven’ ’ 


Twee dagen is hij terug  van een skivakantie in het Oostenrijkse Ischgl als Marcel van der Kraan (57), chef sport van De Telegraaf, plotseling koorts krijgt. Corona. Bijna vier weken later pas mag hij zich hersteld noemen.

Erik van Lakerveld zweet in schuurtje

Erik van Lakerveld, freelance-sportverslaggever voor De Volkskrant, was zondag een van de circa 500 recreanten die thuis op de hometrainer kropen voor de virtuele toertocht van de laatste 26 kilometer van de Amstel Gold Race. Inclusief Cauberg (18,9 procent) en Kruisberg. Dat betekende ruim 50 minuten hard zweten.

De leegte van de Amstel Gold Race

Geen Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels afgelopen zondag, maar dat weerhield fotograaf George Deswijzen er niet van om samen met motard Roger Dinjens het parcours af te gaan. Zo vielen hun ogen op onder meer het monument voor Jean Nelissen, de Mathieu van der Poel Allee en ‘het bankje van Michael Boogerd’.

Rob van den Dobbelsteen overleden

In een hospice in Schoorl is maandag 20 april Rob van den Dobbelsteen op 78-jarige leeftijd overleden. Sinds begin april verbleef hij daar nadat enkele maanden eerder darmkanker was geconstateerd. Rob van den Dobbelsteen volgde als sportverslaggever van Het Parool vele malen alle belangrijke wielerwedstrijden. Daarna was hij jarenlang redacteur reizen voor de GPD-dagbladen.

NSP Mediagids verschijnt deze week

De nieuwe NSP Mediagids valt – als het goed is – deze week op de deurmat van alle kaarthouders en op de (lege, want corona) burelen van sportredacties. De gids is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arko Sports Media, dezelfde partner met wie we jaarlijks ons Nieuwjaarsdiner organiseren.

Der Kicker licht eigen oorlogsverleden door

Het Duitse sportblad Der Kicker bestaat dit jaar 100 jaar. Het jubileum is voor het magazine aanleiding om in een serie de rol van Der Kicker in de Nazi-periode (1933-1945) tegen het licht te houden. Drie onafhankelijke sporthistorici beschrijven daarin hoe het Duitse sportblad trouw de lijn van het Hitler-regiem volgde.

ZANDVOORT – de debuutroman van Nando Boers

Deze week verschijnt bij uitgeverij Ambo/Anthos de eerste roman van de hand van collega Nando Boers, met als titel ZANDVOORT. Het is een roman over racen, de loerende dood en de worsteling met schuld en boete, aldus de uitgeverij.

Kippenvel

door NATASJA WEBER
Wat een toeval. Zaterdag had ik eindelijk 'Johan Cruijff - De biografie' van Auke Kok uitgelezen en zondag was de documentaire En un momento dado op tv. Heerlijk om die tot in details beschreven scènes uit het boek nog eens terug te zien in bewegende beelden.

Eerst even over de biografie. Het duurde een maand of drie voordat ik ‘m uit had maar dat had niets te maken met het boek maar alles met mijn leestijd, leestempo en de dikke pil.

Opeens aandacht voor vrouwen op de sportredacties

OPEENS AANDACHT VOOR VROUWEN OP DE SPORTREDACTIES
Vanuit Monaco richt Jurriaan van Wessem zijn blik op zowel Frankrijk als Italië, onder meer voor Ziggo Sport. In onderstaand verhaal signaleert hij ook hoe de stilte in de Franse sport het sportdagblad L’Equipe ruimte bood voor onthullende reportages over vrouwonvriendelijk gedrag op de sportredacties. Door

Door Jurriaan van Wessem

Zinloos

Tja. Wat valt er nog te melden? Er is geen sport. Maar dat wist je al. Dat gaat nog wel even duren. Maar dat wist je al. Dat is vreselijk. Maar dat wist je al. ‘Maar er zijn ergere dingen’, moet je er dan direct aan toevoegen om niet het verwijt te krijgen dat je sport belangrijker vindt dan de volksgezondheid. Maar dat wist je ook al.

Alles is al gezegd. Alle discussies, over Overmars, de KNVB, Maurits Hendriks, de UEFA, de euro’s, de FIFA, de amateurs, de Tour de France; ze zijn al tot in den treure gevoerd. Iedereen heeft zijn plasje al gedaan. Wat heeft het voor zin daar nog iets aan toe te voegen?

Geert van Erven, fotograaf én eigenaar softwarebedrijf

GEERT VAN ERVEN, FOTOGRAAF EN EIGENAAR SOFTWAREBEDRIJF

‘Ik word aan twee kanten geraakt’ 


Als fotograaf wordt ook Geert van Erven hard geraakt nu er al vijf weken niet wordt gevoetbald. Extra klappen krijgt hij nog eens met een eigen bedrijf, dat gespecialiseerd is in software voor festivals. ,,Ik begin er mentaal door heen te raken”, zegt de 54-jarige fotograaf uit Tilburg, die samen met Toin Damen onder meer als clubfotograaf voor Willem II actief is.

Veerkracht als troostrijke gedachte

Je zou denken dat het zo afgesproken was, maar het toeval regeerde. In de Volkskrant verscheen afgelopen zaterdag een interview met sportchef Mark van Driel terwijl in NRC sportredacteur Fabian van der Poll beschreef wat hij allemaal mist nu er niet gevoetbald wordt. De verhalen raakten elkaar: hoe om te gaan met de coronacrisis?

Christian Leibbrandt overleden aan corona

Christian Leibbrandt, al jarenlang de technicus van het radio-sportprogramma Namen & Rugnummers van RTV Utrecht, is op 11 april bezweken aan het corona-virus Covid-19. Hij was 54 jaar. Liefst 19 jaar was Leibbrandt actief voor het sportprogramma. Ook vervulde hij diverse functies bij de Nederlandse Curling Bond, onder meer als fotograaf.

Opnieuw een boek gevuld met uitspraken van Johan Cruijff

De uitspraken en het taalgebruik van Johan Cruijff hebben Rob Siekmann geïnspireerd tot een nieuw boek met als titel ‘Cruijffiaans’. Het is al het derde boek waarin Cruijff op deze manier wordt belicht. Eerder gebeurde dat al door Henk Davidse (in samenwerking met Henk ten Berge) en Volkskrant-informatiespecialist Sytze de Boer.

Boek over sport in oorlogsjaren

In het zicht van de herdenking dat heel Nederland werd bevrijd, is het boek ‘Door wilskracht zegevieren – Sport in de Tweede Wereldoorlog’ verschenen. Daarin komt de betekenis van de sport tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren (sportgeschiedenis.nl) beschrijft welke rol sport speelde in de oorlogsjaren.

Ontspanning

DOOR HANS KLIPPUS

Eerst even een politiek en sociaal correcte beginzin maken:
Tijdens de coronacrisis is de sport totaal onbelangrijk.
Zo.
Hoewel…

Nog meer dan in normale tijden kan sport voor welkome ontspanning zorgen.

Patrick Delait over aanpassingen tijdens coronapauze

PATRICK DE LAIT OVER AANPASSINGEN TIJDENS CORONAPAUZE

Sportredactie De Limburger zwermt uit
In normale tijden telt dagblad De Limburger van dinsdag tot en met zaterdag acht sportpagina’s. Tijdens de coronapauze in de sport blijkt dat niet langer haalbaar. De helft van de sportredactie is nu op andere redactie-onderdelen aan de slag.

Brazilië babbelt vrolijk verder over voetbal

BRAZILIE BABBELT VROLIJK VERDER OVER VOETBAL
Vanuit Rio de Janeiro volgt Joost de Jong het nieuws in Brazilië, onder meer voor het Algemeen Dagblad. De corona-uitbraak staat in het land nog maar aan het begin, voetbal of andere sport is voorlopig uitgesloten. Dat is een probleem voor de vele sportzenders én voor de dagelijkse sporttabloid Lance!

Door Joost de Jong

Hoe nu verder?

Net als ruim zeventig andere Nederlandse verslaggevers en fotografen, om van de vele tv-mannen en vrouwen maar te zwijgen, stond ik al maanden in de starthouding voor de Olympische Zomerspelen van Tokio, die van 2020. Zaterdag 18 juli zou ik heenvliegen, enkele dagen later gevolgd door de andere vier van ons Volkskrant-team.

AD beraadt zich over regionale sport

In de regiotitels van het AD heeft de hoofdredactie uitvoerig uitleg gegeven over het grotendeels wegvallen van de vaste regionale sportpagina’s als gevolg van de corona-crisis. ‘Een structurele plek heeft regionale sport voorlopig niet.

Cameraland en Colorwood bieden fotografen voordelige leasemogelijkheden

Nachtenlang lag Remco Huitema van Cameraland de afgelopen weken te malen. In de winter waren de Sony A9’s niet aan te slepen geweest en was er een wachtlijst voor het nieuwe topmodel van Canon, de Mark III. Ze werden bijna uit zijn handen getrokken.

Duitse tv-verslaggeefster hekelt de ‘shitstorm’

De Duitse televisie-verslaggeefster Claudia Neumann beschrijft in een boek wat ze op de sociale media moet doorstaan als ze live op tv verslag doet van een voetbalwedstrijd. Een ‘shitstorm’, noemt ze de verwensingen op de sociale media in het boek dat vrij vertaald de titel draagt: ‘Heeft ze eigenlijk wel toestemming om buiten de keuken te komen?’

Sedoc heeft de laatste lach

DOOR LISA DEEN
Het is halfnegen op zaterdagavond. Het journaal, vol met coronanieuws, is net afgelopen. De televisie staat nog op NPO1, waar het programma ‘Hiphop Stars’ begint. Normaalgesproken niet echt ‘mijn soort’ programma, maar wanneer ik zie dat Gregory Sedoc dit keer meedoet besluit ik toch te kijken. Ik ben wel benieuwd of hij een beetje kan rappen.

In Italië gaat het nu om een andere ranglijst

IN ITALIE GAAT HET NU OM EEN ANDERE RANGLIJST

Vanuit Monaco richt Jurriaan van Wessem zijn blik op zowel Frankrijk als Italië, onder meer voor Ziggo Sport. Hij moest ervaren dat zijn signalen over de ernst van het coronavirus in Italië lange tijd niet serieus werden genomen in Nederland. De enige ranglijst die er in Italië sinds een maand toe doet is die van het aantal doden per regio, rapporteert Jurriaan van Wessem.

Door Jurriaan van Wessem

Henk de Weerd (1953-2020)

HENK DE WEERD (1953-2020)

"De fotograaf die iedereen kende"
Tot de slachtoffers van het coronavirus behoort ook Henk de Weerd. Hij fotografeerde bijna veertig jaar voor de kranten van het Noordhollands Dagblad, vooral voor het Dagblad voor West-Friesland. Wegens gezondheidsredenen moest hij vorig jaar stoppen. Zaterdag 4 april bezweek Henk de Weerd op 67-jarige leeftijd aan corona. De redactie van het Dagblad voor West-Friesland herdacht hem in een In Memoriam:

France Football schakelt terug wegens coronacrisis

Het Franse sportweekblad France Football heeft aangekondigd dat het voorlopig om de twee weken zal verschijnen. Aanleiding is de coronacrisis. Zodra de voetbalcompetities worden hervat zal France Football weer wekelijks verschijnen.

Virus raakt ook sportpers Spanje

VIRUS RAAKT OOK SPORTPERS SPANJE
De ooit zo beruchte sportdagbladen in Spanje raken steeds verder uit de gratie. Minder lezers, minder pagina’s, minder advertenties. ‘De vraag is hoe zij de coronacrisis zullen doorstaan’, vraagt correspondent Edwin Winkels zich af.

Door Edwin Winkels

Een brenger van het nieuws werd zelf nieuws. Een sportjournalist uit Valencia die in de week van 19 februari in Milaan was geweest voor de wedstrijd tussen Atalanta Bergamo – waarvan het eigen stadion niet aan de UEFA-normen voldoet – en Valencia testte negen dagen later positief op het coronavirus.

Natasja Weber schrijft biografie Sharon van Rouwendaal

NATASJA WEBER SCHRIJFT BIOGRAFIE SHARON VAN ROUWENDAAL

’Bruut leven in de topsport’
Het levensverhaal van Sharon van Rouwendaal, olympisch kampioene 10 km zwemmen in open water, is in een boek vastgelegd. Het werd opgetekend door Natasja Weber, sportververslaggeefster voor het Eindhovens Dagblad, de andere regionale kranten van DPG en het AD. ,,Haar levensverhaal is zo bijzonder, daar wilde ik een boek over schrijven.”

Het blijkt tóch een vak...

Een stok van twee meter aan m'n microfoon, ik schud geen handen als ik bij iemand binnenkom en het contact met de redactie is alleen telefonisch of digitaal. Tja, zo zullen we allemaal wel een beetje werken in corona-tijd. Ook de inhoud van m'n onderwerpen is veranderd. Eerst gingen de interviews over sportevenementen die niet doorgingen. Maar nu maak ik ook items over ander nieuws. 

Een lesje in nederigheid

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
De wereld is dicht. Net als iedereen probeer ik van de nood een deugd te maken, hoewel je als zzp-er iets meer kopzorgen hebt dan de mensen in loondienst. Opdrachten vallen bij bosjes weg. En op die geweldige sportzomer zullen we nog een jaar moeten wachten.

Overheidsmaatregelen voor inkomenssteun tijdens de coronacrisis

Het kabinet heeft besloten in de coronacrisis banen en inkomens van mensen te beschermen, waaronder die van zzp’ers. Daarom is een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) voor zzp’ers,

‘Investeer juist nu tijd in je bedrijf’

Wat pak je als freelance-fotograaf aan in deze tijd waarin nog nauwelijks iets valt te fotograferen? Huub Keulers geeft een inkijkje. Zijn boodschap: ‘Investeer tijd in je bedrijf zodat de impact van de ccris wordt verzacht.’ Door Huub Keulers

Koert Westerman wil hesje aantrekken voor de supermarkt

Koert Westerman, commentator/presentator van FOX Sports en RTL7, heeft zich in zijn woonplaats Oudewater aangemeld als ‘oppasser’ om toe te zien op de toeloop bij supermarkten. ,,Ik ben nog niet opgeroepen, maar ik zie me al staan in een hesje”, vertelt Westerman.

BSR koopt anderhalf miljoen foto’s Pics United

Het archief met anderhalf miljoen voetbalfoto's van Pics United is overgenomen door Fotopersbureau BSR Agency. De foto’s dateren uit de periode 1966 - 2016. Bob van den Cruijsem, eigenaar van Pics United, was onder meer huisfotograaf van PSV.

Frank Heinen wint ook publieksprijs beste voetbalboek

Het boek ‘Buiten de lijnen’ van Frank Heinen is uitgeroepen tot ‘Staantribune Voetbalboek van het Jaar’. In januari was Heinen al verkozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar 2019. Voor de publieksverkiezing van Staantribune werden 12.000 stemmen uitgebracht.

Arno de Jong (NL Loterij/TOTO) verkozen tot marketeer van het jaar

Marketingbaas Arno de Jong van de Nederlandse Loterij is uitgeroepen tot Marketeer of the Year. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de campagnes rond de Staatsloterij en de TOTO (‘Koning TOTO’). Met die laatste campagne zijn meerdere marketingprijzen gewonnen.

Coronacrisis: handig om te weten en kennis te delen op FB/Mixed Zone

Veel collega’s zijn getroffen door de coronacrisis. Uitleg overbodig. Het kabinet heeft een reeks noodmaatregelen genomen die ondernemers en zelfstandigen door de eerste drie maanden (1 maart-1 juni) heen moet helpen. Verlenging van de maatregelen is niet uitgesloten.

Aanvoerders betaald voetbal doen oproep in videoboodschap

Op initiatief van de clubs in het betaald voetbal is een videoboodschap gelanceerd met alle aanvoerders uit eredivisie en eerste divisie. De oproep is bedoeld voor de mensen die de samenleving draaiende houden. Het motto van de aanvoerders uit de eredivisie luidt: ‘Blijf thuis, blijf positief en denk aan je medemens.’

Bij FOX Sports en Ziggo Sport valt veel werk weg

De coronapauze treft ook veel mensen die werkzaam zijn in de media, met name op tv. Voor sportverslaggevers, presentatoren, analisten en andere medewerkers van de abonneezenders FOX Sports en Ziggo Sport is een aanzienlijk deel van het werk weggevallen.

Twee Spaanse sportjournalisten slachtoffer van corona

Tot de dodelijke slachtoffers van het coronavirus in Spanje behoren twee sportjournalisten. José María Candela, ook wel bekend als Chema, werd 59 en werkte voor de publieke radio-omroep RNE. Tomás Díaz-Valdés (78) was meer dan dertig jaar actief bij het sportdagblad AS.

Hockeybond zet 2624 interlands online

De Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft alle interlands digitaal samengebracht op https://interlandhistorie.knhb.nl/. Daarop staan van liefst 2624 interlands de wedstrijdselectie, de uitslag, wedstrijdverslagen, doelpuntenmakers en locaties vermeld. Ook is daaraan beeldmateriaal van zowel toernooien als diverse internationals toegevoegd.

Elf verhalen in vervolg op ’21 man’

Het vervolg op het vorig jaar verschenen boek ’21 man’ van Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant) is vanaf 2 april verkrijgbaar. Het tweede deel, met de titel ‘Naschrift’ bevat een elftal verhalen, in de lijn van ‘21 man’.

Onzekere tijden Britse freelancers

ONZEKERE TIJDEN BRITSE FREELANCERS
In het Verenigd Koninkrijk laat de overheid de freelancers, de Britse zzp’ers, in de kou staan, stelt Geert Langendorff, in Engeland werkzaam voor diverse Nederlandse media. Uit solidariteit met zijn Britse collega’s is hij lid geworden van de Football Writers Association (FWA). ,,Zonder vangnet van de overheid wachten mijn collega’s uiterst onzekere tijden”, schrijft Langendorff. Door Geert Langendorff

Averij is onontkoombaar, een koel hoofd noodzakelijk

De titel van deze wekelijkse rubriek is bedoeld om te prikkelen, om een signaal af te geven, om een debat uit te lokken of een standpunt uit te dragen van een of meerdere bestuursleden van de NSP. Maar Schot voor de Boeg volstaat niet in deze barre tijden. Midscheeps getroffen, zware averij, water maken, alle scheepstermen voor de hoge nood zijn van toepassing.

Sander Jonkman, initiatiefnemer #voetbalshirtchallenge

SANDER JONKMAN, INITIATIEFNEMER #VOETBALSHIRTCHALLENGE

‘Elke dag een nieuw shirt’
Wat trek ik aan op mijn eerste thuiswerkdag, vroeg Sander Jonkman, eindredacteur bij FOX Sports, zich maandag 16 maart af. Hij trok een shirt uit zijn stapel voetbalshirts en presenteerde zich daarmee op Twitter met de hashtag #voetbalshirtchallenge. Zijn actie sloeg aan, enkele duizenden volgden al het voorbeeld van Sander Jonkman.

Brood en spelen

Dit blogje had kunnen gaan over de spannende titelrace in de Eredivisie. Over de strijd van Memphis Depay om het EK te halen. Over het prachtige wielervoorjaar dat van start zou gaan. Maar het gaat nergens over. Want er is niets. Hoewel, nieuws is er altijd. Want over Memphis gesproken: dat EK gaat ‘ie halen. Geen probleem.

Ergernis groot over woorden minister Eric Wiebes aan adres zzp’ers

De uitlatingen van minister Eric Wiebes in de uitzending van WNL op Zondag over zzp’ers heeft veel losgemaakt, ook onder de vele zelfstandigen in de beroepsgroep van journalisten, fotografen en cameramensen.

NSP en Mixed Zone blijven in de lucht - op minder dan halve kracht

Geen interlands, geen marathon, geen sportagenda, geen betaald of zelfs onbetaald voetbal, geen wielerkoersen, geen enkele sportactiviteit... Ook het kantoor van de NSP in Den Haag is dezer dagen leeg. Marianne Verzijl heeft haar drie zoons thuis, maar maakt daar deze nieuwsbrief en houdt de lopende zaken samen met ondergetekende in de gaten.

Corona-advies: ‘Zoek oude filmpjes op’

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren grijpt de coronapauze aan voor onder meer het online presenteren van sportfilmpjes. Via LinkedIn doet hij een oproep aan sportliefhebbers die in het bezit zijn van bijzonder materiaal.

Oud-journalist assistent-coach bij PSV

Met Jörn Wolf (44) krijgt PSV volgend seizoen een voormalig sportjournalist als assistent-coach in de technische staf. Tot 2003 was hij werkzaam voor Hamburger Morgenpost. Daarna ging hij naar Bundesliga-club Hamburger SV. In 2017 stopte Wolf als mediadirecteur bij HSV en trad hij in dienst van Bayer Leverkusen als ‘Koordinator Trainer-und Funktionsteam’.

Conference-calls bij PSV

Bij elkaar gedurende 1 uur en 8 minuten beantwoordde John de Jong, technisch directeur van PSV, woensdag 11 maart in conference-calls vragen van journalisten. Niét het coronavirus was aanleiding voor een telefonische toelichting op de keuze voor de Duitser Roger Schmidt als hoofdcoach vanaf volgend seizoen.

Ook mijn topsportbril gaat even af

DOOR NATASJA WEBER
,,We moeten onze topsportbril afzetten. Mensen verliezen hun baan, mensen gaan dood. Dat is pas erg.” Met deze woorden reageerde hockey-international Mink van der Weerden afgelopen weekend op het nieuws dat alle trainingslocaties voorlopig op slot gaan vanwege het coronavirus.

Geen coronavrees bij persconferentie

GEEN CORONAVREES BIJ PERSCONFERENTIE
Met een persconferentie in de open lucht vielen vrijdag rond het middaguur de motoren stil bij wat de start van het formule 1-seizoen in Melbourne had moeten zijn. Honderden journalisten, fotografen en cameramensen vormden een grote kring, zij aan zij, rijen dik. De coronavrees leek ver weg terwijl de organisatie uitleg gaf over de afgelasting van de Grote Prijs van Australië.

Peter Wekking, hoofdredacteur VI

PETER WEKKING, HOOFDREDACTEUR VI

'VI hoeft niet dunner te worden
Wat betekent de coronapauze voor een weekblad als Voetbal International? Mede-hoofdredacteur Peter Wekking zegt zich nog geen zorgen te maken. ,,We hebben een plan ontwikkeld dat er in voorziet voorlopig tot 6 april niét terug te hoeven in aantal pagina’s. We kunnen een interessant blad blijven maken.”

Zweedse journalist geweigerd voor EURO2020 wegens gokadvertenties

Een Zweedse journalist is volgens onze zusterorganisatie Svenska Sportjournalistförbundet (SSFAIPS) vooralsnog niet geaccrediteerd voor EURO2020. Als reden wordt volgens SSFAIPS door UEFA opgegeven dat hij zou werken voor een bedrijf dat onder meer adverteerders voor online sportweddenschappen trekt.

‘Gezondheidstest’ voor alle 120 schaatsverslaggevers wegens coronavirus

'GEZONDHEIDSTEST' VOOR ALLE 120 SCHAATSVERSLAGGEVERS WEGENS CORONAVIRUS
Een bijzondere accreditatievoorwaarde werd afgelopen weekend toegevoegd aan de toegang voor de media tot de schaatstempel Thialf. Alle 120 journalisten, fotografen en cameramensen dienden voorafgaande aan de finale van de ISU World Cup te onderwerpen aan een temperatuuropname. Dit alles ter voorkoming dat het journaille het coronavirus met zich zou meedragen naar de Mixed Zone of naar de interviewtafel.

Coronavirus leidt tot ‘Global map’ op site AIPS

De AIPS heeft de nationale organisaties van sportjournalisten ingeschakeld om te komen tot afgelastingen op de internationale sportkalender die up-to-date wordt bijgehouden. Met name de situatie rond eventuele afgelastingen van evenementen als gevolg van het coronavirus moet hierop actueel te volgen zijn.

Streamingsdienst DAZN wil wereldwijd bereik

De streamingdienst DAZN heeft aangekondigd het werkterrein uit te breiden van negen naar 200 landen. DAZN bereikt de klanten via internet en mobiele telefoons. In het voetbalpakket van DAZN zitten zowel nationale competities als internationale toernooien. Boksen en motorsport vormen ook een belangrijk deel van de activiteiten.

Handje lente-ui

DOOR HANS KLIPPUS
900 gr kikkererwten 900 gr zwarte bonen 900 gr rode linzen Dit zijn de eerste regels van een pagina in een boek van een voetballer. Enig idee wie? John de Wolf, De Tweede Helft.

Dweilen met de bierkraan open

Daar zitten we dan gezellig op een rijtje in het stadion van FC Utrecht: Ronald Bonestroo, Jasper Ruhe, Broer van den Boom, René Bouwman, Yannick Verhoeven en ondergetekende. Pal voor de tribune waar de harde kern van de thuisclub zich te buiten gaat aan strafbare feiten en overtredingen van de ‘standaardvoorwaarden’ van de KNVB uit 2014. Zoals: · 8.3 Het is verboden in het Stadion te gooien met enig voorwerp en/of enige vloeistof.

Annemarie Postma, sportjournaliste

ANNEMARIE POSTMA, SPORTJOURNALISTE
Het begon met een foto op Twitter, waarop zeven mannelijke, schrijvende journalisten Daley Blind omringen in de Mixed Zone. ‘Iets met diversiteit’, reageerde Annemarie Postma subtiel, maar veelzeggend. Postma, die als sportjournaliste vooral over vrouwenvoetbal schrijft, maakte veel los daarmee. Een stortvloed aan reacties volgde, in verschillende toonaarden.

Afscheid van een icoon: Dorian van Rijsselberghe, nu al de NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Donderdagavond 2 september 2010. Ontmoetingsplek: Kerteminde, Denemarken, nadat ik ’s ochtends in de auto was gestapt voor een reis van acht uur. Aanleiding: Dorian van Rijsselberghe, de 21-jarige rijzende ster van het windsurfen, lijkt op zijn eerste wereldtitel af te stevenen. Een dag later is alles anders. Weg uitzicht op het WK-goud. Met dank aan koninklijk bezoek. Voor de komst van de Deense kroonprins Frederik moest alles wijken, en dus worden de surfers met windstilte het water opgestuurd.

Herinneringsalbum aan de eerste Europa Cup

Bijna 50 jaar geleden won Feyenoord de eerste Europa Cup in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Van dat historische feit is een luxe en royaal geïllustreerd herinneringsalbum gemaakt, waarmee Kick Uitgevers het Rotterdamse jubeljaar in het voetbal doet herleven.

Van Hoorn vierde in tussenstand Publieksprijs

De winnende foto van Marcel van Hoorn van de NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2019 staat vierde in het tussenklassement voor de Zilveren Camera Publieksprijs.

Derksen en Van der Gijp worden buren van Oranje

Tijdens het EK van 2020 zal de voetbaltalkshow met Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee dagelijks worden uitgezonden vanuit de congreslocatie Slot Zeist. Dat is op circa 5 kilometer van het KNVB-centrum in Zeist waar de selectie van Oranje een groot deel van de tijd verblijft.

‘ZDF eist naamwijziging bokser’

De publieke tv-zender ZDF zendt geen bokswedstrijden meer uit van boksers, die onder het management van Boxstall Universum vallen. Volgens het managementbedrijf vloeit de breuk voort uit de eis van ZDF dat boksers hun naam wijzigen, zoals in Duitsland wel vaker voorkomt. ZDF bestrijdt de aantijgingen met klem.

Vrouwen winnen belangrijkste Britse mediaprijzen

Voor het eerst in 43 jaar is met Marina Hyde (The Guardian) een vrouw verkozen tot Sports Writer of the Year in het Verenigd Koninkrijk. Ook werd zij als eerste vrouw onderscheiden met de jaarlijkse Sports Columnist Award. Christina Macfarlane (CNN) werd als eerste vrouw uitgeroepen tot de Broadcast Journalist of the Year.

Veel meer dan topsport

DOOR LISA DEEN
Rouwen is topsport. Het waren de woorden die ik na het overlijden van mijn vader in 2017 wel eens te horen kreeg. Toen ik afgelopen weekend naar de WK Allround-schaatsen zat te kijken borrelde plotseling een vraag bij me op. Als rouwen topsport is, wat doet Ireen Wüst dan wel niet? Ireen Wüst rouwt om haar hartsvriendin Paulien van Deutekom, zag diepe dalen, maar kwam ook (steeds) weer boven.

Drie dagen lang in de lucht

DRIE DAGEN LANG IN DE LUCHT
Een marathonuitzending van meer dan 72 uur op Omrop Fryslân rond Maarten van der Weijden is genomineerd voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. Ook FC Rijnmond werd genomineerd, in dit geval met een programma dat geheel werd gevuld met een interview met Ahmad Mendes Moreira, de voetballer van Excelsior die het mikpunt van racisme was geworden.

Raymond Kerckhoffs, coronagevangene

RAYMOND KERCKHOFFS, CORONAGEVANGENE"
Het coronavirus leidde op donderdag 27 februari tot het afbreken van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Twee stafleden van de ploeg UAE Emirates bleken besmet. Raymond Kerckhoffs, de enige Nederlandse journalist in Abu Dhabi, moest dagenlang als coronagevangene in of rond zijn hotel blijven. Dinsdag mocht hij naar huis.

Constructief overleg over werk van de wielermedia

Voor de tweede keer deze maand hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische media constructief overleg gevoerd over zaken rondom de wielerverslaggeving. Veiligheidskwesties, werkomstandigheden, nieuwe (team)media en een strenge(re) selectie op de professionaliteit

Grote respons op enquête NSP-fotobeleid

De raadpleging onder 167 NSP-fotokaarthouders over het te voeren fotobeleid heeft veel reacties opgeleverd. Liefst 93 collega’s namen de moeite het vragenformulier in te vullen, een responspercentage van 55,7. Dat is bijzonder hoog te noemen.

Belgische krant koopt exclusieve interviews met Rode Duivels

Het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws heeft een exclusief voorrecht verkregen op interviews met spelers van de nationale voetbalselectie. In elke interlandperiode met De Rode Duivels zal één speler niét beschikbaar zijn voor andere media.

Eric Korver gaat in Spanje snackbar runnen

Eric Korver, uitgever van enkele sportbladen, is eigenaar geworden van Patathuis De Koe in het centrum van de Spaanse toeristenplaats Lloret de Mar. Hij blijft uitgever van het schaatsblad Skate.nl en zal deels betrokken blijven bij Hockey International.

Juichkreten bekroond in Duitsland

Een foto van de 23-jarige freelance-fotograaf Sebastian Wells is in Duitsland bekroond als de Sportfoto van het Jaar. De foto, getiteld ‘Der Schrei’ (De Schreeuw) laat de juichkreten zien van de spelers van Union Berlin in de eerste stadsderby van Berlijn tegen Hertha BSC.

Wat is oelewapper in het Frans?

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Getafe is een goede reden om een hekel aan voetbal te krijgen, twitterde ik vorige week. In 35 jaar heb ik me nog nooit zo vreselijk gestoord aan een elftal. Natuurlijk waren er mensen die vonden dat alles geoorloofd is om te winnen. En dat Ajax het allemaal toeliet. En dat Ryan Babel zich nooit zo had moeten verlagen door die imitatie van een stervende zwaan te doen.

In het spoor van Zeeuwse sporters

IN HET SPOOR VAN ZEEUWSE SPORTERS
Zeeland, de enige provincie zonder betaald voetbal, kent nog wel een wekelijks sportprogramma op tv: Omroep Zeeland Sport. Om de Zeeuwse clubs en sporters te kunnen volgen, reizen de verslaggevers en cameramensen van Omroep Zeeland door het hele land, en soms verder. ,,Voor ons houdt Zeeland niet op bij de provinciegrens”, vertelt Jan-Jaap Corré.

Aandacht

Vooropgesteld: het is iedere topsporter toegestaan geen toelichting op zijn of haar prestatie te leveren. Zwijgen is een basaal recht, tot in de rechtbank aan toe immers. Maar toch. Je bent judoka, topjudoka, volgens jou wel zo ongeveer de beste van Nederland, ook van Europa en zo mogelijk van de wereld. Je krijgt niet tot nauwelijks aandacht van de media, want die kijken niet om naar de sport die in 2000 (Mark Huizinga) voor het laatst een gouden olympische plak aan de Nederlandse medaillespiegel leverde.