Nieuws

Boek over ADO deel 12 in reeks Kick

‘Een voetbalvertoning’ werd het genoemd in de kranten en door de KNVB - de allereerste wedstrijd met Nederlandse profvoetballers van buitenlandse clubs  in eigen land. Op 26 juli 1953 in Wassenaar was dat het geval, een jaar vóór de invoering van het betaald voetbal. In een vuistdik boek over de geschiedenis van ADO Den Haag, fusiepartner Holland Sport en profclub Den Haag komt deze wedstrijd (5-5) weer tot leven.

Het boek, uitgegeven door Kick Uitgevers, kent een omvang van 728 pagina’s en telt bijna 1000 foto’s. De prijs is 89 euro. De presentatie is zondag 12 november rond de wedstrijd ADO Den Haag - Cambuur Leeuwarden.

Cover van het boek

Schrijvers zijn Jan-Hermen de Bruijn, Piet van der Eijk, Roeland Gelink, Rob Langeveld, Frans Leermakers, Henk Mees, Lex Muller en Matty Verkamman. Daarnaast heeft een groep Haagse statistici onder leiding van Rob Guffens een volledig overzicht van cijfers, wedstrijden en namen bijeengebracht. Vanaf 1923 zijn alle wedstrijdgegevens nagenoeg compleet, inclusief opstellingen en doelpunten. In de reeks clubboeken van Kick Uitgevers is ADO het twaalfde deel. Nooit eerder zijn de gegevens over de wedstrijden zo compleet geweest.

In het boek beschrijft Matty Verkamman de geschiedenis van ADO tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder meer wat het meespelen van NSB-sympathisant Gerrie Vreken met zich meebracht bij protesterende medespelers. ADO werd op 17 oktober 1943 ook getroffen door een razzia bij de thuiswedstrijd tegen De Volewijckers. Enkele honderden jongemannen werden opgepakt en linea recta vanuit het stadion per schip afgevoerd naar Duitsland, waar ze in de oorlogsindustrie onder levensgevaarlijke omstandigheden te werk werden gesteld. 

Ook de neergang van ADO wordt uitgebreid belicht. De afnemende publieke belangstelling kon niet los worden gezien van het supportersgeweld dat de club vanaf het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw teisterde. Tegenwoordig zit de club weer in de lift en is het nieuwe stadion in Forepark ook veel beter te beveiligen dan het Zuiderpark.