Nieuws

Collega's Louis Bovée koesteren herinneringen aan markante sportverslaggever

Het heengaan van onze collega Louis Bovée in de leeftijd van 73 jaar heeft vele collega's beroerd en aangezet tot het schrijven van herinneringen.  

Onder meer in het magazine van Omroep Max, waarvoor Bovée nog regelmatig schreef, en in BN/De Stem werd zijn overlijden gemeld en zijn werkzame leven als (sport)journalist. Ook op sociale media werd de grote betekenis van de gemoedelijke Brabander veelvuldig gememoreerd. 

Louis Bovée enkele jaren geleden met een van zijn vele wielerboeken, De Massasprint, handelend over de 50 beste sprinters ter wereld.

“Tot het laatste moment hield hij zelf de regie over het naderende einde”, schrijft Evenblij. “Louis belde elke dag om over sport en al het andere nieuws te babbelen. Ik ga je missen vriend. Dag Louis.” 

Ook in BN/De Stem komt Evenblij aan het woord over Bovée, die jarenlang voor het weekblad Aktueel werkte en een reeks wielerboeken schreef, evenals een boek over zanger Frans Bauer.  

“Louis kon met iedereen goed opschieten. Het was gewoon een gezellige vent”, aldus Evenblij, met wie Bovée 35 jaar bevriend was, in BN/De Stem. “Elke dag om 10.15 uur belde hij me op, dan had hij overal een mening over. Het nieuws, sport, wat er die avond op tv was geweest. En hij had veel humor, we hebben vreselijk gelachen. Die telefoontjes heeft hij 35 jaar lang volgehouden. Dit is een hard gelag.” 

Jules van der Wardt maakte het laatste interview af dat Bovée in opdracht van Omroep Max Magazine maakte met Jan Janssen uitgeschreven. “Het was mooi om te mogen doen, maar ook moeilijk. Ik heb het in de stijl van Louis willen uitwerken, als een mooi eerbetoon aan een bijzondere collega”, aldus Van der Wardt. Hoofdredacteur Peter Contant schreef een column over de betekenis van Bovée. 

Het laatste interview van Louis Bovée met Jan Janssen voor Omroep Max Magazine, uitgewerkt door Jules van der Wardt.

Raymond Kerckhoffs haalde herinneringen op aan zijn eerste kennismaking met Bovée bij zijn entree in de journalistiek. “Met een enveloppe vol foto's ging ik als 17-jarige met de trein naar Amsterdam en belde ik aan bij de redactie van Aktueel. Louis Bovée kwam naar beneden om de foto's te bekijken. Hij vond het vooral leuk dat zo'n jong iemand zo passioneel kon zijn. Vervolgens publiceerde hij geregeld een foto van mijn hand, waardoor ik mijn onkosten naar de koersen kon betalen.” 

Kerckhoffs kwam Bovée nadien vaak tegen: “Hij reageerde vaak enthousiast op een verhaal of een primeur. Steeds met dezelfde kreet: Hulde! Hij was present bij diverse edities van de Amstel Curaçao Race en bleef me ook trouw zijn mooie wielerboeken opsturen. Louis was iemand die zijn hart absoluut op de goede plek had zitten. Het ga je goed vriend. Voor alles wat je hebt gerealiseerd past maar een woord: Hulde!” 

https://www.bndestem.nl/roosendaal/wielerlegendes-stervoetballers-en-frans-bauer-allemaal-vertrouwden-ze-louis-bovee-1950-2024-hun-verhaal-toe~af128906/