Nieuws

Matthijs van Dam NSP Talent 2022

Met twee onthullende reportages rond de werkomstandigheden in Qatar is  Matthijs van Dam (26), verslaggever van Trouw, verkozen tot NSP Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2022. ‘Onthutsende reportages, volwassen aangepakt met een volwassen resultaat’, rapporteerde de jury, die bestond uit Diana Kuip, Henk van der Sluis en Fabian van der Poll.

Matthijs van Dam op het podium bij presentator Marcel Maijer. (Foto: Stephan Tellier).

,,Het ging mij erom te ontdekken wat er in de elf jaar vooraf vanaf de toewijzing van het WK in Qatar was gebeurd”, vertelde Matthijs van Dam, die met fotograaf Patrick Post naar Bangladesh reisde voor contact met teruggekeerde arbeidsmigranten en nabestaanden van arbeidsmigranten in Qatar.

Met zijn reportage werd hij ook genomineerd voor de Scoop van het jaar 2022. Bij zijn verkiezing tot Sportjournalistiek talent betrok de jury in zijn oordeel ook een reportage over de miljoenen die Nederlandse bedrijven verdienden aan infrastructurele projecten in Qatar.

Matthijs van Dam werd verkozen boven Noa Vahle (23), die opviel als tv-verslaggeefster voor Talpa. Voor SBS6 volgde zij vorig jaar Oranje op weg en tijdens het WK in Qatar.

https://www.trouw.nl/dossier/slaven-van-qatar

https://www.veronicasuperguide.nl/nieuws/het-leukste-is-dat-noa-vahle-geen-rol-speelt-in-de-oranjewinter