Nieuws

Wat hebben we geleerd van WK in Qatar?

Wat we hebben geleerd van het WK voetbal in Qatar, hoe het in de toekomst moet? De vragen leven voort, ook na een kort debat daarover tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de NSP, opgeluisterd met de uitreiking van de journalistieke jaarprijzen.

 

door Henk Mees 

Op de NSP Sport & Media Borrel in Rijswijk zou een antwoord moeten komen op de vraag hoe kan worden voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt met toewijzing van het WK voetbal van 2030 aan Saoedi-Arabië. De vraag bleef uit; de tijd voor een diepgravend debat met antwoorden was te kort.

,,Welke lessen hebben we geleerd van het WK in Qatar”, vroeg presentator Marcel Maijer aan de WK-gangers John Graat (Trouw), Sjoerd Mossou (AD) en Arno Vermeulen (NOS). De vraag noopte John Gaat tot nadenken. ,,Wil je nog weten wélke lessen?”, riep hij de gespreksleider na, toen die alweer een andere kant opkeek.

In debat over het WK in Qatar. Vanaf links: John Graat, Arno Vermeulen, Sjoerd Mossou en gespreksleider Marcel Maijer. (Foto: Stephan Tellier)

,,Een complexe discussie”, vond Sjoerd Mossou. Het WK had hem doen beseffen dat de opinievormjng in Nederland haaks staat op wat ze in veel andere landen en op andere continenten vinden van de FIFA en voorzitter Gianni Infantino. ,,In Nederland is te vaak een repeterend geluid over het WK gespeeld. Het ging vooraf over een kut-WK, over het gebrek aan voetbalcultuur, over omkoping. Ik ben met een open blik naar het WK gegaan, zonder vooroordelen. Dan is het ontluisterend voor ons in Noord-West Europa als je ziet hoe ongelooflijk veel draagvlak er in de wereld is voor Infantino. Na zijn veelbesproken speech hoorde ik om me heen alleen maar instemming. Het is de taak van een journalist om daar voor open te staan.”

De vervolgvraag bleef uit of journalisten daarmee begrip moeten hebben voor de toewijzing van een groot sportevenement aan omstreden landen als Qatar en Saoedi-Arabië. Ook de NOS ziet het als een taak het beleid van sportorganisaties op dit vlak kritisch te blijven volgen. Vermeulen: ,,Als verslaggever in Qatar had ik het al druk genoeg om goed voorbereid commentaar te kunnen geven bij 13 wedstrijden in een paar weken. Gelukkig hebben we op alle platformen van de NOS aandacht kunnen geven aan alle aspecten die spelen rond een WK zoals in Qatar.”

Niels Onkenhout, Marc van den Tweel en Marcel Maijer (v.l.n.r.) Foto Stephan Tellier

Het debatje was slechts een klein onderdeel van de NSP-bijeenkomst waar het uitreiken van de jaarprijzen centraal stond. Gastheer was opnieuw De Nederlandse Loterij in Rijswijk. Directeur Niels Onkenhout stipte de relatie aan tussen sport en gokspelen als Toto en Lotto. ,,Onze relatie kent een historische band. Over 2022 hebben we daardoor 51 miljoen kunnen afdragen aan de sport, waarvan de helft voor de topsportprogramma’s van NOC*NSF. Zijn woorden brachten voldoening op het gezicht van Marc va den Tweel, die als algemeen directeur van NOC*NSF voor het eerst te gast was bij de NSP.

NSP & Media borrel (Foto: Stephan Tellier)

NSP & Media borrel (Foto: Stephan Tellier)

NSP & Media borrel (Foto: Stephan Tellier)