Nieuws

‘Ouderwetse’ voetbalfoto bekroond met Kristallen Camera

Een ‘ouderwetse’ voetbalfoto is het, het beeld van de late gelijkmaker in de WK-kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. De foto, gemaakt door ANP-fotograaf Koen van Weel, werd bekroond als de NSP Sportfoto van het jaar 2022. Voor Koen van Weel  was het de tweede keer in drie jaar dat een foto van hem tot de beste werd uitgeroepen.

De drie prijswinnaars met hun bekroonde foto’s. Vanaf links Ronald Hoogendoorn, Koen van Weel en Margarita Bouma. (Foto: Stéphan Tellier)

,,Wat deze foto voor mij mooi maakt is het dat hierop alles samenkomt in één moment, de gelijkmaker in de slotseconden na dat foefje bij de vrije schop met Weghorst, de tegenstrijdige emotie bij de spelers, én Messi staat erop”, zegt Koen van Weel over de winnende foto.

De tweede prijs ging naar Ronald Hoogendoorn met een foto vanuit de hoogte in Ahoy gemaakt van een aanvalsactie van Celeste Plak tijdens de wedstrijd Nederland - Argentinië op het WK volleybal. ,,Geen traditionele sportfoto”, aldus Ronald Hoogendoorn voor wie het niet de eerste keer was dat hij naast de hoofdprijs greep.  ,,Ik voel me Joop Zoetemelk.”

Margarita Bouma werd derde met de vreugde-explosie van kogelstootster Jessica Schilder na haar winst op het EK atletiek.

Winnaar Koen van Weel ontving als prijs de Kristallen Camera, een kunstwerk van glaskunstenaar Ming Hou Chen  De winnaar en de nummers 2 en 3 werden ook  beloond met waardecheques van Cameraland van respectievelijk € 1.250,=, € 750,= en € 500,=. 

Voor de verkiezing werden 177 foto’s ingezonden. De jury bestond uit Mathilde Dusol, foto-ambassadeur Louis van de Vuurst en NSP-penningmeester én fotograaf René Bouwman.