Nieuws

Belgisch sport-maandblad opgeheven

Het Belgische blad Sport/Voetbalmagazine en zijn Franstalige tegenhanger Sport/Footmagazine zijn na 43 jaar opgeheven. Op 15 februari verschenen de bladen voor het laatst. Uitgever Roularta had de verschijningsfrequentie vorig jaar al teruggebracht van wekelijks naar maandelijks. 

Een deel van de redactie kan verder met grotere sportverhalen in de weekbladen Knack en Le Vif, die ook door Roularta worden uitgegeven. Ook online zal daar meer aandacht besteed worden aan ­onder meer voetbal, wielrennen en Formule 1.

Twee redacteuren behouden daarmee hun baan. Drie vaste medewerkers komen op straat te staan. De contracten voor een aantal freelancers worden stopgezet. Voor hoofdredacteur Bart Aerts wordt intern een oplossing gezocht

Op papier zullen alleen nog eenmalige speciale edities verschijnen. Sportliefhebbers kunnen dus nog altijd naar de krantenwinkel voor de Competitiespecial, Voorjaarsklassiekers en Tour de France. Uitgever Niels Famaey ­ noemt als motief voor het besluit de 'hyperconcurrentiële' media­omgeving met vrij beschikbare en uitgebreide sportcontent op alle ­mogelijke kanalen'.

Sport Magazine verscheen voor het eerst in 1980. In 2001 fuseerde het blad met Voetbal Magazine. Dat het blad in zwaar weer zat, werd een jaar geleden duidelijk, toen de ­formule werd aangepast van week- naar maandblad. Roularta schrapte toen zes banen.

Ook elders in Europa kampen sportmagazines met problemen. In Duitsland is het voetbal-maandblad 11Freunde te koop gezet, in Oostenrijk maakte Ballesterer vorig jaar een crisis door. Het door faillissement bedreigde Noorse voetbal-maandblad Josimar moest vorige maand stoppen met een gedrukte editie, maar is nu gekocht door Venture Factorey Media, het bedrijf achter kranten- en tijdschriftenuitgever Filter Nyheter. Josimar kan daardoor verder met zowel een papieren als online magazine.