Nieuws

BOEKEN

101 dingen over Feyenoord 
Of hij eens voor hem een boek wilde schrijven, vroeg Pax, het negenjarige zoontje aan zijn vader, Iwan van Duren. Waarover dan, vroeg Iwan van Duren. ‘Over alles wat iedereen over Feyenoord moet weten’, antwoordde het zoontje.

Nu komt het in de boekhandel: 101 dingen die je weten moet over Feyenoord.

Als journalist van Voetbal International volgde Iwan van Duren twee jaar geleden een seizoen lang Feyenoord. Eerder schreef hij samen met zijn collega Tom Knipping boeken over onder meer matchfixing, voetbalmakelaars en de gang van zaken in de skyboxen van het betaald voetbal.

Het aanstaande kampioenschap van Feyenoord inspireert ook andere journalisten. Het AD komt binnenkort met een boek onder de titel Voor altijd de eerste. De Volkskrant-journalisten Willem Vissers en Bart Vlietstra vatten een jaar Feyenoord samen in Wij willen winnen. Eerder verscheen al Onderweg naar Feyenoord van Adri Vermaat.  Verder komen Michel van Egmond en Martijn Krabbendam met een vervolg op Lourdes aan de Maas.

101 dingen die je moet weten over Feyenoord’, verschijnt op 15 mei, wordt uitgegeven door Uitgeverij Brandt en kost 17,95 euro. 

Tom Dumoulin  
Negen maanden na het plotselinge einde aan zijn wielercarrière wordt de carrière van Tom Dumoulin (32) geschetst in het boek Tom Dumoulin - Triomf en Twijfel.  Auteur is Roy Schriemer, één van de pijlers onder

het wielerplatform CyclingOnline.nl, samensteller van de Wielerscheurkalender en is als freelance-journalist werkzaam voor onder meer De Telegraaf.  Eerder verscheen van zijn hand Kampioen op de Fiets, een ode aan de gouden generatie wielrensters in de periode 2012-2021.

In het boek komen diverse mensen aan het woord met wie Dumoulin in zijn loopbaan te maken heeft gehad. Het boek Tom Dumoulin - Triomf en Twijfel telt 240 pagina’s, wordt uitgegeven door Edicola en kost 22,50 euro. 

De gele kaart van Neeskens
Wie was de eerste sportjournalist?  Wanneer werden de eerste tv-beelden van een voetbalwedstrijd uitgezonden? Wanneer verscheen het eerste voetbalprogramma op de Nederlandse tv? Wanneer bracht VI voor het eerst een vrouw op de cover?  Zulke vragen krijgen een antwoord in het boek De gele kaart van Neeskens - 111 primeurs uit het Nederlandse voetbal.  
 
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren verzamelde 111 ijkpunten in ruim anderhalve eeuw voetbal in Nederland. De titel van het boek herinnert aan de gele kaart waarmee Johan Neeskens als eerste Nederlandse voetballer op 24 maart 1971 werd bestraft in de Europa Cup-wedstrijd Celtic - Ajax. Pas met ingang van het daaropvolgende seizoen werden rood en geel in het Nederlands betaald voetbal ingevoerd.

Het boek telt 250 pagina’s, is uitgegeven door Vesper publishing en kost 21,95 euro.

Drama record-international herleeft in boek  
Geen Nederlandse sporter speelde méér interlands dan Ingrid Visser (1977-2013). Liefst 514 keer kwam zij uit in het Nederlands volleybalteam. Haar leven kreeg een wreed einde toen ze op 35-jarige leeftijd samen met haar vriend Lodewijk Severein (57) werd vermoord in Spanje Voor haar levensverhaal ging Willem Held (de Telegraaf) naar Spanje en sprak hij ook uitvoerig met haar moeder, familieleden, vrienden, teamgenoten en trainers.  

Voor het boek Ingrid Visser - haar topsportleven en haar tragische dood liet Willem Held zich inspireren door tal van vragen. Wie was Ingrid Visser? Waar komt ze vandaan en hoe was ze in staat om 17 jaar lang een dragende kracht van het Nederlandse team te zijn? Waarom ging ze in mei 2013 samen met haar vriend naar Spanje? Hoe heeft het daar zo gruwelijk mis kunnen gaan? Hoe is het met de moordenaars afgelopen?

Willem Held komt in het boek met antwoorden die opheldering moeten verschaffen, onder meer na een uitvoerig gesprek met de Spaanse Officier van Justitie. Evenzogoed wordt daarin ook duidelijk hoe ongeëvenaard Ingrid Visser was als topsporter met deelname aan vijf WK’s, negen EK’s en eenmalig op de Olympische Spelen. 

Ingrid Visser - haar topsportleven en haar tragische dood telt 304 pagina’s wordt uitgegeven door Inside en kost 26,25 euro.