Nieuws

Oud-sportjournalist Wim Huisman (77) overleden

Voormalig sportjournalist Wim Huisman is na een kort ziekbed op 77-jarige leeftijd overleden. In een In Memoriam schrijft het AD dat Huisman zijn journalistieke carrière in 1970 begon, nadat hij zijn eerste vingeroefeningen verrichtte voor het clubblad van de Rotterdamse zaterdagclub Zwart Wit'28. Hij begon zijn loopbaan bij de zogeheten Kwartetbladen (waaronder De Rotterdammer), die later opgingen in dagblad Trouw. Vervolgens werkte hij voor het Rotterdams Nieuwsblad, Het Vrije Volk en Rotterdams Dagblad.

Wim Huisman

Huisman was ook de eerste leermeester van ondergetekende. Als sportredacteur van het Rotterdams Nieuwsblad voerde hij tevens de redactie over de sportrubriek van het Nieuwsblad voor Oost-IJsselmonde, waarin lokaal-, regionaal- en sportnieuws uit de gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht verscheen. Als correspondent voor al het basketbalnieuws in deze regio moest ik de kopij op zondagavond inleveren op de redactie van het Rotterdams Nieuwsblad aan het Stadhuisplein, waar de sportredacteuren in een ijltempo de vele tientallen berichten van soms twijfelachtige kwaliteit moesten fatsoeneren en redigeren. De altijd correcte en bescheiden Huisman nam graag even de tijd om wat tips te geven omtrent de aangeleverde teksten van de aankomende journalist. Onterecht veranderde hij in ‘ten onrechte’ en dat was geheel terecht, zoals hij ook veel andere bruikbare taal- en journalistieke tips meegaf.   

Het AD memoreert dat Huisman als wielerverslaggever aanwezig was bij de Tourzege van Joop Zoetemelk in 1980. Met de Europa Cup-overwinning van Feyenoord, tien jaar eerder in Milaan, beschouwde de Ridderkerker dat als het hoogtepunt van zijn loopbaan. De laatste jaren coördineerde hij de amateursportpagina’s van het  Rotterdams Dagblad van het gebied ten zuiden van Rotterdam.

Na zijn vertrek bij het RD in 2005 ging Huisman uit liefhebberij aan de slag bij BVV Barendrecht om wedstrijden van toekomstige tegenstanders te analyseren. Trainers van Barendrecht kregen steevast een stevig dossier van soms wel tien A4'tjes over de komende opponent, aldus het AD. Bij zijn afscheid in 2020 zei Huisman: ,,Ik heb precies een halve eeuw in de sport gezeten: 35 jaar als sportjournalist en 15 jaar Barendrecht. Een mooi moment om te stoppen.'' Huisman bleef daarna als liefhebber trouw wedstrijden van Barendrecht en Feyenoord bezoeken.

Zijn heengaan heeft tot veel reacties geleid, onder meer in het amateurvoetbal. Zie onder meer https://bvvbarendrecht.nl/wim-huisman-en-ed-van-den-berg-overleden/ en https://www.aswh.nl/oud-sportjournalist-wim-huisman-overleden  

GERARD DEN ELT