Nieuws

Gert-Jaap Hoekman moet sleutelen aan cultuur NOS Sport

Als freelancer voor de Zwolse Courant schreef Gert-Jaap Hoekman over voetbal, hockey en basketbal. Een kwart eeuw later keert hij terug in de sportjournalistiek als hoofdredacteur van NOS Sport. Hoekman (42) is vanaf 1 september verantwoordelijk voor de redactie en de journalistieke koers van NOS Sport. Hij volgt Maarten Nooter op, die zijn functie neerlegde nadat misstanden over de cultuur op de sportredactie aan het licht waren gekomen.

Gert-Jaap Hoekman (foto: NOS)

Gert-Jaap Hoekman is hoofdredacteur van nu.nl sinds 2013, een jaar nadat hij er tot adjunct-hoofdredacteur was benoemd. Onder zijn leiding groeide het aantal redacteuren bij nu.nl van twintig tot zeventig. Eerder werkte hij voor tijdschrift Nieuwe Revu, waar hij doorgroeide tot hoofdredacteur. 

Hoekman krijgt bij NOS Sport de taak een nieuwe hoofdredactie te formeren. Op 12 maart trad de voltallige, vierkoppige hoofdredactie terug. Momenteel is Jacqueline Smit ad interim Hoofd Sport.

De nieuwe hoofdredacteur moet ook sleutelen aan de cultuur van NOS Sport. ,,Mij is gevraagd dingen anders te gaan doen, dat is iets wat ik wel kan”, zei Hoekman in het mediaforum op NPO Radio ,,Ik hecht niet aan hiërarchie binnen de redactie. Ik leg het liefst zoveel mogelijk verantwoordelijkheid bij de redacteuren zelf neer.”

Over de aanstelling zegt Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS: ,,Met Gert-Jaap Hoekman zijn we erin geslaagd de journalistieke en hoofdredactionele senioriteit in huis te halen die we wensten voor NOS Sport. Gert-Jaap beschikt over een open persoonlijkheid en een menselijke benadering. Ook zijn aan de dag gelegde visie op de potentie voor NOS Sport, zowel inhoudelijk als ten aanzien van de digitale strategie, in een mediawereld die zich snel ontwikkelt zal bijdragen aan de verdere versterking van de positionering van NOS Sport.”

Gert-Jaap Hoekman is als vrijwilliger coach van een jeugdteam bij voetbalclub DVSU in Utrecht en zit in het bestuur van de Raad voor de Journalistiek. Ook is hij secretaris van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Hoekman is regelmatig te horen in het mediaforum op NPO Radio 1, een rol die hij wil aanhouden.