Nieuws

Bol en Leerdam; powervrouwen die meer gemeen hebben dan op het eerste gezicht lijkt

Er zijn van die weekenden waarop ik me als sportliefhebber al weken verheug. Zoals komend weekend met de EK indoor atletiek en de WK afstanden schaatsen. Zonder alle andere topsporters tekort te willen doen, kijk ik vooral uit naar de wedstrijden van Femke Bol en Jutta Leerdam. Wat een powervrouwen zijn dat.

Is Bol in Istanbul in staat haar wereldrecord van 49,26 seconden op de 400 meter nog scherper te stellen? Gaat Leerdam in Thialf haar dominantie op de 1000 meter te gelde maken met goud op de WK afstanden?

Bol (23) en Leerdam (24) hebben de afgelopen jaren op grote toernooien al veel vaker hun talent en enorme potentie laten zien. Zo veroverde Leerdam drie jaar geleden al haar eerste individuele wereldtitel op de WK afstanden (1000 meter). Vorig jaar behaalde ze op deze afstand zilver op de Olympische Spelen en kroonde ze zich op de WK sprint tot tweevoudig wereldkampioene.

Natasja Weber

Bol beleefde twee jaar geleden haar grote doorbraak met tweemaal goud op de EK indoor in Polen gevolgd door een bronzen medaille (400 meter horden) op de Olympische Spelen van Tokio. Vorig jaar verliet ze de EK atletiek in de buitenlucht van München met drie Europese titels.

Op het eerste gezicht lijken Bol en Leerdam twee tegenpolen. Bol; de verlegen en bedachtzame introverte jongedame die in interviews steeds beter uit de verf komt tegenover Leerdam; extravert, flamboyant en met het hart op de tong.

Wie naar de Instagrampagina’s van beide dames kijkt ziet een wereld van verschil. De foto’s die Bol (181.000 volgers) post, hebben vrijwel allemaal met haar sport te maken terwijl Leerdam (met maar liefst 4 miljoen volgers) het medium ook lijkt te gebruiken om zich als fotomodel te profileren.  

Hoe verschillend ze zich ook naar het grote publiek toe presenteren; volgens mij hebben Femke Bol en Jutta Leerdam als topsporters veel meer gemeen dan op het eerste gezicht doet vermoeden. Toen Leerdam op jonge leeftijd doorbrak viel het mij (als buitenstaander) al op hoe leergierig, gedreven en volwassen ze met haar sport bezig was.

Eén keer heb ik de topschaatsster uitgebreid geïnterviewd, in 2020 namens AD Sportwereld, bij de presentatie van haar nieuwe team Worldstream. Op het hoofdkantoor van dit IT-bedrijf in Naaldwijk was ik onder de indruk van haar professionaliteit en vooral van de verantwoordelijkheid die ze op 21-jarige leeftijd al voelde voor haar hele team. 

Grappig was ook wel dat Leerdam opmerkte dat ze het artikel dat ik had geschreven teveel over zichzelf vond gaan en te weinig over de hele ploeg van Worldstream. Ja zo gaat dat nu eenmaal met boegbeelden, was mijn weerwoord na een korte discussie.

Professioneel, volwassen, gedreven, gedisciplineerd en een ongekende killermodus tijdens wedstrijden; het is kenmerkend voor zowel Jutta Leerdam als Femke Bol. Afgelopen weekend las ik in het AD een interessant verhaal over de Amersfoortse jeugd van Bol. Haar oude sprinttrainer van AV Altis, Werner Andrea, vertelde over haar sterke longen, haar mentale kracht en vooral over het feit dat ze altijd vol vragen zat. Zó leergierig om beter te worden, zag de sprinttrainer ze zelden.

Femke Bol en Jutta Leerdam; zo verschillend en toch ook zoveel overeenkomsten. Keer op keer weten ze grenzen te verleggen. Hopelijk kan de sportwereld nog lang genieten van deze twee powervrouwen. Is het al bijna weekend?

 

Natasja Weber