IN DE SPO(®)TLIGHT

Peter Winnen, ex-columnist de Volkskrant

‘Ik kijk nu als een echte sportconsument’

Na bijna 25 jaar is oud-wielrenner Peter Winnen gestopt met columns schrijven. Winnen  (65) vindt het tijd om het rustiger aan te gaan doen. Als columnist startte hij voor dagblad De Limburger. Daarna verschenen zijn columns 17 jaar lang wekelijks in NRC Handelsblad en de laatste vijf jaar in de Volkskrant.  ,,Het is effe mooi geweest”, zegt Peter Winnen, die ook een aantal veelgelezen boeken op zijn naam heeft staan.

Door Henk Mees

Peter, is 65 een leeftijd om te stoppen?

,,Mijn belangrijkste overweging is wel dat ik lang genoeg columns heb geschreven. Ik kreeg het gevoel dat ik er met de jaren verder vanaf kwam te staan. Vaag heb ik ook het idee dat ik alle aspecten in het wielrennen onderhand wel heb belicht “

Peter Winnen in 2019, in het tricot van een van zijn vorige ploegen, TI-Raleigh. (Foto: ANP/ Clemens Rikken / Hollandse Hoogte)

Kwam dat gevoel langzaam op?

,,Het wisselde wel eens. Jaren achtereen heb ik week na week doorgeschreven, ook als het wegwielrennen stil lag. Het laatste jaar zat ik er al tegen aan te hikken en had ik al een winterpauze genomen.” 
 
En nu, loop je nu wel eens te mijmeren over wat je had kunnen beschrijven?

,,Nee, ik kijk nu naar wielrennen op tv als een echte sportconsument, zonder nog aan specifieke onderwerpen voor een column te denken. Ik laat het nu meer over mij heen komen.”

Wat valt je dit jaar op in het wielrennen?

,,Het verbaast me hoe de ploegen hun renners vooral de laatste jaren tunen. Ze rijden minder koersen, maar als ze in actie komen is het niveau echt hoog. De wetenschappers spelen daarin een steeds belangrijker rol. Maar je moet als coureur wel van die aanpak willen houden. Een coureur rijdt het liefst zoveel mogelijk wedstrijden. De renners moeten wel mee in die wetenschappelijke race, Het is bijna onmogelijk je daaraan nog te onttrekken.”

Waarnaar ben je het meest benieuwd dit seizoen?

,,Dan zijn het toch de duels tussen Van der Poel en Van Aert in de grote klassiekers die eraan komen. Ze zijn nu nog niet echt op peil. “

Nog plannen voor een boek, nog gevraagd als columnist?

,,Nee, in het bericht dat ik gestopt ben als columnist van de Volkskrant stond duidelijk aangegeven dat ik het rustiger aan ga doen. Een concreet plan voor een nieuw boek, heb ik niet. Als ik jong was, had ik kunnen zeggen dat ik nu een sabbatical neem. Ik zie wel wat de toekomst nog brengt.”