IN DE SPO(®)TLIGHT

Iwan van Duren, ex-journalist VI

‘Liever goeie vader dan topjournalist’

De tijd die hij bij Voetbal International (VI) niet meer kon krijgen voor onderzoeksverhalen, hoopt Iwan van Duren wél te vinden als zelfstandig auteur. ,,De ruimte voor boeken en onderzoeksverhalen werd minder. Ik wil baas zijn over mijn eigen leven, mijn eigen agenda, zonder aan een baan vast te zitten”, zegt Iwan van Duren over zijn stap na bijna 25 jaar bij VI.

Door Henk Mees

 Heb je lang nagedacht over je besluit, Iwan? 
,,Toen ik door Johan Derksen werd gevraagd om bij VI te komen werken dacht ik dat een paar jaar te gaan doen. Het is uit de hand gelopen omdat het werk me zoveel bracht, over de hele wereld, zo leuk, zo enerverend. De laatste jaren werd de drang om nieuwe initiatieven te ontwikkelen steeds sterker. Daar hebben we diverse keren over gesproken. De ruimte voor wat ik wilde, werd minder.”

Iwan van Duren in 2019 in gesprek met voetbalinternational Vivianne Miedema. (Foto: Gerrit van Keulen / ANP)

 Kun je dat nader toelichten?  
,,De hele journalistiek is in transitie. Het gaat overal om content produceren, niet alleen voor het blad, ook voor internet, podcast, Twitter en het eigen tv-kanaal. Dat kost tijd die ik liever anders besteed. Dat is geen verwijt aan VI, ik heb er een geweldige tijd gehad. Het heeft even geduurd om de knoop door te kunnen hakken, maar uiteindelijk heb ik als vijftiger toch nog mijn eigen keuze kunnen volgen.”

Hoe anders was dat eerst? 
,,In de jaren dat Johan Derksen hoofdredacteur van VI was, bestonden veel van die platforms nog niet. Je had toen de luxe om drie weken aan één diepgravend verhaal te werken. ‘Ik hoor wel wanneer dat onderzoeksverhaal is afgerond’, zei Derksen dan.  Nu is het zo dat als je op maandag ergens aan begint, op vrijdag moet worden aangegeven hoe het ermee staat. De tijd voor grondig onderzoek is minder geworden. Het gevolg is dat er geen tegels meer worden gelicht.”

De onderzoeksverhalen van jou en Tom Knipping hebben veel waardering gekregen en resulteerden in boeken over ander meer duistere investeerders,  matchfixing, de praktijken van makelaars en corruptie in het voetbal. Is daaraan nu een eind gekomen? 
,,Ik sluit niet uit dat ik ergens aansluit voor nieuw onderzoek. De journalistiek komt er niet mee weg alleen over voetbal te schrijven zonder de schone schijnwereld  door te lichten. Er valt nog heel veel te onderzoeken.”

De cover van Iwan van Duren’s nieuwste boek

 Wat ga je nog meer doen? 
,,Veel boeken schrijven. Volgende maand komt er al een: ‘101 dingen die je weten moet over Feyenoord.’ Twee jaar geleden heb ik een seizoen lang Feyenoord gevolgd en het DNA van de club kunnen ontleden. De frustratie was toen tastbaar. Met het verloop in dit seizoen heb ik dat boek een opvallend positieve wending kunnen geven. Daar kan ik dan ook mijn kleine man van acht blij mee maken.”

En verder? 
,,Voor VI blijf ik over vrouwenvoetbal schrijven, leuk nu het WK eraan komt. Mijn interesse gaat verder, ook naar cultuur en politiek. Ik ga ook aan de slag als strategisch adviseur op het onderdeel maatschappelijke betrokkenheid voor KSU, een stichting met 30 scholen met 10.000 kinderen in Utrecht, Sinds bekend is dat ik per 1 maart weg ben bij VI, heb ik van diverse kanten aanbiedingen gekregen om dingen te doen. Maar bovenal wil ik baas zijn over mijn privéleven. In mijn geval vind ik het belangrijker een goeie vader te zijn dan een topjournalist.”