Nieuws

'Wonder dat er geen slachtoffers vielen bij Feyenoord-Ajax'

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in april van dit jaar - bekend van het aanstekerincident met Davy Klaassen - had op de tribunes zomaar kunnen uitlopen op een ramp.

De combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken, waarbij ook alle trappen bezet waren, veroorzaakte grote brandveiligheidsrisico's. Dat blijkt uit onderzoek van het Auditteam Voetbal en Veiligheid naar de gebeurtenissen rond die wedstrijd.

De onderzoekers noemen het wonderbaarlijk dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij de wedstrijd, waar alleen Feyenoord-fans aanwezig waren. De combinatie van fakkels en spandoeken is "uitermate gevaarlijk", zegt voorzitter Bezuijen van het auditteam.

KNVB Beker halve finale Feyenoord-Ajax Zwarte rookwolken hangen boven de Kuip nadat Feyenoord-fans vuurwerk hebben afgestoken Foto ; ANP/ Hollandse Hoogte/ Pim Ras

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is geschrokken van het rapport. "Net onder het spandoek waren veel vuurwerk en fakkels. Als dat spandoek vlam vatte, kon dat ernstige gevolgen hebben. Daar moeten we lering uit trekken", aldus Aboutaleb. Hij denkt dan aan een verbod op grootschalige sfeeracties met spandoeken en fakkels.

Op verzoek van de Rotterdamse vierhoek (gemeente, politie, Openbaar Ministerie en Feyenoord zelf) heeft het Auditteam Voetbal en Veiligheid een zogeheten incidentenonderzoek gedaan naar de gebeurtenissen bij Feyenoord-Ajax op 5 april.

Voor en tijdens de wedstrijd was er veel vuurwerk en rook rond het veld, gedurende de wedstrijd werden talloze voorwerpen op het veld gegooid met als dieptepunt een aansteker die Ajaxspeler Davy Klaassen verwondde.

Een reconstructie laat zien dat onder druk van ongeduldige supporters bij enkele toegangspoorten kort voor de wedstrijd wordt besloten te stoppen met fouilleren, waardoor veel mensen ongecontroleerd binnenkomen. Bij een andere toegang worden mensen in bezit van fakkels aangehouden. Elders onderschept de politie zakken die over het hek gegooid worden. Er zitten veertien stuks vuurwerk in.

Rond de aftrap wordt op de overvolle Gerard Meijer Tribune achter het doel een groot spandoek uitgerold met het logo van Feyenoord. Rondom en onder het spandoek worden meerdere fakkels aangestoken. Direct na de aftrap van de wedstrijd wordt voor een tweede keer veel vuurwerk afgestoken. Er ontstaat een zwarte rookwolk die zo groot is dat de scheidsrechter de wedstrijd moet stilleggen.

Het afsteken van het vuurwerk is een gecoördineerde actie, blijkt nu uit het onderzoek van het auditteam. Zo zijn de fakkels genummerd naar plekken in het stadion en worden op verschillende plaatsen tegelijkertijd vuurpijlen afgestoken.

Bron: NOS