NIEUWSOVERZICHT

Website FORMULE1 vernieuwd

Magazine FORMULE1 heeft een renovatie ondergaan, zowel uiterlijk als inhoudelijk. Vanuit Hongkong zette huiscolumnist en voormalig F1-testcoureur Ho-Pin Tung de vernieuwde site in werking.

Erik Matser

Naar aanleiding van uiterst droevige omstandigheden bij een voetbalwedstrijd van de jeugd kwam Erik Matser in De Volkskrant weer eens aan het woord over hersenletsel in de sport. Het probleem wordt nog steeds onderschat, zei Erik, neuro-psycholoog. Vooral in het voetbal. Hij had er afstand van genomen. Het paard dat hij voortsleept ademt niet meer. Voetbal is te conservatief voor veranderingen.

Wat is nog exclusief in Mixed Zone?

Het had op deze plek moeten gaan over het afscheid van Wesley Sneijder, afgelopen donderdag in de Johan Cruijff Arena. Een mooi en door de KNVB goed georganiseerd afscheid, met Yolanthe en de familie lekker op de bank op de middenstip van het stadion. Op de tribune en in het getoonde videofilmpje wees iedereen naar zijn voorhoofd, maar dat paste juist goed in de sfeer.

Niet Serena Williams was het slachtoffer

Ze raakte een open zenuw, Serena Williams. Haar misdraging tijdens de vrouwenenkelspelfinale van de US Open zaterdagavond riep contrasterende reacties op, en de (sport)journalistiek reageerde verdeeld. De bestraffing getuigde van een dubbele moraal, meenden de volgelingen van de tennisdiva. Ze toonde zich louter een slecht verliezer, pareerden de criticasters.

Boskamp op 70e verjaardag geëerd met boek

De zeventigste verjaardag van Jan Boskamp op 21 oktober is aanleiding voor een nieuw boek met als titel ‘Voetbal stelt niets voor – de wonderbaarlijke waarheden van Jan Boskamp’. De Vlaamse auteur Geert Vermeir heeft voor het boek behalve met Boskamp ook gesproken met Herman Brusselmans, Goedele Liekens, Leo Beenhakker en Rinus Israël.

Sven Nys komt met levenslessen

De voormalige Vlaamse veldrij-coryfee Sven Nys heeft zijn ervaringen in een boek vastgelegd. Het verschijnt op 15 oktober bij uitgeverij Van Halewyck. De titel luidt: ‘Winnaars hebben een plan – van het veld naar het leven’.

Apart kanaal op Ziggo Sport voor documentaires

Op betaalzender Ziggo Sport Totaal draagt de bestaande zender Ziggo Sport Extra 1 vanaf 13 september de naam Ziggo Sport Docu. Hierop zullen vooral sportdocumentaires te zien zijn.

Henk Spaan schetst Nouri, de belofte

Abdelhak Nouri was 14 jaar toen Henk Spaan in 2011 voor het eerst over hem schreef in Het Parool. ‘Appie Nouri in Ajax’ C1: betere tien zag je zelden’. Sindsdien volgde Spaan de carrière van Nouri, zoals die van wel meer prille Ajax-talentjes, op de voet. In het boek ‘Nouri, de belofte’ beschrijft Spaan de ontwikkeling van Nouri, zowel in de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer als bij Ajax.

Boze brief naar Volkskrant na bekerfinale van ’85

De KNVB-bekerfinale FC Utrecht - Helmond Sport (1-0) was in 1985 al enkele dagen verleden tijd toen voetballer Johan van der Hooft besloot alsnog een boze brief te sturen naar de hoofdredactie van De Volkskrant. Op een typemachine tikte Van der Hooft een vel vol, dat integraal staat afgedrukt in het onlangs verschenen jubileumboek ’Het gebeurde op De Braak, 50 jaar Helmond Sport’.

Heroïsch!

Misschien vragen jullie je af of er in de zojuist beëindigde vakantieperiode dan helemaal geen heroïsche prestaties zijn geleverd. Zo één waarvan je zegt, daar zouden de media best wel even bij mogen stilstaan. Ik kan jullie uit de droom helpen. Het antwoord is ‘ja’.

Natascha Kayser, auteur boek ‘Jumping Jack’

Natascha Kayser was 14 jaar toen Jack Middelburg in 1984 dodelijk verongelukte bij een wegrace in het Groningse Tolbert. Als gespecialiseerd motorsportverslaggeefster hoorde zij zoveel indrukwekkende verhalen over de motorcoureur dat Natascha Kayser een boek wijdde aan de winnaar van twee GP’s in de koningsklasse.

Een zaak van gewicht

Zeven kilo. Arno Vermeulen, chef voetbal van NOS Studio Sport, wist het zeker. Dominika Cibulkova, tennisspeelster uit Slowakije, was zeven kilo te zwaar en dat was een schande voor een sportvrouw die zomaar honderdduizend dollar achter haar naam mag schrijven als ze een rondje verder komt bij een Grand Slam-toernooi.

Tussen petrolheads en decibelzeikerdjes

De liefhebbers van Max Verstappen en Formule 1 hebben het niet zo op nuchterheid en zakelijke overwegingen. Bij veel discussies rondom een mogelijke terugkeer van een Grand Prix naar Nederland wint de waan van de dag het voortdurend van de rustige, weloverwogen benadering.

Tokyo 2020: meer accreditaties dan in Rio 

Voor de Nederlandse media zijn bij de Olympische Spelen in Tokyo 2020 meer accreditaties beschikbaar dan twee jaar geleden in Rio. Het aantal plaatsen voor Nederlandse journalisten en fotografen in Japan is uitgebreid van 60 naar 70.

Boek over Arjen Robben in de maak

Eind oktober verschijnt een niet geautoriseerde biografie van Arjen Robben, de eerste in de Nederlandse taal na een Duits boek in 2015. Freelance-auteur Harry Walstra (1952) uit Sneek noemt zijn vijfde voetbalboek een ‘carrière-overzicht’. De 288 pagina’s vult hij vooral met publicaties in kranten en tijdschriften plus interviews met spelers en trainers bij Groningen, PSV en Oranje.

Boek over sportfotografie

Hoe krijg je het voor elkaar om foto's wat meer te laten lijken op professionele foto's, zonder gelijk duizenden euro's aan apparatuur uit te moeten geven? Vanuit die vraag hebben de fotografen Huub Keulers en Marcel van der Looij een boek gemaakt met als titel Sportfotografie. Zowel de beginnende als de gevorderde amateursportfotograaf kan hierin tips en trucs vinden die eenvoudig in de praktijk zijn toe te passen.

Charles van Commenée naar Atletiekunie

Charles van Commenée gaat per 1 oktober als hoofdcoach aan de slag bij de Atletiekunie. Hij was van 1991 tot 2000 al werkzaam voor de Atletiekunie als bondscoach meerkamp, alvorens in Groot Brittannië aan de slag te gaan als technisch directeur en hoofdcoach (2000 - 2004 en 2008 - 2012) voor UK Athletics.

Handbal Verbond kiest voor NSP-kaart

Voor de accreditatie van journalisten en fotografen hanteert het Nederlands Handbal Verbond (NHV) voortaan de NSP-kaart. De NHV-perskaart wordt niet langer gebruikt. Dat is het resultaat van gesprekken tussen het NHV en de NSP-bestuursleden Gerard den Elt en John Volkers.

Mark Hoogstad, oud-sportjournalist

Zijn wekelijkse column in De Telegraaf wijdde Pieter van den Hoogenband vorige week aan Mark Hoogstad (47), die ongeneeslijk ziek is. Met Van den Hoogenband heeft Mark Hoogstad steeds contact gehouden, ook nadat hij de sportjournalistiek bij NRC (1994-2007) had verruild voor de lokale verslaggeving in Rotterdam.

Poldervaart legt wrevel over persconferenties bloot

Wat tot dusver redelijk buiten de schijnwerpers is gebleven, is door Excelsior-coach Adrie Poldervaart zondag publiek geworden. Poldervaart schoof niet aan bij de persconferentie na het duel tegen Feyenoord in de Kuip. Een beslissing van de club, zei hij zondag tegen het AD.

Evenementenlijst wordt mogelijk aangevuld

De evenementenlijst, een aanhangsel van de Mediawet, zal door mediaminister Slob opnieuw bekeken worden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie in het AD gezegd. Onder meer zal worden beoordeeld of interlands van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal en de voorronden Europees clubvoetbal met Nederlandse clubs verplicht op het open net uitgezonden moeten worden.

Presentatoren in race voor JFK Award

De presentatoren Henry Schut (Studio Sport) en Wilfred Genee (Veronica Inside) behoren tot de 50 genomineerden voor de JFK Greatest Man Award, bedoeld voor de succesvolste en meest charismatische man van het jaar. Eerder ging de prijs naar Matthijs van Nieuwkerk, Humberto Tan en Armin van Buuren.

Als dit losgaat, dan brengt het veel teweeg’

De zwemtocht van Maarten van der Weijden langs (bijna) alle elf Friese steden was voor NOS-verslaggever Robbert de Rijk een slopende, maar meeslepende ervaring. In de 55 uur durende zwemtocht zag hij twee keer maar heel eventjes zijn bed, om vervolgens samen met cameraman Arjan Ekster en eindredacteur Paul Vloon en collega’s Mike van Breemen en Dionne Stax onversaagd door te gaan met de 360º livestream op YouTube en met reportages onderweg.

Bestolen, maar niet gebroken 

Hij kwam zaterdagavond net thuis uit Friesland, hoorde dat Maarten van der Weijden uit het water was gestapt en besloot meteen terug te gaan naar Friesland. Maar eerst even eten. Kaartjes uit de body’s gehaald, achterklep dicht, auto op slot. Snel even schaften. Een half uurtje later zag Klaas Jan van der Weij (foto) dat de zijruit van zijn auto was ingetikt en zijn apparatuur was verdwenen. Weg tienduizenden euro’s aan camera’s en lenzen.  

De glazen bol

Het was weer smullen geblazen, de afgelopen weken. Voetbal all over the place, een grabbelton aan Europese kampioenschappen in Glasgow en Berlijn, en links en rechts nog wat strooigoed in wielerland. Genoeg voer voor analyses, kritische kanttekeningen en vooral ook voorspellingen.