NIEUWSOVERZICHT

Rob van den Dobbelsteen overleden

In een hospice in Schoorl is maandag 20 april Rob van den Dobbelsteen op 78-jarige leeftijd overleden. Sinds begin april verbleef hij daar nadat enkele maanden eerder darmkanker was geconstateerd. Rob van den Dobbelsteen volgde als sportverslaggever van Het Parool vele malen alle belangrijke wielerwedstrijden. Daarna was hij jarenlang redacteur reizen voor de GPD-dagbladen.

NSP Mediagids verschijnt deze week

De nieuwe NSP Mediagids valt – als het goed is – deze week op de deurmat van alle kaarthouders en op de (lege, want corona) burelen van sportredacties. De gids is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arko Sports Media, dezelfde partner met wie we jaarlijks ons Nieuwjaarsdiner organiseren.

Der Kicker licht eigen oorlogsverleden door

Het Duitse sportblad Der Kicker bestaat dit jaar 100 jaar. Het jubileum is voor het magazine aanleiding om in een serie de rol van Der Kicker in de Nazi-periode (1933-1945) tegen het licht te houden. Drie onafhankelijke sporthistorici beschrijven daarin hoe het Duitse sportblad trouw de lijn van het Hitler-regiem volgde.

ZANDVOORT – de debuutroman van Nando Boers

Deze week verschijnt bij uitgeverij Ambo/Anthos de eerste roman van de hand van collega Nando Boers, met als titel ZANDVOORT. Het is een roman over racen, de loerende dood en de worsteling met schuld en boete, aldus de uitgeverij.

Kippenvel

door NATASJA WEBER
Wat een toeval. Zaterdag had ik eindelijk 'Johan Cruijff - De biografie' van Auke Kok uitgelezen en zondag was de documentaire En un momento dado op tv. Heerlijk om die tot in details beschreven scènes uit het boek nog eens terug te zien in bewegende beelden.

Eerst even over de biografie. Het duurde een maand of drie voordat ik ‘m uit had maar dat had niets te maken met het boek maar alles met mijn leestijd, leestempo en de dikke pil.

Opeens aandacht voor vrouwen op de sportredacties

OPEENS AANDACHT VOOR VROUWEN OP DE SPORTREDACTIES
Vanuit Monaco richt Jurriaan van Wessem zijn blik op zowel Frankrijk als Italië, onder meer voor Ziggo Sport. In onderstaand verhaal signaleert hij ook hoe de stilte in de Franse sport het sportdagblad L’Equipe ruimte bood voor onthullende reportages over vrouwonvriendelijk gedrag op de sportredacties. Door

Door Jurriaan van Wessem

Zinloos

Tja. Wat valt er nog te melden? Er is geen sport. Maar dat wist je al. Dat gaat nog wel even duren. Maar dat wist je al. Dat is vreselijk. Maar dat wist je al. ‘Maar er zijn ergere dingen’, moet je er dan direct aan toevoegen om niet het verwijt te krijgen dat je sport belangrijker vindt dan de volksgezondheid. Maar dat wist je ook al.

Alles is al gezegd. Alle discussies, over Overmars, de KNVB, Maurits Hendriks, de UEFA, de euro’s, de FIFA, de amateurs, de Tour de France; ze zijn al tot in den treure gevoerd. Iedereen heeft zijn plasje al gedaan. Wat heeft het voor zin daar nog iets aan toe te voegen?

Geert van Erven, fotograaf én eigenaar softwarebedrijf

GEERT VAN ERVEN, FOTOGRAAF EN EIGENAAR SOFTWAREBEDRIJF

‘Ik word aan twee kanten geraakt’ 


Als fotograaf wordt ook Geert van Erven hard geraakt nu er al vijf weken niet wordt gevoetbald. Extra klappen krijgt hij nog eens met een eigen bedrijf, dat gespecialiseerd is in software voor festivals. ,,Ik begin er mentaal door heen te raken”, zegt de 54-jarige fotograaf uit Tilburg, die samen met Toin Damen onder meer als clubfotograaf voor Willem II actief is.

Veerkracht als troostrijke gedachte

Je zou denken dat het zo afgesproken was, maar het toeval regeerde. In de Volkskrant verscheen afgelopen zaterdag een interview met sportchef Mark van Driel terwijl in NRC sportredacteur Fabian van der Poll beschreef wat hij allemaal mist nu er niet gevoetbald wordt. De verhalen raakten elkaar: hoe om te gaan met de coronacrisis?

Christian Leibbrandt overleden aan corona

Christian Leibbrandt, al jarenlang de technicus van het radio-sportprogramma Namen & Rugnummers van RTV Utrecht, is op 11 april bezweken aan het corona-virus Covid-19. Hij was 54 jaar. Liefst 19 jaar was Leibbrandt actief voor het sportprogramma. Ook vervulde hij diverse functies bij de Nederlandse Curling Bond, onder meer als fotograaf.

Opnieuw een boek gevuld met uitspraken van Johan Cruijff

De uitspraken en het taalgebruik van Johan Cruijff hebben Rob Siekmann geïnspireerd tot een nieuw boek met als titel ‘Cruijffiaans’. Het is al het derde boek waarin Cruijff op deze manier wordt belicht. Eerder gebeurde dat al door Henk Davidse (in samenwerking met Henk ten Berge) en Volkskrant-informatiespecialist Sytze de Boer.

Boek over sport in oorlogsjaren

In het zicht van de herdenking dat heel Nederland werd bevrijd, is het boek ‘Door wilskracht zegevieren – Sport in de Tweede Wereldoorlog’ verschenen. Daarin komt de betekenis van de sport tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren (sportgeschiedenis.nl) beschrijft welke rol sport speelde in de oorlogsjaren.

Ontspanning

DOOR HANS KLIPPUS

Eerst even een politiek en sociaal correcte beginzin maken:
Tijdens de coronacrisis is de sport totaal onbelangrijk.
Zo.
Hoewel…

Nog meer dan in normale tijden kan sport voor welkome ontspanning zorgen.

Patrick Delait over aanpassingen tijdens coronapauze

PATRICK DE LAIT OVER AANPASSINGEN TIJDENS CORONAPAUZE

Sportredactie De Limburger zwermt uit
In normale tijden telt dagblad De Limburger van dinsdag tot en met zaterdag acht sportpagina’s. Tijdens de coronapauze in de sport blijkt dat niet langer haalbaar. De helft van de sportredactie is nu op andere redactie-onderdelen aan de slag.

Brazilië babbelt vrolijk verder over voetbal

BRAZILIE BABBELT VROLIJK VERDER OVER VOETBAL
Vanuit Rio de Janeiro volgt Joost de Jong het nieuws in Brazilië, onder meer voor het Algemeen Dagblad. De corona-uitbraak staat in het land nog maar aan het begin, voetbal of andere sport is voorlopig uitgesloten. Dat is een probleem voor de vele sportzenders én voor de dagelijkse sporttabloid Lance!

Door Joost de Jong

Hoe nu verder?

Net als ruim zeventig andere Nederlandse verslaggevers en fotografen, om van de vele tv-mannen en vrouwen maar te zwijgen, stond ik al maanden in de starthouding voor de Olympische Zomerspelen van Tokio, die van 2020. Zaterdag 18 juli zou ik heenvliegen, enkele dagen later gevolgd door de andere vier van ons Volkskrant-team.

AD beraadt zich over regionale sport

In de regiotitels van het AD heeft de hoofdredactie uitvoerig uitleg gegeven over het grotendeels wegvallen van de vaste regionale sportpagina’s als gevolg van de corona-crisis. ‘Een structurele plek heeft regionale sport voorlopig niet.

Cameraland en Colorwood bieden fotografen voordelige leasemogelijkheden

Nachtenlang lag Remco Huitema van Cameraland de afgelopen weken te malen. In de winter waren de Sony A9’s niet aan te slepen geweest en was er een wachtlijst voor het nieuwe topmodel van Canon, de Mark III. Ze werden bijna uit zijn handen getrokken.

Duitse tv-verslaggeefster hekelt de ‘shitstorm’

De Duitse televisie-verslaggeefster Claudia Neumann beschrijft in een boek wat ze op de sociale media moet doorstaan als ze live op tv verslag doet van een voetbalwedstrijd. Een ‘shitstorm’, noemt ze de verwensingen op de sociale media in het boek dat vrij vertaald de titel draagt: ‘Heeft ze eigenlijk wel toestemming om buiten de keuken te komen?’

Sedoc heeft de laatste lach

DOOR LISA DEEN
Het is halfnegen op zaterdagavond. Het journaal, vol met coronanieuws, is net afgelopen. De televisie staat nog op NPO1, waar het programma ‘Hiphop Stars’ begint. Normaalgesproken niet echt ‘mijn soort’ programma, maar wanneer ik zie dat Gregory Sedoc dit keer meedoet besluit ik toch te kijken. Ik ben wel benieuwd of hij een beetje kan rappen.

In Italië gaat het nu om een andere ranglijst

IN ITALIE GAAT HET NU OM EEN ANDERE RANGLIJST

Vanuit Monaco richt Jurriaan van Wessem zijn blik op zowel Frankrijk als Italië, onder meer voor Ziggo Sport. Hij moest ervaren dat zijn signalen over de ernst van het coronavirus in Italië lange tijd niet serieus werden genomen in Nederland. De enige ranglijst die er in Italië sinds een maand toe doet is die van het aantal doden per regio, rapporteert Jurriaan van Wessem.

Door Jurriaan van Wessem

Henk de Weerd (1953-2020)

HENK DE WEERD (1953-2020)

"De fotograaf die iedereen kende"
Tot de slachtoffers van het coronavirus behoort ook Henk de Weerd. Hij fotografeerde bijna veertig jaar voor de kranten van het Noordhollands Dagblad, vooral voor het Dagblad voor West-Friesland. Wegens gezondheidsredenen moest hij vorig jaar stoppen. Zaterdag 4 april bezweek Henk de Weerd op 67-jarige leeftijd aan corona. De redactie van het Dagblad voor West-Friesland herdacht hem in een In Memoriam:

France Football schakelt terug wegens coronacrisis

Het Franse sportweekblad France Football heeft aangekondigd dat het voorlopig om de twee weken zal verschijnen. Aanleiding is de coronacrisis. Zodra de voetbalcompetities worden hervat zal France Football weer wekelijks verschijnen.

Virus raakt ook sportpers Spanje

VIRUS RAAKT OOK SPORTPERS SPANJE
De ooit zo beruchte sportdagbladen in Spanje raken steeds verder uit de gratie. Minder lezers, minder pagina’s, minder advertenties. ‘De vraag is hoe zij de coronacrisis zullen doorstaan’, vraagt correspondent Edwin Winkels zich af.

Door Edwin Winkels

Een brenger van het nieuws werd zelf nieuws. Een sportjournalist uit Valencia die in de week van 19 februari in Milaan was geweest voor de wedstrijd tussen Atalanta Bergamo – waarvan het eigen stadion niet aan de UEFA-normen voldoet – en Valencia testte negen dagen later positief op het coronavirus.

Natasja Weber schrijft biografie Sharon van Rouwendaal

NATASJA WEBER SCHRIJFT BIOGRAFIE SHARON VAN ROUWENDAAL

’Bruut leven in de topsport’
Het levensverhaal van Sharon van Rouwendaal, olympisch kampioene 10 km zwemmen in open water, is in een boek vastgelegd. Het werd opgetekend door Natasja Weber, sportververslaggeefster voor het Eindhovens Dagblad, de andere regionale kranten van DPG en het AD. ,,Haar levensverhaal is zo bijzonder, daar wilde ik een boek over schrijven.”

Het blijkt tóch een vak...

Een stok van twee meter aan m'n microfoon, ik schud geen handen als ik bij iemand binnenkom en het contact met de redactie is alleen telefonisch of digitaal. Tja, zo zullen we allemaal wel een beetje werken in corona-tijd. Ook de inhoud van m'n onderwerpen is veranderd. Eerst gingen de interviews over sportevenementen die niet doorgingen. Maar nu maak ik ook items over ander nieuws. 

Een lesje in nederigheid

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
De wereld is dicht. Net als iedereen probeer ik van de nood een deugd te maken, hoewel je als zzp-er iets meer kopzorgen hebt dan de mensen in loondienst. Opdrachten vallen bij bosjes weg. En op die geweldige sportzomer zullen we nog een jaar moeten wachten.

Overheidsmaatregelen voor inkomenssteun tijdens de coronacrisis

Het kabinet heeft besloten in de coronacrisis banen en inkomens van mensen te beschermen, waaronder die van zzp’ers. Daarom is een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) voor zzp’ers,

‘Investeer juist nu tijd in je bedrijf’

Wat pak je als freelance-fotograaf aan in deze tijd waarin nog nauwelijks iets valt te fotograferen? Huub Keulers geeft een inkijkje. Zijn boodschap: ‘Investeer tijd in je bedrijf zodat de impact van de ccris wordt verzacht.’ Door Huub Keulers

Koert Westerman wil hesje aantrekken voor de supermarkt

Koert Westerman, commentator/presentator van FOX Sports en RTL7, heeft zich in zijn woonplaats Oudewater aangemeld als ‘oppasser’ om toe te zien op de toeloop bij supermarkten. ,,Ik ben nog niet opgeroepen, maar ik zie me al staan in een hesje”, vertelt Westerman.

BSR koopt anderhalf miljoen foto’s Pics United

Het archief met anderhalf miljoen voetbalfoto's van Pics United is overgenomen door Fotopersbureau BSR Agency. De foto’s dateren uit de periode 1966 - 2016. Bob van den Cruijsem, eigenaar van Pics United, was onder meer huisfotograaf van PSV.

Frank Heinen wint ook publieksprijs beste voetbalboek

Het boek ‘Buiten de lijnen’ van Frank Heinen is uitgeroepen tot ‘Staantribune Voetbalboek van het Jaar’. In januari was Heinen al verkozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar 2019. Voor de publieksverkiezing van Staantribune werden 12.000 stemmen uitgebracht.

Arno de Jong (NL Loterij/TOTO) verkozen tot marketeer van het jaar

Marketingbaas Arno de Jong van de Nederlandse Loterij is uitgeroepen tot Marketeer of the Year. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de campagnes rond de Staatsloterij en de TOTO (‘Koning TOTO’). Met die laatste campagne zijn meerdere marketingprijzen gewonnen.

Coronacrisis: handig om te weten en kennis te delen op FB/Mixed Zone

Veel collega’s zijn getroffen door de coronacrisis. Uitleg overbodig. Het kabinet heeft een reeks noodmaatregelen genomen die ondernemers en zelfstandigen door de eerste drie maanden (1 maart-1 juni) heen moet helpen. Verlenging van de maatregelen is niet uitgesloten.

Aanvoerders betaald voetbal doen oproep in videoboodschap

Op initiatief van de clubs in het betaald voetbal is een videoboodschap gelanceerd met alle aanvoerders uit eredivisie en eerste divisie. De oproep is bedoeld voor de mensen die de samenleving draaiende houden. Het motto van de aanvoerders uit de eredivisie luidt: ‘Blijf thuis, blijf positief en denk aan je medemens.’

Bij FOX Sports en Ziggo Sport valt veel werk weg

De coronapauze treft ook veel mensen die werkzaam zijn in de media, met name op tv. Voor sportverslaggevers, presentatoren, analisten en andere medewerkers van de abonneezenders FOX Sports en Ziggo Sport is een aanzienlijk deel van het werk weggevallen.

Twee Spaanse sportjournalisten slachtoffer van corona

Tot de dodelijke slachtoffers van het coronavirus in Spanje behoren twee sportjournalisten. José María Candela, ook wel bekend als Chema, werd 59 en werkte voor de publieke radio-omroep RNE. Tomás Díaz-Valdés (78) was meer dan dertig jaar actief bij het sportdagblad AS.

Hockeybond zet 2624 interlands online

De Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft alle interlands digitaal samengebracht op https://interlandhistorie.knhb.nl/. Daarop staan van liefst 2624 interlands de wedstrijdselectie, de uitslag, wedstrijdverslagen, doelpuntenmakers en locaties vermeld. Ook is daaraan beeldmateriaal van zowel toernooien als diverse internationals toegevoegd.

Elf verhalen in vervolg op ’21 man’

Het vervolg op het vorig jaar verschenen boek ’21 man’ van Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant) is vanaf 2 april verkrijgbaar. Het tweede deel, met de titel ‘Naschrift’ bevat een elftal verhalen, in de lijn van ‘21 man’.

Onzekere tijden Britse freelancers

ONZEKERE TIJDEN BRITSE FREELANCERS
In het Verenigd Koninkrijk laat de overheid de freelancers, de Britse zzp’ers, in de kou staan, stelt Geert Langendorff, in Engeland werkzaam voor diverse Nederlandse media. Uit solidariteit met zijn Britse collega’s is hij lid geworden van de Football Writers Association (FWA). ,,Zonder vangnet van de overheid wachten mijn collega’s uiterst onzekere tijden”, schrijft Langendorff. Door Geert Langendorff

Averij is onontkoombaar, een koel hoofd noodzakelijk

De titel van deze wekelijkse rubriek is bedoeld om te prikkelen, om een signaal af te geven, om een debat uit te lokken of een standpunt uit te dragen van een of meerdere bestuursleden van de NSP. Maar Schot voor de Boeg volstaat niet in deze barre tijden. Midscheeps getroffen, zware averij, water maken, alle scheepstermen voor de hoge nood zijn van toepassing.

Sander Jonkman, initiatiefnemer #voetbalshirtchallenge

SANDER JONKMAN, INITIATIEFNEMER #VOETBALSHIRTCHALLENGE

‘Elke dag een nieuw shirt’
Wat trek ik aan op mijn eerste thuiswerkdag, vroeg Sander Jonkman, eindredacteur bij FOX Sports, zich maandag 16 maart af. Hij trok een shirt uit zijn stapel voetbalshirts en presenteerde zich daarmee op Twitter met de hashtag #voetbalshirtchallenge. Zijn actie sloeg aan, enkele duizenden volgden al het voorbeeld van Sander Jonkman.

Brood en spelen

Dit blogje had kunnen gaan over de spannende titelrace in de Eredivisie. Over de strijd van Memphis Depay om het EK te halen. Over het prachtige wielervoorjaar dat van start zou gaan. Maar het gaat nergens over. Want er is niets. Hoewel, nieuws is er altijd. Want over Memphis gesproken: dat EK gaat ‘ie halen. Geen probleem.

Ergernis groot over woorden minister Eric Wiebes aan adres zzp’ers

De uitlatingen van minister Eric Wiebes in de uitzending van WNL op Zondag over zzp’ers heeft veel losgemaakt, ook onder de vele zelfstandigen in de beroepsgroep van journalisten, fotografen en cameramensen.

NSP en Mixed Zone blijven in de lucht - op minder dan halve kracht

Geen interlands, geen marathon, geen sportagenda, geen betaald of zelfs onbetaald voetbal, geen wielerkoersen, geen enkele sportactiviteit... Ook het kantoor van de NSP in Den Haag is dezer dagen leeg. Marianne Verzijl heeft haar drie zoons thuis, maar maakt daar deze nieuwsbrief en houdt de lopende zaken samen met ondergetekende in de gaten.

Corona-advies: ‘Zoek oude filmpjes op’

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren grijpt de coronapauze aan voor onder meer het online presenteren van sportfilmpjes. Via LinkedIn doet hij een oproep aan sportliefhebbers die in het bezit zijn van bijzonder materiaal.

Oud-journalist assistent-coach bij PSV

Met Jörn Wolf (44) krijgt PSV volgend seizoen een voormalig sportjournalist als assistent-coach in de technische staf. Tot 2003 was hij werkzaam voor Hamburger Morgenpost. Daarna ging hij naar Bundesliga-club Hamburger SV. In 2017 stopte Wolf als mediadirecteur bij HSV en trad hij in dienst van Bayer Leverkusen als ‘Koordinator Trainer-und Funktionsteam’.

Conference-calls bij PSV

Bij elkaar gedurende 1 uur en 8 minuten beantwoordde John de Jong, technisch directeur van PSV, woensdag 11 maart in conference-calls vragen van journalisten. Niét het coronavirus was aanleiding voor een telefonische toelichting op de keuze voor de Duitser Roger Schmidt als hoofdcoach vanaf volgend seizoen.

Ook mijn topsportbril gaat even af

DOOR NATASJA WEBER
,,We moeten onze topsportbril afzetten. Mensen verliezen hun baan, mensen gaan dood. Dat is pas erg.” Met deze woorden reageerde hockey-international Mink van der Weerden afgelopen weekend op het nieuws dat alle trainingslocaties voorlopig op slot gaan vanwege het coronavirus.

Geen coronavrees bij persconferentie

GEEN CORONAVREES BIJ PERSCONFERENTIE
Met een persconferentie in de open lucht vielen vrijdag rond het middaguur de motoren stil bij wat de start van het formule 1-seizoen in Melbourne had moeten zijn. Honderden journalisten, fotografen en cameramensen vormden een grote kring, zij aan zij, rijen dik. De coronavrees leek ver weg terwijl de organisatie uitleg gaf over de afgelasting van de Grote Prijs van Australië.

Peter Wekking, hoofdredacteur VI

PETER WEKKING, HOOFDREDACTEUR VI

'VI hoeft niet dunner te worden
Wat betekent de coronapauze voor een weekblad als Voetbal International? Mede-hoofdredacteur Peter Wekking zegt zich nog geen zorgen te maken. ,,We hebben een plan ontwikkeld dat er in voorziet voorlopig tot 6 april niét terug te hoeven in aantal pagina’s. We kunnen een interessant blad blijven maken.”

Zweedse journalist geweigerd voor EURO2020 wegens gokadvertenties

Een Zweedse journalist is volgens onze zusterorganisatie Svenska Sportjournalistförbundet (SSFAIPS) vooralsnog niet geaccrediteerd voor EURO2020. Als reden wordt volgens SSFAIPS door UEFA opgegeven dat hij zou werken voor een bedrijf dat onder meer adverteerders voor online sportweddenschappen trekt.

‘Gezondheidstest’ voor alle 120 schaatsverslaggevers wegens coronavirus

'GEZONDHEIDSTEST' VOOR ALLE 120 SCHAATSVERSLAGGEVERS WEGENS CORONAVIRUS
Een bijzondere accreditatievoorwaarde werd afgelopen weekend toegevoegd aan de toegang voor de media tot de schaatstempel Thialf. Alle 120 journalisten, fotografen en cameramensen dienden voorafgaande aan de finale van de ISU World Cup te onderwerpen aan een temperatuuropname. Dit alles ter voorkoming dat het journaille het coronavirus met zich zou meedragen naar de Mixed Zone of naar de interviewtafel.

Coronavirus leidt tot ‘Global map’ op site AIPS

De AIPS heeft de nationale organisaties van sportjournalisten ingeschakeld om te komen tot afgelastingen op de internationale sportkalender die up-to-date wordt bijgehouden. Met name de situatie rond eventuele afgelastingen van evenementen als gevolg van het coronavirus moet hierop actueel te volgen zijn.

Streamingsdienst DAZN wil wereldwijd bereik

De streamingdienst DAZN heeft aangekondigd het werkterrein uit te breiden van negen naar 200 landen. DAZN bereikt de klanten via internet en mobiele telefoons. In het voetbalpakket van DAZN zitten zowel nationale competities als internationale toernooien. Boksen en motorsport vormen ook een belangrijk deel van de activiteiten.

Handje lente-ui

DOOR HANS KLIPPUS
900 gr kikkererwten 900 gr zwarte bonen 900 gr rode linzen Dit zijn de eerste regels van een pagina in een boek van een voetballer. Enig idee wie? John de Wolf, De Tweede Helft.

Dweilen met de bierkraan open

Daar zitten we dan gezellig op een rijtje in het stadion van FC Utrecht: Ronald Bonestroo, Jasper Ruhe, Broer van den Boom, René Bouwman, Yannick Verhoeven en ondergetekende. Pal voor de tribune waar de harde kern van de thuisclub zich te buiten gaat aan strafbare feiten en overtredingen van de ‘standaardvoorwaarden’ van de KNVB uit 2014. Zoals: · 8.3 Het is verboden in het Stadion te gooien met enig voorwerp en/of enige vloeistof.

Annemarie Postma, sportjournaliste

ANNEMARIE POSTMA, SPORTJOURNALISTE
Het begon met een foto op Twitter, waarop zeven mannelijke, schrijvende journalisten Daley Blind omringen in de Mixed Zone. ‘Iets met diversiteit’, reageerde Annemarie Postma subtiel, maar veelzeggend. Postma, die als sportjournaliste vooral over vrouwenvoetbal schrijft, maakte veel los daarmee. Een stortvloed aan reacties volgde, in verschillende toonaarden.

Afscheid van een icoon: Dorian van Rijsselberghe, nu al de NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Donderdagavond 2 september 2010. Ontmoetingsplek: Kerteminde, Denemarken, nadat ik ’s ochtends in de auto was gestapt voor een reis van acht uur. Aanleiding: Dorian van Rijsselberghe, de 21-jarige rijzende ster van het windsurfen, lijkt op zijn eerste wereldtitel af te stevenen. Een dag later is alles anders. Weg uitzicht op het WK-goud. Met dank aan koninklijk bezoek. Voor de komst van de Deense kroonprins Frederik moest alles wijken, en dus worden de surfers met windstilte het water opgestuurd.

Herinneringsalbum aan de eerste Europa Cup

Bijna 50 jaar geleden won Feyenoord de eerste Europa Cup in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Van dat historische feit is een luxe en royaal geïllustreerd herinneringsalbum gemaakt, waarmee Kick Uitgevers het Rotterdamse jubeljaar in het voetbal doet herleven.

Van Hoorn vierde in tussenstand Publieksprijs

De winnende foto van Marcel van Hoorn van de NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2019 staat vierde in het tussenklassement voor de Zilveren Camera Publieksprijs.

Derksen en Van der Gijp worden buren van Oranje

Tijdens het EK van 2020 zal de voetbaltalkshow met Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee dagelijks worden uitgezonden vanuit de congreslocatie Slot Zeist. Dat is op circa 5 kilometer van het KNVB-centrum in Zeist waar de selectie van Oranje een groot deel van de tijd verblijft.

‘ZDF eist naamwijziging bokser’

De publieke tv-zender ZDF zendt geen bokswedstrijden meer uit van boksers, die onder het management van Boxstall Universum vallen. Volgens het managementbedrijf vloeit de breuk voort uit de eis van ZDF dat boksers hun naam wijzigen, zoals in Duitsland wel vaker voorkomt. ZDF bestrijdt de aantijgingen met klem.

Vrouwen winnen belangrijkste Britse mediaprijzen

Voor het eerst in 43 jaar is met Marina Hyde (The Guardian) een vrouw verkozen tot Sports Writer of the Year in het Verenigd Koninkrijk. Ook werd zij als eerste vrouw onderscheiden met de jaarlijkse Sports Columnist Award. Christina Macfarlane (CNN) werd als eerste vrouw uitgeroepen tot de Broadcast Journalist of the Year.

Veel meer dan topsport

DOOR LISA DEEN
Rouwen is topsport. Het waren de woorden die ik na het overlijden van mijn vader in 2017 wel eens te horen kreeg. Toen ik afgelopen weekend naar de WK Allround-schaatsen zat te kijken borrelde plotseling een vraag bij me op. Als rouwen topsport is, wat doet Ireen Wüst dan wel niet? Ireen Wüst rouwt om haar hartsvriendin Paulien van Deutekom, zag diepe dalen, maar kwam ook (steeds) weer boven.

Drie dagen lang in de lucht

DRIE DAGEN LANG IN DE LUCHT
Een marathonuitzending van meer dan 72 uur op Omrop Fryslân rond Maarten van der Weijden is genomineerd voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. Ook FC Rijnmond werd genomineerd, in dit geval met een programma dat geheel werd gevuld met een interview met Ahmad Mendes Moreira, de voetballer van Excelsior die het mikpunt van racisme was geworden.

Raymond Kerckhoffs, coronagevangene

RAYMOND KERCKHOFFS, CORONAGEVANGENE"
Het coronavirus leidde op donderdag 27 februari tot het afbreken van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Twee stafleden van de ploeg UAE Emirates bleken besmet. Raymond Kerckhoffs, de enige Nederlandse journalist in Abu Dhabi, moest dagenlang als coronagevangene in of rond zijn hotel blijven. Dinsdag mocht hij naar huis.

Constructief overleg over werk van de wielermedia

Voor de tweede keer deze maand hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische media constructief overleg gevoerd over zaken rondom de wielerverslaggeving. Veiligheidskwesties, werkomstandigheden, nieuwe (team)media en een strenge(re) selectie op de professionaliteit

Grote respons op enquête NSP-fotobeleid

De raadpleging onder 167 NSP-fotokaarthouders over het te voeren fotobeleid heeft veel reacties opgeleverd. Liefst 93 collega’s namen de moeite het vragenformulier in te vullen, een responspercentage van 55,7. Dat is bijzonder hoog te noemen.

Belgische krant koopt exclusieve interviews met Rode Duivels

Het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws heeft een exclusief voorrecht verkregen op interviews met spelers van de nationale voetbalselectie. In elke interlandperiode met De Rode Duivels zal één speler niét beschikbaar zijn voor andere media.

Eric Korver gaat in Spanje snackbar runnen

Eric Korver, uitgever van enkele sportbladen, is eigenaar geworden van Patathuis De Koe in het centrum van de Spaanse toeristenplaats Lloret de Mar. Hij blijft uitgever van het schaatsblad Skate.nl en zal deels betrokken blijven bij Hockey International.

Juichkreten bekroond in Duitsland

Een foto van de 23-jarige freelance-fotograaf Sebastian Wells is in Duitsland bekroond als de Sportfoto van het Jaar. De foto, getiteld ‘Der Schrei’ (De Schreeuw) laat de juichkreten zien van de spelers van Union Berlin in de eerste stadsderby van Berlijn tegen Hertha BSC.

Wat is oelewapper in het Frans?

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Getafe is een goede reden om een hekel aan voetbal te krijgen, twitterde ik vorige week. In 35 jaar heb ik me nog nooit zo vreselijk gestoord aan een elftal. Natuurlijk waren er mensen die vonden dat alles geoorloofd is om te winnen. En dat Ajax het allemaal toeliet. En dat Ryan Babel zich nooit zo had moeten verlagen door die imitatie van een stervende zwaan te doen.

In het spoor van Zeeuwse sporters

IN HET SPOOR VAN ZEEUWSE SPORTERS
Zeeland, de enige provincie zonder betaald voetbal, kent nog wel een wekelijks sportprogramma op tv: Omroep Zeeland Sport. Om de Zeeuwse clubs en sporters te kunnen volgen, reizen de verslaggevers en cameramensen van Omroep Zeeland door het hele land, en soms verder. ,,Voor ons houdt Zeeland niet op bij de provinciegrens”, vertelt Jan-Jaap Corré.

Aandacht

Vooropgesteld: het is iedere topsporter toegestaan geen toelichting op zijn of haar prestatie te leveren. Zwijgen is een basaal recht, tot in de rechtbank aan toe immers. Maar toch. Je bent judoka, topjudoka, volgens jou wel zo ongeveer de beste van Nederland, ook van Europa en zo mogelijk van de wereld. Je krijgt niet tot nauwelijks aandacht van de media, want die kijken niet om naar de sport die in 2000 (Mark Huizinga) voor het laatst een gouden olympische plak aan de Nederlandse medaillespiegel leverde.

COR VOS IS EEN MERKNAAM

COR VOS, FOTOGRAAF "COR VOS IS EEN MERKNAAM"
Na een warming-up in warmere oorden strijken de profwielrenners komend weekeinde in West-Europa neer. In hun spoor volgen de fotografen, op de motor en aan de finish. Cor Vos, wiens naam als fotograaf bij veel actiefoto’s vermeld staat, volgt de wedstrijden op afstand. ,,Cor Vos is een merknaam geworden. Bij alle koersen zijn fotografen voor mij aan het werk”, aldus Vos.

Raymond Kerckhoffs geeft uitleg over vertrek

Raymond Kerckhoffs, jarenlang werkzaam bij De Telegraaf, voornamelijk als wielrenverslaggever, neemt per 1 april 2020 afscheid van de krant. Als content- en mediaexpert gaat hij werken voor de website CyclingOpionioms.nl. Kerckhoffs blijft voorzitter van de AIJC, de Association Internationale des Journalistes du Cyclisme.

Veel reacties op NSP-enquête fotobeleid

Ongeveer de helft van de 160 NSP-fotokaarthouders heeft inmiddels gereageerd op de vragenlijst die wij hebben rondgestuurd in verband met het voorgenomen fotobeleid.

Media-accreditatie Invictus Games Den Haag 2020 geopend

De accreditatieprocedure voor de Invictus Games Den Haag 2020 (van 9 tot en met 16 mei) is geopend. Aanmelden kan via onderstaande link. De inschrijving sluit op 6 april 2020 om middernacht.

Oud-prof Mario Melchiot in jury sportfilmfestival

Voormalig profvoetballer Mario Melchiot (bij onder meer Ajax en Chelsea), tegenwoordig filmproducent in Los Angeles, is toegetreden tot de jury van het Sport Film Festival Rotterdam 2020.

Skiënde topsporters: een onverantwoord risico

DOOR NATASJA WEBER
Op social media zie ik deze winter weer prachtige skifoto’s voorbijkomen van topsporters. Het is geen geheim dat veel hockeyers, tennissers en schaatsers een voorliefde hebben voor de wintersport. Toch verbaast het me iedere keer weer als ik hoor of zie dat een topsporter de risico’s opzoekt van een skivakantie.

Geboren voor de marathon

Ze draagt een blauw shirt met een blauwe windvanger erover en een zwart glimmende hardloopbroek. ,,Een beetje om de sponsors heen filmen hè!", grapt de 75-jarige Bram Wassenaar. Al sinds 2006 verzorgt hij de schema's van marathonloopster Andrea Deelstra. Ja, dat valt op in deze tijd. We filmen eigenlijk nooit meer sporters zonder logo's. 

‘Vrolijk en vrijmoedig’

'VROLIJK EN VRIJMOEDIG'
Vaste prik, elke zaterdagmorgen tussen tien en twaalf, twee uur lang vanuit Amsterdam, het NH Radio Sportcafé. ,,Het programma bestaat al zo’n twintig jaar, in deze vorm vijftien jaar”, vertelt Leo Driessen, verslaggever bij FOX Sports. Een blik in de studio van de regionale zender voor Noord-Holland. Elke zaterdagmorgen komen ze bijeen: Rinus Israël, Jan Jongbloed en Gerard van der Lem. De drie oud-voetballers vormen mét Rob Stenacker (oud-voorzitter van voetbalclub DWS) en de broers Driessen (Leo als presentator en Nico als producer) de basis van het NH Radio Sportcafé.

Met een sportboek voor de klas

THOMAS SIJTSMA, MET EEN SPORTBOEK VOOR DE KLAS
Het idee kwam van Willem Vissers (de Volkskrant). Vervolgens koppelde NSP-voorzitter Marco Knippen er een campagne ter bevordering van het lezen aan vast met de hashtags #gesigneerdboek en #ontlezingsoffensief. Circa 45 auteurs van sportboeken volgden. Onder hun volgers op Twitter verlootten ze een gesigneerd boek. Freelance-journalist Thomas Sijtsma (Het Parool en de Volkskrant) ging er zelf uit voorlezen.

Met 73 collega's naar Tokio '2020'

Het accreditatieproces voor de Olympische Spelen in Tokio is nagenoeg afgerond. Vrijwel alle 73 namen van de schrijvende en fotograferende media zijn inmiddels ingevoerd in het Olympisch systeem. Dat aantal is exclusief de collega’s van de NOS en anderen die met een sublicentie verslag doen tijdens de Spelen.

NSP biedt Iraanse journaliste kijkje achter de schermen

Het 83e congres van de AIPS, de federatie van sportjournalisten wereldwijd, stond vorige week (3-6 februari) in Boedapest bovenal in het teken van sportjournalistiek in al zijn gradaties. Voor elk wat was er wat wils, zodoende.

Poulidor – waar anders spreek je over wielerjournalistiek?

In de grensplaats Kapellen hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische media afgelopen week overleg gevoerd over praktische kwesties rondom de wielerverslaggeving. En niet toevallig gebeurde dat in restaurant Poulidor, vernoemd naar het Franse wielericoon, wiens kleinzoon in de omgeving van Kapellen resideert.

Vierde publieksverkiezing voor Voetbalboek van het Jaar

Tot vrijdag 14 februari kunnen er voetbalboeken worden aanbevolen voor de verkiezing van ‘Voetbalboek van het Jaar’ door het magazine Staantribune. De verkiezing wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden.

Louis van de Vuurst foto-ambassadeur NSP

De NSP heeft met onmiddellijke ingang Louis van de Vuurst aangetrokken als foto-ambassadeur. Het is de bedoeling dat hij in die rol optreedt als intermediair tussen sportfotografen en de mediaverantwoordelijken van de clubs.

Succes in het buitenland

SUCCES IN HET BUITENLAND
Opmerkelijk is het al wanneer van een sportboek meer dan 10.000 exemplaren worden verkocht. Nog uitzonderlijker is dat een Nederlandstalig sportboek in het buitenland méér kopers trekt dan in Nederland. Het boek Der Rudy van John van Ierland uit Breda blijkt zo’n succes. Binnenkort verschijnt het ook in Duitsland, over een Engelstalige uitgave lopen inmiddels gesprekken.

Tegendraads

DOOR HANS KLIPPUS
Ton Boot Gelukkig mag ik nog regelmatig mensen uit de sport interviewen. Vorige week onder anderen Ton Boot. Wat een boeiende man is dat toch, én een topcoach. Jarenlang had hij een column in De Telegraaf. Maar die is met ingang van dit jaar gestopt. De NSP-nieuwsbrief berichtte er laatst al over.

De geoliede mediamachine van de Formule 1 – ‘Feed the Monster’

Het is een bont gezelschap, dat rondtrekkende medialeger dat in het spoor van de snelste raceauto’s over de wereldbol reist. Collega’s met octaan in hun bloed die leven van rondetijden, pk’s, vlammende quotes, relletjes tussen teambazen en vetes tussen coureurs.

Henk Evenblij, nazaat van Willem III

HENK EVENBLIJ, NAZAAT VAN WILLEM III
Tot tien jaar terug was Henk Evenblij (73) een getapte jongen op de perstribune bij voetbalwedstrijden. Als verslaggever van De Telegraaf zorgde hij altijd wel voor de komische noot, met anekdotes, grappen en hilarische streken. Inmiddels is zijn tiende boek verschenen, getiteld ‘Oranje Nazaat’. Daarmee doet Evenblij opnieuw van zich spreken. ‘Koning Willem III is mijn betovergrootvader’, toont hij in het boek aan.

Gedachten bij Transferdeadlineday

Dit jaar geen mislukte transfers door een vastgelopen fax of vanwege een vliegtuig dat door de sneeuwstorm niet kon vertrekken op Transferdeadlineday. Toch leverde de afgelopen transferperiode wederom fijne inzichten op. Terwijl trainers en technisch directeuren regelmatig roepen dat ze liever geen winteraankopen doen omdat ze in de zomerse transferperiode een selectie willen neerzetten waar ze een heel seizoen mee vooruit kunnen, schreef de KNVB de afgelopen periode liefst 148 profvoetballers over.

Gio Lippens in bestuur AIPS Europa gekozen

Gio Lippens, de oud-voorzitter van de Nederlandse Sport Pers, is dinsdag 4 februari toegetreden tot het bestuur van AIPS Europa. Hij had zich op verzoek van de NSP voor de Europese zetel gekandideerd. Van de 39 uitgebrachte stemmen, gingen er 17 naar Lippens. Een tweede stemronde werd niet nodig geacht.

Van Hoorn en Ras dingen mee naar Publieksprijs Zilveren Camera

Prijswinnaars Marcel van Hoorn en Pim Ras dingen mee naar de Publieksprijs van de Zilveren Camera, een wedstrijd van tien beelden uit 2019 waarover het grote publiek een oordeel mag geven.

Geen dagbladjournalisten meer bij Studio Voetbal

De dagbladjournalisten Willem Vissers (Volkskrant) en Sjoerd Mossou (AD) schuiven dit seizoen niet meer aan in het zondagse NOS-programma Studio Voetbal. De NOS geeft de voorkeur aan de ‘eigen’ krachten Arno Vermeulen en Jeroen Stekelenburg. In elke uitzending zitten er naast presentator Sjoerd van Ramshorst vier mensen aan tafel.

Knippen mist nét het podium tijdens de AIPS Media Awards

Marco Knippen (Noordhollands Dagblad én NSP-voorzitter) heeft maandagavond bij de uitreiking van de AIPS Media Awards 2019 net naast het podium gegrepen met zijn opiniestuk ‘Sifan, durf in de spiegel te kijken’.

Vierde publiekverkiezing voor Voetbalboek van het Jaar

Tot vrijdag 14 februari kunnen er voetbalboeken worden aanbevolen voor de verkiezing van ‘Voetbalboek van het Jaar’ door het magazine Staantribune. De verkiezing wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden.

Danny -  Als het schaatsen bijzaak wordt

DANNY - ALS HET SCHAATSEN BIJZAAK WORDT
Daar zaten we, gebroederlijk op een bankje in de winterzon, vorige week woensdagmiddag. Het was rond het vriespunt, de ijsvloer op de Weissensee lag er perfect bij en de laatste ronde van de Alternatieve Elfstedentocht was ingegaan. We zaten op zo’n 100 meter achter de finishstreep. Collega Ralph Blijlevens (Tubantia, AD) maakte nog een fotootje van de tien koplopers voor Twitter, ik tikte voor de sociale mediakanalen van de Leeuwarder Courant eveneens een update van de 200 kilometerrace. Tot de telefoon ging.