NIEUWSOVERZICHT

Live sport op tv ná coronapauze

De afname van de coronacrisis leidt gaandeweg tot meer live sport op tv. FOX Sports kan al weer enkele weken wedstrijden uit de Bundesliga uitzenden. Op Ziggo Sport komen binnenkort de voetbalcompetities in Spanje, Engeland en Italië weer tot leven. Vanaf woensdag 3 juni zijn er al wedstrijden uit de hervatte voetbalcompetitie in Portugal op Ziggo Sport te zien.

Oud-sportjournalist voorzitter Anderlecht

Met Wouter Vandenhaute (58) heeft Anderlecht een voormalig sportjournalist als nieuwe voorzitter gekregen. Hij is miljardair Marc Coucke opgevolgd, die wel eigenaar van de Belgische voetbalclub blijft. Wouter Vandenhaute is betrokken bij verschillende bedrijven die actief zijn in de media en in de sport.

Hoe Barbara Barend journalist werd dankzij Michael Jordan

In de jongste editie van Helden Magazine doet Barbara Barend een opvallende bekentenis. In 1995 studeerde ze accounting aan de Universiteit van Texas in San Antonio met de bedoeling managementconsultant te worden.

Verzameld fietswerk van Wilfried de Jong: De man en zijn wielerverhalen

Wilfried de Jong heeft al zijn fietswerk in boeken en columns verzameld in een vuistdikke pil. Met ‘De man en zijn wielerverhalen’ creëerde De Jong naar eigen zeggen zijn ‘wielerbijbel’. Al dertig jaar schrijft de cabaretier en presentator over zijn geliefde sport.

Levensverhaal van kickbokser Hesdy Gerges in boek Fighterheart

Deze week is verschenen de biografie van kickbokser Hesdy Gerges (bijnaam en boektitel: Fighterheart) van de hand van criminoloog Frank van Gemert. In dit boek komt het levensverhaal aan de orde van een straatjongen die gaat kickboksen.

Beperkingen in Bundesliga irriteren Duitse media

BEPERKINGEN IN BUNDESLIGA IRRITEREN DUITSE MEDIA
,,Ik ben bang dat de afstand tussen de voetballerij en de media nog groter wordt dan hij nu al is.” Oliver Schmidt spreekt die vrees uit na drie weken waarin de Bundesliga vier speelrondes zonder publiek heeft afgewerkt. De commentator en eindredacteur van het ZDF heeft in die periode net als zijn schrijvende collega Frank Lußem van Kicker de gevolgen van het nieuwe werken ervaren. De mixed zone bestaat niet meer en zelfs interviews voor radio en tv gaan via een beeldverbinding.

door Jan Leerkes

The silent battle

DOOR LISA DEEN
Tijdens het European Youth Olympic Festival (EYOF) van 2013 in Utrecht interviewde ik turner Nile Wilson uit het Britse Leeds voor het eerst. In Utrecht greep hij drie gouden en een zilveren medailles. Barry Collie, destijds hoofdcoach van de Britse junioren, verzekerde me: 'dit wordt een grote'. Die voorspelling kwam uit.

Robert Heukels, auteur ‘sportief testament’ Louis van Gaal

ROBERT HEUKELS, AUTEUR 'SPORTIEF TESTAMENT LOUIS VAN GAAL'

‘Wat willen die recensenten dan wel lezen?’


Met verbazing heeft Robert Heukels als auteur kennis genomen van sommige reacties op het boek ‘LvG – de trainer en de totale mens’. Tegenover loftuitingen stonden kritische recensies en smalende opmerkingen, terwijl het boek op de Bestseller Top 60 meteen de eerste plaats bereikte en nu nog op 3 staat genoteerd. ,,Het is ook geen biografie in de zuivere zin van het woord, zoals ik overal lees”, stelt Robert Heukels.

‘Nooit natrappen’, titel boek Ernie Brandts - Voetbalhumor?

Met als titel ‘Nooit natrappen’ is deze maand een biografie verschenen van oud-topvoetballer en trainer Ernie Brandts, opgetekend door de doorgewinterde sportjournalist Louis Bovée.

Ziggo Sport mijdt eerste GP in Oostenrijk

Als de eerste Formule 1-race op 5 juli in Oostenrijk doorgaat, zullen de Ziggo-verslaggevers Jack Plooij en Olav Mol afwezig zijn. Op Ziggo Sport ontbreken daardoor de interviews en verslaggeving van Plooij vanuit de pits. Ziggo Sport houdt de medewerkers thuis omdat men niet wil voldoen aan de quarantaine-eisen van de Formule 1-leiding.

NOS zoekt herinneringen aan Radio Tour de France

De NOS is op zoek naar tastbare herinneringen aan de Tour de France. Daarvoor wordt gedacht aan bijvoorbeeld cassettebandjes, oude banden, MP3'tjes, alles waar ook maar iets opstaat van Radio Tour de France. Het materiaal is bedoeld voor een terugblik op het 50-jarig bestaan van het programma.

Freek Jansen in hoofdredactie VI

Ruim een jaar na zijn komst bij het AD volgt Freek Jansen (36) de omgekeerde weg, terug naar Voetbal International (VI). Per 1 augustus keert Jansen terug. Hij treedt toe tot de hoofdredactie. Freek Jansen blijft daarnaast de vaste volger van Ajax wat hij ook eerder voor VI en dit seizoen voor het AD deed.

Paul Verlinden chef Sportredactie Zuid

Paul Verlinden is per 1 mei Martijn Storms opgevolgd als chef van de Sportredactie Zuid, de gezamenlijke sportredactie van Brabants Dagblad, BN De Stem en Eindhovens Dagblad. Martijn Storms stapte over naar de algemene eindredactie van het Brabants Dagblad. De Sportredactie Zuid is gevestigd in Tilburg en maakt gebruik van de sportproducties van het AD.

Barend & Van Dorp tweede bij verkiezing tv-duo’s

In een verkiezing van de Vara Gids van het beste duo in de Nederlandse televisiegeschiedenis zijn Frits Barend en Henk van Dorp als tweede geëindigd. De eerste plaats op de ranglijst van 22 duo’s was voor Koot & Bie (Kees van Kooten en Wim de Bie). De jury bestond uit tv-recensenten en programmamakers.

Gouden tijd

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Het was door de talloze terugblikken op de Champions League-winst van Ajax dat ik me gewillig liet meevoeren naar een gouden tijd. En dat bleef niet bij een paar gedachtenflarden. Opeens zag ik het verleden overal.

Collega Hans Vos was zo goed om met een tweet de klasse van Robert Collette in de herinnering te roepen – de VI-fotograaf die eind 2004 veel te vroeg overleed.

Sportlezersmarkt blijft stabiel in Japan

SPORTLEZERSMARKT BLIJFT STABIEL IN JAPAN
Zonder corona-uitbraak hadden de schappen in de Japanse boekwinkels nu uitgepuild met speciale olympische uitgaven. De Japanse media hopen nu hun boeken en tijdschriften te kunnen actualiseren als de Zomerspelen in Tokyo volgend jaar vanaf 23 juli wél door mogen gaan. Hans Vos rapporteert over de corona-gevolgen voor de sportmedia in Japan.

door Hans Vos

Gio Lippens, NOS-verslaggever

GIO LIPPENS, NOS-VERSLAGGEVER

‘Koers in coronatijden’


De coronapauze heeft NOS-verslaggever Gio Lippens aan het denken gezet. Hoe steekt het wielrennen in elkaar, wat deugt er niet, wat kan beter? Gedachten en meningen daarover komen samen in een boek, dat in februari 2021 moet verschijnen. De Belgische wielerveteraan José de Cauwer fungeert als klankbord in het boek, dat als werktitel ‘Koers in coronatijden’ heeft gekregen.

Sporten, sporten, sporten!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is zelf sporten de ideale oppepper in deze eentonige, kijksportloze crisistijd. Sporten heeft in normale tijden al een heilzame werking, maar nu des te meer. Zowel fysiek als mentaal knap ik op van een mooi rondje hardlopen of wielrennen door de polder. Liefst zou ik ook al weer een potje voetballen, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.

Nog veel onzeker voor media in Tokio 2021

De organisatie van de Spelen in Tokio heeft onlangs een update gestuurd naar alle geaccrediteerde mediavertegenwoordigers. Kern van het betoog: alle voor de Spelen geaccrediteerde journalisten en fotografen hoeven vooralsnog nauwelijks actie te ondernemen,

Louis van Gaal als 15-jarige naast Herman Kuiphof bij ‘mistwedstrijd’

Louis van Gaal blijkt al vroeg de weg naar de media te hebben gevonden. Op 15-jarige leeftijd al nestelde hij zich volgens eigen zeggen naast tv-verslaggever Herman Kuiphof (NOS).

Joop Zoetemelk – Ongezien, het ‘ultieme eerbetoon’

Op stoeptegelformaat is deze week het boek ‘Joop Zoetemelk – Ongezien’ verschenen van de hand van de Zoetemelk-biografen Jacob Bergsma, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk. Eerder verschenen vanaf 1983 al drie boeken waarin de carrière van Zoetemelk uitvoerig is belicht.

Hans Coolegem 1944 – 2020

Voormalig sportjournalist en uitgever Hans Coolegem is op woensdag 13 mei op 75-jarige leeftijd overleden. Hans Coolegem (1944-2020) werkte 21 jaar voor Sijthoff Pers (Rotterdams Nieuwsblad en Haagsche Courant) en koos daarna voor een eigen uitgeverij. Maarten Noppen, zijn trouwe metgezel bij wielerwedstrijden, herinnert hem als collega en vooral als vriend.

door Maarten Noppen

René Legerstee 1953 - 2020

Fotograaf René Legerstee is donderdag 14 mei, kort voor zijn 67ste verjaardag, in Assen overleden. Hij was ongeneeslijk ziek als gevolg van prostaatkanker, dat veertien jaar geleden bij hem werd geconstateerd. Legerstee was een bekend gezicht op het motorcircuit van Assen.

Johan Hut 1961 - 2000

Schaakjournalist Johan Hut is vrijdag 15 mei plotseling overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij is 59 jaar geworden. Johan Hut gold als een bekend schaakjournalist en was een vertrouwd gezicht bij het jaarlijkse internationale schaaktoernooi Tata Steel (Hoogovens) in Wijk aan Zee.

Wahnsinn

door NATASJA WEBER
Ik vond het verschrikkelijk om naar te kijken. Wat een naargeestige sfeer hing er in het stadion van Dortmund. Na twee maanden zonder live voetbal ging ik er zaterdag even voor zitten: Dortmund – Schalke. Een prachtig affiche en op voorhand natuurlijk ook een historische wedstrijd gezien alle ‘corona-proof maatregelen’.

Bijzondere campagne in Oostenrijk

BIJZONDERE CAMPAGNE IN OOSTENRIJK

In het Oostenrijkse medialandschap is het segment sporttijdschriften goeddeels kaalgeslagen. In de afgelopen jaren moesten drie bladen het loodje leggen: Sport-Woche, Sportmagazin en Sportzeitung. Het voetbalmagazine Ballesterer verkeert in hoge nood en startte daarom een bijzondere campagne om de ondergang te voorkomen. Door Henk Mees

Solidariteit in voetbal én in de media

Het woord solidariteit is een vaak misbruikt begrip om de ander van eigenbelang en ander gebrek aan medewerking te beschuldigen, maar waait af en toe ook wel eens vriendelijk in je gezicht als een warme zomerwind. Zo’n bemoedigend briesje voelde ik vorige week nadat voorzitter Marco Knippen en ondergetekende een brief van het NSP- bestuur met uitleg over de stand van zaken hadden verzonden naar alle kaarthouders en redactiechefs.

Mathilde Dusol, fotografe sporters met beperking

MATHILDE DUSOL, FOTOGRAFE SPORTERS MET BEPERKING

‘Ik wil geen hek op mijn foto zien’


Sporters met een beperking inspireren Mathilde Dusol (1967). Ze fotografeert vrijwel niet anders. Sinds Sydney 2000 was ze al bij tien edities van de Paralympics, in de zomer en in de winter. In oktober 2019 volgde de bekroning door de International Paralympic Committee (IPC) als ‘Winner Paralympic Media Award 2019’.

Nieuwe stijl

Het nieuwe normaal; we zullen er voorlopig aan moeten wennen. Voor het eerst worden er weer, voorzichtig, kleine live persgesprekken georganiseerd, met geïnterviewden en interviewers op dezelfde plaats. Geen Zoom, Hangout of Teams, maar gewoon face to face. Op de bekende anderhalvemeterafstand.

Strikte mediaregels bij hervatting Duitse competitie

Het was een oprecht verzoek van een collega die graag weer live voetbal wilde zien. Of het mogelijk was te accrediteren voor wedstrijden in de Bundesliga, nu daar de bal weer gaat rollen? Ja, de grenzen zijn gesloten, maar immers alleen voor niet-noodzakelijk verkeer toch?

Grote verschillen in coronasteun aan (sport)journalisten

AIPS-president Gianni Merlo riep vorige week de NSP en Europese zusterfederaties van de NSP op voor een conference call over de noodsteun aan (sport)journalisten en fotografen in coronatijden. Circa 25 Europese organisaties voor sportjournalisten namen daaraan deel, waaronder de NSP.

ED inspireert Philips tot clubnaam PSV

Het Eindhovens Dagblad (ED) blijkt de aanzet te hebben gegeven tot de clubnaam PSV. Journalist Frans van den Nieuwenhof signaleert dat in het boek ‘Eendracht maakt macht – de ziel van PSV’. Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis en de kinderjaren van PSV tot 1928.

Weinig interesse voor doping bij Duitse journalisten

In Duitsland is door de Technische Universiteit München bij bijna 3.500 sportjournalisten onderzoek gedaan naar ‘kennis en betrokkenheid van sportjournalisten tot doping en verslaggeving over doping’. Liefst 19 procent gaf aan sowieso geen interesse op te kunnen brengen voor doping.

Derde ronde AIPS Awards

De AIPS roept journalisten en fotografen op voor de derde editie van AIPS Sport Media Awards. In elf categorieën zijn er prijzen te winnen. Aan de verkiezing kunnen alleen journalisten en fotografen meedoen voor wie het hun hoofdberoep is. Ze moeten lid zijn AIPS of van een nationale organisatie zoals NSP.

Rik

DOOR HANS KLIPPUS
Een geluk bij een ongeluk is dat we de tijd hebben om de docu-serie The Last Dance over de carrière van Michael Jordan te bekijken. Dick Advocaat is er lyrisch over en Toon Gerbrands noemt het zelfs ‘verplichte kost voor elke kleedkamer en elke trainerscursus’. Ik zit gewoon thuis en kan steeds bijna niet wachten tot de volgende twee afleveringen op Netflix staan. Het is genieten.

Media in twee groepen binnen stadions

MEDIA IN TWEE GROEPEN BINNEN STADIONS
Na de Duitse Bundesliga hervat ook de Deense Superliga nog deze maand de voetbalcompetitie; op 28 mei. Mogelijk geldt dan voor tv-medewerkers een andere regeling dan voor overige mediavertegenwoordigers. Sanne Clements schetst vanuit Vejle de Deense situatie.

door Sanne Clements

Davy Rietbergen, ook medisch fotograaf

DAVY RIETBERGEN, OOK MEDISCH FOTOGRAAF

‘Achterop de motor draag ik allang een mondkapje’


Fotograaf Davy Rietbergen hoefde niet te zoeken naar alternatieven toen de sport stilviel in maart. Met zijn bedrijf DutchMedicalMedia kreeg hij in tijden van corona zelfs nog méér opdrachten voor medische foto’s. Een bijzondere combinatie, maar sportfotografie blijft ook ná corona voor hem op de eerste plaats staan.

Hoe moet het straks in de mixed zone?

Het overlijden van Eddy Pieters Graafland in coronatijd laat Lex Muller terugdenken aan betere omstandigheden. Hoe moet dat straks met de media in de mixed zone, in stadions zonder publiek, vraagt Lex Muller (oud-sportchef bij AD en SBS6) zich in onderstaand opinieartikel af.

Door Lex Muller

Ode aan Feyenoord in boeken en special

Op 6 mei 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup voor landskampioenen. Feyenoord brengt daarom in samenwerking met het AD het boek ‘Voor Altijd De Eerste’ uit. Daarnaast verscheen bij Kick Uitgevers het boek ‘Leve Feyenoord 1 – De Cup in de Kuip’ in twee verschillende uitvoeringen.

Alexander Münninghoff 1944-2020

Op 28 april overleed Alexander Münninghof op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Van 1974 tot 2007 werkte hij voor de Haagsche Courant. Als journalist was Münninghoff behalve Ruslandkenner ook schaakliefhebber. Hij schreef zowel verhalen over schaken als de biografieën van de schakers Max Euwe en Hein Donner.

Affaire Yuri keert terug in boek Hans van Zetten

Wie het commentaar van Hans van Zetten hoort voor de NOS-tv bij turnen of kunstrijden, proeft zowel enthousiasme als deskundigheid. In het boek ‘Hij staat!’ komen naast ervaringen vooral ook zijn persoonlijke opvattingen tot leven, kleurrijk en onomwonden. Zo leveren de verhalen van Hans van Zetten een boek vol tientallen jaren turngeschiedenis op.

Online bevrijdingsspecial Helden Magazine

Helden Magazine heeft een speciale editie uitgegeven die volledig in het teken staat van 75 jaar vrijheid. In de digitale uitgave is via speciale links bij een groot aantal verhalen een toelichting te beluisteren. Zo leest Peter Heerschop vanuit een leeg Olympisch Stadion een column voor.

De judovader, boek over kampioenenmaker Cor van der Geest

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van judocoach en kampioenenmaker Cor van der Geest is zijn boeiende sportleven te boek gesteld onder de titel ‘De judovader’.

Op gepaste afstand…

DOOR LISA DEEN
Afgelopen weekend scrolde ik wat door de foto’s op mijn telefoon. Met grote regelmaat verscheen er een foto van een sporttoernooi in beeld. Van de Spelen in Londen en Rio tot aan de Pan American Games in Lima, de Commonwealth Games in Gold Coast en alles daar tussenin. Het zou gek zijn als ik niet even zou aanstippen dat ik het bijwonen van een sporttoernooi ontzettend mis.

Het lot van de kabelsjouwers

HET LOT VAN DE KABELSJOUWERS
In de reeks over de corona-gevolgen voor buitenlandse media en hun werknemers beschrijft Jan Leerkes de situatie in Duitsland. De leiding van de Bundesliga spreekt niet steeds over de grootverdieners op het veld maar wijst het voetbalpubliek voortdurend op het lot van onder meer de ‘tv-kabelsjouwers’. Een psychologisch trucje dat werkte.

door Jan Leerkes

Laat ons in Drenthe weer glimmen van troTTs! 

Hallo Corona! Om te laten zien hoe onderdanig ik ben, schrijf ik je naam vandaag met een hoofdletter. Misschien vind je het belangrijk om te weten dat ik dat met de griep nooit gedaan heb. Maar we moeten even ernstig praten.

Ik weet dat jij de baas bent in de wereld en beslist over leven en dood. Jij bepaalt of de economie draait of stilligt en of ik mensen die ik liefheb mag knuffelen. Je staat inmiddels minstens met 30-0 voor in deze wedstrijd...maar...

Ronald Bonestroo

RONALD BONESTROO

VISSEN NAAST FOTOGRAFEREN


Als kind al trok Ronald Bonestroo met zijn vader graag het water op, vissen op de Veluwerandmeren tussen Nijkerk en Elburg. Toen zijn werk als sportfotograaf stil kwam te liggen, besloot hij zich toe te leggen op zijn tweede baan. Met zijn bootje gidst hij hengelaars naar de meest geschikte visplekken. Pech voor hem dat vissen op roofvis in april en mei verboden is.

Roadtrip langs thuis trainende topsporters

Een filmpje van Sanne Wevers inspireerde Pim Ras. Toen hij zag hoe de turnster een balk in haar woonkamer had laten plaatsen om te kunnen trainen, ging de fotograaf op zoek naar méér voorbeelden om zulke huisvlijt in beeld te brengen.

‘Roemrucht sportjournalist met een gouden pen’

Het overlijden van Rob van den Dobbelsteen inspireerde zijn voormalige Parool-collega Gerrit Overdijkink tot een In Memoriam, dat in verkorte vorm in Het Parool verscheen. Hieronder de volledige versie:

‘Beste voetbalboek’ ook genomineerd voor ‘Beste sportboek’

Uit een aanbod van 47 boeken zijn vijf boeken genomineerd voor de verkiezing van ‘het beste sportboek van 2019’. De winnaar ontvangt de Nico Scheepmaker Beker die medio mei voor de 16e keer zal worden uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Hugo Logtenberg met ‘De hand van Van Gaal’, een reconstructie van de WK-route van Oranje in 2014.

NLcoach tijdelijk digitaal

Voor het eerst in vijftien jaar is NLcoach, het kwartaal-magazine voor sportcoaches, in digitale vorm verschenen. De uitgevers NLcoach en Arko Sports Media wilden niet tot juni wachten. Ook in mei en juni volgt een digitaal nummer, iets dunner dan het papieren blad, maar de drie nummers samen zullen al met al veel dikker zijn, zo belooft mede-hoofredacteur Edward Swier.

Gedoe

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Misschien kwam het doordat ik samen met collega Leo Oldenburger net een boekje over de twaalf beste Oranje-keepers had zitten maken, maar zondag moest ik opeens denken aan Gejus van der Meulen.

Dat zit zo: in 1934 was de huisarts uit Haarlem, na een prachtige interlandcarrière, al een tijdje gestopt.

Enige sportblad in België is voorlopig gestopt

ENIGE SPORTBLAD IN BELGIE IS VOORLOPIG GESTOPT
In België is de uitgave van het weekblad Sport/Voetbalmagazine tijdelijk stopgezet, voorlopig zolang er niet gevoetbald wordt als gevolg van de coronapauze. ,,Zonder actuele sport is er geen sportbeleving. In de kranten zie ik veel verhalen met vraagtekens. Wij willen absoluut niet vervallen in themanummers of oude koeien uit de gracht trekken om ons sportblad te kunnen vullen”, zegt Jos Grobben, directeur magazines bij uitgeverij Roularta.

Hou je taai!

2020. Er was naar uitgekeken. Reikhalzend. Want een fascinerend sportjaar lag in het verschiet.

De eerste competitiehelft in de eredivisie had de contouren geschetst van een spannende ontknoping tussen Ajax en achtervolger AZ.

De Formule 1 zou terugkeren naar Zandvoort, na 35 jaar te zijn weggeweest. Met Max Verstappen in een favorietenrol.

Marcel van der Kraan, chef sport De Telegraaf

MARCEL VAN DER KRAAN, CHEF SPORT DE TELEGRAAF

‘Zo kwam toch mijn journalistieke nieuwsgierigheid naar boven’ ’ 


Twee dagen is hij terug  van een skivakantie in het Oostenrijkse Ischgl als Marcel van der Kraan (57), chef sport van De Telegraaf, plotseling koorts krijgt. Corona. Bijna vier weken later pas mag hij zich hersteld noemen.

Erik van Lakerveld zweet in schuurtje

Erik van Lakerveld, freelance-sportverslaggever voor De Volkskrant, was zondag een van de circa 500 recreanten die thuis op de hometrainer kropen voor de virtuele toertocht van de laatste 26 kilometer van de Amstel Gold Race. Inclusief Cauberg (18,9 procent) en Kruisberg. Dat betekende ruim 50 minuten hard zweten.

De leegte van de Amstel Gold Race

Geen Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels afgelopen zondag, maar dat weerhield fotograaf George Deswijzen er niet van om samen met motard Roger Dinjens het parcours af te gaan. Zo vielen hun ogen op onder meer het monument voor Jean Nelissen, de Mathieu van der Poel Allee en ‘het bankje van Michael Boogerd’.

Rob van den Dobbelsteen overleden

In een hospice in Schoorl is maandag 20 april Rob van den Dobbelsteen op 78-jarige leeftijd overleden. Sinds begin april verbleef hij daar nadat enkele maanden eerder darmkanker was geconstateerd. Rob van den Dobbelsteen volgde als sportverslaggever van Het Parool vele malen alle belangrijke wielerwedstrijden. Daarna was hij jarenlang redacteur reizen voor de GPD-dagbladen.

NSP Mediagids verschijnt deze week

De nieuwe NSP Mediagids valt – als het goed is – deze week op de deurmat van alle kaarthouders en op de (lege, want corona) burelen van sportredacties. De gids is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Arko Sports Media, dezelfde partner met wie we jaarlijks ons Nieuwjaarsdiner organiseren.

Der Kicker licht eigen oorlogsverleden door

Het Duitse sportblad Der Kicker bestaat dit jaar 100 jaar. Het jubileum is voor het magazine aanleiding om in een serie de rol van Der Kicker in de Nazi-periode (1933-1945) tegen het licht te houden. Drie onafhankelijke sporthistorici beschrijven daarin hoe het Duitse sportblad trouw de lijn van het Hitler-regiem volgde.

ZANDVOORT – de debuutroman van Nando Boers

Deze week verschijnt bij uitgeverij Ambo/Anthos de eerste roman van de hand van collega Nando Boers, met als titel ZANDVOORT. Het is een roman over racen, de loerende dood en de worsteling met schuld en boete, aldus de uitgeverij.

Kippenvel

door NATASJA WEBER
Wat een toeval. Zaterdag had ik eindelijk 'Johan Cruijff - De biografie' van Auke Kok uitgelezen en zondag was de documentaire En un momento dado op tv. Heerlijk om die tot in details beschreven scènes uit het boek nog eens terug te zien in bewegende beelden.

Eerst even over de biografie. Het duurde een maand of drie voordat ik ‘m uit had maar dat had niets te maken met het boek maar alles met mijn leestijd, leestempo en de dikke pil.

Opeens aandacht voor vrouwen op de sportredacties

OPEENS AANDACHT VOOR VROUWEN OP DE SPORTREDACTIES
Vanuit Monaco richt Jurriaan van Wessem zijn blik op zowel Frankrijk als Italië, onder meer voor Ziggo Sport. In onderstaand verhaal signaleert hij ook hoe de stilte in de Franse sport het sportdagblad L’Equipe ruimte bood voor onthullende reportages over vrouwonvriendelijk gedrag op de sportredacties. Door

Door Jurriaan van Wessem

Zinloos

Tja. Wat valt er nog te melden? Er is geen sport. Maar dat wist je al. Dat gaat nog wel even duren. Maar dat wist je al. Dat is vreselijk. Maar dat wist je al. ‘Maar er zijn ergere dingen’, moet je er dan direct aan toevoegen om niet het verwijt te krijgen dat je sport belangrijker vindt dan de volksgezondheid. Maar dat wist je ook al.

Alles is al gezegd. Alle discussies, over Overmars, de KNVB, Maurits Hendriks, de UEFA, de euro’s, de FIFA, de amateurs, de Tour de France; ze zijn al tot in den treure gevoerd. Iedereen heeft zijn plasje al gedaan. Wat heeft het voor zin daar nog iets aan toe te voegen?

Geert van Erven, fotograaf én eigenaar softwarebedrijf

GEERT VAN ERVEN, FOTOGRAAF EN EIGENAAR SOFTWAREBEDRIJF

‘Ik word aan twee kanten geraakt’ 


Als fotograaf wordt ook Geert van Erven hard geraakt nu er al vijf weken niet wordt gevoetbald. Extra klappen krijgt hij nog eens met een eigen bedrijf, dat gespecialiseerd is in software voor festivals. ,,Ik begin er mentaal door heen te raken”, zegt de 54-jarige fotograaf uit Tilburg, die samen met Toin Damen onder meer als clubfotograaf voor Willem II actief is.

Veerkracht als troostrijke gedachte

Je zou denken dat het zo afgesproken was, maar het toeval regeerde. In de Volkskrant verscheen afgelopen zaterdag een interview met sportchef Mark van Driel terwijl in NRC sportredacteur Fabian van der Poll beschreef wat hij allemaal mist nu er niet gevoetbald wordt. De verhalen raakten elkaar: hoe om te gaan met de coronacrisis?

Christian Leibbrandt overleden aan corona

Christian Leibbrandt, al jarenlang de technicus van het radio-sportprogramma Namen & Rugnummers van RTV Utrecht, is op 11 april bezweken aan het corona-virus Covid-19. Hij was 54 jaar. Liefst 19 jaar was Leibbrandt actief voor het sportprogramma. Ook vervulde hij diverse functies bij de Nederlandse Curling Bond, onder meer als fotograaf.

Opnieuw een boek gevuld met uitspraken van Johan Cruijff

De uitspraken en het taalgebruik van Johan Cruijff hebben Rob Siekmann geïnspireerd tot een nieuw boek met als titel ‘Cruijffiaans’. Het is al het derde boek waarin Cruijff op deze manier wordt belicht. Eerder gebeurde dat al door Henk Davidse (in samenwerking met Henk ten Berge) en Volkskrant-informatiespecialist Sytze de Boer.

Boek over sport in oorlogsjaren

In het zicht van de herdenking dat heel Nederland werd bevrijd, is het boek ‘Door wilskracht zegevieren – Sport in de Tweede Wereldoorlog’ verschenen. Daarin komt de betekenis van de sport tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren (sportgeschiedenis.nl) beschrijft welke rol sport speelde in de oorlogsjaren.

Ontspanning

DOOR HANS KLIPPUS

Eerst even een politiek en sociaal correcte beginzin maken:
Tijdens de coronacrisis is de sport totaal onbelangrijk.
Zo.
Hoewel…

Nog meer dan in normale tijden kan sport voor welkome ontspanning zorgen.

Patrick Delait over aanpassingen tijdens coronapauze

PATRICK DE LAIT OVER AANPASSINGEN TIJDENS CORONAPAUZE

Sportredactie De Limburger zwermt uit
In normale tijden telt dagblad De Limburger van dinsdag tot en met zaterdag acht sportpagina’s. Tijdens de coronapauze in de sport blijkt dat niet langer haalbaar. De helft van de sportredactie is nu op andere redactie-onderdelen aan de slag.

Brazilië babbelt vrolijk verder over voetbal

BRAZILIE BABBELT VROLIJK VERDER OVER VOETBAL
Vanuit Rio de Janeiro volgt Joost de Jong het nieuws in Brazilië, onder meer voor het Algemeen Dagblad. De corona-uitbraak staat in het land nog maar aan het begin, voetbal of andere sport is voorlopig uitgesloten. Dat is een probleem voor de vele sportzenders én voor de dagelijkse sporttabloid Lance!

Door Joost de Jong

Hoe nu verder?

Net als ruim zeventig andere Nederlandse verslaggevers en fotografen, om van de vele tv-mannen en vrouwen maar te zwijgen, stond ik al maanden in de starthouding voor de Olympische Zomerspelen van Tokio, die van 2020. Zaterdag 18 juli zou ik heenvliegen, enkele dagen later gevolgd door de andere vier van ons Volkskrant-team.

AD beraadt zich over regionale sport

In de regiotitels van het AD heeft de hoofdredactie uitvoerig uitleg gegeven over het grotendeels wegvallen van de vaste regionale sportpagina’s als gevolg van de corona-crisis. ‘Een structurele plek heeft regionale sport voorlopig niet.

Cameraland en Colorwood bieden fotografen voordelige leasemogelijkheden

Nachtenlang lag Remco Huitema van Cameraland de afgelopen weken te malen. In de winter waren de Sony A9’s niet aan te slepen geweest en was er een wachtlijst voor het nieuwe topmodel van Canon, de Mark III. Ze werden bijna uit zijn handen getrokken.

Duitse tv-verslaggeefster hekelt de ‘shitstorm’

De Duitse televisie-verslaggeefster Claudia Neumann beschrijft in een boek wat ze op de sociale media moet doorstaan als ze live op tv verslag doet van een voetbalwedstrijd. Een ‘shitstorm’, noemt ze de verwensingen op de sociale media in het boek dat vrij vertaald de titel draagt: ‘Heeft ze eigenlijk wel toestemming om buiten de keuken te komen?’

Sedoc heeft de laatste lach

DOOR LISA DEEN
Het is halfnegen op zaterdagavond. Het journaal, vol met coronanieuws, is net afgelopen. De televisie staat nog op NPO1, waar het programma ‘Hiphop Stars’ begint. Normaalgesproken niet echt ‘mijn soort’ programma, maar wanneer ik zie dat Gregory Sedoc dit keer meedoet besluit ik toch te kijken. Ik ben wel benieuwd of hij een beetje kan rappen.

In Italië gaat het nu om een andere ranglijst

IN ITALIE GAAT HET NU OM EEN ANDERE RANGLIJST

Vanuit Monaco richt Jurriaan van Wessem zijn blik op zowel Frankrijk als Italië, onder meer voor Ziggo Sport. Hij moest ervaren dat zijn signalen over de ernst van het coronavirus in Italië lange tijd niet serieus werden genomen in Nederland. De enige ranglijst die er in Italië sinds een maand toe doet is die van het aantal doden per regio, rapporteert Jurriaan van Wessem.

Door Jurriaan van Wessem

Henk de Weerd (1953-2020)

HENK DE WEERD (1953-2020)

"De fotograaf die iedereen kende"
Tot de slachtoffers van het coronavirus behoort ook Henk de Weerd. Hij fotografeerde bijna veertig jaar voor de kranten van het Noordhollands Dagblad, vooral voor het Dagblad voor West-Friesland. Wegens gezondheidsredenen moest hij vorig jaar stoppen. Zaterdag 4 april bezweek Henk de Weerd op 67-jarige leeftijd aan corona. De redactie van het Dagblad voor West-Friesland herdacht hem in een In Memoriam:

France Football schakelt terug wegens coronacrisis

Het Franse sportweekblad France Football heeft aangekondigd dat het voorlopig om de twee weken zal verschijnen. Aanleiding is de coronacrisis. Zodra de voetbalcompetities worden hervat zal France Football weer wekelijks verschijnen.

Virus raakt ook sportpers Spanje

VIRUS RAAKT OOK SPORTPERS SPANJE
De ooit zo beruchte sportdagbladen in Spanje raken steeds verder uit de gratie. Minder lezers, minder pagina’s, minder advertenties. ‘De vraag is hoe zij de coronacrisis zullen doorstaan’, vraagt correspondent Edwin Winkels zich af.

Door Edwin Winkels

Een brenger van het nieuws werd zelf nieuws. Een sportjournalist uit Valencia die in de week van 19 februari in Milaan was geweest voor de wedstrijd tussen Atalanta Bergamo – waarvan het eigen stadion niet aan de UEFA-normen voldoet – en Valencia testte negen dagen later positief op het coronavirus.

Natasja Weber schrijft biografie Sharon van Rouwendaal

NATASJA WEBER SCHRIJFT BIOGRAFIE SHARON VAN ROUWENDAAL

’Bruut leven in de topsport’
Het levensverhaal van Sharon van Rouwendaal, olympisch kampioene 10 km zwemmen in open water, is in een boek vastgelegd. Het werd opgetekend door Natasja Weber, sportververslaggeefster voor het Eindhovens Dagblad, de andere regionale kranten van DPG en het AD. ,,Haar levensverhaal is zo bijzonder, daar wilde ik een boek over schrijven.”

Het blijkt tóch een vak...

Een stok van twee meter aan m'n microfoon, ik schud geen handen als ik bij iemand binnenkom en het contact met de redactie is alleen telefonisch of digitaal. Tja, zo zullen we allemaal wel een beetje werken in corona-tijd. Ook de inhoud van m'n onderwerpen is veranderd. Eerst gingen de interviews over sportevenementen die niet doorgingen. Maar nu maak ik ook items over ander nieuws. 

Een lesje in nederigheid

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
De wereld is dicht. Net als iedereen probeer ik van de nood een deugd te maken, hoewel je als zzp-er iets meer kopzorgen hebt dan de mensen in loondienst. Opdrachten vallen bij bosjes weg. En op die geweldige sportzomer zullen we nog een jaar moeten wachten.

Overheidsmaatregelen voor inkomenssteun tijdens de coronacrisis

Het kabinet heeft besloten in de coronacrisis banen en inkomens van mensen te beschermen, waaronder die van zzp’ers. Daarom is een economisch noodpakket aangekondigd. Eén van de maatregelen is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) voor zzp’ers,

‘Investeer juist nu tijd in je bedrijf’

Wat pak je als freelance-fotograaf aan in deze tijd waarin nog nauwelijks iets valt te fotograferen? Huub Keulers geeft een inkijkje. Zijn boodschap: ‘Investeer tijd in je bedrijf zodat de impact van de ccris wordt verzacht.’ Door Huub Keulers

Koert Westerman wil hesje aantrekken voor de supermarkt

Koert Westerman, commentator/presentator van FOX Sports en RTL7, heeft zich in zijn woonplaats Oudewater aangemeld als ‘oppasser’ om toe te zien op de toeloop bij supermarkten. ,,Ik ben nog niet opgeroepen, maar ik zie me al staan in een hesje”, vertelt Westerman.

BSR koopt anderhalf miljoen foto’s Pics United

Het archief met anderhalf miljoen voetbalfoto's van Pics United is overgenomen door Fotopersbureau BSR Agency. De foto’s dateren uit de periode 1966 - 2016. Bob van den Cruijsem, eigenaar van Pics United, was onder meer huisfotograaf van PSV.

Frank Heinen wint ook publieksprijs beste voetbalboek

Het boek ‘Buiten de lijnen’ van Frank Heinen is uitgeroepen tot ‘Staantribune Voetbalboek van het Jaar’. In januari was Heinen al verkozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar 2019. Voor de publieksverkiezing van Staantribune werden 12.000 stemmen uitgebracht.

Arno de Jong (NL Loterij/TOTO) verkozen tot marketeer van het jaar

Marketingbaas Arno de Jong van de Nederlandse Loterij is uitgeroepen tot Marketeer of the Year. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de campagnes rond de Staatsloterij en de TOTO (‘Koning TOTO’). Met die laatste campagne zijn meerdere marketingprijzen gewonnen.

Coronacrisis: handig om te weten en kennis te delen op FB/Mixed Zone

Veel collega’s zijn getroffen door de coronacrisis. Uitleg overbodig. Het kabinet heeft een reeks noodmaatregelen genomen die ondernemers en zelfstandigen door de eerste drie maanden (1 maart-1 juni) heen moet helpen. Verlenging van de maatregelen is niet uitgesloten.

Aanvoerders betaald voetbal doen oproep in videoboodschap

Op initiatief van de clubs in het betaald voetbal is een videoboodschap gelanceerd met alle aanvoerders uit eredivisie en eerste divisie. De oproep is bedoeld voor de mensen die de samenleving draaiende houden. Het motto van de aanvoerders uit de eredivisie luidt: ‘Blijf thuis, blijf positief en denk aan je medemens.’

Bij FOX Sports en Ziggo Sport valt veel werk weg

De coronapauze treft ook veel mensen die werkzaam zijn in de media, met name op tv. Voor sportverslaggevers, presentatoren, analisten en andere medewerkers van de abonneezenders FOX Sports en Ziggo Sport is een aanzienlijk deel van het werk weggevallen.

Twee Spaanse sportjournalisten slachtoffer van corona

Tot de dodelijke slachtoffers van het coronavirus in Spanje behoren twee sportjournalisten. José María Candela, ook wel bekend als Chema, werd 59 en werkte voor de publieke radio-omroep RNE. Tomás Díaz-Valdés (78) was meer dan dertig jaar actief bij het sportdagblad AS.

Hockeybond zet 2624 interlands online

De Nederlandse hockeybond (KNHB) heeft alle interlands digitaal samengebracht op https://interlandhistorie.knhb.nl/. Daarop staan van liefst 2624 interlands de wedstrijdselectie, de uitslag, wedstrijdverslagen, doelpuntenmakers en locaties vermeld. Ook is daaraan beeldmateriaal van zowel toernooien als diverse internationals toegevoegd.

Elf verhalen in vervolg op ’21 man’

Het vervolg op het vorig jaar verschenen boek ’21 man’ van Peter van der Meeren (Leeuwarder Courant) is vanaf 2 april verkrijgbaar. Het tweede deel, met de titel ‘Naschrift’ bevat een elftal verhalen, in de lijn van ‘21 man’.

Onzekere tijden Britse freelancers

ONZEKERE TIJDEN BRITSE FREELANCERS
In het Verenigd Koninkrijk laat de overheid de freelancers, de Britse zzp’ers, in de kou staan, stelt Geert Langendorff, in Engeland werkzaam voor diverse Nederlandse media. Uit solidariteit met zijn Britse collega’s is hij lid geworden van de Football Writers Association (FWA). ,,Zonder vangnet van de overheid wachten mijn collega’s uiterst onzekere tijden”, schrijft Langendorff. Door Geert Langendorff

Averij is onontkoombaar, een koel hoofd noodzakelijk

De titel van deze wekelijkse rubriek is bedoeld om te prikkelen, om een signaal af te geven, om een debat uit te lokken of een standpunt uit te dragen van een of meerdere bestuursleden van de NSP. Maar Schot voor de Boeg volstaat niet in deze barre tijden. Midscheeps getroffen, zware averij, water maken, alle scheepstermen voor de hoge nood zijn van toepassing.

Sander Jonkman, initiatiefnemer #voetbalshirtchallenge

SANDER JONKMAN, INITIATIEFNEMER #VOETBALSHIRTCHALLENGE

‘Elke dag een nieuw shirt’
Wat trek ik aan op mijn eerste thuiswerkdag, vroeg Sander Jonkman, eindredacteur bij FOX Sports, zich maandag 16 maart af. Hij trok een shirt uit zijn stapel voetbalshirts en presenteerde zich daarmee op Twitter met de hashtag #voetbalshirtchallenge. Zijn actie sloeg aan, enkele duizenden volgden al het voorbeeld van Sander Jonkman.

Brood en spelen

Dit blogje had kunnen gaan over de spannende titelrace in de Eredivisie. Over de strijd van Memphis Depay om het EK te halen. Over het prachtige wielervoorjaar dat van start zou gaan. Maar het gaat nergens over. Want er is niets. Hoewel, nieuws is er altijd. Want over Memphis gesproken: dat EK gaat ‘ie halen. Geen probleem.