NIEUWSOVERZICHT

Paardensportfotografen op een tweesprong voor Tokio

Enkele paardensportfotografen hebben de perschef van het IOC in een e-mail opheldering gevraagd over de werkomstandigheden tijdens de Spelen in Tokio. Arnd Bronkorst, Leanjo de Koster, de Belg Dirk Caremans en Jacob Melissen verzoeken perschef Lucia Montanarella om rekening te houden met de hippische fotografen die de sport al sinds jaar en dag volgen.

Willem Vissers rondt boek over Michael van Praag af

Een schuchtere aankondiging op zijn Facebookpagina. ‘Bijna alle tekst af. Best trots op’, schrijft sportjournalist Willem Vissers (de Volkskrant) kort en bondig over zijn nieuwe boekproject. Het blijkt dat hij een boek aan het afronden is over Michael van Praag, oud-voorzitter van Ajax en oud-bondsvoorzitter van de KNVB.

Jaarprijzen AIPS op 22 maart bekend

De jaarlijkse toekenning van de AIPS Sport Media Awards zal op maandag 22 maart virtueel plaats hebben. Voor deze derde editie ontving de jury 1871 inzendingen in 34 talen uit 129 landen. Dat betekent een record-deelname.

Vijftien voetbalboeken op shortlist verkiezing Staantribune

Voor de verkiezing van Voetbalboek van het Jaar door het magazine Staantribune zijn vijftien boeken genomineerd. Het betreft een publieksprijs waarvoor via e-mail kan worden gestemd.

Petra van den Heuvel 1949-2021

Paardensportjournaliste Petra van den Heuvel is op 15 februari na een kort ziekbed op 71-jarige leeftijd overleden. Zij was werkzaam voor onder meer het Agrarisch Dagblad en tijdschrift De Hoefslag. Haar specialisme was het Friese Paard.

Joop van der Laan krijgt slecht bericht

Joop van der Laan, freelance sportverslaggever bij Omroep Zeeland, heeft via Facebook bekend gemaakt dat hij niet langer behandeld kan worden aan een kwaadaardige tumor. Die aankondiging leidde tot veel reacties. Drie weken eerder had hij op Omroep Zeeland aangegeven dat hij ‘kankervrij’ was verklaard.

Gevoel

Ik kan het niet meer aanhoren. Voetballers die alleen maar reppen over hun gevoel wanneer ze een nieuwe stap in hun carrière gaan maken. ‘Ik volg mijn gevoel’. ‘Ik heb deze beslissing op gevoel genomen’. ‘Mijn gevoel zei dat ik deze kans moest grijpen’. ‘Ik heb het gevoel hier thuis te komen’. ‘Ik kreeg meteen een goed gevoel bij deze club’.  

Gio Lippens, auteur boek met 416 pagina’s over wielrennen


GIO LIPPENS, AUTEUR BOEK MET 416 PAGINA'S OVER WIELRENNEN

Een boek na honderd dagen koers en 23 uur Facetim

Liefst 23 uur spraken ze elkaar via Facetime. Wat NOS-verslaggever Gio Lippens optekende uit de mond van de Vlaamse tv-analist José De Cauwer vormt de rode draad in het boek Surplace, een reisverslag door het wielerjaar 2020; 416 pagina’s met ervaringen, overwegingen en veel gesprekken over wielrennen als sport en de toekomst ervan.

Door Henk Mees

Gewoon volhouden!

Als sportverslaggeefster van de Drentse omroep typ ik soms namen als Örnsködsvik en Kauhajoki. Maar Kamensk-Oeralski is toch wel mijn favoriet. Het zijn de plekken waar ijsspeedway-coureur Jasper Iwema uit Hooghalen traint en z'n wedstrijden rijdt. Ver weg van alles en iedereen voert hij een strijd op leven en dood om de wereldtitel ijsspeedway. 

Kanttekening bij een kortstondige hype

KANTTEKENING BIJ EEN KORTSTONDIGE HYPE

De Elfstedentocht die er niet kwam, maakte meer opwinding los aan de Hollandse tv-praattafels dan rond het water en de weiden van Friesland. Daar bleef de nuchterheid heersen.

Door Gerard den Elt

Het ijs is alweer bijna uit de sloten en vaarten. Jammer dat de ijspret maar zo kort duurde. Misschien wel even een leermoment voor al die (jonge) collega’s die kennelijk voor het eerst beroepsmatig te maken kregen met een pluim die neigde naar een wat langere periode van serieuze vorst, vooral werkend op de redacties van talkshows.

Gezamenlijk protest Belgische en Nederlandse media bij Jumbo-Visma

De belangenorganisaties Sportspress.be en de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) hebben gezamenlijk ernstig bezwaar aangetekend tegen de wijze waarop de wielerploeg van Jumbo-Visma zich op vrijdag 22 januari 2021 heeft gepresenteerd met het oog op het nieuwe wielerseizoen.

Henk Stouwdam na veertig jaar sportjournalistiek met pensioen

Onder applaus van zijn collega’s in het perscentrum van Thialf nam NRC-journalist Henk Stouwdam zondag 14 februari afscheid van de dagelijkse sportjournalistiek. Zijn laatste accreditatiebewijs ging af. KNSB-mediaman Carl Mureau overhandigde hem een paar Friese Doorlopers als afscheidscadeau.

Bedrijf Magnus Carlsen koopt Nederlandse schaakuitgeverij

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen heeft met zijn bedrijf Play Magnus Group (PMG) de Nederlandse uitgeverij Interchess overgenomen. Interchess, gevestigd in Alkmaar, geeft schaakboeken en het Engelstalige tijdschrift New in Chess uit.

The Playbook > Press, een waslijst aan regels en beperkingen in Tokio

Kort na de briefing van circa 270 journalisten over de spelregels in Tokio, waarover John Volkers in de vorige editie op deze site schreef, is The Playbook > Press verschenen. Daarin is een waslijst aan regels en beperkingen opgenomen voor een ‘veilige en succesvolle’ Olympische en Paralympische Spelen.

Peptalk van de buis bij Ziggo

Vrij geruisloos en nogal abrupt is er een einde gekomen aan de sporttalkshow Peptalk op Ziggo. In het programma waren wekelijks topsporters te gast bij Jack van Gelder en Frank Evenblij.

Hans Koeleman lanceert magazine voor hardlopers

Voormalig atleet Hans Koeleman komt binnenkort met een tijdschrift voor ‘avontuurlijke hardlopers’. Het magazine moet vier keer per jaar uitkomen. Als titel is gekozen voor Mystical Miles.

Lara van Ruijven twee keer in top 10

Hoewel de corona-uitbraak ook het sportjaar 2020 uitholde, levert de top 10 van beste sportfoto’s toch een gevarieerd beeld op. Vijf verschillende sporten komen daarin tot uitdrukking; in vier gevallen betreft het voetbalfoto’s, twee keer wielrennen, twee keer shorttrack. Foto’s van een surfer en zwemster Kira Toussaint completeren de top 10.

‘Extreem andere Spelen in Tokio’

De internationale sportpersorganisatie, de AIPS, liet zich vorige week informeren over de stand van zaken voor de Olympische Spelen van Tokio. Die van 2020 die wegens de coronapandemie zijn uitgesteld naar 2021. ,,Het worden echt extreem andere Spelen dan jullie gewend zijn”, kondigde IOC-woordvoerder Lucia Montanarella aan.

door John Volkers

Jan Seuren 1942-2021

Oud-sportverslaggever Jan Seuren is zaterdag 30 januari op 78-jarige leeftijd overleden. Tot zijn pensioen in 2004 werkte Seuren bijna 25 jaar lang op de sportredactie van dagblad De Limburger.

De keerzijde van topsport

In het kader van nooit gedacht, toch gebeurd. Door de lange coronawandelingen ben ook ik toegetreden tot de wereld van podcasts, waarin het vrouwenvoetbal gelukkig niet achterblijft. Onlangs lanceerde de UEFA The Football Podcast, met als host Rocky Hehakaija, voormalig (straat)voetballer en oprichter van de Favela Street Foundation. Elke aflevering is gelinkt aan een belangrijk thema dat binnen het vrouwenvoetbal speelt, zoals gelijke rechten voor mannen en vrouwen, seksisme en mentale gezondheid.

Veel aandacht voor afscheid eerste vrouwelijke voetbalcommentator in Duitsland

In Nederland blijft het wachten op de eerste vrouw die op de landelijke zenders commentaar geeft bij een voetbalwedstrijd. Anders ligt dat in Duitsland waar Sabine Töpperwien 33 jaar lang verslag deed voor ARD en WDR. Haar afscheid kreeg aandacht in vrijwel alle Duitse media.

Voetbalzone komt met interviews met ’Kopstukken’

Op het YouTube-kanaal zendt de website Voetbalzone vanaf 2 februari wekelijks interviews uit met personen, die als bekende gezichten uit de voetbaljournalistiek worden gepresenteerd. Het programma draagt de naam Kopstukken. De interviews zijn ook als podcast te beluisteren via onder meer Spotify en Apple Music.

Drie mutaties in sportjournalistiek

Mutaties in de sportjournalistiek. Luuk Blijboom, Sam van Raalte en Thomas Sijtsma kondigden aan dat ze voor andere opdrachtgevers gaan werken.

Koen van Weel, winnaar NSP/Canon Zilveren Camera


KOEN VAN WEEL, WINNAAR NSP/CANON ZILVEREN CAMERA SPORTFOTO 2020

‘Ik dacht, ik laat 'm nog eens winnen'

De titel was al binnen voor baanwielrenner Harry Lavreysen toen hij een rondje later als wereldkampioen keirin in extase langs fotograaf Koen van Weel flitste. ,,Bij de finish kón hij niet eens juichen. Een ronde later wel, dat was hét moment”, zegt Koen van Weel (1983) over zijn foto die is bekroond met de NSP/Canon Zilveren Camera 2020. Met een blik in de bril van Lavreysen laat Van Weel de triomfantelijke arm van Lavreysen in spiegelbeeld op de foto zien.

door Henk Mees

Turnsters danken media voor inzet en kritische blik

TURNSTERS DANKEN MEDIA VOOR INZET EN KRITISCHE BLIK

Kees Jongkind – NSP Sportjournalist 2020

Koen van Weel – NSP/ZILVEREN CAMERA 2020

Erik van Haren – Sportjournalistiek talent 2020

Marco Knippen – NSP SCOOP 2020

Turnsters en oud-turnsters – NSP Sportpersoonlijkheden 2020

De nieuwe onthullingen van misstanden in het turnen hebben erkenning gekregen in de jaarlijkse prijzenregen van de NSP. De slachtoffers die met hun ervaringen vorig jaar in de media verschenen, zijn uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheden van het Jaar 2020. Voor de NSP SCOOP 2020 viel de keus op de reportagereeks van Marco Knippen (Noordhollands Dagblad) over het misbruik van jonge turnsters en de bekentenis van trainer Gerrit Beltman over de praktijken in de turnhal.

Shit happens!

Frits Barend reageerde laconiek op mijn uitleg over een misgelopen poging om én zeven prijzen uit te reiken aan (foto)journalisten én dat nog enkele dagen stil te houden, zodat we in alle rust en onder embargo de jaarprijzen van de NSP op deze maandag bekend konden maken.

Helaas, de fotoprijzen lekten voortijdig uit door een krantenpublicatie, die ik ook niet helemaal in de hand had. Geef mij maar de schuld. ,,Shit happens!”, was de droge constatering van Frits.

Journalisten tegen betaling in de bubbel

JOURNALISTEN TEGEN BETALING IN DE BUBBEL

Het nieuwste van het nieuwste in deze verwarrende coronatijden geschiedt momenteel in Egypte bij het WK handbal voor mannen. Journalisten die de 32 landenteams volgen, het zijn er maar enkelen, worden opgenomen in de WK-bubbel. Ze kopen hun plaats, zo meldt Björn Pazen van de werkgroep handbal van de AIPS, voor 250 dollar (per dag).

Door John Volkers

Daarvoor hebben de mediavertegenwoordigers een kamer, vervoer en een plaats in het stadion. Voorwaarde is evenwel dat de journalist - topland Duitsland heeft slechts drie tv-mensen en één fotograaf afgevaardigd - de bubbel niet verlaat. Een wandeling op straat, het hotel uit, is niet toegestaan.

Sentiment

Stel: Een werknemer van het succesvolle bouwbedrijf Wauw Bouw heeft een prima functie. Niet de belangrijkste functie, maar wel één waarin hij aardig zijn ei kwijt kan en zeer gewaardeerd wordt. Zowel intern als door de klanten van het bedrijf. Dan komt er een aanbod van zijn vorige werkgever, Bouwen Mooi Man, dat hem graag net voor zijn pensioen nog een half jaartje inhuurt. Want hij was altijd zo belangrijk voor ze geweest. Kleinigheidje: het bedrijf is wel bijna failliet en zijn invloed om het te redden vrij beperkt.

Namen winnaars NSP-prijzen begin februari bekend

Begin februari worden de namen bekendgemaakt van de jaarlijkse winnaars van de NSP-prijzen. Vrijwel alle jury’s hebben intussen hun oordeel geveld over alle inzendingen en nominaties, de laatste jury doet dat deze week.

WielerFlits start Ride Magazine: online en print hand in hand

Voormalige Telegraaf-verslaggever Raymond Kerckhoffs en Rodrick de Munnik, dertien jaar hoofdredacteur van Fiets en ProCycling, zijn iets nieuws begonnen. Dinsdag maakten zij de lancering bekend van een nieuw wielertijdschrift op de Nederlandse en Belgische markt: Ride Magazine.

Staking bij L’Equipe verontrust Franse sporters

Al anderhalve week lopen de Franse sportliefhebbers tevergeefs naar de kiosk voor hun favoriete dagelijkse sportkrant. Sinds zaterdag 9 januari is het dagblad L’Equipe niet meer verschenen. Zo lang al is de redactie van het dagblad in staking, gesteund door de vakbonden. In de onderhandelingen is sprake van verharde verhoudingen.

Door Jurriaan van Wessem

Volgas ‘komt met ‘longreads’ over autosport

In de stijl van Hard Gras (voetbal) en De Muur (wielrennen) verschijnt op 25 februari de eerste editie van Volgas, een magazine over autosport. Het is de bedoeling dat Volgas drie keer per jaar uitkomt met zeker vijf longreads per editie, aangevuld met een fotografenportfolio, kortere verhalen en in ieder geval een beeldcolumn.

Klassieker trekt bijna 1,9 miljoen kijkers

De voetbalwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord trok zondag 17 januari vanaf 16.45 uur op betaalzender ESPN 1.896.000 tv-kijkers. Dat zijn er 436.000 meer dan een week eerder bij Ajax – PSV met 1.458.000 kijkers. De Klassieker is daarmee de best bekeken eredivisiewedstrijd ooit.

Clubs KKD betalen voor live-tv

De clubs in de eerste divisie betalen mee om de live-uitzendingen op betaalzender ESPN in stand te houden. Aanvankelijk had ESPN besloten per competitieronde nog slechts vier van de tien wedstrijden integraal uit te zenden. Na protesten van clubs en supporters werd een oplossing gevonden voor de Keuken Kampioen Divisie (KKD).

Komedianten

Een van de meest weerzinwekkende momenten die ik in mijn tijd als sportverslaggever heb meegemaakt, was de vreselijke blessure die volleyballer Brecht Rodenburg vlak na de kerst van 1992 in Apeldoorn opliep. Hij landde tijdens een interland (geen idee meer tegen welk land) op een voet van een ploeggenoot en brak in zijn been alles wat er te breken was.

Nico Quarles van Ufford, Engelse stem op tv-kanaal Real Madrid

NICO QUARLES VAN UFFORD, ENGELSE STEM OP TV-KANAAL REAL MADRID
Op de media-afdeling van Real Madrid doet een Nederlander met een adellijke naam verslag voor de Engelstalige uitzendingen. In de stijl van BBC en Sky bereikt jonkheer Nicolás (Nico) Quarles van Ufford, 24 jaar, als enthousiast commentator vele miljoenen kijkers over de hele wereld; op tv-zenders en via internet.

door Henk Mees

Boek over Johan Derksen in de maak

In de aanloop naar het EK voetbal verschijnt rond mei een boek over Johan Derksen. Daarvoor liep Michel van Egmond in 2020 een tijd lang mee met Derksen. Het boek wordt een coproductie van Van Egmond en zijn vriendin Antoinnette Scheulderman.

Lewandowski en Osaka AIPS-sporters 2020

Met een poll onder 422 leden van de sportjournalistenorganisatie AIPS zijn de Poolse voetballer Robert Lewandowski en de Japanse tennisster Naomi Osaka tot AIPS-sporters van het jaar 2020 verkozen. Lewandowski en zijn landgenote Iga Swiatek werden door de Europese tak van de AIPS tot Europese sporters van 2020 uitgeroepen.

Ode aan het vak

Covid-19 nam in 2020 ook de sport in een wurggreep. Het EK voetbal en de Olympische Spelen werden met een jaar uitgesteld, andere evenementen geschrapt, competities stilgelegd. En wérd er gesport, dan was het vooral in ‘bubbels’, veelal zonder publiek. Een gemankeerd jaar dus, maar géén verloren jaar in sportjournalistieke zin.

Historie beginjaren Britse sportjournalistiek in boek

In Engeland is een lijvig boek verschenen waarin speciaal de beginjaren van de Britse sportjournalistiek worden belicht, van circa 1850 tot 1939. Hoofdpersoon in het boek ‘A History of the British Sporting Journalist’ is James Catton, die in 1936 overleed. Catton wordt beschouwd als pionier van de Britse sportjournalistiek.

Iets om dankbaar voor te zijn

December is voor mij altijd de maand van de mijmeringen. Deze keer leek dat nostalgische gevoel sterker dan ooit. Misschien kwam het doordat ik in Eindhoven de uitvaart van Harry van Raaij had bijgewoond. In 2007 schreef ik zijn biografie en nu is hij dood. Het gaat allemaal zo verrekte snel, dacht ik, terwijl ik in de kerk Miss Montreal over wind en regen hoorde zingen.

Met een tentje door de woestijn

MET EEN TENTJE DOOR DE WOESTIJN

Dagelijks zet Willem Held (De Telegraaf) zijn eigen tentje op, naast het perscentrum. In de veiligheidsmaatregelen bij de rally Le Dakar in Saudi-Arabië passen dit jaar geen luxe hotelovernachtingen.

,,Het is een avontuur, elke dag om kwart over vijf op. Eerst het vliegtuig in, dan met de auto naar de volgende halte. Elke dag is anders”, vertelt Willem Held vanuit Saoedi-Arabië waar hij Le Dakar voor De Telegraaf volgt.

‘Elke avond 15 uur beelden monteren’

'Elke avond 15 uur beelden monteren"
Voor de NOS-documentaire Code Geel volgden verslaggever Kees Jongkind en de cameramensen Tijs Kuijpers en Maurits Obbema de ploeg van Jumbo-Visma van binnenuit tijdens de Tour de France. Drie maanden lang moest gecamoufleerd blijven wat er misging met Tom Dumoulin en hoe verbitterd Primaz Roglic weg van de bühne reageerde.

Meld bijzondere prestaties van sportjournalisten in 2020!

Langzaam druppelen de aanbevelingen binnen voor onze jaarprijzen, maar als altijd werken journalisten graag tegen de deadline. Die is ditmaal wat verderop gelegen. Desondanks resten nog maar een paar dagen voor de nominaties.

Coronatesten verplicht voor media bij Wereldbeker veldrijden Hulst

Na het EK veldrijden in Rosmalen is ook bij de Vestingcross op zondag 3 januari in Hulst een coronatest verplicht. Zonder een dergelijke (negatieve) test kunnen journalisten, fotografen en cameramensen niet rond het parcours worden toegelaten, meldt perschef Guy Vermeiren van Belgian Cycling. De koers telt mee in de strijd om het Wereldbekerklassement.

Herhaalde oproep voor aanmelding Winterspelen Beijing 2022

De inventarisatie voor verslaggeving van de Winterspelen vanuit Beijing (2022) nadert haar einde. Vrijwel alle media hebben hun wensenlijstje voor het aantal fotografen, verslaggevers en technici opgegeven en ook veel vaste volgers van wintersporten onder de zelfstandigen hebben hun kandidatuur voor een van de accreditaties aangegeven.

Robbie van Erven Dorens (1937-2020)

Waar had het KLM Dutch Open nu gestaan als internationaal golftoernooi zonder de impulsen van Robbie van Erven Dorens? De vraag kwam op na zijn overlijden op 83-jarige leeftijd, op zaterdag 12 december, volgens de Volkskrant vrijwel zeker door een hartstilstand na een val.

Twee Nederlandse mediavertegenwoordigers bij WK darts

Bij bet WK darts in Londen zijn RTL7-interviewer Arjan van der Giessen en cameraman Paul Oberink vooralsnog de enige twee Nederlandse mediavertegenwoordigers, tevens nog de enige twee buitenlandse. Ze moeten zich houden aan de corona-regels en mogen zich alleen tussen hotel en speellocatie bewegen.

Champions League naar RTL 7

RTL heeft de tv-uitzendrechten verworven voor de komende drie seizoenen van de Champions League. Humberto Tan gaat de uitzendingen presenteren op RTL 7. Daar staat tegenover dat SBS6 (Talpa) het verlies van de Champions League kan compenseren met de Europa League en de nieuwe Europa Conference League.

Zegefoto nummer 46

Het is een kleine doch belangrijke traditie geworden. Als het Nederlands handbalteam een overwinning heeft geboekt, in een serieuze wedstrijd, dan reppen de speelsters zich naar de hoek van het veld, waar fotograaf Henk Seppen zich bevindt.

‘Jean kwam altijd met nieuws’

Ruim tien jaar na zijn overlijden in 2010 is er een tv-documentaire met herinneringen aan Jean Nelissen (1936-2010). De documentaire ‘Jean Nelissen: de stem van het Nederlands Wielrennen’ is woensdag 23 december te zien bij MAX op NPO 1 (17.05 uur).

Vader-en-zoonweekend

Wat was het een ultiem vader-zoon-sportweekend. Het begon vrijdag met de indringende documentaire ‘Whatever it takes’ van Jos en Max Verstappen. Een dag later genoot ik van Tiger Woods en zijn 11-jarige zoon Charlie tijdens het PNC Championship, een familietoernooi in Orlando. Niet alleen met zijn swing, maar ook in zijn manier van juichen was junior een schitterende kopie van zijn vader.

KERSTWENS

Schot voor de boeg houdt een waarschuwing in. Waar zouden we onze achterban nu nog voor moeten waarschuwen na het meest mislukte sportjaar sinds pakweg 1895, een jaar voordat De Coubertin de Olympische Zomerspelen instelde? Of sinds 1940 en 1944, de jaren dat de Olympische Spelen geen doorgang konden vinden wegens de toen heersende Tweede Wereldoorlog.

Tips, suggesties en nominaties voor de NSP-prijzen 2020 welkom

Nominaties voor de sportprijzen van 2020 zijn vanaf nu welkom via info@nsp.nl. Begin februari zullen we andermaal de winnaars bekendmaken van het grootste talent in de sportjournalistiek (SPORTNEXT), de Sportjournalist van het Jaar, de mooiste primeur of scoop in de sportjournalistiek én de Sportpersoonlijkheid van het Jaar.

Inzenden voor de Zilveren Camera en de NSP Sportfoto van het Jaar

In dit beslist magere sportjaar kan zo langzamerhand de balans worden opgemaakt qua sportfoto’s. Hoewel het sportjaar nog ruim drie weken te gaan heeft, kan alvast worden ingezonden voor de Canon Zilveren Camera en voor de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar.

Frank Kramer (1947-2020)

Ongewoner kon haast niet, zoals Frank Kramer 24 jaar lang commentaar gaf bij voetbalwedstrijden op Eurosport. Hij werd er naar eigen zeggen door de leiding nooit op aangesproken. Kramer overleed op dinsdag 1 december op 73-jarige leeftijd.

FOX Sports gaat verder als ESPN

Op de reclameboarding bij de eredivisiewedstrijden van afgelopen weekeinde liet FOX Sports afgelopen weekeinde ook in de uitzendingen zien dat de zenders vanaf 1 januari 2021 de naam ESPN dragen. Ook de online kanalen en apps van FOX gaan verder onder de naam ESPN.

Corona-editie bekroond met Golfpersprijs

De digitale uitgave van het Nationaal Golfmagazine nummer 4, geheel gewijd aan golf én het corona-virus, is bekroond met de Golfpersprijs 2020 in de categorie Tekst. De uitgave stond onder redactie van Eric Korver. Met een podcast van een half uur wonnen Martijn Paehlig en Jeroen van Leeuwen de prijs in de categorie Beeld en Geluid.

Podcast over turnen

NOS-verslaggever Edwin Cornelissen en freelance-sportjournaliste Lisa Deen maken sinds kort samen een podcast waarin het over turnen gaat. De podcast draagt de naam Turnpunt Podcast. ,,We hebben die naam gekozen omdat het een podcast is die van turnen géén punt maakt, en dat terwijl turnen een sport die bepaald wordt door punten”, aldus Lisa Deen in een toelichting NPO Radio 1.  

Ergernis

door HANS KLIPPUS

dinsdag 8 december 2020, 16:27 uur

In deze ellenlange coronaperiode heb ik een nog korter lontje dan normaal en erger ik me aan van alles. Denk om je hart, zeggen ze tegen me. Uit ervaring weet ik dat als ik het van me afschrijf, er niets aan de hand is – wie schrijft, blijft! Daar kan ik dan mooi deze column voor gebruiken. Waar ik me – sportgerelateerd – dan zoal aan erger?

Madeliefjes voor Maradona

MADELIEFJES VOOR MARADONA

Bijna 25 jaar dook de foto nergens meer op. Een lieflijk beeld uit 1989 is het waarop de tweejarige Dalma Maradona op het trainingsveld madeliefjes tussen de voetbalsokken van haar vader Diego frommelt. Tot zijn verbazing én ongenoegen ontdekte fotograaf Leo Vogelzang onlangs hoe zijn foto op het Instagram-account van Dalma Maradona bijna 1,4 miljoen likes kreeg.

Om te kotsen... 

Sorry boze mensen op Facebook! Sorry dat ik een reportage heb gemaakt over een voormalig topsporter die, door corona, tot vier keer toe op het randje van de dood lag. En, boze Facebook-vrienden, nog bedankt voor de warme reacties...  "Och gussie...heb jij de mannengriep gehad?", "Weer zo'n acteur", "Ben je ziek geworden van het paniekzaaien?", "Wat gebruikte hij buiten het sporten om, om fit te blijven? Anabolen? Ongetwijfeld" en "Weer zo'n mediastunt!"

Hondenfotograaf Cees van Hoogdalem


HONDENFOTOGRAF CEES VAN HOOGDALEM

‘Liefhebbers vreten de foto's van honden'

Fotograaf Cees van Hoogdalem is weer verknocht aan zijn oude liefde. Als militair fotografeerde hij al honden en was hij hondengeleider bij de luchtvaart. De corona-uitbraak bracht hem nadrukkelijker terug tussen de honden; bij wedstrijden en voor het maken van portretten. Ook voetbalwedstrijden blijft hij fotograferen.

Wim Jesse overleden, profvoetballer, perschef, journalist én IOC-kandidaat

Wim Jesse verdient wel iets meer dan een vermelding in een ANP-overzicht. Ik zie hem zo nog zitten aan het bureau van de sportredactie in het pand aan de Casuaristraat in Den Haag, in het midden van de eerste verdieping met ‘zijn’ jongens, zorgvuldig door hem geselecteerde talentvolle journalisten, om hem heen.

Rob de Leede als media-officer FIFA ‘loopjongen’ voor Mario Götze

In zijn boek ‘Schaken met Edgar Davids’ haalt Rob de Leede herinneringen op aan zijn rol als spil tussen voetballers en media. Dan speel je in het spelershotel wel eens een potje schaak als Edgar Davids bij zijn medespelers geen tegenstander kan vinden.

Stem Hans van Zetten valt na 34 jaar stil bij NOS

Hans van Zetten zal niet langer voor de NOS tv-commentaar geven bij turnwedstrijden. Na een gesprek met de NOS heeft hij besloten te stoppen. Aanleiding tot het gesprek was een reportage in Helden Magazine waaruit duidelijk wordt dat Van Zetten een onderzoek naar misstanden in het turnen heeft geprobeerd tegen te werken.

‘Geen toeval dat oud-sportjournalisten nu toonaangevende columnisten zijn’

In De Telegraaf zegt columnist Rob Hoogland dat het geen toeval is dat oud-sportjournalisten nu toonaangevende columnisten zijn. Interviewer Bert Dijkstra (oud-sportjournalist) wijst op hem bij De Telegraaf, Bert Wagendorp bij de Volkskrant, Hugo Borst bij het AD, Frits Abrahams bij NRC.

Biografie Van Basten wordt verfilmd

Het leven van voetballer Marco van Basten wordt het onderwerp van een internationale dramaserie. Producent Hollands Licht heeft de rechten gekocht van zijn autobiografie 'Basta' en werkt momenteel aan de verfilming. Producent Dan Blazer belooft ‘een serie met internationale allure.’

Herinneringen aan shirts in boek David Endt

In zijn tijd als teammanager van Ajax, zestien jaar lang, zat David Endt in de spelersbus vaak naast Klaas Jan Huntelaar. Dan vermaakten ze elkaar met onder meer een wedstrijdje roofvogels spotten; meestal was Huntelaar de snelste.

Leeuwenhart, boek over leven wereldkampioen freefight

Van de hand van Koen Scharrenberg en Joop Kasteel is dezer dagen het boek Leeuwenhart verschenen, met de treffende ondertitel boek ‘Wereldkampioen freefight die vecht voor zijn leven’.

Speuren naar anekdotes

SPEUREN NAAR ANEKDOTES

Het sportjaar 2020 zal voor lange tijd gedenkwaardig blijven, vooral vanwege het coronavirus dat de kalender ontregelde en aanleiding was tot uitstel en veel afgelastingen van grote sportevenementen. Hoe dat ook tot veel hilarische voorvallen leidde, beschrijft journalist Hans Klippus in zijn nieuwe boek Stille Velden.

De vergelijking dringt zich op met de invoering van de VAR, zoals door Hans Klippus beschreven in zijn vorige boek SO VAR SO GOOD. Een aaneenschakeling van gebeurtenissen, weggeplukt uit een bont scala aan sporten, verspreid over de hele wereld, vult het boek Stille Velden.

Mannen, mannen, mannen

door ANNEMARIE POSTMA
Een collega met Zuid-Amerikaans temperament stuurde me een rits aan Twitterberichten waarin ze haar frustratie uitte over het gebrek aan nieuws over vrouwen in de sport. ‘Je scrolt je suf langs pagina´s en niks dan mannen, mannen, mannen,’ schreef ze.

Ik sloeg de Volkskrant van zaterdag open en bekeek de sportverhalen die ik net had gelezen over FC Twente (mannen), schaatsers (mannen), tennissers (mannen) en Zlatan (God).

‘Klaagmuur’ hoopt op betere tijden

Als zich een bekende collega aandient van wie de naam oplicht op het scherm van mijn mobieltje, wil ik zo af en toe wel eens opnemen met een plagerig “Met de Klaagmuur….” Meestal is de kou dan meteen uit de lucht, want ik weet dezer dagen al waar het telefoontje dan over gaat. Een afwijzing, het mislopen van een accreditatie, soms voor de zoveelste keer. Of de opmerking dat het in zo’n groot en leeg stadion toch echt mogelijk zou moeten zijn om nog één collega – de beller vanzelfsprekend - aan de uitgedunde lijst mediavertegenwoordigers toe te voegen. ‘Waarom zij wel en ik niet?’, is de ondertoon in zulke gesprekken. Vaak heb ik daar ook geen passend antwoord op. En voel ik een beetje met hem mee, want het is voor velen een beroerde tijd.

Guus Dubbelman, fotograaf met boek over Muhammad Ali


GUUS DUBBELMAN, FOTOGRAAF MET BOEK OVER MUHAMMAD ALI

‘Ali was mijn vriend'

Hij zat nog op school; achttien jaar was Guus Dubbelman toen hij met een plakboek Muhammad Ali opzocht in Amsterdam, alleen maar voor een handtekening. Uit die ontmoeting ontwikkelde zich een vriendschappelijke relatie én de liefde voor het vak van fotograaf. De weerslag daarvan ligt nu vast in een boek. ‘Ali was mijn vriend’, een boek met ruim honderd foto’s, veelal in de persoonlijke sfeer gemaakt en tot nu toe nauwelijks gepubliceerd in Nederland.

Voorbereidingen voor jaarprijzen gaan door, ondanks coronavirus

De voorbereidingen voor de huldiging van bijzondere prestaties op het terrein van sportjournalistiek en sportfotografie in het jaar 2020 gaan door. Daartoe hebben de NSP en onze partner Arko Sports Media vorige week besloten.

Boek verschenen over ‘De Golden Boys’ – de verloren generatie van Ajax

Van de hand van Maarten Bax en René van Dam is begin november het boek ‘De Golden Boys - het verloren team van Ajax’ verschenen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt door Co Adriaanse – destijds hoofd jeugdopleidingen bij Ajax – aan Pascal Heije, destijds speler van het vermaarde A1 van de Amsterdammers.

Zwaaien naar de camera’s

ZWAAIEN NAAR DE CAMERA'S

Het publiek ontbrak, maar de medaillewinnaars bij het Europees Kampioenschap veldrijden in Rosmalen jubelden en zwaaiden vanaf het erepodium als vanouds. Slechts een groepje fotografen en cameramensen vormden hun gehoor. De tv-kijkers konden nauwelijks enig verschil zien met de gebruikelijke huldigingen.

Gezondheid

We weten al een paar eeuwen dat sporten in principe gezond is. Maar dat topsport regelmatig doorslaat en juist ongezonde proporties aanneemt, blijkt deze ramvolle sportmaanden meer dan ooit.

Met z’n drieën zaten Jürgen Klopp, Josep Guardiola en Ole Gunnar Solskjaer op één lijn. En dat is een zeldzaamheid voor de concurrerende trainers van Liverpool, Manchester City en Manchester United. Maar het trio kon er niet omheen: er wordt momenteel veel te veel gevraagd van voetballers, met een enorm aantal wedstrijden in een te kort tijdsbestek. En met een flinke lijst aan geblesseerde en oververmoeide topspelers tot gevolg.

Andy Zuidema, huisfotograaf FC Groningen


ANDY ZUIDEMA, HUISFOTOGRAAF FC GRONINGEN

‘Fotograferen van sport en concerten lijkt veel op elkaar’

,,Ik ben meer een creatieve vogel, geen echte beeldbank-fotograaf”, zegt Andy Zuidema (1984). Hij is voortaan als huisfotograaf verbonden aan FC Groningen. Het werk voor de persbureaus (ANP, Hollandse Hoogte, Pro Shots) ligt achter hem. Met concertfotografie gaat hij wel door. Wat hem daarbij inspireert is vanaf 20 november te zien op een expositie met foto’s van The Rolling Stones en zijn boek Just My Imagination.

Zwaaien naar de camera’s

ZWAAIEN NAAR DE CAMERA'S

Het publiek ontbrak, maar de medaillewinnaars bij het Europees Kampioenschap veldrijden in Rosmalen jubelden en zwaaiden vanaf het erepodium als vanouds. Slechts een groepje fotografen en cameramensen vormden hun gehoor. De tv-kijkers konden nauwelijks enig verschil zien met de gebruikelijke huldigingen.

Het ‘Tonny Bruins Slot-gebeuren’

door YOERI VAN DEN BUSKEN
Heeft een minuut stilte in een leeg stadion wel zin als er geen negentigduizend toeschouwers zijn om die stilte met elkaar te creëren? Dat vroeg ik me afgelopen zaterdag een ogenblik af toen de spelers van Barcelona en Real Betis zich rond de middencirkel opstelden. Maar in Camp Nou lukt het toch altijd weer om – hoe surrealistisch de omstandigheden ook zijn – er iets bijzonders van te maken.

Smullen met bijsmaak

Het was een sportweekend om van te smullen. Net als een week eerder, na de ‘monumentale’ zege van Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen. Op zaterdag verloor wielrenner Wilco Kelderman de roze trui, en zo het zicht op de Giro-eindoverwinning. Ajax declasseerde VVV met 0-13, de grootste uitslag ooit in de eredivisie.

Zelfde quotum Winterspelen Beijing als voor Pyeongchang

De Olympische Spelen van Tokio moeten weliswaar nog worden gehouden, nu reeds is de eerste inventarisatie voor de Winterspelen in Beijing in de winter van 2022 in gang gezet.

Persoonlijke muziekverhalen, emotie & herkenning, ook van sportjournalisten

Een bonte stoet scribenten, onder wie vele (oud-)sportjournalisten, hebben belangeloos meegewerkt aan het boek Zuchten van de Ziel van Guido Bindels. Daarin beschrijven zij op meeslepende wijze welke muziek een bijzondere plaats in hun hart heeft veroverd.

Peter van der Togt (72) overleden

Peter van der Togt, jarenlang radioverslaggever bij voetbalwedstrijden van Heracles Almelo, is op 72-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn dochter Wilma vormde hij vele seizoenen een opmerkelijk radioduo op de perstribune. Van der Togt was al geruime tijd ziek.

Sportfilmfestival beperkt tot twee dagen

De zesde editie van het Sportfilmfestival Rotterdam gaat op 27 en 28 oktober in compacte vorm alsnog door. Vanwege de corona-uitbraak moest het in april geplande vijfdaagse programma worden afgelast. Door de strenge maatregelen zijn er nu maximaal 240 mensen welkom in theater-filmcomplex LantarenVenster.

Gelijkheid… waarom zijn voetbalsters verheven boven hockeysters?

door NATASJA WEBER
Na een onderbreking van drie weken wordt komend weekend de eredivisie voor voetbalvrouwen hervat. Als de clubs aan de nodige voorzorgsmaatregelen hebben voldaan, staan er vrijdag drie wedstrijden op het programma: ADO Den Haag - VV Alkmaar, FC Twente - sc Heerenveen en PEC Zwolle - Ajax. Zondag om 12.15 uur is de wedstrijd  Excelsior - PSV live te zien op FOX Sports.

Bijna 2500 gevallen voetballers

BIJNA 2500 GEVALLEN VOETBALLERS

In het Drents Archief is sporthistoricus Jurryt van de Vooren begonnen aan een campagne die moet leiden tot een compleet overzicht van alle voetballers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Uitgangspunt is een oorlogsmonument uit 1949 met 2212 namen, dat zich bevindt in het kenniscentrum op de KNVB Campus in Zeist. Daaraan zijn inmiddels 222 namen toegevoegd.

Bert Schabbink, verzamelaar en schrijver van verhalen áchter de voetbalfeitjes


Bert Schabbink, verzamelaar en schrijver van verhalen áchter de voetbalfeitjes

‘Ik was er eerder dan Infostrada’

Geen voetbalwedstrijd gaat voorbij zonder dat er historische statistiekjes worden opgelepeld in de media. Een late erfenis van het werk van John Fredrikstadt (1934-2002) met wie Bert Schabbink bij Studio Sport samenwerkte. In veel gevallen worden de feitjes aangeleverd door gespecialiseerde bedrijven als Gracenote. Met de website www.voetbalarchief.nl is ook Bert Schabbink op dit terrein nog steeds actief.

Herfst

Negatieve, commercieel ingekochte coronatest in de tas, mondkapjes voor het grijpen. Deze journalist ging naar een handbalinterland, de wereldkampioen (Nederland) tegen Duitsland. Net over de grens, ergens achter Klazienaveen, in het stadje Lingen dat een sporthal, de Emsland Arena, bezit waar steden als Utrecht en Eindhoven jaloers op zouden zijn.

Kaartprijzen NSP voor volgend jaar blijven ongewijzigd

Het bestuur van de NSP heeft besloten de tarieven voor alle kaarten voor het komend jaar ongewijzigd te laten. De freelancers en redactiechefs zijn daarover maandag per brief/e-mail geïnformeerd.

Inzenden voor AIPS Media Awards tot 9 november

Inzendingen met bijzonder journalistiek werk kunnen voor de AIPS Media Awards nog tot 9 november worden aangeleverd. Op de winnaars van de acht categorieën ligt een prijzengeld te wachten van 8.000 dollar. De nummer twee ontvangen 3.000 dollar, de nummers drie 2.000 dollar.

Rol in tv-programma houdt Benoot weg uit klassieker

Zijn aanwezigheid in het Vlaamse tv-programma 'Extra Time Koers' heeft Sunweb-wielrenner Tiesj Benoot deelname aan de klassieker Gent-Wevelgem gekost. Volgens de regels van Sunweb mocht Benoot niet bij zijn teamleden komen omdat hij op woensdag in contact was geweest met een besmet persoon.

Engelse tips voor voetbaljournalisten om stress en burnout tegen te gaan

De Football Writers Association (FWA) heeft een brochure ontwikkeld met ‘tips en tools’ voor voetbaljournalisten om mentale gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarvoor is samengewerkt met de Engelse voetbalbond (FA), die eerder de campagne ‘Heads Up’ heeft gelanceerd.

Kwetsende spreekkoren op tv bij duel in leeg stadion

Op FOX Sports waren bij de wedstrijd FC Groningen – Ajax kwetsende spreekkoren te horen, waarvoor de zender kort daarna excuses aanbood. ‘Wie niet springt, die ….’, klonk het plotseling als achtergrondgeluid, een kreet die vaker te horen is bij supporters van tegenstanders van Ajax.

Op een kluitje

door HANS KLIPPUS
Ook ik heb op een parkeerterrein bij een voetbalclub gestaan om vanachter een hek een glimp op te vangen van de wedstrijd van een van de kleinkinderen. Het zegt twee dingen: dat we heel erg naar het oude normaal verlangen én, gewoon praktisch gezien, dat ook veel (kleine) kinderen van thuisspelende teams moeten worden gebracht door vaders, moeders, opa’s.

Mini-equipe in Bosnië en Herzegovina

MINI-EQUIPE IN BOSNIE EN HERZEGOVINA

Gedrieën vormden ze de volledige Nederlandse media-vertegenwoordiging in Bosnië en Herzegovina, fotograaf Marcel van Dorst, NOS-verslaggever Arno Vermeulen en cameraman Peter Bijlmakers. Bij de voetbalinterland tegen Nederland deed Jeroen Elshoff het tv-verslag vanuit de studio in Hilversum. ,,Een primeur moet dat zijn. Ik geloof niet dat een verslaggever van ons ooit vanuit de studio commentaar heeft gegeven bij een interland van Oranje”, aldus Vermeulen.

Joep Leenen stopt abrupt met sportfotografie


Joep Leenen stopt abrupt met sportfotografie

‘Zoveel irritatie, daar had ik geen zin meer in’

Ineens was Joep Leenen het beu. Hij verkocht zijn apparatuur en liet ook de NSP weten dat-ie gestopt was als professioneel sportfotograaf. Zoveel frustratie wilde Joep Leenen (62) niet langer verkroppen. Het was vooral ergernis in de voetbalstadions ná de coronapauze. ,,Ik heb er ook geen vertrouwen in dat het voor de fotografen veel beter wordt als de situatie weer normaal is.”

Sportverslaggeving kan ook in de regio gewoon doorgaan

De sportverslaggeving in de regio kan de komende periode ondanks de aangescherpte coronamaatregelen gewoon doorgaan. Zowel de rijksoverheid als NOC*NSF hebben dat op hun websites bekendgemaakt.

Nieuwe mediabeperkingen in betaald voetbal in verband met corona

De opgeschaalde maatregelen rondom corona hebben ook voor de sportjournalisten en fotografen vervelende gevolgen. De komende drie weken zullen in het betaald voetbal maximaal 8 sportfotografen in de stadions worden toegelaten en 15 sportjournalisten, conform het aangepaste protocol ‘D’,