NIEUWSOVERZICHT

KNVB wil minder mediadrukte

De KNVB wil rond de wedstrijden van het Nederlands elftal het aantal (video)camera’s in de mixed zone beperken. Dat voornemen heeft de voetbalbond neergelegd bij de NSP.

Jupiler League als voorbeeld

Soms is het goed om even in een andere werkomgeving te vertoeven, met andere wetmatigheden dan je gewend bent. Een omgeving die je doet inzien hoe het óók kan. Ik doel niet op een andere werkgever, maar op een andere sport of een andere competitie om als journalist te volgen.

Deborah van Dam, regisseur Kuyt

Op het Nederlands Film Festival gaat op 21 september de documentaire Kuyt in première, op 15 oktober is de film op tv (NPO1) te zien. De documentaire Kuyt (zijn marketingnaam) volgt Dirk Kuijt tijdens zijn laatste seizoen bij Feyenoord, bekroond met het landskampioenschap.

Prijs voor beste werkplek

De fotocommissie van de NSP roept dit najaar een nieuwe prijs in het leven: de Stadionfotoprijs, bedoeld voor de beste werkomstandigheden voor fotojournalisten bij clubs in de eredivisie.

Het vertrek van een boegbeeld

Het was een bijeenkomst met een hoogst symbolisch karakter, vorige week in het vermaarde Rotterdamse etablissement Kaat Mossel. Onder het genot van een hapje en een drankje nam het bestuur van de NSP afscheid van haar boegbeeld, de onverwoestbare Marina Witte. Een tijdperk kwam daarmee ten einde.

Eddy Poelmann over John Motson

Vrijwel wekelijks ‘ontploft’ wel ergens in Nederland een voetbalstadion. Geestelijke vader van het cliché is voormalig radio- en tv-verslaggever Eddy Poelmann. Op zijn beurt kopieerde hij het van John Motson (72), al tientallen jaren lang de bekendste voetbalverslaggever van de BBC. Vorige week kondigde Motson aan in 2018 te stoppen. Eddy Poelmann (67), al jarenlang bevriend met hem, was al op de hoogte.

In de kleedkamer

Ruud Gullit, de assistent-bondscoach, als amateur-journalist. Hij nam met zijn iPhone een kort filmpje op in de kleedkamer van het Nederlands elftal, na afloop van het gewonnen WK-kwalificatieduel tegen Bulgarije, en kreeg als dank de hele wereld over zich heen. Gullit, man met een fijn Instagram-account, had een heilige code, die van het geheim van de kleedkamer, geschonden.

Minder journalisten naar Pyeongchang

Precies 38 Nederlandse mediavertegenwoordigers zijn geaccrediteerd voorde Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. NOS (sub-licentiehouder) vaardigt een groep van 107 mensen af (inclusief technici). 

Jan de Jong (NOS), nieuwe topman Feyenoord

Ergens in 1993 moet het geweest zijn. Jan de Jong was net afgestudeerd als politicoloog toen hij bij Kees Jansma aanklopte. Jansma was chef van Studio Sport, De Jong wilde graag stage komen lopen, drie maanden zonder stagevergoeding. Op 1 november neemt Jan de Jong (50 jaar nu) als algemeen directeur na bijna 25 jaar afscheid van de NOS. Hij wordt de nieuwe algemeen directeur van Feyenoord.

WISSELING VAN DE WACHT

Persbericht Met ingang van 1 september 2017 treedt Gerard den Elt (58) aan als algemeen secretaris van de stichting Nederlandse Sport Pers Service (NSP), belangenorganisatie namens bijna 700 Nederlandse sportjournalisten, sportfotografen en medewerkers van omroepen. Hij volgt - voorlopig tot de zomer van 2018 - Marina Witte (70) op.

Jerry Lampen, fotograaf ANP

'Spa, logistiek een nachtmerrie'

Nog geen acht ronden duurde de Grand Prix Formule 1 in Spa-Francorchamps (België) voor Max Verstappen. ,,Op het moment dat ik op het scherm zijn auto zag stilvallen, heb ik me omgedraaid en alleen nog aandacht gehad voor de fans. Zo’n jongetje met een Max-petje op, met de handen voor zijn ogen, in tranen.

REGEN & DRUP

Bij mijn jaarlijkse rol van jury-lid van de Women's Player of the Year-competitie hoort niet alleen de gebruikelijke VIP-kaart; ook zorgt een lief meisje ervoor dat ik met mijn rollator tot in de krochten van het Forum wordt begeleid. Vanaf een ‘invalide-veilige hoek’ tussen de ‘TV-interview zone’ en een wachtkamer voor de sterspelers die door de UEFA speciaal geëerd worden, krijg ik een prachtig beeld van de entourage waarmee iedere topspeler zich tegenwoordig omringt.

Peter van Duyl, chef sportredactie AD

'Wij zijn in een gat gesprongen'

Voor dagelijkse live-uitzendingen van de Ronde van Spanje moeten Nederlandse tv-kijkers een beroep doen op de VRT of Eurosport. Voordat de NOS-tv met beelden en reacties komt, doen AD.nl en de regionale kranten van de Persgroep op een eigen tv-kanaal al verslag van de Vuelta. ,,Wij zijn in een gat gesprongen”, zegt Peter van Duyl, chef sport AD. Hoe is dit ontstaan, Peter? ,,We hebben ons eigen plan getrokken, niet om de NOS dwars te zitten. Het is wel zo dat Thijs Zonneveld constateerde dat er een gat lag. Buiten de Tour de France om zie je de eerste reacties van Nederlandse renners pas rond kwart voor zeven in het Sportjournaal. Bij de Giro zijn we in dat gat gesprongen.”

´´Ach, die paar krantjes´´

De communicatiebaas van niet de minste club in het betaald voetbal liet het onlangs pardoes uit zijn mond vallen. De aanleiding doet er even niet toe, de naam evenmin. Het gaat om het dédain waarmee het gezegd werd, om het denken over schrijvende journalisten. ,,Ach, die paar krantjes…” Krantenjournalisten zijn het inmiddels gewend dat ze aan het einde van de sportjournalistieke voedselketen zijn aanbeland. Eerst komen de rechtenhouders, dan alle collega’s met een camera, microfoon of iPhone al dan niet met selfiestick en uiteindelijk achteraan de schrijvende journalisten. Niks mis mee, daar valt goed mee te leven, al is daar altijd de druk van de sluitende krant en het naderende moment waarop de persen gaan draaien.

Hoofdredacteur gelooft in aanpak met VI Pro

Het weekblad Voetbal International is sinds 2013 bijna de helft van de abonnees kwijtgeraakt, van 130.000 naar 70.000. Vooral lezers onder de 45 jaar zijn afgehaakt. ,,Ook 70.000 is nog altijd een heel mooi aantal”, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink in een interview met Het Parool. Op het online betaalmodel VI Pro (sinds mei actief, voor 5 euro per maand) hebben 3.000 mensen zich geabonneerd.

NIEUWS EN GERUCHTEN

Het is een grappig ritueel in deze periode van transfergekte. Zodra een willekeurige voetbalclub een willekeurig niet-transfergerelateerd bericht op zijn social media post, reageren fans massaal met de eis om een bepaalde speler vast te leggen. Tottenham Hotspur dat via zijn sociale kanalen vrolijk wat fotootjes deelt van de afgelopen wedstrijd? Daar zitten Spurs-aanhangers nu helemaal niet op te wachten. ‘ANNOUNCE DAVINSON SANCHEZ’ reageren ze stuk voor stuk – vaak inderdaad in kapitalen om de eis nog wat kracht bij te zetten.

GREGORY SEDOC, NOS-analist bij WK atletiek

‘Voorbeeldanalist met stem, dictie en glimlach’ Gregory Sedoc stal tijdens het WK atletiek de harten van tv-recensenten, columnisten én kijkers. Als side-kick van presentatrice Dione de Graaff illustreerde Sedoc zijn analyses in de NOS-uitzendingen door in woord en gebaar uitleg te geven. ‘Een schatje met die leuke lach en prettige stem’, twitterde cabaretière Claudia de Breij.

Toch Olympische Spelen bij ARD en ZDF

Duitse tv-kijkers kunnen gerust zijn. ARD en ZDF hebben alsnog een sub-licentie kunnen kopen van de uitzendrechten voor de komende vier Olympische Spelen (Zomer en Winter). De eerste rechten blijven bij Discovery (Eurosport), dat vorig jaar 1,3 miljard euro betaalde voor alle uitzendrechten in Europa.

'KOOPJE'

NOS met vrouwenvoetbal voor ‘koopje’ op eerste rang ‘Beste koop 2017’, twitterde NOS-directeur Jan de Jong vorige week, verwijzend naar de kijkcijfers van het EK voetbal voor vrouwen. Hoeveel de NOS voor de uitzendrechten heeft moeten betalen, zei De Jong er niet bij. Afgezet tegen de televisierechten voor mannenvoetbal, zal de NOS vermoedelijk per tv-aansluiting nooit goedkoper uit zijn geweest.

Marco Knippen, journalist Noordhollands Dagblad

Marco Knippen, journalist Noordhollands Dagblad

‘Wereldnieuws’ maakt weinig los

Marco Knippen schreef vrijdag 4 augustus, een onthullende reportage over ‘sportslavernij en mensenhandel’ van atleten. Het verhaal verscheen in de kranten van de Holland Media Combinatie en kwam voort uit een samenwerkingsproject met de Duitse publieke omroep ARD en de Britse krant The Guardian.

TOPSPORT IS HYPE

Het is grappig dat die hele hype rond het afgelopen EK voetbal voor vrouwen precies samenviel met de maatschappelijke genderdiscussie. Op stations en in de trein mogen we niet meer worden aangesproken op ons geslacht, zijn we geen dames en heren meer. Maar de media in ons genderneutrale land werden de afgelopen weken gedomineerd door het vraagstuk of vrouwenvoetbal wel moet worden gezien als een volwaardige equivalent van het spelletje bij de mannen.

Aandacht afhankelijk van medaillekansen

Zomaar een vraag die we elkaar toespeelden aan de perstafels bij de WK in Boedapest die zeventien dagen duurden. Met hoeveel Nederlandse journalisten zullen we nog afreizen naar Gwangju in Zuid-Korea, als daar in 2019 de wereldkampioenschappen zwemmen (en waterpolo en aanverwante aquatische sporten) worden gehouden?

Boze fan FC Utrecht valt duo RTV Utrecht aan

Vooraf aan de voetbalwedstrijd voor de Europa League tussen FC Utrecht en Lech Poznan zijn donderdag 27 juli een verslaggever en cameraman van RTV Utrecht aangevallen door een supporter van FC Utrecht. De supporter is opgepakt. RTV Utrecht heeft aangifte gedaan.

Rob de Leede, media-manager bij EK vrouwenvoetbal

Rob de Leede, media-manager bij EK vrouwenvoetbal

‘Bewonderenswaardig hoe Miedema tijd neemt voor media’. In de laatste fase van het EK voetbal voor vrouwen is Rob de Leede de eerste verantwoordelijke binnen de UEFA voor alle media-aangelegenheden, uitgezonderd de zaken voor tv-rechtenhouders.

Een vak als oudedagsvoorziening

Zeven jaar had ik ze niet gezien, de vaste volgers van de Formule 1. En eerlijk is eerlijk, het weerzien met sommige collega’s op Silverstone was hartverwarmend. Zoals met de altijd vrolijke Belgen, de Brazilianen, de Portugese allesweter, de hartelijke Brit David Tremayne en natuurlijk de vertrouwde en nieuwe Nederlandse autosportjournalisten. Formule 1 is een sport die neigt naar verslaving. Het reizen naar de mooiste bestemmingen ter wereld, de opwinding in en naast de sport, de intriges, de aanwezigheid van sterren en VIP’s, de strijd om macht en de daarbij behorende bedrijfspolitiek van multinationals maken dit tot een walhalla voor journalisten.

Bep van Houdt overleden

Oud-sportjournalist Bep van Houdt is woensdag 19 juli op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was ruim 55 jaar actief in de journalistiek, bijna drie decennia lang werkzaam voor Langs de Lijn en hij schreef vijftig jaar lang over tennis. Bep van Houdt publiceerde nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelde juridische thema’s in het magazine Sport FM. Ook was Bep van Houdt nog actief voor de Sociëteit Olympisch Stadion.

Annemarie Postma, journaliste op EK vrouwenvoetbal

Annemarie Postma, journaliste op EK vrouwenvoetbal’.

Met het EK vrouwenvoetbal in Nederland beleeft Annemarie Postma momenteel een drukke periode. Al jarenlang is zij vast volger van het vrouwenvoetbal. Tijdens het EK werkt ze als verslaggeefster voor Voetbal International. Voor de bomdialisa.nl werd zij geïnterviewd door Lisa Deen.

We gaan van hype naar hype

Omdat ik vanaf 1963 in het vak zit, heb ik nogal wat ontwikkelingen meegemaakt waar de jongste generatie geen weet van heeft. Vooral de positie van de schrijvende pers veranderde enorm. Kopij werd ooit doorgebeld naar de steno, de telex was een ander hulpmiddel en voor de fax was er eerst nog de telecopier. En de gelayoute kopij van mijn blad Voetbal International werd jarenlang per treinbrief van Rotterdam CS naar NS-station Doetinchem gebracht waar drukkerij Misset resideerde. Daarna kwam de computer met z’n tempoverhoging en intussen bepaalt de mobiele telefoon met zijn tekst-, beeld-, blog- en vlog-informatie het sociale media-klimaat.

Daan Hakkenberg, verslaggever AD Sportwereld

Daan Hakkenberg, verslaggever AD

Met een spalkje terug in de Tour !

Op de tweede rustdag in de Tour de France trok een spalkje om de linker-wijsvinger van AD-verslaggever Daan Hakkenberg de aandacht van John Degenkolb, de Duitse ploegmaat van Bauke Mollema. ,,Hij herkende meteen wat mij was overkomen”, vertelt Hakkenberg, die op de eerste dag van de Tour bij een fietstocht ten val kwam en zich toen gedwongen zag naar huis te gaan. In de tiende etappe was hij alweer terug om zijn vierde Tour de France te voltooien.

KNVB slaat terug

Drie pagina’s vulde de Volkskrant vrijdag 14 juli met de top van de KNVB. De gekozen bondsvoorzitter Michael van Praag, een vrijwilligersfunctie, en de twee directeuren in vaste dienst van betaald- en amateurvoetbal vonden het tijd voor een openhartig weerwoord op de kritiek in de media op het beleid van de voetbalbond waarin ook het boetekleed werd aangetrokken. In de reacties op de media-kritiek richtte Van Praag zijn pijlen vooral op de Telegraaf.

Jeroen Adriaanse, Young AIPS Reporter bij EK Vrouwen

‘In vrouwenvoetbal kan ik mooi meegroeien’

Bij het EK vrouwenvoetbal zal Jeroen Adriaanse (19) uit Hellevoetsluis als ‘Young AIPS Reporter’ actief zijn. Hij is een van de zestien aspirant-journalisten die door de internationale organisatie van sportjournalisten zijn aangewezen om dagelijks verslag te doen over de ervaringen van het nationale team uit hun eigen land. Het EK begint zondag 16 juli en is uitgesmeerd over zeven Nederlandse stadions.

De compensatie komt later wel

Het is lekker doorwerken in de Tour de France. Net zoals het stevig aanpoten is op de Olympische Spelen, bij grote voetbaltoernooien, bij alle sportevenementen, waar ook ter wereld. Daar is niks mis mee trouwens. We hebben ooit voor dit leven gekozen, we weten wat de gevolgen zijn. Drie weken van huis, drie weken raggen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Kriskras door Frankrijk rijden, zonder tachograaf in de auto. En als het even niet anders kan, onderweg een snelle hap eten in een Buffalo Grill of een tankstation langs de autoroute.

Vrouwensport

De beste Nederlander werd in de maandagse Touretappe naar Longwy 85ste, kortom een non-prestatie van ‘onze’ wielrenners, maar mijn Volkskrant publiceert gerust twee pagina’s over het mannenwielrennen in Frankrijk. Andere kranten doen het nog royaler.

Peter van Duijl, chef sportredactie AD

‘We zijn in een gat gesprongen’

Voor dagelijkse live-uitzendingen van de Ronde van Spanje moeten Nederlandse tv-kijkers een beroep doen op de VRT of Eurosport. Voordat de NOS-tv met beelden en reacties komt, doen AD.nl en de regionale kranten van de Persgroep op een eigen tv-kanaal al verslag van de Vuelta. ,,Wij zijn in een gat gesprongen”, zegt Peter van Duijl, chef sport AD.

De invallen van Joop Niezen

De invallen van Joop Niezen (ex bestuurs secretaris NSP en ex hoofdredacteur Voetbal International.

Met het ‘DeKreet van de dag’ zorgde Joop Niezen jaren terug bij menigeen voor een glimlach als zijn mailtje geopend werd. Plotseling bleven ze weg, sinds vorige week zijn de mailtjes terug. Zijn volgers kunnen constateren dat Niezen, 81 inmiddels, nog niets kwijt is van zijn scherpte die hij eerder etaleerde als hoofdredacteur van Voetbal International en voetbalverslaggever bij Langs de Lijn.

Wessel Penning, ex-sportchef AD

‘Het zijn maar grapjes’

Honderd uur Tour in drie weken

Traditioneel pakt de NOS weer flink uit met de Tour de France. Honderd uur op tv, honderd uur op de radio en dagelijks 24 uur online gedurende drie weken. Voor de omroeporganisatie zullen vijftig mensen actief zijn in Frankrijk. Bij Radio Tour de France maakt Gert van ’t Hof zijn debuut als presentator naast Robbert Meeder.

Zorgen over Qatar

Twee keer was ik er. In Qatar. Eén keer in verband met de jaarvergadering van de AIPS en één keer met de gehele AIPS-voetbalcommissie. En laat ik er meteen bij zeggen, dat laatste bezoek was op uitnodiging van het organisatiecomité van het WK 2022.

Verwachtingsjournalistiek

Sportjournalistiek is aan doorlopende verandering onderhevig en dat is maar goed ook. De wereld wijzigt in rap tempo en radio, tv, websites en kranten moeten mee in die maalstroom van zich voortdurend wijzigende omstandigheden.

Fotografen moeten wijken voor vloggers bij NK turnen

Bij het NK turnen in Rotterdam Ahoy waren beroepsfotografen veroordeeld tot een plaats aan de rand van de vloer, vlak voor de tribunes. Vanaf het middenterrein hadden een vijftal zogeheten crew-fotografen, vlogger Enzo Knol met cameraman en nog een vlogger wel de beschikking over ideale posities ten opzichte van de diverse toestellen.

Annette Gerritsen volgt Ireen Wüst als schaduw voor docu

Annette Gerritsen blijft de schaatsbanen trouw, ook nu ze in december 2016 is gestopt en inmiddels zes maanden zwanger is. Als documentairemaakster volgt de voormalige schaatsster sinds april leeftijdsgenote Ireen Wüst op haar pad naar de Olympische Winterspelen, volgend jaar februari in Zuid-Korea.

Geen weg terug

Het voetbalseizoen zit erop en ik heb ervan genoten. Niet alleen van het spel zelf, maar haast net zozeer van het feit dat dit spel éíndelijk een belangrijke stap richting vernieuwing heeft gezet. Want dat is misschien wel de voornaamste conclusie van het voetbalseizoen 2016-2017: de sport heeft gekozen voor de toekomst. Doellijntechnologie en de videoscheidsrechter deden hun definitieve intrede. Er is geen weg terug meer.

Klacht bij Europees Parlement over mediabeperkingen

Namens de mondiale organisatie van sportjournalisten AIPS is bij het Europees Parlement in Brussel een petitie ingediend met het verzoek om een onderzoek naar beperkingen voor de media. Het betreft twee evenementen, het EK voetbal in 2016 en het WK handbal in januari 2017. Beide evenementen waren in Frankrijk.

Marcella Mesker, tenniscommentator NOS

‘Mensenmensentaal’, mag tegenwoordig op tv, zegt tennis-commentator Marcella Mesker in een groot interview met Rik Spekenbrink in het AD. Mesker (58), de enige vrouwelijke commentaarstem bij sport op de NOS, deed in de afgelopen weken voor de 29ste keer verslag op Roland Garros. Bij haar verslaggeving kan zij gebruik maken van een ruime ervaring op topniveau. Twee keer stond ze op de 31e plaats van de wereldranglijst.

Een subtiel verschil

Hou u vast. Sportjournalisten hebben een taak. Die taak bestaat uit het promoten van de sport. De voornaamste reden: wij als journalisten zijn erbij gebaat dat het de sport goed gaat, we eten er immers allemaal van.

Wytse van der Goot, tv-verslaggever

Wytse van der Goot, tv-verslaggever

Hij aarzelde niet toen Remko Terlouw, hoofd sport bij SBS6, hem belde. Wytse van der Goot (34) zei meteen ja op de vraag of hij het live-verslag wilde doen bij de interlands van het Nederlands voetbalelftal tegen Marokko en Ivoorkust. Zo kreeg Oranje op SBS6 een nieuwe stem na tien jaar Leo Oldenburger

Daphne Koster wil gelijke behandeling

Voormalig voetbalinternational Daphne Koster dringt aan op meer gelijke behandeling voor mannen en vrouwen in de sportverslaggeving. ,,Mannenvoetbal is de norm. Waarom wordt wel steeds over het Nederlands elftal gesproken als het de mannen betreft en is het bij de vrouwen expliciet Nederlands vrouwenelftal?”, zei Koster in het radioprogramma De Perstribune. Hoe het wel kan of moet, kon ook zij niet meteen zeggen.

Nut van persconferentie wordt betwijfeld

Het nut van een persconferentie met beide trainers na afloop van voetbalwedstrijden, wordt steeds meer in twijfel getrokken. Dat kwam naar voren bij een bijeenkomst in Eindhoven van de NSP met persvoorlichters van eredivisieclubs. In de eerste divisie hebben sommige clubs de persconferentie al geschrapt. Van de eredivisieclubs heeft Vitesse er onlangs ook van afgezien en heeft Ajax bij bekerwedstrijden dit onderdeel ook al laten vallen.

Euforie

Nederland heeft er een groot sportman bij en de voorpagina’s van de kranten kleurden daarom op de laatste maandag van mei grotendeels roze. Er waren ook foto’s van Girowinnaar Tom Dumoulin in zijn roodwitblauwe tijdritpak, de momentopname toen hij zich welgeteld een halve tel zeker wist van de overwinning in de Ronde van Italië.

Bennie Ceulen, mediaman Sunweb-ploeg

Bennie Ceulen, mediaman bij Sunweb-ploeg

Hij kreeg eerst Mark Rutte aan de telefoon en vervolgens de adjudant van de koning. Bennie Ceulen gaf de telefoon meteen door aan Tom Dumoulin, pal na diens triomf in de Giro, nog voor de huldiging. Eerder al had hij geregeld dat staatssecretaris Martin van Rijn in de auto pal achter Dumoulin de tijdrit kon volgen. Bennie Ceulen is méér dan mediaman voor de Sunweb-ploeg. Hij is evenzeer regelaar én beschermengel van Tom Dumoulin.

Giro kijkcijferhit

Met de exclusieve uitzendrechten van de Giro d’Italia trekt Eurosport honderdduizenden tv-kijkers meer dan tot nu toe. De tijdrit die door Tom Dumoulin werd gewonnen, trok in Nederland 435.000 kijkers. Zondagmiddag zijn 397.000 kijkers geregistreerd. De etappe die Dumoulin zaterdag in de slotklim won, werd door 297.000 mensen live bekeken. Het zijn ongewoon hoge getallen voor Eurosport.

Bert Maalderink, verslaggever Studio Sport

‘Ajax chique, Manchester United rommelig’

De finale van de Europa League werd vorige week ingeluid met twee internationale persdagen; op donderdag bij Ajax, daags daarna bij Manchester United. Bert Maalderink, verslaggever van Studio Sport, was er beide dagen bij. ,,Vergeleken met de rommelige wijze waarop Manchester United de pers ontving, ging het er bij Ajax heel chique aan toe, wat eigenlijk normaal moet zijn”, oordeelt hij

Meer vrouwen, beter voetbal

Een paar weken geleden kreeg ik een interview in handen dat drie voormalige (vrouwelijke) persvoorlichters hadden gegeven aan journalist Jeroen Siebelink die het publiceerde op Communicatie.nl.

FIFA-voorzitter hekelt media

In de stijl van Donald Trump heeft ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino zijn pijlen gericht op de media. ,,Er circuleren veel alternatieve feiten en ‘fake-nieuws’ over de FIFA in de media. FIFA-bashing is in verscheidene landen een nationale sport geworden”, zei Infantino tijdens het FIFA-congres in Bahrein.

Bruggen bouwen bij de bonden

Daar stonden ze dan, het complementaire ‘koppeltje’ van de Nederlandse sportpers. Vicevoorzitter John Volkers en ondergetekende mochten maandag als heilsoldaten op tournee langs de Nederlandse sportbonden, op uitnodiging van NOC*NSF. Met een PowerPointpresentatie die - ingeleid door NSP-voorzitter Gio Lippens - ongetwijfeld tot kritische opmerkingen van KNVB’s td Hans van Breukelen zou hebben geleid.

‘AIPS wordt op zelfde manier bestuurd als FIFA en IOC’

De organisaties van sportjournalisten uit een aantal West- en Oost-Europese landen verzetten zich tegen de keuze voor het Turkse Antalya als gastheer voor het volgende jaarlijkse congres van de AIPS, in 2018. ,,Gezien de huidige situatie waren we daar niet naar toe gegaan als het nu zou zijn gehouden”, zegt Gio Lippens, voorzitter van de NSP.

‘Een verschil van mening, dat is alles’

‘Meijers houdt hoofd koel’, stond op 3 mei boven een artikel van Julian Droog in de Gelderlander. Twee dagen later ontplofte Eric Meijers, trainer van Achilles ’29, na de degradatie uit de eerste divisie. ‘Kutkrant’, tierde hij tot drie keer toe voor de camera van FOX Sports.

Onder een vergrootglas

Dankzij de sociale media kom je als sportverdwaasde nog eens ergens. De afgelopen week bevond ik me vanaf een zonnig vakantieadres virtueel ineens in Groesbeek, meer in het bijzonder in de mixed zone van voetbalclub Achiles ’29. Daar was ik getuige van een tenenkrommend tafereel. Een trainer die schuimbekkend een tv-interview verstoorde omdat hij het nodig vond een regionale sportverslaggever onder uit de zak te geven.

Drie winnaars, 32 nominaties

Twee verkiezingen, twee verschillende ‘sportboeken van het jaar’. Inclusief de eerder gehouden verkiezing van het ‘voetbalboek 2016’ werden er 32 boeken genomineerd voor drie verschillende verkiezingen.

SPEK EN BONEN

In de schaduw van de aanstaande titel van Feyenoord in de Eredivisie, komt ook het Jupiler League-seizoen bijna ten einde. VVV-Venlo verzekerde zich al van het kampioenschap en dus promotie, maar het meest opvallende zijn de hoge klasseringen van Jong Ajax en Jong PSV. De Amsterdammers gaan vrijdag in een onderling duel met SC Cambuur uitmaken wie van hen dit seizoen als nummer twee eindigt en Jong PSV weet voorafgaand aan de laatste speelronde al dat het vierde zal blijven.

Persvrijheid bij Confederations Cup ter discussie

In Duitsland is discussie ontstaan over de persvrijheid voor journalisten die naar Rusland gaan voor de FIFA Confederations Cup (17 juni -2 juli 2017). Twistpunt is de interpretatie van voorschriften in de accreditatiepapieren.

Henk Hoijtink (Trouw) over rol media bij zoektocht bondscoach

‘Dit liep de spuigaten uit’

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands voetbalelftal krijgt veel media-aandacht, zoveel zelfs dat Henk Hoijtink, chef sportredactie Trouw, de rol van journalisten ter discussie stelde. ,,De journalistiek moet voor een afgewogen beeld zorgen”, aldus Hoijtink.

KONINGSDRAMA

Maurits Hendriks is een kanjer qua kennis van sport, in het organiseren van een topsportstructuur, met oreren over mondiale top-10 ambities, in het schrijven van meerjarenplannen, in de logistieke planning van een operatie, in het overijverig op koers houden van het olympische schip van Nederland. Hij is immers niet voor niets zoon van de kapitein van een mammoettanker.

Fotografen bij AZ in een loge achter het doel

Fotografen verkeren in het AFAS Stadion van AZ voortaan in een ‘luxe’ positie. Achter een van de twee doelen is een aparte, afgerasterde zone gecreëerd waardoor fotografen niet langer ‘op de huid gezeten’ worden door de harde supporterskern van de Noord-Hollandse club. ,,Dit is de mooiste oplossing binnen de eredivisie”, vindt Ed van de Pol, ‘huisfotograaf’ bij AZ.

Vincent de Vries, over documentaire Fernando Ricksen

‘Eerlijk beeld van ALS, dát was de voorwaarde’ 
Met de documentaire ‘De Finale Strijd’ over voetballer en ALS-patiënt Fernando Ricksen ontpopt freelance-journalist Vincent de Vries zich tevens als documentairemaker. RTL7 heeft na de première op maandagavond 24 april alvast enkele herhalingen gepland. Een Britse versie is in voorbereiding.

PUSKAS

,,Wacht even, ik heb nog een pakje voor u” zei de vriendelijke dame van het postkantoor en waggelde naar achteren. ,,Voelt zacht aan, het zal dus wel iets van stof zijn. Misschien wel iets voor uw kleinzoon”, merkte ze even later op, toen ze mij de grote enveloppe overhandigde.

Leon ten Voorde over boek Rood Bloed

‘Munsterman bevestigt dat wij ons werk goed hebben gedaan’
Voor hun spitwerk naar de duistere handeltjes van FC Twente ontvingen de TC Tubantia-journalisten Fardau Wagenaar Gerben Kuitert en Leon ten Voorde vorig jaar de journalistieke jaarprijs De Tegel.

Biografie 'De Kist' bekroond met prijs

Twee biografieën behoorden tot beste drie boeken bij de verkiezing van het Voetbalboek van het Jaar. Winnaar werd het boek ‘De Kist’, de biografie van voetbaltrainer Simon Kistemaker, geschreven door Yoeri van den Busken, adjunct-hoofdredacteur van Voetbal International.

Bert Wagendorp, schrijver van Lance, de Rockopera

Als sportverslaggever volgde Volkskrant-columnist Bert Wagendorp jaren achtereen de Tour de France. Zijn interesse in het wielrennen is gebleven. Hij is nog altijd een van de inspirerende krachten achter wielren-bookzine De Muur en heeft nu alle teksten plus enkele songs geschreven voor Lance, de Rockopera. Een theaterstuk, dat ook op cd en in boekvorm wordt opgevoerd.

Geridderde leeuwin en moederkloek

Er zijn overtreffende trappen van trots en niemand liep zondag met een grotere glimlach door het stadhuis van Rotterdam dan Marina Witte. Ook marathonwinnaar Marius Kimutai niet, ook al had de Keniaan een vette cheque in de kontzak van zijn loopbroekje. Nee, dan Marina. Die paradeerde met het ridderkruis op haar linkerborst op het zonovergoten VIP-terras voor het stadhuis, zojuist van burgemeester Ahmed Aboutaleb opgespeld gekregen. En, zei ze gevat tegen de burgemeester, ,,ze zijn echt’’.

Geen namen in beroepszaak Vilhena

Journalisten die op woensdag 29 maart verslag deden van de beroepszaak van Feyenoord-voetballer Tonny Vilhena kregen daarbij van de KNVB het verzoek geen namen te noemen van de aanklager en de leden van de commissie van beroep. ,,Wij willen hierin terughoudend zijn”, aldus KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse.

Ruben van Gucht, Belgisch TV-journalist

‘Evenement dat leeft van eenmaligheid’

Bijna twaalf uur lang fietste de Belgische tv-journalist Ruben van Gucht (30) vrijdag 31 maart het volledige traject van de Ronde van Vlaanderen, bijna 270 kilometer. Steeds in het zicht van de tv-camera, een half etmaal lang live op de VRT-zender Canvas. Het kijkcijfer in Vlaanderen liep op tot een half miljoen. Op het werk kreeg de live-stream volop aandacht. ‘Slow-tv’, wordt dat genoemd.

Pieter Zwart, data-journalist bij VI en op Catenaccio.nl

Voor Pieter Zwart kan voetbaljournalistiek niet zonder cijfers. Daaraan ontleent hij zijn verhalen. ,,Achter de statistieken kan zomaar een prachtige tragiek schuilgaan”, zegt hij op de website Villamedia.nl.

Verbod op opnamen vanaf perstribune in Frankrijk

Journalisten in Frankrijk die vanaf de perstribune in voetbalstadions met mobiele telefoons wedstrijdbeelden opnemen en verspreiden moeten daarvoor voortaan toestemming vragen. In principe wordt dat alleen nog toegestaan aan vertegenwoordigers van de rechtenhouders Canal + en beIN.

Wachten bij de paaltjes

Ik had met ze te doen. Met de arme mannen en vrouwen die zondagmiddag live op radio en tv verslag moesten doen van het groeiende gras bij het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid. Op veilige afstand gehouden door ingehuurde beveiligers die de privacy van het Nederlands Elftal manhaftig beschermden.

Sportgeschiedenis

Woensdag is het zo ver, dan gaan we met een aantal journalisten, historici, NOC’ers en hardwerkend volk proberen de Nederlandse (olympische) sporthistorie van de ondergang te redden. Dat zit zo: de geschiedenis van de Olympische Spelen vanuit Nederlands perspectief is geboekstaafd door Ton Bijkerk, de eminente ex-secretaris van de ISOH, de International Club van Olympische Sporthistorici.

Karsten Kroon, verslaggever Eurosport

Wielerverslaggeving vanuit de studio
Wielerliefhebbers die afgelopen zaterdag de klassieker Milaan – SanRemo live op tv wilden volgen, moesten daarvoor Eurosport inschakelen. Traditionele zenders als NOS en VRT zijn hun rechten op de Italiaanse wedstrijden kwijtgeraakt. Op Eurosport, dat zich als ‘Home of Cycling’ afficheert, is voormalig profrenner Karsten Kroon (41) een van de Nederlandse verslaggevers, samen met onder anderen Michael Boogerd, Bobbie Traksel en José Been.

‘Ik ben niet de Kees Jansma van het vrouwenteam’

Annette van Trigt coördinator pr bij EK vrouwenvoetbal
Ze beleefde een succesvolle radio- en tv-carrière, onder meer bij Studio Sport, ze maakt al jaren mooie documentaires, ze treedt regelmatig op als dagvoorzitter – en nu wordt ze ook pr-vrouw. Annette van Trigt is komende zomer tijdens het EK voetbal voor vrouwen in Nederland coördinator woordvoering & communicatie voor het EK 2017 voor vrouwen.

Van de NSP redactie

De faciliteiten in de stadions en bij evenementen krijgen binnenkort een puntenwaardering. Op basis daarvan wordt een klassement samengesteld. Het wordt ook een van de activiteiten van de nieuwe fotocommissie van de NSP.

Spelregel

Als voorbereiding op een artikel in ELF Voetbal bekeek ik de afgelopen week een aantal filmpjes van de legendarische doelman Lev Yashin op YouTube. Het aanbod is helaas beperkt, maar één filmpje viel me speciaal op. Yashin nam daarin een doeltrap. Hij speelde de bal naar de rand van het strafschopgebied, kreeg ‘m terug en liep – al stuiterend met de bal – naar de rand van het 16-meter gebied om iedereen met een hele verre trap naar voren te jagen.

Fotografen in het nauw

De werkomstandigheden voor fotografen in diverse eredivisie-stadions zijn de NSP een doorn in het oog. Op korte termijn volgt daarover overleg met de KNVB. Ook FOX Sports en producent Endemol worden daarbij betrokken. Na de gebeurtenissen bij de bekerwedstrijd AZ – Cambuur heeft de Noordhollandse club excuses gemaakt en vergoeding van schade aan de apparatuur toegezegd aan drie fotografen.

Korfbal in Noord-Korea

Noem het voor mijn part een afwijking, maar zodra het woord korfbal ergens valt dan borrelt de weerzin in mij op. Korfbal is het CDA onder de sporten, korfbal is meneer en mevrouw Buma in het aanvalsvak die om beurten zesjes mogen maken. Een hoeksteensport. Niks mis mee, maar val mij er niet mee lastig, ook niet op tv.

‘Mijn hobby is nu mijn werk’

Huub Snoep, persvoorlichter KNSB
Zo’n tachtig journalisten en fotografen hebben zich geaccrediteerd voor het WK shorttrack in Ahoy Rotterdam, nog los van een groot aantal tv-medewerkers. Namens de KNSB moet Huub Snoep als persvoorlichter alles in goede banen leiden. ,,Het worden een paar pittige dagen”, verwacht Huub Snoep.

Doellijntechnologie is óók voor de sportjournalistiek een zegen

Journalisten zijn niet op de waarheid uit, maar op alles wat verkoopt of zogenoemde pageviews oplevert. Er zijn mensen die overtuigd zijn van deze stelling. Sportjournalisten zijn daarin niet anders, menen diezelfde mensen. Sportjournalisten houden niet van de sport, maar veel meer van de relletjes en randzaken die spannende nieuwskoppen opleveren.

Verhalen over de ‘regenpijpgeneratie’

Laatste boek van Henk Evenblij
Bijna dertig jaar lang volgde Henk Evenblij (70) het nationale en internationale voetbal voor de Telegraaf. Eerder werkte hij tien jaar voor de Zaanlander.

Strengere regels voor volgers wielerpeloton

In het nieuwe wielerseizoen gelden nieuwe, strengere regels voor alle volgers in auto’s en op motoren bij alle wedstrijden in de World Tour. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet naast een UCI-licentie voor sommige wedstrijden zoals de Tour de France nu ook over een speciaal rijvaardigheidsbewijs beschikken.

‘We wilden iets extra’s, de maandagkranten voorbij’

Christiaan Ruesink (VI) over special Piet Keizer
Het overlijden van Piet Keizer overviel ook de media. Het weekblad Voetbal International presteerde het desondanks in nog geen drie dagen tijd een complete special te realiseren; 68 pagina’s over het icoon van wie nog zoveel onbekende feitjes en foto’s te presenteren bleken. Hoofdredacteur Christiaan Ruesink vertelt.

Cursus live-verslaggeving

Nog dit voorjaar hoopt Fontys Hogescholen te starten met een cursus live-verslaggeving radio geven bij sportwedstrijden. Daarvoor wordt samengewerkt met de lokale omroep N1 in Nijmegen. Fontys verschuift het accent naar live-verslaggeving omdat een zevende cursus Voetbaljournalistiek dit jaar niet kon doorgaan wegens een tekort aan aanmeldingen.

Sport zonder parkeerkaart

Bij het radioprogramma Langs de Lijn was het vroeger een gevleugelde uitdrukking: het sportevenement zonder parkeerkaart. Het was een vondst van toenmalig chef Ferry de Groot, de droogkomiek die daarmee fijntjes duidelijk maakte dat er behalve A-sporten en B-sporten ook nog een categorie evenementen was die eigenlijk niks voorstelde.

In de Gangneung Oval

Daar waren ze, de routiniers. In de catacomben van de Gangneung Oval, de olympische kunstijsbaan waar afgelopen weekeinde de WK afstanden werden geschaatst, troffen wij Peter Charles, de fotochef van Sotsji 2014, Richard Palfreymour, de persman van Londen 2012 en Romelu da Silva, hoofd van de persdienst in het olympische zwembad van Rio 2016.

Zij kwamen kijken, aantekeningen maken, voorzichtig snuffelen of de Koreanen hun zaakjes aardig voor elkaar hebben voor het volgende jaar, als de stad, met zijn 200duizend inwoners, en het bergdorp, met zijn 5duizend dorpelingen, overlopen zullen worden door het olympische sportvolk en hun trouwe volgers, de media. Gangneung en Pyeongchang zullen heel wat te verduren krijgen, dat is zeker.

‘Medaille-uitreiking wordt nog complex’

John van Vliet, perschef NOC*NSF bij Winterspelen
Circa dertig accreditaties voor journalisten en fotografen zijn er volgend jaar beschikbaar voor de Nederlandse media bij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, los van een incidentele specialistenkaart voor shorttrack en een pelotonnetje vertegenwoordigers van radio en tv. Namens NOC*NSF zal John van Vliet samen met Sonya Schonewille de contacten met de media behartigen.

‘Toen we met Piet moesten stoppen, belde Cruijff’

De mixed zone bestond nog niet toen Piet Keizer als topvoetballer glorieerde. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden de spelers nog niet opgewacht door camera’s en smartphones, en slechts sporadisch door een microfoon. Herinneringen aan de media-ervaringen met Piet Keizer.

De wind gaf de winnende foto een zetje

Joris Knapen, winnaar Zilveren Camera
Vijf plekjes had fotograaf Joris Knapen (39) ontdekt voor een mooi beeld in de tijdrit in de dertiende etappe van de Tour de France. Halte nummer vier leek hem het aantrekkelijkst. Daar in de Ardèche maakte hij op 15 juli de foto die als tweede werd gehonoreerd in de strijd om de NSP-sportfoto van 2016 en afgelopen weekeinde werd bekroond met de Zilveren Camera in de categorie sport.

‘Vonnis is overwinning voor de journalistiek’

,,Een overwinning voor de journalistiek”, noemt Thijs Zonneveld de uitspraak van de rechter in de rechtszaak, die was aangespannen door Jacques Hanegraaf, de voormalige manager van oud-wielrenner Thomas Dekker. De beschuldigingen in het boek ‘Mijn gevecht’ van Thomas Dekker aan het adres van Hanegraaf hoeven niet te worden gerectificeerd.

FC Afkicken, voor de passie van de voetballiefhebber

Neal Petersen, talkshow-host online
In het medialandschap van kranten, tijdschriften, radio en tv heeft FC Afkicken via Youtube een plaats veroverd. De talkshow gaat elke zondagavond online en is het bekendste onderdeel van een gevarieerd pakket aan dagelijkse livestreams waarmee Neal Petersen (32) samen met zijn compagnon Joris Boerhof (40) vooral jonge voetballiefhebbers bereikt.

Feyenoord-fans gijzelen verkiezingen op tv

Fans van Feyenoord maken er een gewoonte van om publiekspolls op tv te gijzelen. Voor de verkiezing van de beste eredivisiespeler van de week in het RTL-programma Voetbal Insite gaat de voorkeur vaak uit naar een speler van Feyenoord. Eenzelfde trend tekende zich snel af bij de verkiezing van de elf beste spelers in zestig jaar eredivisie op abonneezender FOX Sports.

De sport moet oppassen

Terugbladerend in al die bijzondere bijdragen aan ons voorbije feest van (foto)journalistiek en sport, valt mijn oog op de kop boven de toespraak van sportmarketeer Erik Ruts. Tijdens het NSP Sport en Nieuwjaarsdiner 2017 waren veel collega’s niet zo te spreken over zijn bijdrage.

Eric Verhoeven, winnend sportfotograaf

‘Sportfoto van het jaar, dankzij de rook in de Arena’
Hij zat al op Bali, genietend van de zon, toen fotograaf Eric Verhoeven hoorde dat zijn foto van de vergeefs zwevende PSV-doelman Jeroen Zoet was genomineerd. Via zijn laptop vernam hij ’s morgens, nog altijd op Bali, dat zijn klassieke zwartwit-foto de voorkeur had gekregen uit twaalf nominaties voor de ‘Beste sportfoto van 2016’.

‘Praten over transparantie hoeft dus niet saai te zijn’

David Naert, journalist VRT (België)
Transparantie, een saai thema? Helemaal niet als het zo wordt belicht als maandagavond 16 januari tussen de gangen bij het Nieuwjaarsdiner 2016, concludeert David Naert. De verslaggever, presentator en eindredacteur van de Vlaamse omroep VRT, was een van de buitenlandse gasten in Ahoy Rotterdam.

Jaarprijzen 2016

De stichting Nederlandse Sport Pers heeft maandag 16 januari in Ahoy Rotterdam de laureaten voor het jaar 2016 gekroond. De prijzen gingen tijdens het Nieuwjaarsdiner naar schaatser Sven Kramer, fotograaf Eric Verhoeven en de journalisten Thijs Zonneveld en Fabian van der Poll.