NIEUWSOVERZICHT

Onder een vergrootglas

Dankzij de sociale media kom je als sportverdwaasde nog eens ergens. De afgelopen week bevond ik me vanaf een zonnig vakantieadres virtueel ineens in Groesbeek, meer in het bijzonder in de mixed zone van voetbalclub Achiles ’29. Daar was ik getuige van een tenenkrommend tafereel. Een trainer die schuimbekkend een tv-interview verstoorde omdat hij het nodig vond een regionale sportverslaggever onder uit de zak te geven.

Drie winnaars, 32 nominaties

Twee verkiezingen, twee verschillende ‘sportboeken van het jaar’. Inclusief de eerder gehouden verkiezing van het ‘voetbalboek 2016’ werden er 32 boeken genomineerd voor drie verschillende verkiezingen.

SPEK EN BONEN

In de schaduw van de aanstaande titel van Feyenoord in de Eredivisie, komt ook het Jupiler League-seizoen bijna ten einde. VVV-Venlo verzekerde zich al van het kampioenschap en dus promotie, maar het meest opvallende zijn de hoge klasseringen van Jong Ajax en Jong PSV. De Amsterdammers gaan vrijdag in een onderling duel met SC Cambuur uitmaken wie van hen dit seizoen als nummer twee eindigt en Jong PSV weet voorafgaand aan de laatste speelronde al dat het vierde zal blijven.

Persvrijheid bij Confederations Cup ter discussie

In Duitsland is discussie ontstaan over de persvrijheid voor journalisten die naar Rusland gaan voor de FIFA Confederations Cup (17 juni -2 juli 2017). Twistpunt is de interpretatie van voorschriften in de accreditatiepapieren.

Henk Hoijtink (Trouw) over rol media bij zoektocht bondscoach

‘Dit liep de spuigaten uit’

De zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor het Nederlands voetbalelftal krijgt veel media-aandacht, zoveel zelfs dat Henk Hoijtink, chef sportredactie Trouw, de rol van journalisten ter discussie stelde. ,,De journalistiek moet voor een afgewogen beeld zorgen”, aldus Hoijtink.

KONINGSDRAMA

Maurits Hendriks is een kanjer qua kennis van sport, in het organiseren van een topsportstructuur, met oreren over mondiale top-10 ambities, in het schrijven van meerjarenplannen, in de logistieke planning van een operatie, in het overijverig op koers houden van het olympische schip van Nederland. Hij is immers niet voor niets zoon van de kapitein van een mammoettanker.

Fotografen bij AZ in een loge achter het doel

Fotografen verkeren in het AFAS Stadion van AZ voortaan in een ‘luxe’ positie. Achter een van de twee doelen is een aparte, afgerasterde zone gecreëerd waardoor fotografen niet langer ‘op de huid gezeten’ worden door de harde supporterskern van de Noord-Hollandse club. ,,Dit is de mooiste oplossing binnen de eredivisie”, vindt Ed van de Pol, ‘huisfotograaf’ bij AZ.

Vincent de Vries, over documentaire Fernando Ricksen

‘Eerlijk beeld van ALS, dát was de voorwaarde’ 
Met de documentaire ‘De Finale Strijd’ over voetballer en ALS-patiënt Fernando Ricksen ontpopt freelance-journalist Vincent de Vries zich tevens als documentairemaker. RTL7 heeft na de première op maandagavond 24 april alvast enkele herhalingen gepland. Een Britse versie is in voorbereiding.

PUSKAS

,,Wacht even, ik heb nog een pakje voor u” zei de vriendelijke dame van het postkantoor en waggelde naar achteren. ,,Voelt zacht aan, het zal dus wel iets van stof zijn. Misschien wel iets voor uw kleinzoon”, merkte ze even later op, toen ze mij de grote enveloppe overhandigde.

Leon ten Voorde over boek Rood Bloed

‘Munsterman bevestigt dat wij ons werk goed hebben gedaan’
Voor hun spitwerk naar de duistere handeltjes van FC Twente ontvingen de TC Tubantia-journalisten Fardau Wagenaar Gerben Kuitert en Leon ten Voorde vorig jaar de journalistieke jaarprijs De Tegel.

Biografie 'De Kist' bekroond met prijs

Twee biografieën behoorden tot beste drie boeken bij de verkiezing van het Voetbalboek van het Jaar. Winnaar werd het boek ‘De Kist’, de biografie van voetbaltrainer Simon Kistemaker, geschreven door Yoeri van den Busken, adjunct-hoofdredacteur van Voetbal International.

Bert Wagendorp, schrijver van Lance, de Rockopera

Als sportverslaggever volgde Volkskrant-columnist Bert Wagendorp jaren achtereen de Tour de France. Zijn interesse in het wielrennen is gebleven. Hij is nog altijd een van de inspirerende krachten achter wielren-bookzine De Muur en heeft nu alle teksten plus enkele songs geschreven voor Lance, de Rockopera. Een theaterstuk, dat ook op cd en in boekvorm wordt opgevoerd.

Geridderde leeuwin en moederkloek

Er zijn overtreffende trappen van trots en niemand liep zondag met een grotere glimlach door het stadhuis van Rotterdam dan Marina Witte. Ook marathonwinnaar Marius Kimutai niet, ook al had de Keniaan een vette cheque in de kontzak van zijn loopbroekje. Nee, dan Marina. Die paradeerde met het ridderkruis op haar linkerborst op het zonovergoten VIP-terras voor het stadhuis, zojuist van burgemeester Ahmed Aboutaleb opgespeld gekregen. En, zei ze gevat tegen de burgemeester, ,,ze zijn echt’’.

Geen namen in beroepszaak Vilhena

Journalisten die op woensdag 29 maart verslag deden van de beroepszaak van Feyenoord-voetballer Tonny Vilhena kregen daarbij van de KNVB het verzoek geen namen te noemen van de aanklager en de leden van de commissie van beroep. ,,Wij willen hierin terughoudend zijn”, aldus KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse.

Ruben van Gucht, Belgisch TV-journalist

‘Evenement dat leeft van eenmaligheid’

Bijna twaalf uur lang fietste de Belgische tv-journalist Ruben van Gucht (30) vrijdag 31 maart het volledige traject van de Ronde van Vlaanderen, bijna 270 kilometer. Steeds in het zicht van de tv-camera, een half etmaal lang live op de VRT-zender Canvas. Het kijkcijfer in Vlaanderen liep op tot een half miljoen. Op het werk kreeg de live-stream volop aandacht. ‘Slow-tv’, wordt dat genoemd.

Pieter Zwart, data-journalist bij VI en op Catenaccio.nl

Voor Pieter Zwart kan voetbaljournalistiek niet zonder cijfers. Daaraan ontleent hij zijn verhalen. ,,Achter de statistieken kan zomaar een prachtige tragiek schuilgaan”, zegt hij op de website Villamedia.nl.

Verbod op opnamen vanaf perstribune in Frankrijk

Journalisten in Frankrijk die vanaf de perstribune in voetbalstadions met mobiele telefoons wedstrijdbeelden opnemen en verspreiden moeten daarvoor voortaan toestemming vragen. In principe wordt dat alleen nog toegestaan aan vertegenwoordigers van de rechtenhouders Canal + en beIN.

Wachten bij de paaltjes

Ik had met ze te doen. Met de arme mannen en vrouwen die zondagmiddag live op radio en tv verslag moesten doen van het groeiende gras bij het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid. Op veilige afstand gehouden door ingehuurde beveiligers die de privacy van het Nederlands Elftal manhaftig beschermden.

Sportgeschiedenis

Woensdag is het zo ver, dan gaan we met een aantal journalisten, historici, NOC’ers en hardwerkend volk proberen de Nederlandse (olympische) sporthistorie van de ondergang te redden. Dat zit zo: de geschiedenis van de Olympische Spelen vanuit Nederlands perspectief is geboekstaafd door Ton Bijkerk, de eminente ex-secretaris van de ISOH, de International Club van Olympische Sporthistorici.

Karsten Kroon, verslaggever Eurosport

Wielerverslaggeving vanuit de studio
Wielerliefhebbers die afgelopen zaterdag de klassieker Milaan – SanRemo live op tv wilden volgen, moesten daarvoor Eurosport inschakelen. Traditionele zenders als NOS en VRT zijn hun rechten op de Italiaanse wedstrijden kwijtgeraakt. Op Eurosport, dat zich als ‘Home of Cycling’ afficheert, is voormalig profrenner Karsten Kroon (41) een van de Nederlandse verslaggevers, samen met onder anderen Michael Boogerd, Bobbie Traksel en José Been.

‘Ik ben niet de Kees Jansma van het vrouwenteam’

Annette van Trigt coördinator pr bij EK vrouwenvoetbal
Ze beleefde een succesvolle radio- en tv-carrière, onder meer bij Studio Sport, ze maakt al jaren mooie documentaires, ze treedt regelmatig op als dagvoorzitter – en nu wordt ze ook pr-vrouw. Annette van Trigt is komende zomer tijdens het EK voetbal voor vrouwen in Nederland coördinator woordvoering & communicatie voor het EK 2017 voor vrouwen.

Van de NSP redactie

De faciliteiten in de stadions en bij evenementen krijgen binnenkort een puntenwaardering. Op basis daarvan wordt een klassement samengesteld. Het wordt ook een van de activiteiten van de nieuwe fotocommissie van de NSP.

Spelregel

Als voorbereiding op een artikel in ELF Voetbal bekeek ik de afgelopen week een aantal filmpjes van de legendarische doelman Lev Yashin op YouTube. Het aanbod is helaas beperkt, maar één filmpje viel me speciaal op. Yashin nam daarin een doeltrap. Hij speelde de bal naar de rand van het strafschopgebied, kreeg ‘m terug en liep – al stuiterend met de bal – naar de rand van het 16-meter gebied om iedereen met een hele verre trap naar voren te jagen.

Fotografen in het nauw

De werkomstandigheden voor fotografen in diverse eredivisie-stadions zijn de NSP een doorn in het oog. Op korte termijn volgt daarover overleg met de KNVB. Ook FOX Sports en producent Endemol worden daarbij betrokken. Na de gebeurtenissen bij de bekerwedstrijd AZ – Cambuur heeft de Noordhollandse club excuses gemaakt en vergoeding van schade aan de apparatuur toegezegd aan drie fotografen.

Korfbal in Noord-Korea

Noem het voor mijn part een afwijking, maar zodra het woord korfbal ergens valt dan borrelt de weerzin in mij op. Korfbal is het CDA onder de sporten, korfbal is meneer en mevrouw Buma in het aanvalsvak die om beurten zesjes mogen maken. Een hoeksteensport. Niks mis mee, maar val mij er niet mee lastig, ook niet op tv.

‘Mijn hobby is nu mijn werk’

Huub Snoep, persvoorlichter KNSB
Zo’n tachtig journalisten en fotografen hebben zich geaccrediteerd voor het WK shorttrack in Ahoy Rotterdam, nog los van een groot aantal tv-medewerkers. Namens de KNSB moet Huub Snoep als persvoorlichter alles in goede banen leiden. ,,Het worden een paar pittige dagen”, verwacht Huub Snoep.

Doellijntechnologie is óók voor de sportjournalistiek een zegen

Journalisten zijn niet op de waarheid uit, maar op alles wat verkoopt of zogenoemde pageviews oplevert. Er zijn mensen die overtuigd zijn van deze stelling. Sportjournalisten zijn daarin niet anders, menen diezelfde mensen. Sportjournalisten houden niet van de sport, maar veel meer van de relletjes en randzaken die spannende nieuwskoppen opleveren.

Verhalen over de ‘regenpijpgeneratie’

Laatste boek van Henk Evenblij
Bijna dertig jaar lang volgde Henk Evenblij (70) het nationale en internationale voetbal voor de Telegraaf. Eerder werkte hij tien jaar voor de Zaanlander.

Strengere regels voor volgers wielerpeloton

In het nieuwe wielerseizoen gelden nieuwe, strengere regels voor alle volgers in auto’s en op motoren bij alle wedstrijden in de World Tour. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet naast een UCI-licentie voor sommige wedstrijden zoals de Tour de France nu ook over een speciaal rijvaardigheidsbewijs beschikken.

‘We wilden iets extra’s, de maandagkranten voorbij’

Christiaan Ruesink (VI) over special Piet Keizer
Het overlijden van Piet Keizer overviel ook de media. Het weekblad Voetbal International presteerde het desondanks in nog geen drie dagen tijd een complete special te realiseren; 68 pagina’s over het icoon van wie nog zoveel onbekende feitjes en foto’s te presenteren bleken. Hoofdredacteur Christiaan Ruesink vertelt.

Cursus live-verslaggeving

Nog dit voorjaar hoopt Fontys Hogescholen te starten met een cursus live-verslaggeving radio geven bij sportwedstrijden. Daarvoor wordt samengewerkt met de lokale omroep N1 in Nijmegen. Fontys verschuift het accent naar live-verslaggeving omdat een zevende cursus Voetbaljournalistiek dit jaar niet kon doorgaan wegens een tekort aan aanmeldingen.

Sport zonder parkeerkaart

Bij het radioprogramma Langs de Lijn was het vroeger een gevleugelde uitdrukking: het sportevenement zonder parkeerkaart. Het was een vondst van toenmalig chef Ferry de Groot, de droogkomiek die daarmee fijntjes duidelijk maakte dat er behalve A-sporten en B-sporten ook nog een categorie evenementen was die eigenlijk niks voorstelde.

In de Gangneung Oval

Daar waren ze, de routiniers. In de catacomben van de Gangneung Oval, de olympische kunstijsbaan waar afgelopen weekeinde de WK afstanden werden geschaatst, troffen wij Peter Charles, de fotochef van Sotsji 2014, Richard Palfreymour, de persman van Londen 2012 en Romelu da Silva, hoofd van de persdienst in het olympische zwembad van Rio 2016.

Zij kwamen kijken, aantekeningen maken, voorzichtig snuffelen of de Koreanen hun zaakjes aardig voor elkaar hebben voor het volgende jaar, als de stad, met zijn 200duizend inwoners, en het bergdorp, met zijn 5duizend dorpelingen, overlopen zullen worden door het olympische sportvolk en hun trouwe volgers, de media. Gangneung en Pyeongchang zullen heel wat te verduren krijgen, dat is zeker.

‘Medaille-uitreiking wordt nog complex’

John van Vliet, perschef NOC*NSF bij Winterspelen
Circa dertig accreditaties voor journalisten en fotografen zijn er volgend jaar beschikbaar voor de Nederlandse media bij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, los van een incidentele specialistenkaart voor shorttrack en een pelotonnetje vertegenwoordigers van radio en tv. Namens NOC*NSF zal John van Vliet samen met Sonya Schonewille de contacten met de media behartigen.

‘Toen we met Piet moesten stoppen, belde Cruijff’

De mixed zone bestond nog niet toen Piet Keizer als topvoetballer glorieerde. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden de spelers nog niet opgewacht door camera’s en smartphones, en slechts sporadisch door een microfoon. Herinneringen aan de media-ervaringen met Piet Keizer.

De wind gaf de winnende foto een zetje

Joris Knapen, winnaar Zilveren Camera
Vijf plekjes had fotograaf Joris Knapen (39) ontdekt voor een mooi beeld in de tijdrit in de dertiende etappe van de Tour de France. Halte nummer vier leek hem het aantrekkelijkst. Daar in de Ardèche maakte hij op 15 juli de foto die als tweede werd gehonoreerd in de strijd om de NSP-sportfoto van 2016 en afgelopen weekeinde werd bekroond met de Zilveren Camera in de categorie sport.

‘Vonnis is overwinning voor de journalistiek’

,,Een overwinning voor de journalistiek”, noemt Thijs Zonneveld de uitspraak van de rechter in de rechtszaak, die was aangespannen door Jacques Hanegraaf, de voormalige manager van oud-wielrenner Thomas Dekker. De beschuldigingen in het boek ‘Mijn gevecht’ van Thomas Dekker aan het adres van Hanegraaf hoeven niet te worden gerectificeerd.

FC Afkicken, voor de passie van de voetballiefhebber

Neal Petersen, talkshow-host online
In het medialandschap van kranten, tijdschriften, radio en tv heeft FC Afkicken via Youtube een plaats veroverd. De talkshow gaat elke zondagavond online en is het bekendste onderdeel van een gevarieerd pakket aan dagelijkse livestreams waarmee Neal Petersen (32) samen met zijn compagnon Joris Boerhof (40) vooral jonge voetballiefhebbers bereikt.

Feyenoord-fans gijzelen verkiezingen op tv

Fans van Feyenoord maken er een gewoonte van om publiekspolls op tv te gijzelen. Voor de verkiezing van de beste eredivisiespeler van de week in het RTL-programma Voetbal Insite gaat de voorkeur vaak uit naar een speler van Feyenoord. Eenzelfde trend tekende zich snel af bij de verkiezing van de elf beste spelers in zestig jaar eredivisie op abonneezender FOX Sports.

De sport moet oppassen

Terugbladerend in al die bijzondere bijdragen aan ons voorbije feest van (foto)journalistiek en sport, valt mijn oog op de kop boven de toespraak van sportmarketeer Erik Ruts. Tijdens het NSP Sport en Nieuwjaarsdiner 2017 waren veel collega’s niet zo te spreken over zijn bijdrage.

Eric Verhoeven, winnend sportfotograaf

‘Sportfoto van het jaar, dankzij de rook in de Arena’
Hij zat al op Bali, genietend van de zon, toen fotograaf Eric Verhoeven hoorde dat zijn foto van de vergeefs zwevende PSV-doelman Jeroen Zoet was genomineerd. Via zijn laptop vernam hij ’s morgens, nog altijd op Bali, dat zijn klassieke zwartwit-foto de voorkeur had gekregen uit twaalf nominaties voor de ‘Beste sportfoto van 2016’.

‘Praten over transparantie hoeft dus niet saai te zijn’

David Naert, journalist VRT (België)
Transparantie, een saai thema? Helemaal niet als het zo wordt belicht als maandagavond 16 januari tussen de gangen bij het Nieuwjaarsdiner 2016, concludeert David Naert. De verslaggever, presentator en eindredacteur van de Vlaamse omroep VRT, was een van de buitenlandse gasten in Ahoy Rotterdam.

Jaarprijzen 2016

De stichting Nederlandse Sport Pers heeft maandag 16 januari in Ahoy Rotterdam de laureaten voor het jaar 2016 gekroond. De prijzen gingen tijdens het Nieuwjaarsdiner naar schaatser Sven Kramer, fotograaf Eric Verhoeven en de journalisten Thijs Zonneveld en Fabian van der Poll.

Steeds meer aandacht en erkenning voor jaarlijkse prijzen van NSP

De jaarprijzen van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) krijgen steeds meer erkenning. ,,Prachtige avond. En ook blij met de aandacht voor de verkiezingen”, reageerde NSP-voorzitter Gio Lippens op het Nieuwjaarsdiner in Ahoy Rotterdam. Veel media gaven aandacht aan de prijzen, voor met name Sven Kramer en Thijs Zonneveld.

Handbal op tv

Het zal de Nederlandse kijker niet veel uitmaken, maar in het handbal zijn rare dingen aan de hand. De tv-rechten van de sport, althans op het niveau van WK en van de nationale mannenteams, zijn tegenwoordig in handen van de winstbeluste Arabieren.
De beIN Media Group, een afdeling voortgekomen uit het kapitaalkrachtige Al Jazeera, wil de rechten van het vrijdag beginnende WK in Frankrijk niet verkopen aan nationale, publieke zenders met een totaalbereik. Zoals de NOS in Nederland en de ARD/ZDF in Duitsland.

‘Ik sta versteld van de massale belangstelling voor schaatsen’

Bert Sterckx, Belgisch journalist op EK
‘François Brueren? Nee, die ken ik niet’. Van François Brueren, die lachwekkende Belgische figurant in de tijd van Ard en Keesie, heeft Bert Sterckx nooit gehoord. Maar sinds Bart Swings in 2013 derde werd op het WK schaatsen allround, duikt ook hij als verslaggever van de Vlaamse VRT op bij internationale schaatswedstrijden.

Gevarieerd programma bij Nieuwjaarsdiner

Vanuit verschillende invalshoeken zal tijdens het Nieuwjaarsdiner van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en sportmarketingorganisatie SPORTNEXTi het thema ’Transparantie in de sport’ worden besproken. De tweede editie van dit evenement is maandag 16 januari in Ahoy Roterdam.

‘Zakgeld in roebels besteed aan eerste fotocamera’

Zakgeld in roebels besteed aan eerste fotocamera
Op een recent gepubliceerde lijst van de AIPS staat fotograaf Soenar Chamid (62) genoteerd als de Nederlandse mediavertegenwoordiger met de meeste Olympische Spelen. Met 17 olympische accreditaties (negen voor Zomerspelen, acht voor Winterspelen) deelt Soenar Chamid met drie anderen de veertiende plaats.

NSP zet 2017 in met Nieuwjaarsdiner in Ahoy

De stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) wenst iedereen bij deze het allerbeste voor 2017. Nog persoonlijker, nog hartelijker kan dat op maandag 16 januari bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner in Rotterdam Ahoy. Het belooft een succesvolle, veelbezochte tweede editie te worden waarvoor NSP en SPORTNEXT de handen ineen hebben geslagen.

Nostalgie

Al vanaf de dag dat ik, ruim 40 jaar geleden, kort na de loting van de kwartfinales van de Europa Cup voor Bekerwinnaars, als assistent manager van FC Den Haag op scoutingreis naar West Ham United werd gestuurd, ben ik verliefd op het Engelse voetbal. Het was een tijd dat Vujadin Boskov nog de technische scepter zwaaide in Het Zuiderpark en Studio Sport op voetballoze zondagen af en toe een samenvatting liet zien van een Engelse wedstrijd.

‘Als Barney niet naar tv komt, kost hem dat 8.000 pond’

Arjan van der Giessen
dartsverslaggever RTL

Vertrouwd gezicht bij de dartswedstrijden op RTL7 is Arjan van der Giessen, de verslaggever bij wie de darters hun zegje doen voor de tv-camera. Inmiddels is hij voor de twintigste keer present op het WK. Zo’n tachtig dagen per jaar, uitgesmeerd over circa zes grote toernooien, beweegt Van der Giessen zich tussen coryfeeën als Mighty Mike, Barney en al die andere bont uitgedoste figuren.

Optelsom van mooie momenten

Het sportjaar 2016 is in een vloek en een zucht voorbij gevlogen. Een zeldzaam sportjaar. Dat kon iedereen die het nog niet wist vorige week woensdagavond in een tijdsbestek van anderhalf uur alsnog tot zich laten doordringen.

Vier sprekers in Ahoy over transparantie in de sport

Bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner op maandag 16 januari belichten vier sprekers, ieder vanuit een eigen invalshoek, het thema Transparantie in de sport. Charles van Commenée (NOC*NSF), Marjan Olfers (VU Amsterdam), Fardau Wagenaar (TC Tubantie) en Raymond Salomon (Feyenoord) .

‘Vijftig jaar Sociëteit, ontstaan uit Amsterdamse Sportpers’

Bep van Houdt,
druk doende als 76-jarige

Hij is al 55 jaar actief in de journalistiek, schrijft inmiddels vijftig jaar over tennis, publiceert nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelt juridische thema’s in het magazine Sport FM, maar Bep van Houdt (76) wil nog lang niet ophouden. Druk doende is hij daarom ook met de Sociëteit Olympisch Stadion.

Een Oscar voor de sportjournalistiek

Journalisten en fotografen zijn niet zo gewend om in het schilderij te stappen, maar bekijken het tafereel liever van een afstand. Achteraf beschouwen, een vlammend verhaal schrijven of een monumentale kiek rond het sportveld maken, het is leuk als de buitenwereld het opmerkt, maar we stappen liever weer over naar de volgende klus.

‘Met de laptop op schoot, behelpen bij het kickboksen’

Jurriaan Nolles, verslaggever de Volkskrant
  Wat opgeklopt was als ‘het gevecht van de eeuw’ pakte uit als een afknapper. Niet alleen voor Badr Hari die geblesseerd moest afhaken, ook wel voor Rico Verhoeven die zijn wereldtitel kickboksen bij de zwaargewichten behield zonder triomfgevoel. En evenzeer voor de Nederlandse mediavertegenwoordigers die maar moesten uitzoeken hoe ze hun werk moesten doen. Jurriaan Nolles was er als verslaggever voor de Volkskrant bij in de König Pilsener Arena in Oberhausen.

Transparantie in sport thema op NSP-bijeenkomst

Het Sport & Media Nieuwjaarsdiner staat op maandag 16 januari in het teken van de NSP-jaarprijzen en het thema ‘Transparantie’. Aan de hand van  het thema wordt teruggeblikt op 2016, het jaar van Sepp Blatter, FC Twente, matchfixing, doping en good governance. Onder anderen Vlaams journalist Hans Vandeweghe, hoogleraar Marjan Olfers (VU Amsterdam) en Hans den Oudendammer (Rotterdam Topsport) geven hun visie op de transparantie in de sport.

Video als toverwoord

Midden op de redactievloer van NU.nl ligt een verslaggever op de grond. Iemand die even moet bijslapen? Of is hij flauwgevallen na het zien van een paar bloedige nieuwsfoto’s? Allebei onjuist. Hij ligt plat op zijn buik, maar zijn handen zijn in bedrijf. De telefoon wordt stevig vastgeklemd en de blik is gefocust op het beeldscherm.

Voor NSP-jaarprijzen naar Ahoy, nominaties zijn al welkom

Rotterdam Ahoy is op maandag 16 januari 2017 de locatie voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner. De NSP werkt hiervoor samen met Arko Sports Media. Mede dankzij Rotterdam Topsport is in 2017 Ahoy beschikbaar. Vorig jaar was hiervoor Brasserie Waalhaven bij vliegveld Zestienhoven (‘Rotterdam The Hague Airport’) beschikbaar.

Football Leaks

Met rode oortjes en stijgende verbazing heb ik op zaterdag 3 december in NRC al die bizarre details gelezen die zijn opgenomen in de contracten van onze voetbalsterren. Volstrekt onverantwoorde bedragen, crimineel aandoende belastingconstructies, ongehoorde randvoorwaarden.

‘Als de Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor’

Carl Mureau, schrijvend en fotograferend zzp’er
Wat gaat een journalist doen die op zijn vijftigste gebruik maakt van een vrijwillige vertrekregeling? Carl Mureau (nu 51) heeft als zzp’er een gevarieerde invulling gevonden met fotografie als extraatje. In de schrijvende sportjournalistiek ligt het accent bij hem op schaatsen, met name op het marathonschaatsen. ,,Als er een Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor.”

Aandacht voor sporthistorie svp

Vorige week maandag zat ik in Nationaal Sportcentrum Papendal aan tafel met een blinde man van 85 jaren oud, de naam: Ton Bijkerk. Hij is grondlegger en ontwikkelaar van de olympische geschiedschrijving in Nederland.

‘Spanje, land van de tweedeling, van Real tegen Barca'

Koen Greven, correspondent NRC in Spanje
Vijftien jaar lang werkte Koen Greven op de sportredactie van NRC Handelsblad met voetbal en tennis als specialismen. In 2015 ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Hij werd correspondent in Madrid waar zijn interesse voor sport geen moment verflauwde.

Nominaties welkom voor NSP-prijzen

Fotografen en sportredacties kunnen binnenkort weer nominaties aanbevelen voor de jaarlijkse verkiezingen van de NSP. Bij het Sport & Media Nieuwjaarsdiner, op maandag 16 januari 2017, worden prijzen in vier categorieën toegekend.

What happens in de kleedkamer…

En ineens ging het over het kleedkamergeheim, een woord waarvan ik dacht dat het onder een dikke laag stof lag te rusten in de kelders van de journalistiek. Met dank aan voormalig spuiter, slikker, rokkenjager en wielrenner Thomas Dekker én diens ghostwriter Thijs Zonneveld.

‘Als vrouw moet je tegen harde kritiek kunnen’

Hélène Hendriks:
sportcommentator bij FOX SPORTS

Als vrouwelijk tv-presentator en verslaggever bij voetbalwedstrijden beseft Hélène Hendriks wat haar bij elke uitzending boven het hoofd hangt. Maar van kritiek op haar verschijning wil ze zich niets aantrekken. ‘Kijk ik heb gewoon alles tegen: ik ben blond, ik hockeyde en ik ben een vrouw’, zegt ze op de website vicesports.nl.

Expositie Sportboeken

Vanaf 12 november tot en met 5 februari wordt in ‘Museum Meermanno, Huis van het boek’ een tentoonstelling gehouden met als thema: ‘Het sportboek. De mooiste sportverhalen.’ Biografieën, plaatjesalbums, stripverhalen en jaarboeken laten de geschiedenis zien, van tekeningen met kolf spelende figuren in de vijftiende eeuw tot een vitrine met alle boeken over Johan Cruijff.

Martiene Bruggink was nog ‘dolgraag’ doorgegaan bij Oranje

Martiene Bruggink:
afscheid van Oranje

Negentig voetbalinterlands achtereen was Martiene Bruggink in de weer rond Oranje. Bijna zeven jaar lang regelde ze alles wat haar aandacht vroeg. Met de laatste interland van 2016 kwam daaraan in Luxemburg een einde. ,,Jammer, ik had dolgraag door willen gaan, zo leuk was het wel”, zegt de zus van ex-international Arnold Bruggink.

NOC*NSF toont geen behoefte aan stem Nederlandse Sport Pers

De Olympische Spelen van Rio vroegen, met alle gebeurtenissen in die rumoerige augustusdagen, om een grondige evaluatie. Sportbonden, coaches en sporters moesten eraan geloven. Dat gold ook voor het werk van NOC*NSF zelf. Was het geleverde, op het gebied van perszaken en publieke relaties, goed genoeg? De Nederlandse (sport)pers mocht er een mening over geven in een evaluatiebijeenkomst op 23 oktober.

Dat is mijn vak

Ik geef toe, met mijn 58 levensjaren behoor ik al geruime tijd niet meer tot de generatie sportjournalisten die vooraan staat als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe wegen in ons vak. Volgen kan ik het nog wel. Meedoen op bescheiden schaal met sociale media lukt ook. Maar je moet als veteraan in dit wereldje niet al te krampachtig zijn in het meehollen met de jongeren. Dat verlies je geheid. Wat dat betreft is de vergelijking met de topsport snel gemaakt. Ooit komt de tijd dat nieuwe helden sneller, virtuozer en briljanter zijn. Punt.

‘Vuurdoop in de Tour 2006 was belangrijk voor mijn ontwikkeling’

Nieuwe rol Mark Misérus bij de Volkskrant
Hij ontrafelde de dopingpraktijken binnen de wielerploeg van Rabobank en onthulde welke rol het ‘tabernakel’ van verzorger Bertus Fok speelde binnen de systeem-doping van PDM. Als journalist van de Volkskrant belichtte Mark Misérus ook de duistere gangen binnen de FIFA. Na twaalf jaar op de sportredactie gaat hij nu verder in de algemene verslaggeverij.

Digital Sports Day

‘Sportjournalistiek is niet meer relevant.’ Het was een van de vele losse kreten die Jaap Stalenburg slaakte als spreker op de Digital Sports Day 2016. Stalenburg, aangekondigd als een ervaren journalist die ook vanuit het bedrijfsleven met topsport verbonden is gebleven, schopte menig heilig huisje omver.

Toedeledokie

“Ciao! Ciao a tutti!” Nee, het was geen Italiaan die deze woorden sprak, zo’n tien jaar geleden in de catacomben van San Siro. Het was Clarence Seedorf, die in Milaan alsnog het leven na de dood had gevonden. Drie Nederlandse journalisten wilden de verheven voetballer in de mixed zone spreken in verband met zijn terugkeer in Oranje. Hadden we keurig gemeld aan de perschef van AC Milan. Toevallig in de buurt, dat wel, bij de Grand Prix Formule 1 op het circuit van Monza, maar toch: aan het werk.

‘Alle spelers op een rijtje, wachtend voor de tv, prachtig’

Rob de Leede,
Media Officer Uefa en Fifa

Alles is strak geregeld in de Champions League, het protocol is heilig. Toch ontdekte Rob de Leede als ‘media-officer’ van de UEFA enkele jaren geleden dat de charme nog niet volledig is bevroren. ,,Bij MSK Zilina, een clubje in Slowakije dat voor het eerst meedeed aan de Champions League, stonden alle spelers in een rijtje te wachten, klaar om voor die sponsorborden te worden geïnterviewd. Zo leuk vonden ze dat.”

Vroeger journalist, nu organisator van bokswedstrijden

Vroeger journalist, nu organisator van bokswedstrijden
Daar zat-ie dan. Pal aan de boksring, de kennersblik gericht op niet altijd even afgetrainde vuistschermers uit alle windstreken van het ondermaanse die voor zijn neus als molenwieken liepen te maaien. Je brood verdienen als bokspromotor is anno 2016 synoniem aan genoegen nemen met een boterham met tevredenheid. Vertel Hans de Bruijn wat.

Winnaar 2015 in jury NSP

De jury voor de uitverkiezing Sportjournalist van het Jaar heeft uitbreiding ondergaan. Marco Knippen van Holland Dagblad Combinatie (Noord-Hollands Dagblad) is als oud-winnaar toegevoegd aan de vijfkoppige jury.

Vragen? Geen vragen

Zomaar in dit redactionele schot voor de boeg een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk van de sportjournalistiek. De voorliggende vraag: heeft het plenaire deel van de persconferentie, liever gezegd het vragenkwartiertje bij die exercitie, nog zin?

De wereld over in spoor van Formule 1

André Venema, freelance journalist 
André Venema is terug in het Formule 1-circuit. Voor magazine en website Formule1.nl volgt hij als journalist weer een groot aantal Grands Prix, in Europa en overzee. In vrij korte tijd heeft Venema volop werk gevonden na zijn vertrek bij het AD, waar hij twaalf jaar werkte.

Golfpersprijs 2016

Journalisten, fotografen en programmamakers kunnen zich met hun beste werk aanmelden voor de Golfpersprijs 2016.

In het verleden kon men inzenden voor de categorie ‘tekst’ of de categorie ‘beeld’. In de beoordeling worden nu ook digitale media meegenomen. Aan de hand van alle inzendingen bepaalt de jury welke twee of drie er genomineerd zullen worden.

‘Voor ’n goed verslag op website wordt niet betaald’

Cors van den Brink
Journalist All Track Press

Een kwart eeuw lang volgde Cors van den Brink als verslaggever de nationale en internationale atletiek. Vaak was hij, vooral in het buitenland, de enige Nederlander op de perstribune. Dan voorzag hij het ANP van informatie, speelde interviews door naar Langs de Lijn en regionale omroepen of deed verslag voor de krant en de media van de Atletiekunie. Na zeven Olympische Spelen was de veertigste Van Damme Memorial op 9 september zijn laatste klus als atletiek-specialist.