NIEUWSOVERZICHT

De hemel boven Gangneung

Eén van de hoogtepunten van de Winterspelen vond ik toch wel de manier waarop Bob de Jong in zijn enthousiasme over Zuid-Koreaanse medaillewinst hoog van de tribune sprong en bij Geert Kuiper en Arie Koops in de nek belandde. Schitterend!

ULTRASNELLE FOTO’S

Sneller nog dan één rondje op de olympische schaatsbaan van Gangneung verschenen de foto’s van het ANP op het net. ,,Als een schaatser voor de tweede keer langskwam, stond zijn eerste passage al op het net”, vertelt Vincent Jannink, een van de drie ANP-fotografen bij de Olympische Winterspelen. Hoe dat zo snel kon, legt Jannink uit. ,,Het begint bij een goede voorbereiding. Daar hebben we in de week voordat de Spelen begonnen veel energie ingestoken. We hebben een kabel laten aanleggen langs de baan, voor een stabielere en snelle verbinding, en om niet afhankelijk te zijn van wifi.

Cursus voor informatie aan blinden in stadion

Het Centrum voor de toegankelijkheid van Europees voetbal (CAFE) gaat een cursus houden voor speciale verslaggevers die blinde en slechtziende toeschouwers in het stadion informeren over het wedstrijdverloop.

WK wielrennen voor journalisten in België

Het jaarlijkse WK wielrennen voor journalisten heeft dit jaar van 23 tot en met 26 augustus plaats in het Belgische Roeselare (West-Vlaanderen). Het Word Press Cycling Championship, kortweg WPCC, wordt dit jaar voor de negentiende keer gehouden. De deelnemers worden verdeeld over drie categorieën.

Kreet van de dag

Kreet van de dag Dickie (Sparta) en Gio (Feyenoord) worden desgewenst bijgepraat door Mitchel (Excelsior) Copyright: Joop Niezen

Boek over massasprints

Nu het wielerseizoen op gang is gekomen, verschijnen er ook weer boeken over wielrennen. Op 16 maart wordt in Breda het boek De Massasprint van Louis Bovée gepresenteerd. Bovée, jarenlang chef sport bij het weekblad Actueel en nu actief voor het programmablad van Omroep Max, schrijft over de 50 beste sprinters ooit.

Betalingen voetbalwebsites ter discussie

De voetbalwebsites SoccerNews en Voetbalprimeur betalen journalisten die ze inhuren minder dan het wettelijk minimumloon, en betalen regelmatig niet uit als schrijvers niet snel genoeg werken. Dat meldt de NVJ-site Villamedia op basis van onderzoek van freelancer Rutger de Quay.

AIPS lanceert mediaprijzen

Tijdens de Olympische Winterspelen heeft de internationale organisatie van sportjournalisten, de AIPS, aangekondigd prijzen te gaan toekennen voor reportages en foto’s in kranten, tijdschriften, op websites, voor audio en video. De AIPS Sport Media Awards zullen tien categorieën omvatten en hebben betrekking op producties, gepubliceerd tussen 1 juli 2017 en 17 september 2018.

FC Bord op Schoot - Eurosport 10-0

Het is alsof de winnaar van een massasprint in de Tour juichend op de foto staat, terwijl de rest van het peloton op geen enkel pixeltje te zien is. Mijlenver is het gepaste woord niet, er gaapt een astronomisch gat tussen de kijkcijfers naar de Olympische uitzendingen bij de NOS en die van Eurosport. Na een ruime week Winterspelen tonen de rekenmeesters van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) aan dat het aanbod van nieuwkomer Eurosport verbleekt bij de kracht en dadendrang van het eerste elftal van FC Bord op Schoot, gespecialiseerd in het afslaan van aanvallen op de leidende positie als sportzender.

Drie Nederlanders bij 78 media-veteranen op Winterspelen

Drie Nederlandse mediavertegenwoordigers komen voor in een galerij met 78 journalisten en fotografen die zes of meer Olympische Winterspelen hebben gevolgd. Freelance-fotograaf Soenar Chamid is met negen accreditaties de hoogst genoteerde.

Vrouwelijke tv-verslaggever op ZDF mikpunt van ‘shitstorm’

De verslaggeving van Claudia Neumann op de Duitse tv-zender ZDF bij de Champions League-wedstijd Real Madrid – Paris Sant Germain heeft veel reacties losgemaakt. Het regende verwensingen, alle gericht op het feit dat met Neumann een vrouw verslag deed.

35 procent volgt Winterspelen online

Een enquête onder 30.755 liefhebbers van de Olympische Winterspelen wijst uit dat 35 procent de sportwedstrijden online volgen. Gemiddeld brengen de fans dagelijks 2 uur en 24 door met social media. De enquête werd uitgevoerd door Global Web Index.

Geweldenaar!

Ik volg de Winterspelen van huis uit. Dat is in de beleving onvergelijkbaar met als je er daadwerkelijk bij bent. Ik denk dat alle collega’s die beide hebben meegemaakt dat kunnen beamen. De emotie is anders. Thuis is die minder. Ter plekke schat je de zaken anders in. Ik ben geneigd de verhalen van de collega’s ter plekke te geloven. Die zijn er bij. Maar thuis vallen je andere dingen op.

Luiken dicht

Toch nog even over NOC*NSF, ons aller sportkoepel die op de Olympische Winterspelen wederom een faux pas maakte bij de berichtgeving over een affaire. Op Yurigate in Rio de Janeiro volgde Jillartgate in Zuid-Korea, een restant van de Spelen, vier jaar daarvoor in Sotsji. Schaatscoach Jillert Anema werd destijds op voorspraak van de toenmalige chef de mission Maurits Hendriks berispt voor iets wat NOC*NSF als matchfixing beschouwde. Anema had als coach van de Franse achtervolgingsploeg een dealtje willen sluiten met zijn collega Arie Koops van de Nederlandse ploeg.

Astrid Wisman, regisseur NOS bij Olympische Winterspelen

Vanuit een grote container buiten het olympische schaatsstadion in Gangneung krijgen de tv-beelden Nederlandse accenten. Regisseur Astrid Wisman kan daarvoor kiezen uit de shots van zeven eigen camera’s. In de VARAGIDS vertelde zij onlangs daarover. Liefst dertig camera’s in totaal worden ingezet om de Nederlandse tv-kijker geen detail vanaf de schaatsbaan te onthouden. NOS-regisseur Astrid Wisman mixt de ‘world feed’, bestemd voor alle geïnteresseerde landen, met de ‘additional feed’, het Nederlandse vleugje.

Stanley Gontha, maker beste nieuwsfoto Zilveren Camera

In de strijd om de Zilveren Camera werd de ‘Nouri-foto’ van Stanley Gontha uitgeroepen tot beste foto in de categorie Nieuws. Op de foto brengt de vader van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri zijn dank uit voor de massale steun. Gontha moest genoegen nemen met een oorkonde als prijs. Had hij met zijn foto de Zilveren Camera gewonnen, dan zou dat 7.500 euro hebben opgeleverd.

올림픽 스케이트장 / EVENEMENT

Of het volgen van een olympisch schaatstoernooi geen saaie aangelegenheid is, wilde iemand laatst van me weten. Lang hoefde ik niet over het antwoord na te denken. Akkoord, ik moet ook in Pyeongchang (of beter: Gangneung) de eerste schaatser nog tegenkomen die aan het einde van het rechte stuk bij wijze van surprise rechts- in plaats van linksom gaat. Toch zou ik de eerste anderhalve week op deze Zuid-Koreaanse schaatsbaan uiterst verrassend willen noemen. Nee, luidde dus het antwoord.

Nieuwe buren!

en tijdje geleden beweerde ik op deze plek dat Gertjan Verbeek een standbeeld zou verdienen als hij FC Twente in de eredivisie zou houden. Sindsdien heeft hij geen wedstrijd meer gewonnen. Daarvoor overigens ook bijna niet. Epy Drost, Blaise NKufo, Sander Boschker, of hun standbeelden in de omgeving van de Veste binnenkort gezelschap krijgen valt te bezien. Want het gaat niet zo goed. Ik maak me grote zorgen.

Knorrigheid

Ik mag vooral niet zeuren. Iedere journalist die een evenement als de Olympische Spelen meemaakt kan maar beter in zijn handjes klappen. Op kosten van de baas drie weken de mooiste wintersporten van dichtbij bekijken. Er bovenop zitten wanneer Sven, Carlijn en al die anderen naar Olympisch goud snellen. In het stadion bovenin de bergen ondergedompeld worden in een weergaloze openingsshow met vele memorabele momenten. Nee, het leven lacht ons deze weken in Zuid-Korea toe.

Persgroep biedt topsporters media-podium

Sportkoepel NOC*NSF is een samenwerking voor meerdere jaren aangegaan met de Persgroep Nederland op het gebied van tekst, beeld en video. In het Holland Heineken House in het Koreaanse Gangneung werd een contract ondertekend om gemeenschappelijk “unieke content (geschreven, beeld en video) te maken en te verspreiden.”

Eerste vrouwelijke sportjournalist overleden

Wil Merkies, vorige week op 86-jarige leeftijd overleden, gaat de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke sportjournalist in Nederland. Zij werkte voor onder meer het Nieuw Utrechts Dagblad, Het Parool en de Volkskrant. Begin jaren vijftig besloot de Volkskrant na protesten van lezers dat boven haar artikelen niet langer nog ‘sportverslaggeefster’ stond.

Overlijden Kees te Gussinklo maakt indruk

In het Haagse voetbal stond Kees te Gussinklo bekend als de stem van Sportsignaal Radio op Den Haag FM. Vorige week overleed hij onverwacht op 64-jarige leeftijd. Zijn overlijden maakte veel indruk. Verschillende voetbalclubs in Den Haag en omstreken herdachten afgelopen weekeinde Te Gussinklo met rouwbanden en een minuut stilte.

Ruud Gullit analist bij duels Oranje op Veronica

Nu zijn baan als assistent-bondscoach erop zit, keert Ruud Gullit als tv-analist terug bij de eerste twee oefenwedstrijden van het Nederlands voetbalelftal. De live-uitzendingen van de oefenwedstrijden van Oranje verhuizen van SBS6 naar Veronica.

Eenzame fan op beste Duitse voetbalfoto

Bij de verkiezing van de Duitse sportfoto van het jaar is in de categorie ‘Voetbal algemeen’ een foto van het supportersvak bij de vaak beladen Bundesliga-derby wedstrijd Schalke 04 – Borussia Dortmund bekroond. De foto werd gemaakt door freelancer Moritz Müller ut Düsseldorf.

Lach van de dag

Naomi dus niet zwanger. Maar ooit resulteert een Kramer/Van As-baby onvermijdelijk in een superieure ijshockeyer (Copyright: Joop Niezen)