NIEUWSOVERZICHT

Steeds meer aandacht en erkenning voor jaarlijkse prijzen van NSP

De jaarprijzen van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) krijgen steeds meer erkenning. ,,Prachtige avond. En ook blij met de aandacht voor de verkiezingen”, reageerde NSP-voorzitter Gio Lippens op het Nieuwjaarsdiner in Ahoy Rotterdam. Veel media gaven aandacht aan de prijzen, voor met name Sven Kramer en Thijs Zonneveld.

Handbal op tv

Het zal de Nederlandse kijker niet veel uitmaken, maar in het handbal zijn rare dingen aan de hand. De tv-rechten van de sport, althans op het niveau van WK en van de nationale mannenteams, zijn tegenwoordig in handen van de winstbeluste Arabieren.
De beIN Media Group, een afdeling voortgekomen uit het kapitaalkrachtige Al Jazeera, wil de rechten van het vrijdag beginnende WK in Frankrijk niet verkopen aan nationale, publieke zenders met een totaalbereik. Zoals de NOS in Nederland en de ARD/ZDF in Duitsland.

‘Ik sta versteld van de massale belangstelling voor schaatsen’

Bert Sterckx, Belgisch journalist op EK
‘François Brueren? Nee, die ken ik niet’. Van François Brueren, die lachwekkende Belgische figurant in de tijd van Ard en Keesie, heeft Bert Sterckx nooit gehoord. Maar sinds Bart Swings in 2013 derde werd op het WK schaatsen allround, duikt ook hij als verslaggever van de Vlaamse VRT op bij internationale schaatswedstrijden.

Gevarieerd programma bij Nieuwjaarsdiner

Vanuit verschillende invalshoeken zal tijdens het Nieuwjaarsdiner van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en sportmarketingorganisatie SPORTNEXTi het thema ’Transparantie in de sport’ worden besproken. De tweede editie van dit evenement is maandag 16 januari in Ahoy Roterdam.

‘Zakgeld in roebels besteed aan eerste fotocamera’

Zakgeld in roebels besteed aan eerste fotocamera
Op een recent gepubliceerde lijst van de AIPS staat fotograaf Soenar Chamid (62) genoteerd als de Nederlandse mediavertegenwoordiger met de meeste Olympische Spelen. Met 17 olympische accreditaties (negen voor Zomerspelen, acht voor Winterspelen) deelt Soenar Chamid met drie anderen de veertiende plaats.

NSP zet 2017 in met Nieuwjaarsdiner in Ahoy

De stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) wenst iedereen bij deze het allerbeste voor 2017. Nog persoonlijker, nog hartelijker kan dat op maandag 16 januari bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner in Rotterdam Ahoy. Het belooft een succesvolle, veelbezochte tweede editie te worden waarvoor NSP en SPORTNEXT de handen ineen hebben geslagen.

Nostalgie

Al vanaf de dag dat ik, ruim 40 jaar geleden, kort na de loting van de kwartfinales van de Europa Cup voor Bekerwinnaars, als assistent manager van FC Den Haag op scoutingreis naar West Ham United werd gestuurd, ben ik verliefd op het Engelse voetbal. Het was een tijd dat Vujadin Boskov nog de technische scepter zwaaide in Het Zuiderpark en Studio Sport op voetballoze zondagen af en toe een samenvatting liet zien van een Engelse wedstrijd.

‘Als Barney niet naar tv komt, kost hem dat 8.000 pond’

Arjan van der Giessen
dartsverslaggever RTL

Vertrouwd gezicht bij de dartswedstrijden op RTL7 is Arjan van der Giessen, de verslaggever bij wie de darters hun zegje doen voor de tv-camera. Inmiddels is hij voor de twintigste keer present op het WK. Zo’n tachtig dagen per jaar, uitgesmeerd over circa zes grote toernooien, beweegt Van der Giessen zich tussen coryfeeën als Mighty Mike, Barney en al die andere bont uitgedoste figuren.

Optelsom van mooie momenten

Het sportjaar 2016 is in een vloek en een zucht voorbij gevlogen. Een zeldzaam sportjaar. Dat kon iedereen die het nog niet wist vorige week woensdagavond in een tijdsbestek van anderhalf uur alsnog tot zich laten doordringen.

Vier sprekers in Ahoy over transparantie in de sport

Bij het Sport & Media Nieuwsjaardiner op maandag 16 januari belichten vier sprekers, ieder vanuit een eigen invalshoek, het thema Transparantie in de sport. Charles van Commenée (NOC*NSF), Marjan Olfers (VU Amsterdam), Fardau Wagenaar (TC Tubantie) en Raymond Salomon (Feyenoord) .

‘Vijftig jaar Sociëteit, ontstaan uit Amsterdamse Sportpers’

Bep van Houdt,
druk doende als 76-jarige

Hij is al 55 jaar actief in de journalistiek, schrijft inmiddels vijftig jaar over tennis, publiceert nog regelmatig over de historie van Sparta en behandelt juridische thema’s in het magazine Sport FM, maar Bep van Houdt (76) wil nog lang niet ophouden. Druk doende is hij daarom ook met de Sociëteit Olympisch Stadion.

Een Oscar voor de sportjournalistiek

Journalisten en fotografen zijn niet zo gewend om in het schilderij te stappen, maar bekijken het tafereel liever van een afstand. Achteraf beschouwen, een vlammend verhaal schrijven of een monumentale kiek rond het sportveld maken, het is leuk als de buitenwereld het opmerkt, maar we stappen liever weer over naar de volgende klus.

‘Met de laptop op schoot, behelpen bij het kickboksen’

Jurriaan Nolles, verslaggever de Volkskrant
  Wat opgeklopt was als ‘het gevecht van de eeuw’ pakte uit als een afknapper. Niet alleen voor Badr Hari die geblesseerd moest afhaken, ook wel voor Rico Verhoeven die zijn wereldtitel kickboksen bij de zwaargewichten behield zonder triomfgevoel. En evenzeer voor de Nederlandse mediavertegenwoordigers die maar moesten uitzoeken hoe ze hun werk moesten doen. Jurriaan Nolles was er als verslaggever voor de Volkskrant bij in de König Pilsener Arena in Oberhausen.

Transparantie in sport thema op NSP-bijeenkomst

Het Sport & Media Nieuwjaarsdiner staat op maandag 16 januari in het teken van de NSP-jaarprijzen en het thema ‘Transparantie’. Aan de hand van  het thema wordt teruggeblikt op 2016, het jaar van Sepp Blatter, FC Twente, matchfixing, doping en good governance. Onder anderen Vlaams journalist Hans Vandeweghe, hoogleraar Marjan Olfers (VU Amsterdam) en Hans den Oudendammer (Rotterdam Topsport) geven hun visie op de transparantie in de sport.

Video als toverwoord

Midden op de redactievloer van NU.nl ligt een verslaggever op de grond. Iemand die even moet bijslapen? Of is hij flauwgevallen na het zien van een paar bloedige nieuwsfoto’s? Allebei onjuist. Hij ligt plat op zijn buik, maar zijn handen zijn in bedrijf. De telefoon wordt stevig vastgeklemd en de blik is gefocust op het beeldscherm.

Voor NSP-jaarprijzen naar Ahoy, nominaties zijn al welkom

Rotterdam Ahoy is op maandag 16 januari 2017 de locatie voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner. De NSP werkt hiervoor samen met Arko Sports Media. Mede dankzij Rotterdam Topsport is in 2017 Ahoy beschikbaar. Vorig jaar was hiervoor Brasserie Waalhaven bij vliegveld Zestienhoven (‘Rotterdam The Hague Airport’) beschikbaar.

Football Leaks

Met rode oortjes en stijgende verbazing heb ik op zaterdag 3 december in NRC al die bizarre details gelezen die zijn opgenomen in de contracten van onze voetbalsterren. Volstrekt onverantwoorde bedragen, crimineel aandoende belastingconstructies, ongehoorde randvoorwaarden.

‘Als de Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor’

Carl Mureau, schrijvend en fotograferend zzp’er
Wat gaat een journalist doen die op zijn vijftigste gebruik maakt van een vrijwillige vertrekregeling? Carl Mureau (nu 51) heeft als zzp’er een gevarieerde invulling gevonden met fotografie als extraatje. In de schrijvende sportjournalistiek ligt het accent bij hem op schaatsen, met name op het marathonschaatsen. ,,Als er een Elfstedentocht komt, ben ik er klaar voor.”

Aandacht voor sporthistorie svp

Vorige week maandag zat ik in Nationaal Sportcentrum Papendal aan tafel met een blinde man van 85 jaren oud, de naam: Ton Bijkerk. Hij is grondlegger en ontwikkelaar van de olympische geschiedschrijving in Nederland.

‘Spanje, land van de tweedeling, van Real tegen Barca'

Koen Greven, correspondent NRC in Spanje
Vijftien jaar lang werkte Koen Greven op de sportredactie van NRC Handelsblad met voetbal en tennis als specialismen. In 2015 ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Hij werd correspondent in Madrid waar zijn interesse voor sport geen moment verflauwde.

Nominaties welkom voor NSP-prijzen

Fotografen en sportredacties kunnen binnenkort weer nominaties aanbevelen voor de jaarlijkse verkiezingen van de NSP. Bij het Sport & Media Nieuwjaarsdiner, op maandag 16 januari 2017, worden prijzen in vier categorieën toegekend.

What happens in de kleedkamer…

En ineens ging het over het kleedkamergeheim, een woord waarvan ik dacht dat het onder een dikke laag stof lag te rusten in de kelders van de journalistiek. Met dank aan voormalig spuiter, slikker, rokkenjager en wielrenner Thomas Dekker én diens ghostwriter Thijs Zonneveld.

‘Als vrouw moet je tegen harde kritiek kunnen’

Hélène Hendriks:
sportcommentator bij FOX SPORTS

Als vrouwelijk tv-presentator en verslaggever bij voetbalwedstrijden beseft Hélène Hendriks wat haar bij elke uitzending boven het hoofd hangt. Maar van kritiek op haar verschijning wil ze zich niets aantrekken. ‘Kijk ik heb gewoon alles tegen: ik ben blond, ik hockeyde en ik ben een vrouw’, zegt ze op de website vicesports.nl.

Expositie Sportboeken

Vanaf 12 november tot en met 5 februari wordt in ‘Museum Meermanno, Huis van het boek’ een tentoonstelling gehouden met als thema: ‘Het sportboek. De mooiste sportverhalen.’ Biografieën, plaatjesalbums, stripverhalen en jaarboeken laten de geschiedenis zien, van tekeningen met kolf spelende figuren in de vijftiende eeuw tot een vitrine met alle boeken over Johan Cruijff.

Martiene Bruggink was nog ‘dolgraag’ doorgegaan bij Oranje

Martiene Bruggink:
afscheid van Oranje

Negentig voetbalinterlands achtereen was Martiene Bruggink in de weer rond Oranje. Bijna zeven jaar lang regelde ze alles wat haar aandacht vroeg. Met de laatste interland van 2016 kwam daaraan in Luxemburg een einde. ,,Jammer, ik had dolgraag door willen gaan, zo leuk was het wel”, zegt de zus van ex-international Arnold Bruggink.

NOC*NSF toont geen behoefte aan stem Nederlandse Sport Pers

De Olympische Spelen van Rio vroegen, met alle gebeurtenissen in die rumoerige augustusdagen, om een grondige evaluatie. Sportbonden, coaches en sporters moesten eraan geloven. Dat gold ook voor het werk van NOC*NSF zelf. Was het geleverde, op het gebied van perszaken en publieke relaties, goed genoeg? De Nederlandse (sport)pers mocht er een mening over geven in een evaluatiebijeenkomst op 23 oktober.

Dat is mijn vak

Ik geef toe, met mijn 58 levensjaren behoor ik al geruime tijd niet meer tot de generatie sportjournalisten die vooraan staat als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe wegen in ons vak. Volgen kan ik het nog wel. Meedoen op bescheiden schaal met sociale media lukt ook. Maar je moet als veteraan in dit wereldje niet al te krampachtig zijn in het meehollen met de jongeren. Dat verlies je geheid. Wat dat betreft is de vergelijking met de topsport snel gemaakt. Ooit komt de tijd dat nieuwe helden sneller, virtuozer en briljanter zijn. Punt.

‘Vuurdoop in de Tour 2006 was belangrijk voor mijn ontwikkeling’

Nieuwe rol Mark Misérus bij de Volkskrant
Hij ontrafelde de dopingpraktijken binnen de wielerploeg van Rabobank en onthulde welke rol het ‘tabernakel’ van verzorger Bertus Fok speelde binnen de systeem-doping van PDM. Als journalist van de Volkskrant belichtte Mark Misérus ook de duistere gangen binnen de FIFA. Na twaalf jaar op de sportredactie gaat hij nu verder in de algemene verslaggeverij.

Digital Sports Day

‘Sportjournalistiek is niet meer relevant.’ Het was een van de vele losse kreten die Jaap Stalenburg slaakte als spreker op de Digital Sports Day 2016. Stalenburg, aangekondigd als een ervaren journalist die ook vanuit het bedrijfsleven met topsport verbonden is gebleven, schopte menig heilig huisje omver.

Toedeledokie

“Ciao! Ciao a tutti!” Nee, het was geen Italiaan die deze woorden sprak, zo’n tien jaar geleden in de catacomben van San Siro. Het was Clarence Seedorf, die in Milaan alsnog het leven na de dood had gevonden. Drie Nederlandse journalisten wilden de verheven voetballer in de mixed zone spreken in verband met zijn terugkeer in Oranje. Hadden we keurig gemeld aan de perschef van AC Milan. Toevallig in de buurt, dat wel, bij de Grand Prix Formule 1 op het circuit van Monza, maar toch: aan het werk.

‘Alle spelers op een rijtje, wachtend voor de tv, prachtig’

Rob de Leede,
Media Officer Uefa en Fifa

Alles is strak geregeld in de Champions League, het protocol is heilig. Toch ontdekte Rob de Leede als ‘media-officer’ van de UEFA enkele jaren geleden dat de charme nog niet volledig is bevroren. ,,Bij MSK Zilina, een clubje in Slowakije dat voor het eerst meedeed aan de Champions League, stonden alle spelers in een rijtje te wachten, klaar om voor die sponsorborden te worden geïnterviewd. Zo leuk vonden ze dat.”

Vroeger journalist, nu organisator van bokswedstrijden

Vroeger journalist, nu organisator van bokswedstrijden
Daar zat-ie dan. Pal aan de boksring, de kennersblik gericht op niet altijd even afgetrainde vuistschermers uit alle windstreken van het ondermaanse die voor zijn neus als molenwieken liepen te maaien. Je brood verdienen als bokspromotor is anno 2016 synoniem aan genoegen nemen met een boterham met tevredenheid. Vertel Hans de Bruijn wat.

Winnaar 2015 in jury NSP

De jury voor de uitverkiezing Sportjournalist van het Jaar heeft uitbreiding ondergaan. Marco Knippen van Holland Dagblad Combinatie (Noord-Hollands Dagblad) is als oud-winnaar toegevoegd aan de vijfkoppige jury.

Vragen? Geen vragen

Zomaar in dit redactionele schot voor de boeg een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk van de sportjournalistiek. De voorliggende vraag: heeft het plenaire deel van de persconferentie, liever gezegd het vragenkwartiertje bij die exercitie, nog zin?

De wereld over in spoor van Formule 1

André Venema, freelance journalist 
André Venema is terug in het Formule 1-circuit. Voor magazine en website Formule1.nl volgt hij als journalist weer een groot aantal Grands Prix, in Europa en overzee. In vrij korte tijd heeft Venema volop werk gevonden na zijn vertrek bij het AD, waar hij twaalf jaar werkte.

Golfpersprijs 2016

Journalisten, fotografen en programmamakers kunnen zich met hun beste werk aanmelden voor de Golfpersprijs 2016.

In het verleden kon men inzenden voor de categorie ‘tekst’ of de categorie ‘beeld’. In de beoordeling worden nu ook digitale media meegenomen. Aan de hand van alle inzendingen bepaalt de jury welke twee of drie er genomineerd zullen worden.

‘Voor ’n goed verslag op website wordt niet betaald’

Cors van den Brink
Journalist All Track Press

Een kwart eeuw lang volgde Cors van den Brink als verslaggever de nationale en internationale atletiek. Vaak was hij, vooral in het buitenland, de enige Nederlander op de perstribune. Dan voorzag hij het ANP van informatie, speelde interviews door naar Langs de Lijn en regionale omroepen of deed verslag voor de krant en de media van de Atletiekunie. Na zeven Olympische Spelen was de veertigste Van Damme Memorial op 9 september zijn laatste klus als atletiek-specialist.