NIEUWSOVERZICHT

Thijs Smeenk, sportjournalist en actief voor homo-acceptatie

THIJS SMEENK, SPORTJOURNALIST EN ACTIEF VOOR HOMO-ACCEPTATIE
‘Blijven pushen voor méér openheid homo’s’


In een open brief vroeg een homoseksuele Engelse voetballer in de Premier League afgelopen weekeinde in de Engelse media anoniem aandacht voor homo’s in het topvoetbal. Zijn actie maakte veel indruk, ook bij ANP-sportjournalist Thijs Smeenk (37).

'Alles is nu anders bij Formule 1’

'ALLES IS NU ANDERS BIJ FORMULE 1'

Niet méér dan 23 schrijvende journalisten en 30 fotografen krijgen bij het eerste drieluik in de Formule 1 toegang tot de racecircuits. Tot de uitverkorenen behoren ook journalist Erik van Haren (De Telegraaf) en fotograaf Peter van Egmond. Ze moeten zich houden aan strenge veiligheidsregels. ,,Die wil ik ook echt respecteren. Zo hoop ik bij te dragen aan versoepeling bij de volgende races  waar dan mogelijk meer collega’s welkom zijn”, aldus Van Haren.

De Telegraaf ‘Vooraan bij Max’ tijdens Grand Prix Oostenrijk

Telegraaf-verslaggever Erik van Haren zal vanuit Oostenrijk verslag doen van de eerste Grand Prix van het Formule 1-seizoen. Zijn aanwezigheid was voor de krant reden een foto van Van Haren samen met Max Verstappen dinsdag op de cover van Telesport te zetten, onder de kop ‘Vooraan bij Max’.

‘Formule 1 begint. Maar ook wij zitten nog even voor de buis’

Wekelijks beschrijft AD-hoofdredacteur, voormalig sportredacteur én NSP-bestuurslid Paul van den Bosch actuele kwesties die spelen op de diverse redactievloeren van het AD. Afgelopen week behandelde hij de vraag of verslaggevers bij een Formule 1-race wel méér kunnen doen dan verplicht voor een tv in de perszaal zitten.

Thijs Smeenk (ANP): Tikken tussen de homofobe spreekkoren

Sportverslaggever Thijs Smeenk (ANP) zet zich al jaren in voor de John Blankenstein Foundation, waarvoor hij sportclubs en scholen bezoekt om met jongeren in gesprek te gaan over de acceptatie van homoseksualiteit.

‘Vooroordeel over huidskleur bij tv-verslaggevers’

Voetballers met een lichte huid worden door tv-verslaggevers verhoudingsgewijs vaker geprezen om hun intelligente spel dan donkere spelers. Andersom krijgen zwarte spelers vaker complimenten voor hun snelheid en atletische kracht. Dat zijn de uitkomsten na een onderzoek van het tv-commentaar bij 80 wedstrijden in Engeland, Italië, Spanje en Frankrijk.

Mark Hoogstad geëerd met journalistieke beurs

De in 2018 overleden Rotterdamse journalist Mark Hoogstad krijgt postuum een eigen beurs. De gemeente Rotterdam heeft hiervoor 12.500 euro ter beschikking gesteld. Voorwaarde is dat er ook andere partijen financieel mee gaan doen aan de Mark Hoogstad-beurs.

Marco van Basten van FOX naar Ziggo

Marco van Basten gaat aan de slag bij Ziggo Sport. De oud-voetballer wordt een van de vaste gasten van de voetbaltalkshow Rondo en zal ook live-wedstrijden gaan analyseren. Van Basten zal zondag 5 juli voor het eerst aanschuiven bij het tv-programma, dat elke zondagavond rond 19.50 uur begint.

Een tweetraps mediacircus in coronatijd

EEN TWEETRAPS MEDIACIRCUS IN CORONATIJD
De terugkeer van Arjen Robben in het Nederlandse voetbal ging gepaard met een strakke regie voor de media. William Pomp, verslaggever van het Dagblad van het Noorden, was erbij en doet verslag. Hieronder zijn relaas:

Door William Pomp

Hup Robben!

Het was wat mij betreft het beste sportnieuws in coronatijd, niet in de laatste plaats omdat niemand het zag aankomen. Ik ontving pushberichten van alle media met Het Grote Nieuws, maar kon het pas écht geloven toen ik dat door FC Groningen getwitterde filmpje keek waarin Arjen Robben zelf De Terugkeer aankondigde.

Of eigenlijk Een Poging tot De Terugkeer, maar dat is een detail waarop ik nog terugkom.

Laurens ten Dam, hoofdredacteur Bicycling

LAURENS TEN DAM, HOOFDREDACTEUR BICYCLING

‘Dit is uitgegroeid tot een job’


Als oud-wielrenner Laurens ten Dam via social media suggesties vraagt voor een verhaal in het magazine Bicycling volgen er al snel veel reacties. Het is zomaar een voordeeltje dat zijn bekendheid hem oplevert als hoofdredacteur van het magazine Bicycling. Hij doet nog wel meer, met de podcast, op YouTube, evenementen en wat zich verder aandient.

Wielerjournaille maakt zich op voor eerste koersen in coronatijd

Op 5 juli klinkt in het Belgische Rotselaar, gelegen tussen Leuven en Aarschot, het startschot voor de eerste wielerkoers in tijden van het coronavirus. Aan de eerste Belgische profkoers na de coronastop nemen alleen Belgische profploegen deel,

Jaap de Groot bezorgd over nieuwe regels voor media

Jaap de Groot is een van de elf juryleden voor de jaarlijkse AIPS Media Awards. Op de website van de AIPS sprak hij bij zijn presentatie als jurylid vorige week de vrees uit dat corona-beperkingen een vervolg krijgen n de toekomst.

De eerste sportfotograaf

Wie zich verdiept in de sportgeschiedenis van begin vorige eeuw, stuit al gauw op foto’s van de Fransman Jules Beau (1864-1932). ’De eerste sportfotograaf’, is de titel van het boek dat auteur Jan Mulder uit Maarn aan hem heeft gewijd, geïllustreerd met circa 80 foto’s. Beau fotografeerde veel sport en nieuwigheden als de fiets, de auto en het vliegtuig.

Inkomsten tv-rechten Duits voetbal met kwart omhoog

De televisierechten voor de 36 Duitse voetbalclubs in Eerste en Tweede Bundesliga gaan vanaf medio 2021 met circa 25 procent omhoog. Voor het totale pakket over een periode van vier jaar wordt 4,4 miljard euro betaald. Gemiddeld 1,1 miljard per seizoen.

L’Equipe stijgt hard met digitale abonnees

Het Franse sportdagblad L’Equipe heeft het aantal digitale (betalende) abonnees sinds 2015 zien stijgen van 15.000 naar 288.000. Op vier social media kanalen telt L ’Equipe nu bijna 12 miljoen volgers.

RTL stopt met Formule 1

De Duitse commerciële tv-zender RTL stopt na dit seizoen met live-uitzendingen van Formule 1-races. De verwachting is dat de uitzendrechten in Duitsland worden overgenomen door een betaalzender. RTL wordt ook in Nederland veel bekeken, met name door tv-kijkers die geen abonnement hebben bij provider Ziggo.

Het vrije woord

Zwijgen volstaat niet langer. Als het – helaas door polarisatie gegijzelde - racismedebat momenteel iets duidelijk maakt, is dat topsporters onheuse bejegening niet langer accepteren. De lijdzaamheid werd afgeschud, strijdlust kwam ervoor in de plaats.

Ook in Nederland stonden ze op, de afgelopen week. Van voetballers tot een hockeyinternational en van een afgezwaaide topjudoka tot een paralympisch wielerkampioen. Ze spraken – of het nu Edgar Davids, Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum betrof, of Terrance Pieters, Dex Elmont en Daniel Abraham Gebru – zich uit, weloverwogen en zonder kwaadwilligheid.

Smeltkroes van culturen

door YOERI VAN DEN BUSKEN
Als ik het even helemaal heb gehad met de verwoestende onverdraagzaamheid, met Twittergetier, met raaskallende rappers en het agressieve toontje in de zwart-witdiscussie, met op hol geslagen media en het gebrek aan nuance, met activistische columnisten die iedereen met een afwijkende mening als tokkie of racist wegzetten, met Arie Boomsma én met de vraag wie nou de oprechte (ex-)voetballers zijn en wie de hypocriete – dan denk ik graag even aan Simon Kistemaker.

De eerste wedstrijd ná corona

DE EERSTE WEDSTRIJD NA CORONA
Officieel was het nog geen sportwedstrijd. De Phanos Jump Off droeg wel heel veel kenmerken van een serieuze krachtmeting van de beste verspringers van Nederland. Zo beleefde het Olympisch Stadion zaterdag 20 juni de eerste sportwedstrijd sinds de corona-uitbraak. Mét een uitslag, voor een heel gering aantal mediavertegenwoordigers.

Kees Jansma, biograaf Wesley Sneijder én presentator op YouTube

KEES JANSMA, BIOGRAAF WESLEY SNEIJDER EN PRESENTATOR OP YOUTBUE

‘Online, op mijn leeftijd toch best opmerkelijk’


Voor Kees Jansma is het nog lang geen tijd om rust te nemen. Op zijn 73ste verjaardag, vrijdag 26 juni, komt een nieuwe biografie van Wesley Sneijder uit, opgetekend door Jansma. Vanaf half augustus gaat Kees Jansma op het YouTube-kanaal van Voetbal International een nieuwe voetbal-talkshow presenteren. En hij blijft aanschuiven in andere praatprogramma’s.

Braziliaanse media kritisch over pressie van topclubs

Braziliaanse media kritisch over pressie van topclubs
Het was, toevallig of niet, op de dag dat het iconische stadion Maracanã van Rio de Janeiro zijn 70ste verjaardag vierde, dat de burgemeester van Rio dinsdag besloot groen licht te geven voor het voetbal. En al snel ook: donderdag 18 juni wordt het Campeonato Carioca, het nogal onbeduidende kampioenschap van de staat Rio de Janeiro, na drie maanden corona-pauze hervat met het duel tussen Flamengo en Bangu.

Door Joost de Jong

Voorbereidingen op start nieuwe voetbalcompetitie

De NSP is voorzichtig begonnen met de voorbereidingen op de start van de nieuwe voetbalcompetitie. We zijn inmiddels vertrouwelijk geïnformeerd over de contouren van voetballen in het coronatijdperk, maar

Volleybaltriomf ‘mooiste wedstrijd ooit’

De olympische volleybalfinale van 1996 is verkozen tot de ’mooiste sportwedstrijd ooit’. De publieksverkiezing was georganiseerd door het NOS-radioprogramma Langs de Lijn. Bijna 10.000 stemmen kwamen binnen nadat op zondag 7 juni tien wedstrijden waren genomineerd.

Frank Heinen wint voor de derde keer

Voor de derde keer binnen een half jaar is Frank Heinen geëerd met een onderscheiding. Hij was al verkozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar en had al de publieksverkiezing van het tijdschrift Staantribune gewonnen met zijn boek ‘Buiten de lijnen’. Daarop volgde vrijdag 12 juni de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2019, opnieuw met ‘Buiten de lijnen’.

Hans Duin 1949-2020

Hans Duin, jarenlang sportverslaggever en journalist van de Schager Courant, is op 70-jarige leeftijd overleden. Hij had al enige tijd gezondheidsklachten. Naast zijn werk voor de krant bracht Hans Duin onder meer het boekje ‘De beste 100 voetballers’ uit.

Nieuwe regels voor mixed zone in atletiek

Voor atletiekwedstrijden ná de coronapauze heeft de internationale atletiekfederatie World Athletics, de voormalige IAAF, nieuwe media-richtlijnen vastgesteld. De mixed zone voor de media moet voortaan buiten het stadion worden ingericht. Het aantal personen in de mixed zone zal worden gelimiteerd.

Geen compensatie voor schrijvende freelancers

Schrijvende freelance journalisten die inkomsten hebben zien wegvallen als gevolg van de coronacrisis, krijgen geen financiële steun via de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Ze ontvangen daardoor niet, zoals bijvoorbeeld wel geldt voor fotografen, een eenmalige compensatie van 4.000 euro.

Zondag

door NATASJA WEBER
Na drie maanden kan ik er nog steeds niet aan wennen. Die sportloze zondagen. Iedere week heb ik het gevoel dat ik iets moet doen. Jarenlang ging ik iedere zondag op pad om verslag te doen van grote en kleinere wedstrijden. Van hockey tot paardensport en van tennis tot schoonspringen, golf en judo.

Black Lives Matter

Er mag niks. Dat is regel één van het Internationaal Olympisch Comité voor het houden van demonstraties en het doen van een stevig protest. Regel 50 van het olympisch handvest, een nuttig maar mogelijk wat achterhaald boekwerkje.

Roel Wiche, sportjournalist én corona-verslaggever

ROEL WICHE, SPORTJOURNALIST EN CORONA-VERSLAGGEVER

‘Chef droevige verhalen, waande ik me soms’


Door Roel Wiche 

De corona-uitbraak veegde ook de agenda van Roel Wiche leeg. Geen enerverende sportzomer, geen Olympische Spelen. Na 21 jaar op de sportredactie switchte Wiche (53) op verzoek (tijdelijk) naar het speciale coronateam van Dagblad De Limburger. In het magazine Villamedia beschreef hij zijn ervaringen.

Incompetente Britse regering bracht Project Restart in gevaar

Incompetente Britse regering bracht Project Restart in gevaar
Geert Langendorff, correspondent in Engeland voor het AD en de DPG-kranten, maakt zich op voor de hervatting van de Premier League. Zijn accreditatie voor Manchester City - Arsenal op 17 juni is binnen. Hij behoort tot de beperkte groep journalisten die dan wordt toegelaten. Hier doet hij verslag van Project Restart.

door Geert Langendorff

Glad ijs

Koen en Jutta gaan samen verder en Kjeld verkast naar de ploeg waar Dai Dai en Kai net vertrekken. En als klap op de vuurpijl lijkt alles erop dat Kjeld hulp krijgt van een Noorse verrassing. Ondanks de dooi-periode knettert het in de schaatswereld. Vonkjes die de sport maar al te goed kan gebruiken...

Kritische reacties op tweede boek over Fernando Ricksen

De verschijning van een tweede boek over oud-voetballer Fernando Ricksen heeft tot kritische reacties geleid. In het vervolg beschrijft Vincent de Vries wat Ricksen doormaakte nadat bij hem ALS was geconstateerd. Het eerste boek, Vechtlust, verscheen eind oktober 2013, vrijwel gelijktijdig met het moment waarop de diagnose ALS werd bevestigd.

16e boek van Winkels, ditmaal over Frenkie en Johan e.a.

Met gepaste trots poseerde Edwin Winkels afgelopen weekeinde op Facebook en Twitter met het eerste doosje exemplaren van het zestiende boek van zijn hand: Van Johan tot Frenkie. ,,Zo’n eerste doosje met exemplaren vers van de pers te ontvangen blijft ook bij de zestiende keer een bijzonder aangenaam moment.

Luuk Blijboom maakt doorstart

Met een uitvoerige boodschap op Facebook heeft Luuk Blijboom zich gepresenteerd als freelance-journalist. Per 1 juni kwam er een eind aan zijn dienstverband met De Telegraaf. ,,Na 30 jaar, 8 maanden en 17 dagen werkzaam te zijn geweest voor de sportredactie van De Telegraaf ben ik per 1 juni 2020 formeel boventallig verklaard”, meldt Blijboom.

Geen schaatsmoment bij tien ‘mooiste sportwedstrijden’

Tien radio-fragmenten zijn genomineerd voor de top tien van de publieksverkiezing ‘De mooiste wedstrijd ooit’ van de NOS. In de selectie komen tien verschillende sporten aan bod. Zes nominaties dateren van de vorige eeuw.

VoetbalTV dreigt kopje onder te gaan

Het videoplatform VoetbalTV kan nog altijd niet van de grond komen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft op basis van de privacywetgeving bezwaar tegen het inzetten van ‘slimme’, gemonteerde camera’s die wedstrijden in het amateurvoetbal volautomatisch registeren.

’Versoepeling voor Duitse media in nieuw seizoen’

Vanaf de start van een nieuw seizoen in de Duitse Bundesliga’s moeten de beperkingen voor de media worden versoepeld, zo wil de overkoepelende organisatie van de 36 clubs van eerste en tweede Bundesliga, de DFL. In het restant van het lopende seizoen worden maximaal tien journalisten en drie fotografen toegelaten.

Het gebakje van LASK

Door Hans Klippus
Ik volg via Fox en Ziggo de grote voetbalcompetities, Duitsland, Engeland, Italië, Spanje en uiteraard Nederland, ook probeer ik nog een beetje op de hoogte te blijven van de Turkse Süper Lig - ik woonde in mijn jeugd (ergens in de middeleeuwen…) bijna twee jaar in Istanbul en ben sindsdien voor Besiktas.

Jules van der Wardt, maker van YouTube-kanaal De Vliegende Keep

JULES VAN DER WARDT, MAKER VAN YOUTUBE-KANAAL DE VLIEGENDE KEEP
Tot twee jaar geleden was het jarenlang een vaste rubriek op de radio aan het begin van de zondagmiddag. Maar ‘De Vliegende Keep’ ís verdwenen uit de ether. Journalist Jules van der Wardt (bijna 61) en regisseur Bas Meuleman hebben nu voor hun programma een nieuw podium gevonden, mét beelden erbij: op YouTube.

Brits en Duits schrikbeeld voor sportfotografen

De herstart van de Bundesliga was voor collega-sportfotografen daar al geen pretje en nu denken de Britten er in de Premier League nog eens een all-time low aan te kunnen toevoegen. Als we het rumoer aan de andere kant van de Noordzee goed beluisteren, zijn ze in de Premier League van plan slechts twee onafhankelijk fotografen voor de media per duel toe te laten. Eentje mínder nog dan de drie waarmee de Duitse media en sportfotografen het qua beeldverslag van de duels in de Bundesliga moeten doen. In poolverband, ook dat nog.

Commentatoren nemen namaakgeluiden voor lief

Nederlandse tv-commentatoren van voetbalwedstrijden zullen blij zijn als ze weer live verslag mogen doen. Nagemaakte stadiongeluiden nemen ze voor lief, zo blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. ,,Dat toegevoegde stadiongeluid vind ik verrassend genoeg best te pruimen.

Live sport op tv ná coronapauze

De afname van de coronacrisis leidt gaandeweg tot meer live sport op tv. FOX Sports kan al weer enkele weken wedstrijden uit de Bundesliga uitzenden. Op Ziggo Sport komen binnenkort de voetbalcompetities in Spanje, Engeland en Italië weer tot leven. Vanaf woensdag 3 juni zijn er al wedstrijden uit de hervatte voetbalcompetitie in Portugal op Ziggo Sport te zien.

Oud-sportjournalist voorzitter Anderlecht

Met Wouter Vandenhaute (58) heeft Anderlecht een voormalig sportjournalist als nieuwe voorzitter gekregen. Hij is miljardair Marc Coucke opgevolgd, die wel eigenaar van de Belgische voetbalclub blijft. Wouter Vandenhaute is betrokken bij verschillende bedrijven die actief zijn in de media en in de sport.

Hoe Barbara Barend journalist werd dankzij Michael Jordan

In de jongste editie van Helden Magazine doet Barbara Barend een opvallende bekentenis. In 1995 studeerde ze accounting aan de Universiteit van Texas in San Antonio met de bedoeling managementconsultant te worden.

Verzameld fietswerk van Wilfried de Jong: De man en zijn wielerverhalen

Wilfried de Jong heeft al zijn fietswerk in boeken en columns verzameld in een vuistdikke pil. Met ‘De man en zijn wielerverhalen’ creëerde De Jong naar eigen zeggen zijn ‘wielerbijbel’. Al dertig jaar schrijft de cabaretier en presentator over zijn geliefde sport.

Levensverhaal van kickbokser Hesdy Gerges in boek Fighterheart

Deze week is verschenen de biografie van kickbokser Hesdy Gerges (bijnaam en boektitel: Fighterheart) van de hand van criminoloog Frank van Gemert. In dit boek komt het levensverhaal aan de orde van een straatjongen die gaat kickboksen.

Beperkingen in Bundesliga irriteren Duitse media

BEPERKINGEN IN BUNDESLIGA IRRITEREN DUITSE MEDIA
,,Ik ben bang dat de afstand tussen de voetballerij en de media nog groter wordt dan hij nu al is.” Oliver Schmidt spreekt die vrees uit na drie weken waarin de Bundesliga vier speelrondes zonder publiek heeft afgewerkt. De commentator en eindredacteur van het ZDF heeft in die periode net als zijn schrijvende collega Frank Lußem van Kicker de gevolgen van het nieuwe werken ervaren. De mixed zone bestaat niet meer en zelfs interviews voor radio en tv gaan via een beeldverbinding.

door Jan Leerkes

The silent battle

DOOR LISA DEEN
Tijdens het European Youth Olympic Festival (EYOF) van 2013 in Utrecht interviewde ik turner Nile Wilson uit het Britse Leeds voor het eerst. In Utrecht greep hij drie gouden en een zilveren medailles. Barry Collie, destijds hoofdcoach van de Britse junioren, verzekerde me: 'dit wordt een grote'. Die voorspelling kwam uit.

Robert Heukels, auteur ‘sportief testament’ Louis van Gaal

ROBERT HEUKELS, AUTEUR 'SPORTIEF TESTAMENT LOUIS VAN GAAL'

‘Wat willen die recensenten dan wel lezen?’


Met verbazing heeft Robert Heukels als auteur kennis genomen van sommige reacties op het boek ‘LvG – de trainer en de totale mens’. Tegenover loftuitingen stonden kritische recensies en smalende opmerkingen, terwijl het boek op de Bestseller Top 60 meteen de eerste plaats bereikte en nu nog op 3 staat genoteerd. ,,Het is ook geen biografie in de zuivere zin van het woord, zoals ik overal lees”, stelt Robert Heukels.

‘Nooit natrappen’, titel boek Ernie Brandts - Voetbalhumor?

Met als titel ‘Nooit natrappen’ is deze maand een biografie verschenen van oud-topvoetballer en trainer Ernie Brandts, opgetekend door de doorgewinterde sportjournalist Louis Bovée.

Ziggo Sport mijdt eerste GP in Oostenrijk

Als de eerste Formule 1-race op 5 juli in Oostenrijk doorgaat, zullen de Ziggo-verslaggevers Jack Plooij en Olav Mol afwezig zijn. Op Ziggo Sport ontbreken daardoor de interviews en verslaggeving van Plooij vanuit de pits. Ziggo Sport houdt de medewerkers thuis omdat men niet wil voldoen aan de quarantaine-eisen van de Formule 1-leiding.

NOS zoekt herinneringen aan Radio Tour de France

De NOS is op zoek naar tastbare herinneringen aan de Tour de France. Daarvoor wordt gedacht aan bijvoorbeeld cassettebandjes, oude banden, MP3'tjes, alles waar ook maar iets opstaat van Radio Tour de France. Het materiaal is bedoeld voor een terugblik op het 50-jarig bestaan van het programma.

Freek Jansen in hoofdredactie VI

Ruim een jaar na zijn komst bij het AD volgt Freek Jansen (36) de omgekeerde weg, terug naar Voetbal International (VI). Per 1 augustus keert Jansen terug. Hij treedt toe tot de hoofdredactie. Freek Jansen blijft daarnaast de vaste volger van Ajax wat hij ook eerder voor VI en dit seizoen voor het AD deed.

Paul Verlinden chef Sportredactie Zuid

Paul Verlinden is per 1 mei Martijn Storms opgevolgd als chef van de Sportredactie Zuid, de gezamenlijke sportredactie van Brabants Dagblad, BN De Stem en Eindhovens Dagblad. Martijn Storms stapte over naar de algemene eindredactie van het Brabants Dagblad. De Sportredactie Zuid is gevestigd in Tilburg en maakt gebruik van de sportproducties van het AD.

Barend & Van Dorp tweede bij verkiezing tv-duo’s

In een verkiezing van de Vara Gids van het beste duo in de Nederlandse televisiegeschiedenis zijn Frits Barend en Henk van Dorp als tweede geëindigd. De eerste plaats op de ranglijst van 22 duo’s was voor Koot & Bie (Kees van Kooten en Wim de Bie). De jury bestond uit tv-recensenten en programmamakers.

Gouden tijd

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Het was door de talloze terugblikken op de Champions League-winst van Ajax dat ik me gewillig liet meevoeren naar een gouden tijd. En dat bleef niet bij een paar gedachtenflarden. Opeens zag ik het verleden overal.

Collega Hans Vos was zo goed om met een tweet de klasse van Robert Collette in de herinnering te roepen – de VI-fotograaf die eind 2004 veel te vroeg overleed.

Sportlezersmarkt blijft stabiel in Japan

SPORTLEZERSMARKT BLIJFT STABIEL IN JAPAN
Zonder corona-uitbraak hadden de schappen in de Japanse boekwinkels nu uitgepuild met speciale olympische uitgaven. De Japanse media hopen nu hun boeken en tijdschriften te kunnen actualiseren als de Zomerspelen in Tokyo volgend jaar vanaf 23 juli wél door mogen gaan. Hans Vos rapporteert over de corona-gevolgen voor de sportmedia in Japan.

door Hans Vos

Gio Lippens, NOS-verslaggever

GIO LIPPENS, NOS-VERSLAGGEVER

‘Koers in coronatijden’


De coronapauze heeft NOS-verslaggever Gio Lippens aan het denken gezet. Hoe steekt het wielrennen in elkaar, wat deugt er niet, wat kan beter? Gedachten en meningen daarover komen samen in een boek, dat in februari 2021 moet verschijnen. De Belgische wielerveteraan José de Cauwer fungeert als klankbord in het boek, dat als werktitel ‘Koers in coronatijden’ heeft gekregen.

Sporten, sporten, sporten!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is zelf sporten de ideale oppepper in deze eentonige, kijksportloze crisistijd. Sporten heeft in normale tijden al een heilzame werking, maar nu des te meer. Zowel fysiek als mentaal knap ik op van een mooi rondje hardlopen of wielrennen door de polder. Liefst zou ik ook al weer een potje voetballen, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.

Nog veel onzeker voor media in Tokio 2021

De organisatie van de Spelen in Tokio heeft onlangs een update gestuurd naar alle geaccrediteerde mediavertegenwoordigers. Kern van het betoog: alle voor de Spelen geaccrediteerde journalisten en fotografen hoeven vooralsnog nauwelijks actie te ondernemen,

Louis van Gaal als 15-jarige naast Herman Kuiphof bij ‘mistwedstrijd’

Louis van Gaal blijkt al vroeg de weg naar de media te hebben gevonden. Op 15-jarige leeftijd al nestelde hij zich volgens eigen zeggen naast tv-verslaggever Herman Kuiphof (NOS).

Joop Zoetemelk – Ongezien, het ‘ultieme eerbetoon’

Op stoeptegelformaat is deze week het boek ‘Joop Zoetemelk – Ongezien’ verschenen van de hand van de Zoetemelk-biografen Jacob Bergsma, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk. Eerder verschenen vanaf 1983 al drie boeken waarin de carrière van Zoetemelk uitvoerig is belicht.

Hans Coolegem 1944 – 2020

Voormalig sportjournalist en uitgever Hans Coolegem is op woensdag 13 mei op 75-jarige leeftijd overleden. Hans Coolegem (1944-2020) werkte 21 jaar voor Sijthoff Pers (Rotterdams Nieuwsblad en Haagsche Courant) en koos daarna voor een eigen uitgeverij. Maarten Noppen, zijn trouwe metgezel bij wielerwedstrijden, herinnert hem als collega en vooral als vriend.

door Maarten Noppen

René Legerstee 1953 - 2020

Fotograaf René Legerstee is donderdag 14 mei, kort voor zijn 67ste verjaardag, in Assen overleden. Hij was ongeneeslijk ziek als gevolg van prostaatkanker, dat veertien jaar geleden bij hem werd geconstateerd. Legerstee was een bekend gezicht op het motorcircuit van Assen.

Johan Hut 1961 - 2000

Schaakjournalist Johan Hut is vrijdag 15 mei plotseling overleden, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij is 59 jaar geworden. Johan Hut gold als een bekend schaakjournalist en was een vertrouwd gezicht bij het jaarlijkse internationale schaaktoernooi Tata Steel (Hoogovens) in Wijk aan Zee.

Wahnsinn

door NATASJA WEBER
Ik vond het verschrikkelijk om naar te kijken. Wat een naargeestige sfeer hing er in het stadion van Dortmund. Na twee maanden zonder live voetbal ging ik er zaterdag even voor zitten: Dortmund – Schalke. Een prachtig affiche en op voorhand natuurlijk ook een historische wedstrijd gezien alle ‘corona-proof maatregelen’.

Bijzondere campagne in Oostenrijk

BIJZONDERE CAMPAGNE IN OOSTENRIJK

In het Oostenrijkse medialandschap is het segment sporttijdschriften goeddeels kaalgeslagen. In de afgelopen jaren moesten drie bladen het loodje leggen: Sport-Woche, Sportmagazin en Sportzeitung. Het voetbalmagazine Ballesterer verkeert in hoge nood en startte daarom een bijzondere campagne om de ondergang te voorkomen. Door Henk Mees

Solidariteit in voetbal én in de media

Het woord solidariteit is een vaak misbruikt begrip om de ander van eigenbelang en ander gebrek aan medewerking te beschuldigen, maar waait af en toe ook wel eens vriendelijk in je gezicht als een warme zomerwind. Zo’n bemoedigend briesje voelde ik vorige week nadat voorzitter Marco Knippen en ondergetekende een brief van het NSP- bestuur met uitleg over de stand van zaken hadden verzonden naar alle kaarthouders en redactiechefs.

Mathilde Dusol, fotografe sporters met beperking

MATHILDE DUSOL, FOTOGRAFE SPORTERS MET BEPERKING

‘Ik wil geen hek op mijn foto zien’


Sporters met een beperking inspireren Mathilde Dusol (1967). Ze fotografeert vrijwel niet anders. Sinds Sydney 2000 was ze al bij tien edities van de Paralympics, in de zomer en in de winter. In oktober 2019 volgde de bekroning door de International Paralympic Committee (IPC) als ‘Winner Paralympic Media Award 2019’.

Nieuwe stijl

Het nieuwe normaal; we zullen er voorlopig aan moeten wennen. Voor het eerst worden er weer, voorzichtig, kleine live persgesprekken georganiseerd, met geïnterviewden en interviewers op dezelfde plaats. Geen Zoom, Hangout of Teams, maar gewoon face to face. Op de bekende anderhalvemeterafstand.

Strikte mediaregels bij hervatting Duitse competitie

Het was een oprecht verzoek van een collega die graag weer live voetbal wilde zien. Of het mogelijk was te accrediteren voor wedstrijden in de Bundesliga, nu daar de bal weer gaat rollen? Ja, de grenzen zijn gesloten, maar immers alleen voor niet-noodzakelijk verkeer toch?

Grote verschillen in coronasteun aan (sport)journalisten

AIPS-president Gianni Merlo riep vorige week de NSP en Europese zusterfederaties van de NSP op voor een conference call over de noodsteun aan (sport)journalisten en fotografen in coronatijden. Circa 25 Europese organisaties voor sportjournalisten namen daaraan deel, waaronder de NSP.

ED inspireert Philips tot clubnaam PSV

Het Eindhovens Dagblad (ED) blijkt de aanzet te hebben gegeven tot de clubnaam PSV. Journalist Frans van den Nieuwenhof signaleert dat in het boek ‘Eendracht maakt macht – de ziel van PSV’. Het boek gaat over de ontstaansgeschiedenis en de kinderjaren van PSV tot 1928.

Weinig interesse voor doping bij Duitse journalisten

In Duitsland is door de Technische Universiteit München bij bijna 3.500 sportjournalisten onderzoek gedaan naar ‘kennis en betrokkenheid van sportjournalisten tot doping en verslaggeving over doping’. Liefst 19 procent gaf aan sowieso geen interesse op te kunnen brengen voor doping.

Derde ronde AIPS Awards

De AIPS roept journalisten en fotografen op voor de derde editie van AIPS Sport Media Awards. In elf categorieën zijn er prijzen te winnen. Aan de verkiezing kunnen alleen journalisten en fotografen meedoen voor wie het hun hoofdberoep is. Ze moeten lid zijn AIPS of van een nationale organisatie zoals NSP.

Rik

DOOR HANS KLIPPUS
Een geluk bij een ongeluk is dat we de tijd hebben om de docu-serie The Last Dance over de carrière van Michael Jordan te bekijken. Dick Advocaat is er lyrisch over en Toon Gerbrands noemt het zelfs ‘verplichte kost voor elke kleedkamer en elke trainerscursus’. Ik zit gewoon thuis en kan steeds bijna niet wachten tot de volgende twee afleveringen op Netflix staan. Het is genieten.

Media in twee groepen binnen stadions

MEDIA IN TWEE GROEPEN BINNEN STADIONS
Na de Duitse Bundesliga hervat ook de Deense Superliga nog deze maand de voetbalcompetitie; op 28 mei. Mogelijk geldt dan voor tv-medewerkers een andere regeling dan voor overige mediavertegenwoordigers. Sanne Clements schetst vanuit Vejle de Deense situatie.

door Sanne Clements

Davy Rietbergen, ook medisch fotograaf

DAVY RIETBERGEN, OOK MEDISCH FOTOGRAAF

‘Achterop de motor draag ik allang een mondkapje’


Fotograaf Davy Rietbergen hoefde niet te zoeken naar alternatieven toen de sport stilviel in maart. Met zijn bedrijf DutchMedicalMedia kreeg hij in tijden van corona zelfs nog méér opdrachten voor medische foto’s. Een bijzondere combinatie, maar sportfotografie blijft ook ná corona voor hem op de eerste plaats staan.

Hoe moet het straks in de mixed zone?

Het overlijden van Eddy Pieters Graafland in coronatijd laat Lex Muller terugdenken aan betere omstandigheden. Hoe moet dat straks met de media in de mixed zone, in stadions zonder publiek, vraagt Lex Muller (oud-sportchef bij AD en SBS6) zich in onderstaand opinieartikel af.

Door Lex Muller

Ode aan Feyenoord in boeken en special

Op 6 mei 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup voor landskampioenen. Feyenoord brengt daarom in samenwerking met het AD het boek ‘Voor Altijd De Eerste’ uit. Daarnaast verscheen bij Kick Uitgevers het boek ‘Leve Feyenoord 1 – De Cup in de Kuip’ in twee verschillende uitvoeringen.

Alexander Münninghoff 1944-2020

Op 28 april overleed Alexander Münninghof op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Van 1974 tot 2007 werkte hij voor de Haagsche Courant. Als journalist was Münninghoff behalve Ruslandkenner ook schaakliefhebber. Hij schreef zowel verhalen over schaken als de biografieën van de schakers Max Euwe en Hein Donner.

Affaire Yuri keert terug in boek Hans van Zetten

Wie het commentaar van Hans van Zetten hoort voor de NOS-tv bij turnen of kunstrijden, proeft zowel enthousiasme als deskundigheid. In het boek ‘Hij staat!’ komen naast ervaringen vooral ook zijn persoonlijke opvattingen tot leven, kleurrijk en onomwonden. Zo leveren de verhalen van Hans van Zetten een boek vol tientallen jaren turngeschiedenis op.

Online bevrijdingsspecial Helden Magazine

Helden Magazine heeft een speciale editie uitgegeven die volledig in het teken staat van 75 jaar vrijheid. In de digitale uitgave is via speciale links bij een groot aantal verhalen een toelichting te beluisteren. Zo leest Peter Heerschop vanuit een leeg Olympisch Stadion een column voor.

De judovader, boek over kampioenenmaker Cor van der Geest

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van judocoach en kampioenenmaker Cor van der Geest is zijn boeiende sportleven te boek gesteld onder de titel ‘De judovader’.

Op gepaste afstand…

DOOR LISA DEEN
Afgelopen weekend scrolde ik wat door de foto’s op mijn telefoon. Met grote regelmaat verscheen er een foto van een sporttoernooi in beeld. Van de Spelen in Londen en Rio tot aan de Pan American Games in Lima, de Commonwealth Games in Gold Coast en alles daar tussenin. Het zou gek zijn als ik niet even zou aanstippen dat ik het bijwonen van een sporttoernooi ontzettend mis.

Het lot van de kabelsjouwers

HET LOT VAN DE KABELSJOUWERS
In de reeks over de corona-gevolgen voor buitenlandse media en hun werknemers beschrijft Jan Leerkes de situatie in Duitsland. De leiding van de Bundesliga spreekt niet steeds over de grootverdieners op het veld maar wijst het voetbalpubliek voortdurend op het lot van onder meer de ‘tv-kabelsjouwers’. Een psychologisch trucje dat werkte.

door Jan Leerkes

Laat ons in Drenthe weer glimmen van troTTs! 

Hallo Corona! Om te laten zien hoe onderdanig ik ben, schrijf ik je naam vandaag met een hoofdletter. Misschien vind je het belangrijk om te weten dat ik dat met de griep nooit gedaan heb. Maar we moeten even ernstig praten.

Ik weet dat jij de baas bent in de wereld en beslist over leven en dood. Jij bepaalt of de economie draait of stilligt en of ik mensen die ik liefheb mag knuffelen. Je staat inmiddels minstens met 30-0 voor in deze wedstrijd...maar...

Ronald Bonestroo

RONALD BONESTROO

VISSEN NAAST FOTOGRAFEREN


Als kind al trok Ronald Bonestroo met zijn vader graag het water op, vissen op de Veluwerandmeren tussen Nijkerk en Elburg. Toen zijn werk als sportfotograaf stil kwam te liggen, besloot hij zich toe te leggen op zijn tweede baan. Met zijn bootje gidst hij hengelaars naar de meest geschikte visplekken. Pech voor hem dat vissen op roofvis in april en mei verboden is.

Roadtrip langs thuis trainende topsporters

Een filmpje van Sanne Wevers inspireerde Pim Ras. Toen hij zag hoe de turnster een balk in haar woonkamer had laten plaatsen om te kunnen trainen, ging de fotograaf op zoek naar méér voorbeelden om zulke huisvlijt in beeld te brengen.

‘Roemrucht sportjournalist met een gouden pen’

Het overlijden van Rob van den Dobbelsteen inspireerde zijn voormalige Parool-collega Gerrit Overdijkink tot een In Memoriam, dat in verkorte vorm in Het Parool verscheen. Hieronder de volledige versie:

‘Beste voetbalboek’ ook genomineerd voor ‘Beste sportboek’

Uit een aanbod van 47 boeken zijn vijf boeken genomineerd voor de verkiezing van ‘het beste sportboek van 2019’. De winnaar ontvangt de Nico Scheepmaker Beker die medio mei voor de 16e keer zal worden uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Hugo Logtenberg met ‘De hand van Van Gaal’, een reconstructie van de WK-route van Oranje in 2014.

NLcoach tijdelijk digitaal

Voor het eerst in vijftien jaar is NLcoach, het kwartaal-magazine voor sportcoaches, in digitale vorm verschenen. De uitgevers NLcoach en Arko Sports Media wilden niet tot juni wachten. Ook in mei en juni volgt een digitaal nummer, iets dunner dan het papieren blad, maar de drie nummers samen zullen al met al veel dikker zijn, zo belooft mede-hoofredacteur Edward Swier.

Gedoe

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Misschien kwam het doordat ik samen met collega Leo Oldenburger net een boekje over de twaalf beste Oranje-keepers had zitten maken, maar zondag moest ik opeens denken aan Gejus van der Meulen.

Dat zit zo: in 1934 was de huisarts uit Haarlem, na een prachtige interlandcarrière, al een tijdje gestopt.

Enige sportblad in België is voorlopig gestopt

ENIGE SPORTBLAD IN BELGIE IS VOORLOPIG GESTOPT
In België is de uitgave van het weekblad Sport/Voetbalmagazine tijdelijk stopgezet, voorlopig zolang er niet gevoetbald wordt als gevolg van de coronapauze. ,,Zonder actuele sport is er geen sportbeleving. In de kranten zie ik veel verhalen met vraagtekens. Wij willen absoluut niet vervallen in themanummers of oude koeien uit de gracht trekken om ons sportblad te kunnen vullen”, zegt Jos Grobben, directeur magazines bij uitgeverij Roularta.

Hou je taai!

2020. Er was naar uitgekeken. Reikhalzend. Want een fascinerend sportjaar lag in het verschiet.

De eerste competitiehelft in de eredivisie had de contouren geschetst van een spannende ontknoping tussen Ajax en achtervolger AZ.

De Formule 1 zou terugkeren naar Zandvoort, na 35 jaar te zijn weggeweest. Met Max Verstappen in een favorietenrol.

Marcel van der Kraan, chef sport De Telegraaf

MARCEL VAN DER KRAAN, CHEF SPORT DE TELEGRAAF

‘Zo kwam toch mijn journalistieke nieuwsgierigheid naar boven’ ’ 


Twee dagen is hij terug  van een skivakantie in het Oostenrijkse Ischgl als Marcel van der Kraan (57), chef sport van De Telegraaf, plotseling koorts krijgt. Corona. Bijna vier weken later pas mag hij zich hersteld noemen.

Erik van Lakerveld zweet in schuurtje

Erik van Lakerveld, freelance-sportverslaggever voor De Volkskrant, was zondag een van de circa 500 recreanten die thuis op de hometrainer kropen voor de virtuele toertocht van de laatste 26 kilometer van de Amstel Gold Race. Inclusief Cauberg (18,9 procent) en Kruisberg. Dat betekende ruim 50 minuten hard zweten.

De leegte van de Amstel Gold Race

Geen Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels afgelopen zondag, maar dat weerhield fotograaf George Deswijzen er niet van om samen met motard Roger Dinjens het parcours af te gaan. Zo vielen hun ogen op onder meer het monument voor Jean Nelissen, de Mathieu van der Poel Allee en ‘het bankje van Michael Boogerd’.