NIEUWSOVERZICHT

Voetballers versus wielrenners

Eén van onze voetbalverslaggevers bij NU.nl zei laatst quasi-serieus dat hij wel een tijdje wielerverslaggever zou willen zijn. Niet dat hij meer had met wielrennen dan met voetbal, integendeel, maar omdat wielrenners volgens hem veel leukere interviews opleverden dan voetballers.

George Deswijzen, fotograaf én tekstschrijver

Zes jaar werkte George Deswijzen (38) voor Buitenlandse Zaken. Als diplomaat werkte hij ook in Rwanda, maar in 2012 koos Deswijzen om privéredenen voor een terugkeer naar Limburg. Daar vond hij zijn passie in een bedrijf waarin schrijven en fotograferen samengaan.

Walhalla voor la Stampa

Als ‘stampa olandese’ was ik plotseling terug in de mondiale topsport volleybal die ik tussen 1989 en 2002 ook met zoveel plezier volgde. De mannen van Nederland, de Lange Mannen zoals Hans Klippus, Willem Vissers en ik de volleyballers ooit van een geuzennaam voorzagen, deden het sterk op het WK in Bulgarije, waarna bij mijn Volkskrant besloten werd het team te volgen in de tweede ronde.

Euro 2020 plant IBC bij Schiphol

Expo Haarlemmermeer, een glazen expogebouw vlakbij Schiphol, is door de Europese voetbalunie (UEFA) aangewezen als International Broadcast Centre (IBC) tijdens Euro 2020. Het vormt daarmee het centrale knooppunt voor alle tv-zenders en radiostations. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, onthult dat in het magazine ‘Sport&Strategie’.

Recordaantal kijkers op FOX Sports

Een recordaantal kijkers heeft zondag 23 september live op FOX Sports naar het eredivisieduel PSV – Ajax gekeken. In totaal zagen 1.076.000 kijkers PSV in eigen huis met 3-0 winnen van Ajax. Het aantal kijkers is de optelsom van FOX Sports 1 (909.000 kijkers), FOX Sports 3 (132.000 kijkers) en het aantal kijkers dat online of via de app keek (35.000).

Nieuwe directeur communicatie bij IOC

De Duitser Christian Klaue is op interimbasis terug bij het Internationaal Olympisch Comité als directeur communicatie. Hij vervangt de Amerikaanse Rebecca (Becky) Edwards, die in april 2017 was benoemd in de nieuwe functie van strategisch directeur communicatie. Edwards heeft om privéredenen afscheid genomen van het IOC.

Kleurrijke types!

Bij het zien van de beelden uit Bakoe komen de herinnering van mijn tijd als verslaggever in het judo weer tot leven. Huilende verliezers, maar wel altijd met mooie verhalen. Ontberingen in Verweghistan. Het zou me niet verbazen als er weer iets met het vervoer of de hotels aan de hand was en de atleten op de tatami slapen.

Jurriaan van Wessem, twitteraar én journalist in Monaco

Weinig journalisten produceren zoveel tweets als Jurriaan van Wessem (58), bijna 80.000 inmiddels. Vanuit zijn woonplaats Monte Carlo geeft hij over tal van zaken zijn mening of heeft hij wel een weetje in petto; niet alleen over sport, ook over Nederlandse tv-programma’s en wat er zoal in zijn vaderland gebeurt.

Denkkracht, creativiteit en slagvaardigheid

Dit is een oproep. Een oproep aan elke kaarthouder die begaan is met het reilen en zeilen van onze organisatie, de NSP. De club die met Gerard den Elt een bevlogen opvolger heeft van het icoon dat jarenlang de belangen heeft behartigd van de sportjournalisten en –fotografen in ons land, Marina Witte.

Herhaalde oproep: Tokyo 2020

Voor de Nederlandse media zijn bij de Olympische Spelen in Tokyo 2020 meer accreditaties beschikbaar dan twee jaar geleden in Rio. Het aantal plaatsen voor Nederlandse journalisten en fotografen in Japan is uitgebreid van 60 naar 70.

Bob van der Tak overleden

Radioverslaggever Bob van der Tak is op 38-jarige leeftijd onverwacht overleden. Voor de NOS versloeg hij tussen 2009 en 2016 hoofdzakelijk zwemwedstrijden. Hij is ook werkzaam geweest voor BNR Nieuwsradio (onder meer als volger van het Nederlands voetbalelftal), Eurosport en RTV Utrecht.

Talkshow met Hélène Hendriks en Wilfred Genee op zondagavond

Voor de al eerder aangekondigde talkshow op Veronica wordt een tijdstip op de zondagavond gezocht. Hélène Hendriks onthult dat in een interview in Het Parool. Samen met Wilfred Genee gaat zij de talkshow presenteren.

Golfpersprijs 2018

Journalisten, fotografen en programmamakers worden door de organisatie van de Golfpersprijs opgeroepen hun beste werk in te zenden. In het verleden kon men inzenden voor de categorie ‘tekst’ of de categorie ‘beeld’.

Sappige wielertermen in Vlaamse woordenboek

Zeventig sappige Vlaamse wielerwoorden inspireerden tv-verslaggever Michel Wuyts (VRT) en boekenschrijfster/taalcolumniste Ann de Craemer tot het boek Groot Vlaams Wielerwoordenboek. Wuyts voorziet de woorden van een anekdote en De Craemer van een taalkundige uitleg vol wist-je-datjes en woordspelingen.

Voetbalmagazine Staantribune showt shirts

Het voetbalmagazine Staantribune, dat zich vooral op voetbalcultuur richt, houdt van 4 tot en met 7 oktober een tentoonstelling van honderden klassieke voetbalshirts. Denk aan het EK-tricot van Oranje in 1988, het shirt van Denemarken van het WK 1986, het shirt van Argentinië van datzelfde WK, originele shirts van Feyenoord, Ajax, PSV,

Florence!

De Wereldruiterspelen werden de afgelopen week getroffen door de orkaan Florence. Wereldruiterspelen worden altijd geplaagd door tegenslagen, vooral financiële. Volgens mij was alleen de editie van 2006 in Aken bijzonder succesvol.

De charme van de Ronde van Spanje

Vraag Han Kock naar een vergelijkend warenonderzoek van Tour, Giro en Vuelta en hij ratelt los. ,,Een levensgroot verschil qua werkomstandigheden voor de media. Zeg maar gerust 1 op 70 in het voordeel van de Vuelta als je die met de Tour vergelijkt. De Giro zit er precies tussenin”, vertelt de NOS-verslaggever, die verantwoordelijk is voor de interviews bij start en finish.

Wondervoetbalkinderen!

De Ghanese Pelé werd Nii Lamptey genoemd, de man die veertien profclubs versleet, waaronder Anderlecht, PSV, Aston Villa, Coventry FC en nog een handvol bijzonder exotische namen van clubs in Argentinië, Portugal, China en Turkije. Ik moest via Wikipedia echt even opzoeken wat dit illustere wondervoetbalkind tegenwoordig uitspookt. Pelé werd hij immers nooit, zelfs niet in Ghana.

Joop Niezen, niet welkom op perstribune ADO

Joop Niezen (dinsdag 18 september 83 jaar), grondlegger van de huidige NSP, zal niet langer plaats nemen op de perstribune van ADO Den Haag. Na drie afwijzingen op rij heeft hij de Haagse eredivisieclub laten weten geen aanvraag voor een persplaats nog in te dienen. ,,Ik heb geen content, heeft Ronald van der Geer, de perschef, mij laten weten. Mijn historie bij ADO Den Haag, mijn betekenis voor de sportjournalistiek telt niet.”

Peter Klomp, Hoofd Communicatie bij UEFA

Bij de Europese voetbalunie (UEFA) in het Zwitserse Nyon behoren circa tien Nederlanders tot de ongeveer 450 werknemers. Peter Klomp (44) leidt sinds 1 januari 2016 de afdeling Corporate Communications, met als belangrijkste taak het bewaken en bevorderen van het imago van de UEFA.

Olympisch Tokio door de ogen van Geert Slot

Geert Slot, hoofd communicatie van NOC*NSF, is net terug uit Tokio, waar hij de World Press Briefing van de Olympische Zomerspelen 2020 bijwoonde. Hij deed dat in het gezelschap van zijn collega Sonya Schonewille. Van de Nederlandse sportpers was slechts Telegraaf-redacteur Jaap de Groot in Japan aanwezig.

Pieter Zwart in hoofdredactie VI

Pieter Zwart (25) is opgenomen in de hoofdredactie van Voetbal International. Tegelijk met zijn benoeming kregen de interim-hoofdredacteuren Taco van den Velde en Peter Wekking een vaste status in de hoofdredactie. Pieter Zwart leidt de online-activiteiten bij VI als opvolger van de onlangs vertrokken Dennis van Luling.

Fotograaf Pierre van de Meulenhof overleden

Thuis in Helmond is maandag 10 september Pierre van de Meulenhof overleden. Hij was de oprichter/naamgever van het fotopersbureau, dat sinds 1990 door zijn zoon Ton wordt geleid. Pierre van de Meulenhof was tientallen jaren de vaste fotograaf bij wedstrijden van PSV namens het Eindhovens Dagblad (ED).

PR-specialist Mike Lee overleden

Mike Lee, een van de meest gereputeerde communicatiespecialisten in de internationale sport, is zaterdag 8 september in Londen overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Lee is 61 jaar geworden.

Bestuur sportpers Suriname in gesprek met minister

In Suriname heeft minister Lalinie Gopal van Sport en Jeugdzaken de samenwerking bekrachtigd met de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS). Bij een ontmoeting van het bestuur van de VSJS met de minister is onder meer besproken op welke manieren sporters beter gewaardeerd kunnen worden.