NIEUWSOVERZICHT

Op de Chinese manier

DOOR LISA DEEN
Vanwege het Coronavirus is China momenteel volop in de media. Diverse grote sporttoernooien - zoals de WK indoor atletiek – zijn afgelast en Chinese sporters dreigen door het reisverbod internationale toernooien te missen. Sommige atleten kunnen op dit moment niet eens meer trainen, zoals bijvoorbeeld de turnsters in de omgeving van Hubei.

Mediacentrum in hangar met vliegtuigen

Een bijzondere gewaarwording was het voor de journalisten en fotografen op het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf: het mediacentrum bleek ingericht in een hangar waarin een museum is gevestigd. ,,We zaten op een militair vliegveld waar af en toe een vliegtuig landde of opsteeg. Het had wel iets weg van Soesterberg”, vertelt fotograaf Soenar Chamid.

Marcel van Hoorn, winnaar met Sportfoto van het Jaar

MARCEL VAN HOORN, WINNAAR MET SPORTFOTO VAN HET JAAR
’Emotie maakt fotograferen mooi’ Op zo’n 150 meter ná de finish van de Amstel Gold Race, dáár moet ik zijn, bedacht Marcel van Hoorn. Vlak voor zijn neus plofte Mathieu van der Poel neer, vol emotie na zijn triomf. Zijn foto leverde de fotograaf uit Heerlen de NSP / Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar op. Zijn eerste prijs in dertig jaar fotografie.

Terug op de wereldkaart

TERUG OP DE WERELDKAART
Driemaal ereschavot bij de Tour de France, een Oranje-verrassing op het EK voetbal, uiteraard een medailleregen op de Spelen van Tokyo en de GP van ‘Max Verzandvoort’. De sportzomer van 2020 was het centrale thema op het NSP Jaargala 2020, belicht vanuit het motto ‘Terug op de wereldkaart’. Aan het diner in de sfeervolle Athenezaal in Hotel Papendal zaten veel verslaggevers en fotografen. Onder de bijna 200 aanwezigen ook afgevaardigden van sportmerken, sportbonden alsmede de nieuwe multimediale webgeneratie.

Columns en portretten maken Frank Heinen Sportjournalist van 2019

,,Sportschrijver, noem ik me liever. Ik ben helemaal geen journalist”, zei Frank Heinen nadat hij maandagavond op Papendal door de NSP was uitgeroepen tot Sportjournalist van het jaar. De keuze viel op hem vanwege zijn columns, zijn boeken en tv-portretten over voetballers.

Na dertig jaar in de prijzen

Dertig jaar al maakt Marcel van Hoorn sportfoto’s. Nog nooit viel hij in de prijzen. Met zijn foto van Mathieu van der Poel, uitgewoond en huilend van blijdschap na de Amstel Gold Race, won hij dit jaar de NSP / Canon Zilveren Camera Sportfoto. ‘Onomstreden’, volgens de jury.

‘Tone of voice’ levert Michel Doodeman prijs op.

Michel Doodeman (VICE Sports) werd op Papendal uitgeroepen tot sportjournalistiek talent 2019. Hij heeft een studie communicatiewetenschappen afgerond en schrijft naast verhalen op de website van VICE Sports ook cabareteske teksten.

Scoop 2019: NRC-onthullingen over ‘Fantast Roda JC’

De onthullingen over de beoogde nieuwe eigenaar van Roda JC, de Mexicaan Mauricio de la Vega, zijn bekroond met de prijs voor de ‘NSP Scoop van het jaar 2019’. Auteur daarvan is NRC-journalist Fabian van der Poll (29), die drie jaar geleden werd uitgeroepen tot het sportjournalistieke talent van het jaar.

Pim Ras in het spoor van Wijnaldum

De verkiezing van de Zilveren Camera kent een aparte categorie voor series met maximaal twaalf sportfoto’s. De eerste prijs ging hier naar Pim Ras. Voor het AD fotografeerde Ras hoe Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk het winnen van de Champions League op 1 juni in Madrid beleefden.

Estavana Polman, NSP Sportpersoonlijkheid 2019

ESTAVANA POLMAN, NSP SPORTPERSOONLIJKHEID 2019
‘Estavana Polman schiet vaak raak, maar ze is ook de handbalster van de rake teksten’, oordeelt het bestuur van de NSP, dat de 27-jarige handbalster tot NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar uitriep. De keus viel op Polman om haar houding, spontaniteit én excellente spelkwaliteit. De uitverkiezing vierde ze met een groot deel van haar familie op het podium.

De meester die we over het hoofd zagen

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Jan Mulder pakte de microfoon. Voordat hij aan zijn speech begon, liet hij zijn blik door de kantine van DWS glijden. Links van hem aan een tafeltje bij het raam zaten Jan Jongbloed en Rinus Israel. Rechts een stuk of drie mediavertegenwoordigers, de uitgever en schrijver Bert Nederlof. In het midden zag Mulder wat familieleden en vrienden van de man die op dit gedateerde sportpark in Amsterdam centraal stond.

De ‘golf van talent’ deint in de sportjournalistiek, op heerlijke wijze

‘Een golf van talent’. Het was een zinnetje dat Willem Vissers, voetbalanalyticus van de Volkskrant, maandagavond tijdens het NSP-gala op nationaal sportcentrum Papendal meerdere keren uitsprak. Het was die golf die de wederopstanding van het Nederlands voetbalelftal had veroorzaakt, meende hij, met Frenkie de Jong als het symbool van de herrijzenis.

Column in Studio Voetbal pijnigt Wennemars

Ongekend timide voor zijn doen reageerde Erben Wennemars maandagmiddag op een column van Marcel van Roosmalen, zondagavond uitgesproken in het tv-programma Studio Voetbal (NOS). Daarin nam Van Roosmalen de schaatsanalist van de NOS op de korrel in relatie tot zijn activiteiten als performance-coach

TeamNL met Van den Hoogenband en Vergeer te gast op Nieuwjaarsdiner

Chef de mission Pieter van den Hoogenband, technisch directeur Maurits Hendriks en chef de mission Esther Vergeer (Paralympics) zijn maandag 27 januari 2020 te gast op ons Sport & Media Nieuwjaarsdiner op Papendal.

Geen Nederlanders bij laatste drie AIPS Awards

Fotograaf Vincent Riemersma en journalist Marco Knippen behoorden tot de Top Tien in hun categorie voor de AIPS Awards 2019. Maar beiden vielen af bij een schifting waaruit de beste drie zijn geselecteerd.

Ramon van der Waart herdacht

Oud-collega’s van Ramon van der Waart in diens RTL-periode hebben onlangs bij Andy Houtkamp thuis een kleine reünie gehouden ter nagedachtenis aan hem. Ramon van der Waart overleed op vrijdag 27 december op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartfalen. Van der Waart werd gecremeerd in Spanje waar hij de laatste zes jaar van zijn leven doorbracht.

Podcast Vice Sports bekroond

Op het Total Football Festival in Amsterdam, op 11 januari, is de podcast ‘De wereld van Vice Sports’ uitgeroepen tot beste voetbalpodcast van Nederland. De jury bestond uit journaliste Diana Kuip, oud-voetballer Geert den Ouden en tv-commentator Wytse van der Goot.

Mijn persoonlijke toppers voor 2020

DOOR NATASJA WEBER
Lijstjes. Ik ben er dol op. Aan het begin van dit bijzondere sportjaar passeerden weer heel wat lijstjes de revue.

Mijn persoonlijke toppers voor 2020:

1. Harrie Lavreysen

Toen ik de oersterke baanwielrenner met zijn imposante bovenbenen eind 2016 voor het eerst interviewde had hij pas anderhalf jaar eerder zijn BMX-fiets verruild voor een baanfiets.

‘Tof om mee te maken’

TOF OM MEE TE MAKEN
Geavanceerde camera’s hadden ze niet nodig, Twan Spierts en Ronald Sträter hadden aan hun mobiele telefoon genoeg om dagelijks op Omroep Brabant (tv, radio en online) verslag te doen van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. ,,De internetdekking was in bijna alle bivaks goed in orde. Meestal lagen die bivaks dicht bij de bewoonde wereld. We hebben alles met de telefoon kunnen versturen”, vertelt Twan Spierts.

Gewicht

Sinds ik van nabij zag hoe de turnster Verona van de Leur in Parijs zich qua voeding voorbereidde op een wereldbekerwedstrijd, wantrouw ik bepaalde onderdelen van de topsport. Verona, meisje van 16 toen, nam één schijfje kiwi. Méér mocht niet van haar trainer, de later fel bekritiseerde Frank Louter.

Eén schijfje kiwi, hoe moet je daar op sporten, maar die vraag stelde ik geloof ik niet hardop.

Bij Rob Vente leefde de humor voort tot op het sterfbed

BIJ ROB VENTE LEEFDE DE HUMOR VOORT TOT OP HET STERFBED
Op 8 januari overleed Rob Vente op 80-jarige leeftijd. ‘Sportjournalist, schrijver, levensgenieter, jong van hart en geest’, vermeldde de rouwbrief. Rob Vente laat ook een rijk arsenaal aan anekdotes na. Zijn oud-collega Jan D. Swart haalt herinneringen op: Rob Vente was de eerste naoorlogse sportjournalist met een rubriek in een dagkrant waarin de sport volstrekt niet van belang was, maar wel het wereldje eromheen en dan óók nog gespecialiseerd: voetbal en daar waar werd gelachen.

Qatar, Mao, La Manga

De keuze van Ajax en PSV voor winterse stages in Qatar heeft veel reacties opgeroepen. Commentaren, columns en opiniërende artikelen verschenen in vrijwel alle media. Hieronder mengt Arno Vermeulen (chef voetbal bij de NOS) zich in het debat:

door Arno Vermeulen

Boek over razzia in Sneek krijgt vervolg

Het boek ’21 man’ van Peter van der Meeren over de razzia tijdens een voetbalwedstrijd in Sneek in 1944 trekt belangstelling in het buitenland. Vanuit zes landen zijn bestellingen binnengekomen, In Nieuw-Zeeland wordt gewerkt aan een (gedeeltelijke) vertaling. Peter van der Meeren werkt aan een aanvullende uitgave die in het voorjaar moet verschijnen.

Hélène Hendriks huldigt medaillewinnaars

De gebruikelijke huldigingen van Nederlandse medaillewinnaars bij de Olympische Spelen worden dit jaar verzorgd door Hélène Hendriks. In die rol volgt zij bij de Zomerspelen Humberto Tan op. Mark Tuitert was de ceremoniemeester bij de Winterspelen van 2018.

TeamNL met Van den Hoogenband en Vergeer te gast op Nieuwjaarsdiner

Chef de mission Pieter van den Hoogenband, technisch directeur Maurits Hendriks en chef de mission Esther Vergeer (Paralympics) zijn maandag 27 januari 2020 te gast op ons Sport & Media Nieuwjaarsdiner op Papendal.

Knippen en Riemersma genomineerd voor AIPS Media Awards

Marco Knippen (Noordhollands Dagblad én NSP-voorzitter) dingt mee naar de AIPS Media Awards die begin februari worden uitgereikt tijdens het AIPS Congres in Boedapest. Zijn opiniestuk ‘Sifan, durf in de spiegel te kijken’ over de relatie tussen Hassan en haar geschorste coach staat op de shortlist van tien beste columns en opiniestukken.

Meer inzendingen voor Sportfoto van het Jaar, 7 genomineerden met 10 foto’s

Uit een selectie van tien foto’s, afkomstig van zeven fotografen, wordt op 27 januari de winnaar bekend gemaakt van de NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2019. De zeven fotografen (helaas geen vrouwen) van wie hun foto’s de top 10 vormen, zijn:

‘WIELS’ LUISTERT TERUG

RADIO-LEVEN
‘Het afscheid van de NOS is definitief en hard. Maar het boek is er nu! Ook een manier om erbij te blijven’, schrijft Jeroen Wielaert op zijn Facebook-pagina. ‘Wiels – Bij de radio’, staat op de cover van het boek, een verwijzing naar zijn bijnaam in omroepkringen. De ondertitel maakt al veel duidelijk over de inhoud: ‘Jeroen Wielaert luistert terug.

Collega-freelancer

DOOR HANS KLIPPUS
Freelancers voelen een soort verbondenheid met elkaar. Daarom volg ik sinds vorige week op Twitter Thomas Grönnemark. Nee, hij is geen freelancer in de journalistiek, maar een, zoals hij zichzelf noemt, freelance throw-in coach. Een ingooi-coach! Het jaar is pas net begonnen, maar we hebben hier al een kandidaat voor hét woord van 2020.

Andere Tijden Sport, leef je uit!

Op m'n dertiende maakte ik al een plakboek over Marco van Basten. Knipte plaatjes uit en ik schreef er met de sierlijkste letters dingen bij. Ik vond het een prachtige voetballer en ook een mysterieuze, mooie man. Laatst schoof hij aan bij Beau om het boek Basta te promoten. Zijn levensverhaal opgeschreven door Edwin Schoon. En ik voelde nog steeds hetzelfde... 

Michael Kooren, jurylid NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

MICHAEL KOOREN, JURYLID NSP/ZILVEREN CAMERA SPORTFOTO VAN HET JAAR
Circa 350 foto’s zijn er ingezonden voor de jaarlijkse verkiezing van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Dat is een toename van ongeveer 25 procent. Ook bij de foto-series wordt een stijging gesignaleerd: 15 procent. Fotograaf Michael Kooren is lid van de jury, samen met Barbara Barend en Vincent Riemersma, de winnaar van vorig jaar.

‘Terug op de Wereldkaart’ thema Nieuwjaarsdiner 27 januari

Miel Brinkhuis (hoofd communicatie Ajax), Willem Vissers (Volkskrant) en André Hoogeboom (voorheen GPD/Noordhollands Dagblad) behoren tot de line-up van sprekers op ons traditionele Sport & Media Nieuwjaardiner op maandag 27 januari op Papendal.

Wijziging in jury NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

René Bouwman heeft zich teruggetrokken uit de jury van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Hij wilde graag in andere categorieën meedoen en dat is volgens het reglement niet toegestaan.  

Ton Boot laat bij afscheid vragen achter over ‘Zandvoortgate’

Bij zijn afscheid als sportcolumnist van De Telegraaf heeft Ton Boot een aantal onderzoeksvragen achtergelaten over de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort. Boot schreef circa twintig jaar wekelijks een column in De Telegraaf.

Pas op de plaats met Theo Koomen Award

De jaarlijkse Theo Koomen Award is voor 2019 niet toegekend voor een reportagemoment uit de sport van vorig jaar. ,,Er sprong niet echt iets uit”, motiveert juryvoorzitter Evert ten Napel dat besluit. Daarom werd gekozen voor een Theo Koomen Oeuvre Award waarmee Mart Smeets is onderscheiden.

Met Joop Zoetemelk het theater in

In het voorjaar gaan journalisten, oud-wielrenners en anderen het theater in met een eerbetoon aan Joop Zoetemelk. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Zoetemelk als tweede en laatste Nederlander de Tour de France won. Vooralsnog staan tussen 25 mei en 12 juni negen voorstellingen gepland. Afhankelijk van het theater varieert de entreeprijs van 20,50 euro tot 49,75 euro.

Altijd maar op vakantie

DOOR LISA DEEN
Eindelijk, het is zover. 2020 is begonnen. En 2020 is niet zomaar een jaar. Het is een Olympisch jaar. En natuurlijk ook het jaar van het EK voetbal, de Formule 1 in Nederland en nog zoveel meer. Voor de sporters, maar zeker ook voor de sportjournalisten, is 2020 een mooi en belangrijk jaar.

Pionieren in de Elfstedenhal

PIONIEREN IN DE ELFSTEDENHAL
Het Nederlands Kampioenschap shorttrack werd afgelopen weekend voor de eerste keer in de Elfstedenhal in Leeuwarden gehouden. Journalist Renze Lolkema (Leeuwarder Courant) en fotograaf Douwe Bijlsma delen hun gemengde ervaringen. Carl Mureau (KNSB) vraagt begrip en belooft verbeteringen. De Elfstedenhal is een ijsbaan die in 2015 werd geopend. ,,Het is een aantrekkelijke arena binnen de Elfstedenhal. De oude hal, die is afgebroken en waar een parkeerplaats voor in de plaats is gekomen, was in de jaren 80 en in 1991 vier keer decor voor het NK shorttrack”, meldt Renze Lolkema.

De oprechte zorgen van de fotograaf

Onlangs was er een kleine invasie op de burelen van de NSP. Althans, meer bij onze huisbaas ANP. Circa 35 fotografen en een enkele collega’s van de nieuwe media meldden zich daar voor onze jaarvergadering, sinds onze eerste bijeenkomst op de Jaap Edenbaan in december 2018 een belangrijk moment voor ons als belangenbehartigers namens jullie, de kaarthouders.

Theo Vincken 1936 – 2019

THEO VINCKEN 1936-2019
Daags voor Kerstmis is Theo Vincken in zijn woonplaats Venlo overleden. Hij werd 83 jaar. Theo Vincken was ruim 38 jaar actief als journalist, onder meer als sportverslaggever en chef sport bij het Dagblad voor Noord-Limburg, dat later opging in Dagblad De Limburger. In die tijd was hij de vaste volger van voetbalclub VVV.

Terug op de Wereldkaart thema Nieuwjaarsdiner 27 januari op Papendal 

Op maandag 27 januari 2020 vindt in het hart van de sport (Papendal) ons jaarlijkse Sport & Media Nieuwjaarsdiner plaats. Thema ditmaal: 'Terug op de wereldkaart. We hebben samen met Papendal daarvoor een passende locatie gevonden: zaal Athene van Hotel Papendal. Die zaal – zonder pilaren – is beter passend bij ons programma. 

Drie kwartier wachten

DRIE KWARTIER WACHTEN
In vrijwel alle sporten zijn ze gemeengoed geworden, ultrasnelle reacties van winnende én verliezende sporters, nog happend naar adem soms. Bij het WK handbal in Japan bleek dat onmogelijk. Ziggo Sport moest ruim drie kwartier wachten op de eerste Nederlandse reacties als wereldkampioenen handbal.

Een oproep aan Virgil van Dijk

Ik vind ze soms best grappig hoor, die social media-accounts die inhaken op het actuele sportnieuws. Ze brengen veelal opmerkelijke of bizarre feitjes en opvallende quotes van sporters. Vaak met een knipoog. BBC Sporf (https://twitter.com/sporf) bijvoorbeeld, vanzelfsprekend een parodie op BBC Sport. Of The SportBible (https://twitter.com/sportbible).

Gio Lippens kandidaat voor AIPS Europa

Onze oud-voorzitter Gio Lippens, gekend sportcommentator en -verslaggever bij de NOS, heeft zich kandidaat gesteld voor een functie in het bestuur van AIPS Europa. Dat gebeurt op verzoek van de NSP. Zijn kandidatuur heeft inmiddels steun gekregen vanuit tal van andere Europese landen.

De deadline kan Willem Vissers niet ongerust maken

Voor de wekelijkse rubriek ‘Achter de schermen van de Volkskrant’ volgde voetbalverslaggever Myrel Morskate vorige week Willem Vissers bij de wedstrijd Ajax – Valencia. Centraal thema daarin: de deadline. Hieronder de uitgebreide weergave op de website van De Volkskrant, vijf keer zo lang als in de gedrukte krant:

Hoofdrol voor schaatsen in nieuw blok Andere Tijden Sport

In een nieuwe serie van ‘Andere Tijden Sport’ (NOS) speelt schaatsen, opnieuw, de belangrijkste rol. Twee van de vier nieuwe afleveringen gaan over schaatsen, alle op NPO1. Op zondag 5 januari 2020 wordt begonnen met Lenie van der Hoorn. In de Elfstedentocht van 1985 kwam zij 47 minuten na winnaar Evert van Benthem binnen als de eerste vrouw.

Utrecht Hooligans, boek over 50 jaar voetbalgeweld

Komend voorjaar verschijnt bij uitgeverij Just Publishers het boek Utrecht Hooligans, volgens de makers ‘een fascinerende inkijk in de geschiedenis van de oudste harde kern van Nederland.’ De auteurs Daniel van Doorn en Evert van der Zouw stellen dat de absolute pioniers van het Nederlandse hooliganisme uit de Domstad komen.

Champions League in Duitsland via Amazon

Internetgigant Amazon heeft in Duitsland een belangrijk pakket mediarechten voor de Champions League in de periode 2021-2024 verworven. Het pakket omvat alle wedstrijden op dinsdag. Deze zullen via de streamingsdienst Prime Video worden uitgezonden.

De mythe is weer mens

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
De monoloog van Marco van Basten, opgetekend door Edwin Schoon, voerde vorige week meteen de bestsellerlijst aan. Dat was een mooi sluitstuk na een flinke publiciteitsgolf; goed voor het sportboek in het algemeen trouwens ook. Ik had iets meer dan een avond nodig om Basta te lezen. Van Basten vertelt onder meer over zijn innerlijke worstelingen,

In memoriam Berry Brinkhorst

IN MEMORIAM BERRY BRINKHORST
Op donderdag 12 december is Berry Brinkhorst op 56-jarige leeftijd overleden. Hij was werkzaam als bureauredacteur voor Omroep Flevoland. Van 1988 tot 2001 was Berry Brinkhorst sportverslaggever bij Het Parool. Zijn oud-collega Robèrt Misset haalt herinneringen op:

#gesigneerdboek als #ontlezingstegenoffensief van sportschrijvers

Het begon met een tweet van Willem Vissers die ik in de trein las, op weg naar huis na een lezing over doping in Utrecht. De avond bezonk nog, waardoor Johan Cruijff van Auke Kok (in mijn geval zónder inlegvel) aanvankelijk onaangeroerd in de rugtas bleef.

Accreditatie EURO 2020 via Media Pool

De KNVB vraagt aandacht voor de accreditatieprocedure voor het EK voetbal in 2020. Media, freelance-verslaggevers en -fotografen komen uitsluitend in aanmerking voor een accreditatie voor EURO 2020 wanneer zij aangesloten zijn bij de UEFA Media Pool.

Frank Kramer, een toevalstreffersleven

In de kantine van de Rooms-Katholieke Amsterdamse Voetbalvereniging Ignatius College (RKAVIC) is maandagavond 9 december het boek ‘Eeuwig op de vlucht’ van oud-voetballer, presentator, tv-commentator en oud-zanger Frank Kramer ten doop gehouden.

Nieuwe locatie voor bijeenkomst fotografen

Drie sportfotografen nemen ons op woensdag 18 december alvast mee naar een vooruitblik op het mooie, uitdagende sportjaar 2020. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst van Picture This Den Haag, om 19.00 uur in Het Fotolokaal, Zwaardstraat 16 in Scheveningen. Dus niet in het Fotomuseum, zoals vorige week gemeld.

Niet overal gaat het even snel, merkt Stanley Gontha

In een kwart eeuw fotograferen heeft Stanley Gontha tal van technologische ontwikkelingen beleefd. Hij wordt nog steeds geconfronteerd met faciliteiten die hem herinneren aan zijn 14/400 modem in 1996, zo beschrijft hij in onderstaande bijdrage. Soms lijkt de tijd nog stil te staan.

Mees beschrijft ‘kleinkinderen van Cruijff’

MEES BESCHRIJFT 'KLEINKINDEREN VAN CRUIJF'
Heel bescheiden werd deze week een postpakket afgeleverd bij de NSP, afkomstig van De Vliegende Keeper uit het Vlaamse Noorderwijk. Inhoud: een pakbon en een boek met de titel ‘Van Appie tot Ziyech’. Geen ronkend persbericht erbij. Onderaan de cover slechts in bescheiden afmetingen de namen van de auteur (Henk Mees) en de uitgever (Willems Uitgevers).

Gespannen voor een interview

DOOR NATASJA WEBER
Ik betrapte mezelf er onlangs op dat ik een beetje zenuwachtig was voor een interview. Het was toch al heel wat jaren geleden dat ik dat voor het laatst had meegemaakt. Dat moet in 2003 zijn geweest toen ik net kwam kijken op de sportredactie van het Eindhovens Dagblad. Ik mocht toen oud-Wimbledonkampioen Pat Cash interviewen die in Eindhoven was voor het seniorentoernooi Alex Tennis Classics.

In memoriam Ronald ten Brink

IN MEMORIAM RONALD TEN BRINK
‘Cultuurbewaker op de sportredactie van de Volkskrant’ en ‘de beste schaatsverslaggever van het land in zijn tijd’, noemt Bert Wagendorp zijn oud-collega Ronald ten Brink. Op 3 december overleed Ronald ten Brink op 72-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Amsterdam.

Inzending NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het jaar 2019

Sportfotografen kunnen hun beste sportfoto’s van het jaar weer inzenden voor de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. De jury voor de beste sportfoto bestaat dit jaar uit Barbara Barend (HELDEN Magazine), Vincent Riemersma (winnaar vorig jaar) en René Bouwman (Telegraaf en penningmeester NSP).

Méér interesse voor AIPS Sport Media Awards

Voor de tweede editie van de AIPS Sport Media Awards heeft de AIPS 1748 inzendingen ontvangen. Dat is 37 procent meer dan vorig jaar. Van alle deelnemers doet 48 procent voor het eerst mee. Journalisten en fotografen uit 125 landen leverden inzendingen voor categorieën Writing, Broadcasting en Photography.

Virgil van Dijk enige Nederlander op AIPS-lijst

Virgil van Dijk is de enige Nederlandse sporter op de kandidatenlijst voor de verkiezing van de beste sporters van het jaar 2019 volgens de AIPS. De internationale bond van sportjournalisten nomineerde voor ‘Vote for the champions’ in vier verschillende categorieën 33 mannen, 19 vrouwen, 14 teams en 9 media-accommodaties.

Woensdag 18 december: PTDH Sport Special

Drie sportfotografen nemen ons op woensdag 18 december alvast mee naar een vooruitblik op het mooie, uitdagende sportjaar 2020. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst van Picture This Den Haag in het Fotomuseum aldaar.

Jan Vos overleden

In Leiden en de Rijn-, Duin- en Bollenstreek deed Jan Vos decennialang voor regionale radiozenders verslag van amateur-voetbalwedstrijden. Vorige week overleed Jan Vos na een kort ziekbed op 76-jarige leeftijd.

De rayonhoofden aan het woord

DE RAYONHOOFDEN AAN HET WOORD
Het Elfstedenbestuur heeft in februari 1996 de kans op een Elfstedentocht laten lopen door ten onrechte de rayonhoofden niet voor een tweede keer bij elkaar te roepen. Oud-voorzitter Henk Kroes trekt hiervoor het boetekleed aan in het boek ‘IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht’. Een jaar later kon de Elfstedentocht wel doorgaan, voorlopig voor hat laatst.

Een boek

DOOR HANS KLIPPUS
Wat ik van de Sint en de Kerstman wil hebben? Een boek! De volgende vraag is veel lastiger te beantwoorden. Welk boek? Dat is moeilijk kiezen. Er is met het oog op Sinterklaasavond van deze week en de kerst zo veel leuks en interessants uitgebracht. En dan heb ik het alleen nog maar over publicaties op sportgebied.

Perschefs

Het filmpje met de doorvragende Bert Maalderink van de NOS en de vergeefs onderbrekende Thijs Slegers van het geplaagde PSV zal een hit zijn. Het is veel leuker dan de gemiddelde invuloefening bij een persconferentie na het voetbal.

Henk Hoijtink, afscheid van de sportjournalistiek

HENK HOIJTINK, AFSCHEID VAN DE SPORTJOURNALISTIEK
Henk Hoijtink (58) trekt zich terug als chef-sport van Trouw en uit de dagelijkse praktijk van de sportjournalistiek. Bij Trouw gaat hij verder als eindredacteur. Zijn zaterdagse column over voetbal blijft hij schrijven. Ook van Euro 2020 zal Henk Hoijtink nog verslag doen.

Betaling NSP- en AIPS-kaarten

Marianne Verzijl is namens de NSP drukdoende om iedereen tijdig zijn of haar NSP-kaarten (2020) en AIPS-kaarten (2020-2021) te bezorgen. Ondanks het verstrijken van de betaaltermijn voor freelancers (15 november) heeft lang niet iedereen de nota voldaan.

SAVE THE DATE: NSP Nieuwjaarsdiner 27 januari 2020

Arko Sports Media en NSP leggen op dit ogenblik de laatste hand aan de organisatie van het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner 2020. Over de locatie hebben we nog geen volledige zekerheid, over de datum wel: zoals gebruikelijk de laatste maandag van januari. Dat is ditmaal maandag 27 januari 2020.

NSP-bijeenkomst over fotobeleid en andere zaken op 16 december

In navolging van vorig jaar roept het bestuur van de NSP alle kaarthouders op voor een bijeenkomst op maandag 16 december om 19.30 uur. De vergadering vindt om financiële redenen niet plaats in het midden van het land, zoals eerder aangekondigd, maar ten kantore van de NSP in het WTC in Den Haag.

DPG Media gaat tarieven freelancers verhogen

De regionale kranten van DPG Media gaan de tarieven voor freelance journalisten en fotografen verhogen. In een mail die volgens de NVJ-website Villamedia binnen de uitgeverij circuleert, zal sprake zijn van een ‘billijke aanpassing’. De verhoging zal lager uitvallen dan het tarief dat volgens de rechtbank met ruim 50 procent moet worden verhoogd.

Ook Van Persie roept op tot actie tegen racisme

Robin van Persie, in januari van dit jaar uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar, is vorige week eveneens geëerd met de Gouden Mossel. Deze ereprijs, uitgereikt door het bij sportjournalisten bekende Rotterdamse restaurant Kaat Mossel, wordt jaarlijks toegekend aan Rotterdammers die zich op bijzondere wijze hebben onderscheiden.

Duitse voetbalbond bereikt op YouTube 150.000 abonnees

Het Duitstalige YouTube-kanaal van de Duitse voetbalbond (DFB) heeft de mijlpaal van 150.000 abonnees bereikt. Sinds de start in maart 2015 zijn meer dan 42 miljoen video-clicks geregistreerd.

Olympische opwarmer

DOOR LISA DEEN
De komende twee weken staat het Ariake Gymnastics Centre in Tokio in het teken van trampolinespringen. Met deze week de WK voor senioren en volgende week de World Age Group Competition wordt de Olympische venue voor het eerst écht getest. Het Ariake Gymnastics Centre is onlangs pas opgeleverd en de wereldtitelstrijd geldt daarom ook als een Test Event voor Tokyo 2020.

Organisatie Davis Cup: dat kan én moet beter

ORGANISATIE DAVIS CUP: DAT KAN EN MOET BETER
Hoge entreeprijzen, lege tribunes en tennis tot soms diep in de nacht. Aan de Davis Cup nieuwe stijl valt nog veel te verbeteren, stelt Hans Schelling, een van de zes Nederlandse mediavertegenwoordigers bij het toernooi in Madrid. De Davis Cup was dit jaar in een nieuw jasje gestoken. In Madrid streden vorige week 18 landen om de Davis Cup. Thuisland Spanje mag zich komend jaar de beste tennisnatie ter wereld noemen.

Jacques Klok, de eerste fotograaf die slachtoffer werd van supportersgeweld

JACQUES KLOK, DE EERSTE FOTOGRAAF DIE SLACHTOFFER WERD VAN SUPPORTERSGEWELD
Méér dan een halve eeuw geleden al was Jacques Klok (1930 – 2019) de eerste fotograaf die, voor zover bekend, het slachtoffer werd van supportersgeweld. Hij werkte meer dan 40 jaar bij het ANP. Op zondag 17 november is Klok op 89-jarige leeftijd overleden. In een artikel uit het voormalige dagblad De Tijd leeft het incident uit 1968 voort.

Zijn klassiekers en etappekoersen nog te redden?

In Hoogeveen woont Femmy van Issum. Ze is inmiddels 79 jaar. Op het sterfbed van haar vader heeft ze plechtig beloofd de Ronde van Drenthe in de benen te houden. Zijn Ronde van Drenthe. Voorzitter Van Issum sjouwt zelf nog met rugnummers, gaat bij sponsors langs en bepaalt het lettertype van de nieuwsbrief. Ze is zo taai als leer. Maar of ze de belofte aan haar vader kan waarmaken?   

Fotobeleid punt van nader overleg met fotografen

Het bestuur van de NSP heeft afgelopen maandag besproken op welke wijze het fotobeleid in relatie tot de NSP-kaart de komende jaren gevoerd moet worden. Immers, er zijn klachten over oneerlijke concurrentie. Bovendien staan de tarieven onder druk.

NVJ peilt bedreigingen in sportjournalistiek

De NVJ inventariseert op dit ogenblik de behoefte aan een of meerdere bijeenkomsten voor sportjournalisten en -fotografen in het kader van de campagne #PersVeilig.

De drie persmusketiers en d’Artagnan

Het heeft iets weg van een lichting Oranjespelers die na een reeks succesjaren afscheid neemt. Of van schaatsers die na een zegetocht langs de internationale ijsbanen nog een paar jaar marathons rijden en het daarna verder voor gezien houden. Ook de sportjournalistiek kent haar coryfeeën en olympische specialisten. Jarenlang kon ik de heren NOC*NSF-watchers – nee, er waren helaas geen vrouwen bij – uittekenen bij mijn spaarzame bezoeken aan Papendal.

Hans van Vliet 1953 – 2019

Voormalig Radio Rijnmond-verslaggever Hans van Vliet is op 66-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Hij werd vaak beschouwd als trendsetter in het geven van over-enthousiast commentaar. Voor veel luisteraars was Van Vliet bekend van zijn verslagen, met name van wedstrijden van Feyenoord. Hij overleed in het Franciscus Gasthuis & Vlieland ziekenhuis in Rotterdam.

Belevingsverhalen

BELEVINGSVERHALEN
Mountainbiken wordt in Nederland steeds populairder. Nieuwe fietsmerken en modellen volgen elkaar op. Het aantal routes stijgt flink, het ledental groeit verder en verder. Freelance-journalist Edward Swier schetst de populariteit in een boek met de titel ’Mountainbike in Nederland’.

Het grootste leed en de grootste glimlach

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Het komt niet vaak voor dat ik een wedstrijd van het Nederlands elftal laat schieten. Maar afgelopen zaterdag zat ik tussen achthonderd mensen in een tot feeërieke feestzaal omgetoverde sporthal van Only Friends.

John Graat, nieuwe chef sportredactie Trouw

JOHN GRAAT, NIEUWE CHEF SPORTREDACTIE TROUW
Na twaalf jaar keert John Graat (bijna 50) terug in de sportjournalistiek en bij Trouw. ,,Het lijkt wel dat ik een jojo-carrière heb”, zegt John Graat. Hij volgt in januari Henk Hoijtink op als chef van de sportredactie. Hoijtink blijft nog wel zijn wekelijkse voetbalcolumns schrijven en zal ook voor Trouw verslag doen van Euro 2020.

Van Basten in het theater

Van de presentatie van het boek BASTA, de biografie van Marco van Basten, wordt een theater-evenement gemaakt. In Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg) zullen diverse gasten op 2 december een ode brengen aan Van Basten.

Ruud Verdonck 1946-2019

Voormalig Trouw-journalist is op 2 november op 73-jarige leeftijd overleden. Hij begon in 1969 bij Trouw als kopijloper, een hulpkracht voor de redactie, en kreeg daarna een baan op de sportredactie. Later werd hij onder meer chef van de binnenlandredactie en van het mediakatern. Verdonck was al enige jaren ziek, een maand geleden werd hij onwel.

George Nusmeijer 1950-2019

Bij de Elfstedentocht van 1997 was George Nusmeijer, volgens Tubantia, de eerste fotograaf die het lukte om digitale foto’s nog diezelfde dag in de krant te krijgen. Zondag 3 november overleed Nusmeijer op 69-jarige leeftijd in een hospice in zijn woonplaats Enschede.

‘Sportjournalistiek dekmantel voor onderzoeksjournalistiek in Oost-Europa’

In een vervolg op zijn column over de maatschappelijke rol van sportwebsite Sports.nu in Rusland belichtte Derk Sauer zaterdag 9 november een Roemeense documentaire met sportjournalisten in de hoofdrol.

Op herhaling, 260 kilometer lang

OP HERHALING, 260 KILOMETER LANG
Pim Kiderlen (1868-1931) was de eerste Nederlandse wielrenner die internationaal successen boekte. Sportjournalist Erik van Lakerveld (voor onder meer De Volkskrant en Fiets) brengt Kiderlen tot leven in het boek ‘Wonderwielenaar’. De presentatie daarvan op 22 november gaat gepaard met een rit over 260 kilometer van Leeuwarden naar Rotterdam, Wie fietst er mee?

Met Kromo weet je het nooit

DOOR NATASJA WEBER
Wie moet er volgend jaar in Tokio voor een olympische zwemmedaille zorgen? Deze vraag krijg ik de laatste tijd vaak te horen. Nu de Olympische Spelen dichterbij komen, neemt de belangstelling voor de zwemsport bij het grote publiek langzaamaan toe. Eens in de vier jaar staat zwemmen in Nederland in het brandpunt van de belangstelling; op andere toernooien is er weinig aandacht voor de prestaties van de Nederlandse zwemmers.

Van Bommel en Van Gaal

Communicatie is een essentieel onderdeel van het trainersvak. Daar is Mark van Bommel afgelopen weekend op pijnlijke wijze op gewezen. Dacht hij Jeroen Zoet te beschermen, kreeg de gepasseerde keeper juist nóg meer hoon over zich heen. Want wat was dat een curieuze situatie; Zoet die gepasseerd was als eerste keeper, meereisde naar Tilburg voor de uitwedstrijd tegen Willem II, maar níet op de bank plaatsnam. In plaats daarvan slenterde hij door de catacomben van het stadion en nam hij even later zelfs plaats in de spelersbus. Nog tijdens de wedstrijd.

Louis van de Vuurst, scheidend huisfotograaf van Ajax

LOUIS VAN DE VUURST, SCHEIDEND HUISFOTOGRAAF VAN AJAX
Louis van de Vuurst (66) was buschauffeur toen hij een camera kocht. Dan kon hij zo nodig bij schade aan de bus de omvang daarvan vastleggen. Het bleek de start van een carrière in de fotografie voor Louis van de Vuurst, die als huisfotograaf van Ajax met pensioen is gegaan. Zijn afscheid wordt omlijst met een boek vol et zijn mooiste foto’s.

Dopingschandaal in de maak of broodje-aapverhaal?

Het was niet de veroordeling die de aandacht trok. Natuurlijk, voor 8,5 jaar de cel in voor drugsvervoer was fors, maar gevangenisstraffen voor bepaalde delicten liggen in het buitenland nu eenmaal geregeld hoger dan hier. Zo wordt in Duitsland het invoeren zwaarder aangerekend dan het verkopen, vanuit de gedachte dat door die import het aanbod toeneemt, en lag het vonnis uiteindelijk precies tussen de onder- en bovengrens die bij de Oosterburen wordt gehanteerd: twee tot vijftien jaar.

Tarieven freelancers moeten fors omhoog

De kantonrechter in Amsterdam heeft in twee gevallen bepaald dat twee regionale kranten van de DPG Media (voorheen De Persgroep) hun tarieven voor fotografen en freelance-journalisten met ruim 50 tot 60 procent moeten verhogen.

#PersVeilig: doe altijd aangifte van bedreiging!

In Amsterdam is maandag 4 november de permanente campagne PersVeilig gelanceerd. Dit initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, politie en Openbaar Ministerie moet een halt toeroepen aan de toenemende agressie jegens journalisten, fotografen en

Twee golfpersprijzen

Golfjournalist/fotograaf Bert van der Toorn en de website golf.nl hebben in twee verschillende categorieën de jaarlijkse golfpersprijs van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten(NVGJ) gewonnen. Van der Toorn zegevierde in de categorie Tekst, de website ontving de prijs in de categorie Beeld & Geluid.

RadioFreak Award voor Sebastiaan Timmerman

NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman heeft de RadioFreak Award 2019 voor Beste Radioverslaggever in de wacht gesleept. Joris Kreugel (EenVandaag) en Martijn de Rijk (BNR Nieuwsradio) werden tweede en derde.

Theo Vaessen 1942-2019

Voormalig sportjournalist Theo Vaessen is zondag 3 november op 77-jarige leeftijd overleden. Vaessen was al geruime tijd ziek. Hij werkte ruim veertig jaar voor het Limburgs Dagblad en De Limburger.

Glossy van 352 pagina’s over rugby

Met een glossy van liefst 352 pagina’s over rugby hoopt Bart Wierenga aan een reeks met soortgelijke boeken over andere sporten te zijn begonnen. De uitgave met de titel ‘Legacy Rugby’ balanceert op het snijvlak van kunstfotografie, literatuur en rugby. Medewerkers zijn onder anderen Peter Heerschop, Tommy Wieringa, Bert Wagendorp en Hans Brian. De portretfoto’s zijn van Bastiaan Woudt.

Jean-Paul van Gastel brouwt bier

JEAN-PAUL VAN GASTEL BROUWT BIER
Jean-Paul van Gastel, onlangs op non-actief gezet als assistent-coach bij Feyenoord, brouwt samen met een compagnon een eigen bier. Zomaar een weetje, dat te vinden is op de Voetbal Scheurkalender 2020 die Mark van den Heuvel heeft samengesteld. ,,Zo staan er allerlei feitjes, weetjes en dingetjes in, de meeste op basis van de geboortedatum van een voetballer”, aldus Van den Heuvel.