NIEUWSOVERZICHT

Ergernis groot over woorden minister Eric Wiebes aan adres zzp’ers

De uitlatingen van minister Eric Wiebes in de uitzending van WNL op Zondag over zzp’ers heeft veel losgemaakt, ook onder de vele zelfstandigen in de beroepsgroep van journalisten, fotografen en cameramensen.

NSP en Mixed Zone blijven in de lucht - op minder dan halve kracht

Geen interlands, geen marathon, geen sportagenda, geen betaald of zelfs onbetaald voetbal, geen wielerkoersen, geen enkele sportactiviteit... Ook het kantoor van de NSP in Den Haag is dezer dagen leeg. Marianne Verzijl heeft haar drie zoons thuis, maar maakt daar deze nieuwsbrief en houdt de lopende zaken samen met ondergetekende in de gaten.

Corona-advies: ‘Zoek oude filmpjes op’

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren grijpt de coronapauze aan voor onder meer het online presenteren van sportfilmpjes. Via LinkedIn doet hij een oproep aan sportliefhebbers die in het bezit zijn van bijzonder materiaal.

Oud-journalist assistent-coach bij PSV

Met Jörn Wolf (44) krijgt PSV volgend seizoen een voormalig sportjournalist als assistent-coach in de technische staf. Tot 2003 was hij werkzaam voor Hamburger Morgenpost. Daarna ging hij naar Bundesliga-club Hamburger SV. In 2017 stopte Wolf als mediadirecteur bij HSV en trad hij in dienst van Bayer Leverkusen als ‘Koordinator Trainer-und Funktionsteam’.

Conference-calls bij PSV

Bij elkaar gedurende 1 uur en 8 minuten beantwoordde John de Jong, technisch directeur van PSV, woensdag 11 maart in conference-calls vragen van journalisten. Niét het coronavirus was aanleiding voor een telefonische toelichting op de keuze voor de Duitser Roger Schmidt als hoofdcoach vanaf volgend seizoen.

Ook mijn topsportbril gaat even af

DOOR NATASJA WEBER
,,We moeten onze topsportbril afzetten. Mensen verliezen hun baan, mensen gaan dood. Dat is pas erg.” Met deze woorden reageerde hockey-international Mink van der Weerden afgelopen weekend op het nieuws dat alle trainingslocaties voorlopig op slot gaan vanwege het coronavirus.

Geen coronavrees bij persconferentie

GEEN CORONAVREES BIJ PERSCONFERENTIE
Met een persconferentie in de open lucht vielen vrijdag rond het middaguur de motoren stil bij wat de start van het formule 1-seizoen in Melbourne had moeten zijn. Honderden journalisten, fotografen en cameramensen vormden een grote kring, zij aan zij, rijen dik. De coronavrees leek ver weg terwijl de organisatie uitleg gaf over de afgelasting van de Grote Prijs van Australië.

Peter Wekking, hoofdredacteur VI

PETER WEKKING, HOOFDREDACTEUR VI

'VI hoeft niet dunner te worden
Wat betekent de coronapauze voor een weekblad als Voetbal International? Mede-hoofdredacteur Peter Wekking zegt zich nog geen zorgen te maken. ,,We hebben een plan ontwikkeld dat er in voorziet voorlopig tot 6 april niét terug te hoeven in aantal pagina’s. We kunnen een interessant blad blijven maken.”

Zweedse journalist geweigerd voor EURO2020 wegens gokadvertenties

Een Zweedse journalist is volgens onze zusterorganisatie Svenska Sportjournalistförbundet (SSFAIPS) vooralsnog niet geaccrediteerd voor EURO2020. Als reden wordt volgens SSFAIPS door UEFA opgegeven dat hij zou werken voor een bedrijf dat onder meer adverteerders voor online sportweddenschappen trekt.

‘Gezondheidstest’ voor alle 120 schaatsverslaggevers wegens coronavirus

'GEZONDHEIDSTEST' VOOR ALLE 120 SCHAATSVERSLAGGEVERS WEGENS CORONAVIRUS
Een bijzondere accreditatievoorwaarde werd afgelopen weekend toegevoegd aan de toegang voor de media tot de schaatstempel Thialf. Alle 120 journalisten, fotografen en cameramensen dienden voorafgaande aan de finale van de ISU World Cup te onderwerpen aan een temperatuuropname. Dit alles ter voorkoming dat het journaille het coronavirus met zich zou meedragen naar de Mixed Zone of naar de interviewtafel.

Coronavirus leidt tot ‘Global map’ op site AIPS

De AIPS heeft de nationale organisaties van sportjournalisten ingeschakeld om te komen tot afgelastingen op de internationale sportkalender die up-to-date wordt bijgehouden. Met name de situatie rond eventuele afgelastingen van evenementen als gevolg van het coronavirus moet hierop actueel te volgen zijn.

Streamingsdienst DAZN wil wereldwijd bereik

De streamingdienst DAZN heeft aangekondigd het werkterrein uit te breiden van negen naar 200 landen. DAZN bereikt de klanten via internet en mobiele telefoons. In het voetbalpakket van DAZN zitten zowel nationale competities als internationale toernooien. Boksen en motorsport vormen ook een belangrijk deel van de activiteiten.

Handje lente-ui

DOOR HANS KLIPPUS
900 gr kikkererwten 900 gr zwarte bonen 900 gr rode linzen Dit zijn de eerste regels van een pagina in een boek van een voetballer. Enig idee wie? John de Wolf, De Tweede Helft.

Dweilen met de bierkraan open

Daar zitten we dan gezellig op een rijtje in het stadion van FC Utrecht: Ronald Bonestroo, Jasper Ruhe, Broer van den Boom, René Bouwman, Yannick Verhoeven en ondergetekende. Pal voor de tribune waar de harde kern van de thuisclub zich te buiten gaat aan strafbare feiten en overtredingen van de ‘standaardvoorwaarden’ van de KNVB uit 2014. Zoals: · 8.3 Het is verboden in het Stadion te gooien met enig voorwerp en/of enige vloeistof.

Annemarie Postma, sportjournaliste

ANNEMARIE POSTMA, SPORTJOURNALISTE
Het begon met een foto op Twitter, waarop zeven mannelijke, schrijvende journalisten Daley Blind omringen in de Mixed Zone. ‘Iets met diversiteit’, reageerde Annemarie Postma subtiel, maar veelzeggend. Postma, die als sportjournaliste vooral over vrouwenvoetbal schrijft, maakte veel los daarmee. Een stortvloed aan reacties volgde, in verschillende toonaarden.

Afscheid van een icoon: Dorian van Rijsselberghe, nu al de NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Donderdagavond 2 september 2010. Ontmoetingsplek: Kerteminde, Denemarken, nadat ik ’s ochtends in de auto was gestapt voor een reis van acht uur. Aanleiding: Dorian van Rijsselberghe, de 21-jarige rijzende ster van het windsurfen, lijkt op zijn eerste wereldtitel af te stevenen. Een dag later is alles anders. Weg uitzicht op het WK-goud. Met dank aan koninklijk bezoek. Voor de komst van de Deense kroonprins Frederik moest alles wijken, en dus worden de surfers met windstilte het water opgestuurd.

Herinneringsalbum aan de eerste Europa Cup

Bijna 50 jaar geleden won Feyenoord de eerste Europa Cup in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. Van dat historische feit is een luxe en royaal geïllustreerd herinneringsalbum gemaakt, waarmee Kick Uitgevers het Rotterdamse jubeljaar in het voetbal doet herleven.

Van Hoorn vierde in tussenstand Publieksprijs

De winnende foto van Marcel van Hoorn van de NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2019 staat vierde in het tussenklassement voor de Zilveren Camera Publieksprijs.

Derksen en Van der Gijp worden buren van Oranje

Tijdens het EK van 2020 zal de voetbaltalkshow met Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee dagelijks worden uitgezonden vanuit de congreslocatie Slot Zeist. Dat is op circa 5 kilometer van het KNVB-centrum in Zeist waar de selectie van Oranje een groot deel van de tijd verblijft.

‘ZDF eist naamwijziging bokser’

De publieke tv-zender ZDF zendt geen bokswedstrijden meer uit van boksers, die onder het management van Boxstall Universum vallen. Volgens het managementbedrijf vloeit de breuk voort uit de eis van ZDF dat boksers hun naam wijzigen, zoals in Duitsland wel vaker voorkomt. ZDF bestrijdt de aantijgingen met klem.

Vrouwen winnen belangrijkste Britse mediaprijzen

Voor het eerst in 43 jaar is met Marina Hyde (The Guardian) een vrouw verkozen tot Sports Writer of the Year in het Verenigd Koninkrijk. Ook werd zij als eerste vrouw onderscheiden met de jaarlijkse Sports Columnist Award. Christina Macfarlane (CNN) werd als eerste vrouw uitgeroepen tot de Broadcast Journalist of the Year.

Veel meer dan topsport

DOOR LISA DEEN
Rouwen is topsport. Het waren de woorden die ik na het overlijden van mijn vader in 2017 wel eens te horen kreeg. Toen ik afgelopen weekend naar de WK Allround-schaatsen zat te kijken borrelde plotseling een vraag bij me op. Als rouwen topsport is, wat doet Ireen Wüst dan wel niet? Ireen Wüst rouwt om haar hartsvriendin Paulien van Deutekom, zag diepe dalen, maar kwam ook (steeds) weer boven.

Drie dagen lang in de lucht

DRIE DAGEN LANG IN DE LUCHT
Een marathonuitzending van meer dan 72 uur op Omrop Fryslân rond Maarten van der Weijden is genomineerd voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. Ook FC Rijnmond werd genomineerd, in dit geval met een programma dat geheel werd gevuld met een interview met Ahmad Mendes Moreira, de voetballer van Excelsior die het mikpunt van racisme was geworden.

Raymond Kerckhoffs, coronagevangene

RAYMOND KERCKHOFFS, CORONAGEVANGENE"
Het coronavirus leidde op donderdag 27 februari tot het afbreken van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Twee stafleden van de ploeg UAE Emirates bleken besmet. Raymond Kerckhoffs, de enige Nederlandse journalist in Abu Dhabi, moest dagenlang als coronagevangene in of rond zijn hotel blijven. Dinsdag mocht hij naar huis.

Constructief overleg over werk van de wielermedia

Voor de tweede keer deze maand hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische media constructief overleg gevoerd over zaken rondom de wielerverslaggeving. Veiligheidskwesties, werkomstandigheden, nieuwe (team)media en een strenge(re) selectie op de professionaliteit

Grote respons op enquête NSP-fotobeleid

De raadpleging onder 167 NSP-fotokaarthouders over het te voeren fotobeleid heeft veel reacties opgeleverd. Liefst 93 collega’s namen de moeite het vragenformulier in te vullen, een responspercentage van 55,7. Dat is bijzonder hoog te noemen.

Belgische krant koopt exclusieve interviews met Rode Duivels

Het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws heeft een exclusief voorrecht verkregen op interviews met spelers van de nationale voetbalselectie. In elke interlandperiode met De Rode Duivels zal één speler niét beschikbaar zijn voor andere media.

Eric Korver gaat in Spanje snackbar runnen

Eric Korver, uitgever van enkele sportbladen, is eigenaar geworden van Patathuis De Koe in het centrum van de Spaanse toeristenplaats Lloret de Mar. Hij blijft uitgever van het schaatsblad Skate.nl en zal deels betrokken blijven bij Hockey International.

Juichkreten bekroond in Duitsland

Een foto van de 23-jarige freelance-fotograaf Sebastian Wells is in Duitsland bekroond als de Sportfoto van het Jaar. De foto, getiteld ‘Der Schrei’ (De Schreeuw) laat de juichkreten zien van de spelers van Union Berlin in de eerste stadsderby van Berlijn tegen Hertha BSC.

Wat is oelewapper in het Frans?

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Getafe is een goede reden om een hekel aan voetbal te krijgen, twitterde ik vorige week. In 35 jaar heb ik me nog nooit zo vreselijk gestoord aan een elftal. Natuurlijk waren er mensen die vonden dat alles geoorloofd is om te winnen. En dat Ajax het allemaal toeliet. En dat Ryan Babel zich nooit zo had moeten verlagen door die imitatie van een stervende zwaan te doen.

In het spoor van Zeeuwse sporters

IN HET SPOOR VAN ZEEUWSE SPORTERS
Zeeland, de enige provincie zonder betaald voetbal, kent nog wel een wekelijks sportprogramma op tv: Omroep Zeeland Sport. Om de Zeeuwse clubs en sporters te kunnen volgen, reizen de verslaggevers en cameramensen van Omroep Zeeland door het hele land, en soms verder. ,,Voor ons houdt Zeeland niet op bij de provinciegrens”, vertelt Jan-Jaap Corré.

Aandacht

Vooropgesteld: het is iedere topsporter toegestaan geen toelichting op zijn of haar prestatie te leveren. Zwijgen is een basaal recht, tot in de rechtbank aan toe immers. Maar toch. Je bent judoka, topjudoka, volgens jou wel zo ongeveer de beste van Nederland, ook van Europa en zo mogelijk van de wereld. Je krijgt niet tot nauwelijks aandacht van de media, want die kijken niet om naar de sport die in 2000 (Mark Huizinga) voor het laatst een gouden olympische plak aan de Nederlandse medaillespiegel leverde.

COR VOS IS EEN MERKNAAM

COR VOS, FOTOGRAAF "COR VOS IS EEN MERKNAAM"
Na een warming-up in warmere oorden strijken de profwielrenners komend weekeinde in West-Europa neer. In hun spoor volgen de fotografen, op de motor en aan de finish. Cor Vos, wiens naam als fotograaf bij veel actiefoto’s vermeld staat, volgt de wedstrijden op afstand. ,,Cor Vos is een merknaam geworden. Bij alle koersen zijn fotografen voor mij aan het werk”, aldus Vos.

Raymond Kerckhoffs geeft uitleg over vertrek

Raymond Kerckhoffs, jarenlang werkzaam bij De Telegraaf, voornamelijk als wielrenverslaggever, neemt per 1 april 2020 afscheid van de krant. Als content- en mediaexpert gaat hij werken voor de website CyclingOpionioms.nl. Kerckhoffs blijft voorzitter van de AIJC, de Association Internationale des Journalistes du Cyclisme.

Veel reacties op NSP-enquête fotobeleid

Ongeveer de helft van de 160 NSP-fotokaarthouders heeft inmiddels gereageerd op de vragenlijst die wij hebben rondgestuurd in verband met het voorgenomen fotobeleid.

Media-accreditatie Invictus Games Den Haag 2020 geopend

De accreditatieprocedure voor de Invictus Games Den Haag 2020 (van 9 tot en met 16 mei) is geopend. Aanmelden kan via onderstaande link. De inschrijving sluit op 6 april 2020 om middernacht.

Oud-prof Mario Melchiot in jury sportfilmfestival

Voormalig profvoetballer Mario Melchiot (bij onder meer Ajax en Chelsea), tegenwoordig filmproducent in Los Angeles, is toegetreden tot de jury van het Sport Film Festival Rotterdam 2020.

Skiënde topsporters: een onverantwoord risico

DOOR NATASJA WEBER
Op social media zie ik deze winter weer prachtige skifoto’s voorbijkomen van topsporters. Het is geen geheim dat veel hockeyers, tennissers en schaatsers een voorliefde hebben voor de wintersport. Toch verbaast het me iedere keer weer als ik hoor of zie dat een topsporter de risico’s opzoekt van een skivakantie.

Geboren voor de marathon

Ze draagt een blauw shirt met een blauwe windvanger erover en een zwart glimmende hardloopbroek. ,,Een beetje om de sponsors heen filmen hè!", grapt de 75-jarige Bram Wassenaar. Al sinds 2006 verzorgt hij de schema's van marathonloopster Andrea Deelstra. Ja, dat valt op in deze tijd. We filmen eigenlijk nooit meer sporters zonder logo's. 

‘Vrolijk en vrijmoedig’

'VROLIJK EN VRIJMOEDIG'
Vaste prik, elke zaterdagmorgen tussen tien en twaalf, twee uur lang vanuit Amsterdam, het NH Radio Sportcafé. ,,Het programma bestaat al zo’n twintig jaar, in deze vorm vijftien jaar”, vertelt Leo Driessen, verslaggever bij FOX Sports. Een blik in de studio van de regionale zender voor Noord-Holland. Elke zaterdagmorgen komen ze bijeen: Rinus Israël, Jan Jongbloed en Gerard van der Lem. De drie oud-voetballers vormen mét Rob Stenacker (oud-voorzitter van voetbalclub DWS) en de broers Driessen (Leo als presentator en Nico als producer) de basis van het NH Radio Sportcafé.

Met een sportboek voor de klas

THOMAS SIJTSMA, MET EEN SPORTBOEK VOOR DE KLAS
Het idee kwam van Willem Vissers (de Volkskrant). Vervolgens koppelde NSP-voorzitter Marco Knippen er een campagne ter bevordering van het lezen aan vast met de hashtags #gesigneerdboek en #ontlezingsoffensief. Circa 45 auteurs van sportboeken volgden. Onder hun volgers op Twitter verlootten ze een gesigneerd boek. Freelance-journalist Thomas Sijtsma (Het Parool en de Volkskrant) ging er zelf uit voorlezen.

Met 73 collega's naar Tokio '2020'

Het accreditatieproces voor de Olympische Spelen in Tokio is nagenoeg afgerond. Vrijwel alle 73 namen van de schrijvende en fotograferende media zijn inmiddels ingevoerd in het Olympisch systeem. Dat aantal is exclusief de collega’s van de NOS en anderen die met een sublicentie verslag doen tijdens de Spelen.

NSP biedt Iraanse journaliste kijkje achter de schermen

Het 83e congres van de AIPS, de federatie van sportjournalisten wereldwijd, stond vorige week (3-6 februari) in Boedapest bovenal in het teken van sportjournalistiek in al zijn gradaties. Voor elk wat was er wat wils, zodoende.

Poulidor – waar anders spreek je over wielerjournalistiek?

In de grensplaats Kapellen hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische media afgelopen week overleg gevoerd over praktische kwesties rondom de wielerverslaggeving. En niet toevallig gebeurde dat in restaurant Poulidor, vernoemd naar het Franse wielericoon, wiens kleinzoon in de omgeving van Kapellen resideert.

Vierde publieksverkiezing voor Voetbalboek van het Jaar

Tot vrijdag 14 februari kunnen er voetbalboeken worden aanbevolen voor de verkiezing van ‘Voetbalboek van het Jaar’ door het magazine Staantribune. De verkiezing wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden.

Louis van de Vuurst foto-ambassadeur NSP

De NSP heeft met onmiddellijke ingang Louis van de Vuurst aangetrokken als foto-ambassadeur. Het is de bedoeling dat hij in die rol optreedt als intermediair tussen sportfotografen en de mediaverantwoordelijken van de clubs.

Succes in het buitenland

SUCCES IN HET BUITENLAND
Opmerkelijk is het al wanneer van een sportboek meer dan 10.000 exemplaren worden verkocht. Nog uitzonderlijker is dat een Nederlandstalig sportboek in het buitenland méér kopers trekt dan in Nederland. Het boek Der Rudy van John van Ierland uit Breda blijkt zo’n succes. Binnenkort verschijnt het ook in Duitsland, over een Engelstalige uitgave lopen inmiddels gesprekken.

Tegendraads

DOOR HANS KLIPPUS
Ton Boot Gelukkig mag ik nog regelmatig mensen uit de sport interviewen. Vorige week onder anderen Ton Boot. Wat een boeiende man is dat toch, én een topcoach. Jarenlang had hij een column in De Telegraaf. Maar die is met ingang van dit jaar gestopt. De NSP-nieuwsbrief berichtte er laatst al over.

De geoliede mediamachine van de Formule 1 – ‘Feed the Monster’

Het is een bont gezelschap, dat rondtrekkende medialeger dat in het spoor van de snelste raceauto’s over de wereldbol reist. Collega’s met octaan in hun bloed die leven van rondetijden, pk’s, vlammende quotes, relletjes tussen teambazen en vetes tussen coureurs.

Henk Evenblij, nazaat van Willem III

HENK EVENBLIJ, NAZAAT VAN WILLEM III
Tot tien jaar terug was Henk Evenblij (73) een getapte jongen op de perstribune bij voetbalwedstrijden. Als verslaggever van De Telegraaf zorgde hij altijd wel voor de komische noot, met anekdotes, grappen en hilarische streken. Inmiddels is zijn tiende boek verschenen, getiteld ‘Oranje Nazaat’. Daarmee doet Evenblij opnieuw van zich spreken. ‘Koning Willem III is mijn betovergrootvader’, toont hij in het boek aan.

Gedachten bij Transferdeadlineday

Dit jaar geen mislukte transfers door een vastgelopen fax of vanwege een vliegtuig dat door de sneeuwstorm niet kon vertrekken op Transferdeadlineday. Toch leverde de afgelopen transferperiode wederom fijne inzichten op. Terwijl trainers en technisch directeuren regelmatig roepen dat ze liever geen winteraankopen doen omdat ze in de zomerse transferperiode een selectie willen neerzetten waar ze een heel seizoen mee vooruit kunnen, schreef de KNVB de afgelopen periode liefst 148 profvoetballers over.

Gio Lippens in bestuur AIPS Europa gekozen

Gio Lippens, de oud-voorzitter van de Nederlandse Sport Pers, is dinsdag 4 februari toegetreden tot het bestuur van AIPS Europa. Hij had zich op verzoek van de NSP voor de Europese zetel gekandideerd. Van de 39 uitgebrachte stemmen, gingen er 17 naar Lippens. Een tweede stemronde werd niet nodig geacht.

Van Hoorn en Ras dingen mee naar Publieksprijs Zilveren Camera

Prijswinnaars Marcel van Hoorn en Pim Ras dingen mee naar de Publieksprijs van de Zilveren Camera, een wedstrijd van tien beelden uit 2019 waarover het grote publiek een oordeel mag geven.

Geen dagbladjournalisten meer bij Studio Voetbal

De dagbladjournalisten Willem Vissers (Volkskrant) en Sjoerd Mossou (AD) schuiven dit seizoen niet meer aan in het zondagse NOS-programma Studio Voetbal. De NOS geeft de voorkeur aan de ‘eigen’ krachten Arno Vermeulen en Jeroen Stekelenburg. In elke uitzending zitten er naast presentator Sjoerd van Ramshorst vier mensen aan tafel.

Knippen mist nét het podium tijdens de AIPS Media Awards

Marco Knippen (Noordhollands Dagblad én NSP-voorzitter) heeft maandagavond bij de uitreiking van de AIPS Media Awards 2019 net naast het podium gegrepen met zijn opiniestuk ‘Sifan, durf in de spiegel te kijken’.

Vierde publiekverkiezing voor Voetbalboek van het Jaar

Tot vrijdag 14 februari kunnen er voetbalboeken worden aanbevolen voor de verkiezing van ‘Voetbalboek van het Jaar’ door het magazine Staantribune. De verkiezing wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden.

Danny -  Als het schaatsen bijzaak wordt

DANNY - ALS HET SCHAATSEN BIJZAAK WORDT
Daar zaten we, gebroederlijk op een bankje in de winterzon, vorige week woensdagmiddag. Het was rond het vriespunt, de ijsvloer op de Weissensee lag er perfect bij en de laatste ronde van de Alternatieve Elfstedentocht was ingegaan. We zaten op zo’n 100 meter achter de finishstreep. Collega Ralph Blijlevens (Tubantia, AD) maakte nog een fotootje van de tien koplopers voor Twitter, ik tikte voor de sociale mediakanalen van de Leeuwarder Courant eveneens een update van de 200 kilometerrace. Tot de telefoon ging.

Op de Chinese manier

DOOR LISA DEEN
Vanwege het Coronavirus is China momenteel volop in de media. Diverse grote sporttoernooien - zoals de WK indoor atletiek – zijn afgelast en Chinese sporters dreigen door het reisverbod internationale toernooien te missen. Sommige atleten kunnen op dit moment niet eens meer trainen, zoals bijvoorbeeld de turnsters in de omgeving van Hubei.

Mediacentrum in hangar met vliegtuigen

Een bijzondere gewaarwording was het voor de journalisten en fotografen op het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf: het mediacentrum bleek ingericht in een hangar waarin een museum is gevestigd. ,,We zaten op een militair vliegveld waar af en toe een vliegtuig landde of opsteeg. Het had wel iets weg van Soesterberg”, vertelt fotograaf Soenar Chamid.

Marcel van Hoorn, winnaar met Sportfoto van het Jaar

MARCEL VAN HOORN, WINNAAR MET SPORTFOTO VAN HET JAAR
’Emotie maakt fotograferen mooi’ Op zo’n 150 meter ná de finish van de Amstel Gold Race, dáár moet ik zijn, bedacht Marcel van Hoorn. Vlak voor zijn neus plofte Mathieu van der Poel neer, vol emotie na zijn triomf. Zijn foto leverde de fotograaf uit Heerlen de NSP / Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar op. Zijn eerste prijs in dertig jaar fotografie.

Terug op de wereldkaart

TERUG OP DE WERELDKAART
Driemaal ereschavot bij de Tour de France, een Oranje-verrassing op het EK voetbal, uiteraard een medailleregen op de Spelen van Tokyo en de GP van ‘Max Verzandvoort’. De sportzomer van 2020 was het centrale thema op het NSP Jaargala 2020, belicht vanuit het motto ‘Terug op de wereldkaart’. Aan het diner in de sfeervolle Athenezaal in Hotel Papendal zaten veel verslaggevers en fotografen. Onder de bijna 200 aanwezigen ook afgevaardigden van sportmerken, sportbonden alsmede de nieuwe multimediale webgeneratie.

Columns en portretten maken Frank Heinen Sportjournalist van 2019

,,Sportschrijver, noem ik me liever. Ik ben helemaal geen journalist”, zei Frank Heinen nadat hij maandagavond op Papendal door de NSP was uitgeroepen tot Sportjournalist van het jaar. De keuze viel op hem vanwege zijn columns, zijn boeken en tv-portretten over voetballers.

Na dertig jaar in de prijzen

Dertig jaar al maakt Marcel van Hoorn sportfoto’s. Nog nooit viel hij in de prijzen. Met zijn foto van Mathieu van der Poel, uitgewoond en huilend van blijdschap na de Amstel Gold Race, won hij dit jaar de NSP / Canon Zilveren Camera Sportfoto. ‘Onomstreden’, volgens de jury.

‘Tone of voice’ levert Michel Doodeman prijs op.

Michel Doodeman (VICE Sports) werd op Papendal uitgeroepen tot sportjournalistiek talent 2019. Hij heeft een studie communicatiewetenschappen afgerond en schrijft naast verhalen op de website van VICE Sports ook cabareteske teksten.

Scoop 2019: NRC-onthullingen over ‘Fantast Roda JC’

De onthullingen over de beoogde nieuwe eigenaar van Roda JC, de Mexicaan Mauricio de la Vega, zijn bekroond met de prijs voor de ‘NSP Scoop van het jaar 2019’. Auteur daarvan is NRC-journalist Fabian van der Poll (29), die drie jaar geleden werd uitgeroepen tot het sportjournalistieke talent van het jaar.

Pim Ras in het spoor van Wijnaldum

De verkiezing van de Zilveren Camera kent een aparte categorie voor series met maximaal twaalf sportfoto’s. De eerste prijs ging hier naar Pim Ras. Voor het AD fotografeerde Ras hoe Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk het winnen van de Champions League op 1 juni in Madrid beleefden.

Estavana Polman, NSP Sportpersoonlijkheid 2019

ESTAVANA POLMAN, NSP SPORTPERSOONLIJKHEID 2019
‘Estavana Polman schiet vaak raak, maar ze is ook de handbalster van de rake teksten’, oordeelt het bestuur van de NSP, dat de 27-jarige handbalster tot NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar uitriep. De keus viel op Polman om haar houding, spontaniteit én excellente spelkwaliteit. De uitverkiezing vierde ze met een groot deel van haar familie op het podium.

De meester die we over het hoofd zagen

DOOR YOERI VAN DEN BUSKEN
Jan Mulder pakte de microfoon. Voordat hij aan zijn speech begon, liet hij zijn blik door de kantine van DWS glijden. Links van hem aan een tafeltje bij het raam zaten Jan Jongbloed en Rinus Israel. Rechts een stuk of drie mediavertegenwoordigers, de uitgever en schrijver Bert Nederlof. In het midden zag Mulder wat familieleden en vrienden van de man die op dit gedateerde sportpark in Amsterdam centraal stond.

De ‘golf van talent’ deint in de sportjournalistiek, op heerlijke wijze

‘Een golf van talent’. Het was een zinnetje dat Willem Vissers, voetbalanalyticus van de Volkskrant, maandagavond tijdens het NSP-gala op nationaal sportcentrum Papendal meerdere keren uitsprak. Het was die golf die de wederopstanding van het Nederlands voetbalelftal had veroorzaakt, meende hij, met Frenkie de Jong als het symbool van de herrijzenis.

Column in Studio Voetbal pijnigt Wennemars

Ongekend timide voor zijn doen reageerde Erben Wennemars maandagmiddag op een column van Marcel van Roosmalen, zondagavond uitgesproken in het tv-programma Studio Voetbal (NOS). Daarin nam Van Roosmalen de schaatsanalist van de NOS op de korrel in relatie tot zijn activiteiten als performance-coach

TeamNL met Van den Hoogenband en Vergeer te gast op Nieuwjaarsdiner

Chef de mission Pieter van den Hoogenband, technisch directeur Maurits Hendriks en chef de mission Esther Vergeer (Paralympics) zijn maandag 27 januari 2020 te gast op ons Sport & Media Nieuwjaarsdiner op Papendal.

Geen Nederlanders bij laatste drie AIPS Awards

Fotograaf Vincent Riemersma en journalist Marco Knippen behoorden tot de Top Tien in hun categorie voor de AIPS Awards 2019. Maar beiden vielen af bij een schifting waaruit de beste drie zijn geselecteerd.

Ramon van der Waart herdacht

Oud-collega’s van Ramon van der Waart in diens RTL-periode hebben onlangs bij Andy Houtkamp thuis een kleine reünie gehouden ter nagedachtenis aan hem. Ramon van der Waart overleed op vrijdag 27 december op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van hartfalen. Van der Waart werd gecremeerd in Spanje waar hij de laatste zes jaar van zijn leven doorbracht.

Podcast Vice Sports bekroond

Op het Total Football Festival in Amsterdam, op 11 januari, is de podcast ‘De wereld van Vice Sports’ uitgeroepen tot beste voetbalpodcast van Nederland. De jury bestond uit journaliste Diana Kuip, oud-voetballer Geert den Ouden en tv-commentator Wytse van der Goot.

Mijn persoonlijke toppers voor 2020

DOOR NATASJA WEBER
Lijstjes. Ik ben er dol op. Aan het begin van dit bijzondere sportjaar passeerden weer heel wat lijstjes de revue.

Mijn persoonlijke toppers voor 2020:

1. Harrie Lavreysen

Toen ik de oersterke baanwielrenner met zijn imposante bovenbenen eind 2016 voor het eerst interviewde had hij pas anderhalf jaar eerder zijn BMX-fiets verruild voor een baanfiets.

‘Tof om mee te maken’

TOF OM MEE TE MAKEN
Geavanceerde camera’s hadden ze niet nodig, Twan Spierts en Ronald Sträter hadden aan hun mobiele telefoon genoeg om dagelijks op Omroep Brabant (tv, radio en online) verslag te doen van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië. ,,De internetdekking was in bijna alle bivaks goed in orde. Meestal lagen die bivaks dicht bij de bewoonde wereld. We hebben alles met de telefoon kunnen versturen”, vertelt Twan Spierts.

Gewicht

Sinds ik van nabij zag hoe de turnster Verona van de Leur in Parijs zich qua voeding voorbereidde op een wereldbekerwedstrijd, wantrouw ik bepaalde onderdelen van de topsport. Verona, meisje van 16 toen, nam één schijfje kiwi. Méér mocht niet van haar trainer, de later fel bekritiseerde Frank Louter.

Eén schijfje kiwi, hoe moet je daar op sporten, maar die vraag stelde ik geloof ik niet hardop.

Bij Rob Vente leefde de humor voort tot op het sterfbed

BIJ ROB VENTE LEEFDE DE HUMOR VOORT TOT OP HET STERFBED
Op 8 januari overleed Rob Vente op 80-jarige leeftijd. ‘Sportjournalist, schrijver, levensgenieter, jong van hart en geest’, vermeldde de rouwbrief. Rob Vente laat ook een rijk arsenaal aan anekdotes na. Zijn oud-collega Jan D. Swart haalt herinneringen op: Rob Vente was de eerste naoorlogse sportjournalist met een rubriek in een dagkrant waarin de sport volstrekt niet van belang was, maar wel het wereldje eromheen en dan óók nog gespecialiseerd: voetbal en daar waar werd gelachen.

Qatar, Mao, La Manga

De keuze van Ajax en PSV voor winterse stages in Qatar heeft veel reacties opgeroepen. Commentaren, columns en opiniërende artikelen verschenen in vrijwel alle media. Hieronder mengt Arno Vermeulen (chef voetbal bij de NOS) zich in het debat:

door Arno Vermeulen

Boek over razzia in Sneek krijgt vervolg

Het boek ’21 man’ van Peter van der Meeren over de razzia tijdens een voetbalwedstrijd in Sneek in 1944 trekt belangstelling in het buitenland. Vanuit zes landen zijn bestellingen binnengekomen, In Nieuw-Zeeland wordt gewerkt aan een (gedeeltelijke) vertaling. Peter van der Meeren werkt aan een aanvullende uitgave die in het voorjaar moet verschijnen.

Hélène Hendriks huldigt medaillewinnaars

De gebruikelijke huldigingen van Nederlandse medaillewinnaars bij de Olympische Spelen worden dit jaar verzorgd door Hélène Hendriks. In die rol volgt zij bij de Zomerspelen Humberto Tan op. Mark Tuitert was de ceremoniemeester bij de Winterspelen van 2018.

TeamNL met Van den Hoogenband en Vergeer te gast op Nieuwjaarsdiner

Chef de mission Pieter van den Hoogenband, technisch directeur Maurits Hendriks en chef de mission Esther Vergeer (Paralympics) zijn maandag 27 januari 2020 te gast op ons Sport & Media Nieuwjaarsdiner op Papendal.

Knippen en Riemersma genomineerd voor AIPS Media Awards

Marco Knippen (Noordhollands Dagblad én NSP-voorzitter) dingt mee naar de AIPS Media Awards die begin februari worden uitgereikt tijdens het AIPS Congres in Boedapest. Zijn opiniestuk ‘Sifan, durf in de spiegel te kijken’ over de relatie tussen Hassan en haar geschorste coach staat op de shortlist van tien beste columns en opiniestukken.

Meer inzendingen voor Sportfoto van het Jaar, 7 genomineerden met 10 foto’s

Uit een selectie van tien foto’s, afkomstig van zeven fotografen, wordt op 27 januari de winnaar bekend gemaakt van de NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2019. De zeven fotografen (helaas geen vrouwen) van wie hun foto’s de top 10 vormen, zijn:

‘WIELS’ LUISTERT TERUG

RADIO-LEVEN
‘Het afscheid van de NOS is definitief en hard. Maar het boek is er nu! Ook een manier om erbij te blijven’, schrijft Jeroen Wielaert op zijn Facebook-pagina. ‘Wiels – Bij de radio’, staat op de cover van het boek, een verwijzing naar zijn bijnaam in omroepkringen. De ondertitel maakt al veel duidelijk over de inhoud: ‘Jeroen Wielaert luistert terug.

Collega-freelancer

DOOR HANS KLIPPUS
Freelancers voelen een soort verbondenheid met elkaar. Daarom volg ik sinds vorige week op Twitter Thomas Grönnemark. Nee, hij is geen freelancer in de journalistiek, maar een, zoals hij zichzelf noemt, freelance throw-in coach. Een ingooi-coach! Het jaar is pas net begonnen, maar we hebben hier al een kandidaat voor hét woord van 2020.

Andere Tijden Sport, leef je uit!

Op m'n dertiende maakte ik al een plakboek over Marco van Basten. Knipte plaatjes uit en ik schreef er met de sierlijkste letters dingen bij. Ik vond het een prachtige voetballer en ook een mysterieuze, mooie man. Laatst schoof hij aan bij Beau om het boek Basta te promoten. Zijn levensverhaal opgeschreven door Edwin Schoon. En ik voelde nog steeds hetzelfde... 

Michael Kooren, jurylid NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

MICHAEL KOOREN, JURYLID NSP/ZILVEREN CAMERA SPORTFOTO VAN HET JAAR
Circa 350 foto’s zijn er ingezonden voor de jaarlijkse verkiezing van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Dat is een toename van ongeveer 25 procent. Ook bij de foto-series wordt een stijging gesignaleerd: 15 procent. Fotograaf Michael Kooren is lid van de jury, samen met Barbara Barend en Vincent Riemersma, de winnaar van vorig jaar.

‘Terug op de Wereldkaart’ thema Nieuwjaarsdiner 27 januari

Miel Brinkhuis (hoofd communicatie Ajax), Willem Vissers (Volkskrant) en André Hoogeboom (voorheen GPD/Noordhollands Dagblad) behoren tot de line-up van sprekers op ons traditionele Sport & Media Nieuwjaardiner op maandag 27 januari op Papendal.

Wijziging in jury NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

René Bouwman heeft zich teruggetrokken uit de jury van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar. Hij wilde graag in andere categorieën meedoen en dat is volgens het reglement niet toegestaan.  

Ton Boot laat bij afscheid vragen achter over ‘Zandvoortgate’

Bij zijn afscheid als sportcolumnist van De Telegraaf heeft Ton Boot een aantal onderzoeksvragen achtergelaten over de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort. Boot schreef circa twintig jaar wekelijks een column in De Telegraaf.

Pas op de plaats met Theo Koomen Award

De jaarlijkse Theo Koomen Award is voor 2019 niet toegekend voor een reportagemoment uit de sport van vorig jaar. ,,Er sprong niet echt iets uit”, motiveert juryvoorzitter Evert ten Napel dat besluit. Daarom werd gekozen voor een Theo Koomen Oeuvre Award waarmee Mart Smeets is onderscheiden.

Met Joop Zoetemelk het theater in

In het voorjaar gaan journalisten, oud-wielrenners en anderen het theater in met een eerbetoon aan Joop Zoetemelk. Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Zoetemelk als tweede en laatste Nederlander de Tour de France won. Vooralsnog staan tussen 25 mei en 12 juni negen voorstellingen gepland. Afhankelijk van het theater varieert de entreeprijs van 20,50 euro tot 49,75 euro.

Altijd maar op vakantie

DOOR LISA DEEN
Eindelijk, het is zover. 2020 is begonnen. En 2020 is niet zomaar een jaar. Het is een Olympisch jaar. En natuurlijk ook het jaar van het EK voetbal, de Formule 1 in Nederland en nog zoveel meer. Voor de sporters, maar zeker ook voor de sportjournalisten, is 2020 een mooi en belangrijk jaar.

Pionieren in de Elfstedenhal

PIONIEREN IN DE ELFSTEDENHAL
Het Nederlands Kampioenschap shorttrack werd afgelopen weekend voor de eerste keer in de Elfstedenhal in Leeuwarden gehouden. Journalist Renze Lolkema (Leeuwarder Courant) en fotograaf Douwe Bijlsma delen hun gemengde ervaringen. Carl Mureau (KNSB) vraagt begrip en belooft verbeteringen. De Elfstedenhal is een ijsbaan die in 2015 werd geopend. ,,Het is een aantrekkelijke arena binnen de Elfstedenhal. De oude hal, die is afgebroken en waar een parkeerplaats voor in de plaats is gekomen, was in de jaren 80 en in 1991 vier keer decor voor het NK shorttrack”, meldt Renze Lolkema.

De oprechte zorgen van de fotograaf

Onlangs was er een kleine invasie op de burelen van de NSP. Althans, meer bij onze huisbaas ANP. Circa 35 fotografen en een enkele collega’s van de nieuwe media meldden zich daar voor onze jaarvergadering, sinds onze eerste bijeenkomst op de Jaap Edenbaan in december 2018 een belangrijk moment voor ons als belangenbehartigers namens jullie, de kaarthouders.

Theo Vincken 1936 – 2019

THEO VINCKEN 1936-2019
Daags voor Kerstmis is Theo Vincken in zijn woonplaats Venlo overleden. Hij werd 83 jaar. Theo Vincken was ruim 38 jaar actief als journalist, onder meer als sportverslaggever en chef sport bij het Dagblad voor Noord-Limburg, dat later opging in Dagblad De Limburger. In die tijd was hij de vaste volger van voetbalclub VVV.

Terug op de Wereldkaart thema Nieuwjaarsdiner 27 januari op Papendal 

Op maandag 27 januari 2020 vindt in het hart van de sport (Papendal) ons jaarlijkse Sport & Media Nieuwjaarsdiner plaats. Thema ditmaal: 'Terug op de wereldkaart. We hebben samen met Papendal daarvoor een passende locatie gevonden: zaal Athene van Hotel Papendal. Die zaal – zonder pilaren – is beter passend bij ons programma. 

Drie kwartier wachten

DRIE KWARTIER WACHTEN
In vrijwel alle sporten zijn ze gemeengoed geworden, ultrasnelle reacties van winnende én verliezende sporters, nog happend naar adem soms. Bij het WK handbal in Japan bleek dat onmogelijk. Ziggo Sport moest ruim drie kwartier wachten op de eerste Nederlandse reacties als wereldkampioenen handbal.

Een oproep aan Virgil van Dijk

Ik vind ze soms best grappig hoor, die social media-accounts die inhaken op het actuele sportnieuws. Ze brengen veelal opmerkelijke of bizarre feitjes en opvallende quotes van sporters. Vaak met een knipoog. BBC Sporf (https://twitter.com/sporf) bijvoorbeeld, vanzelfsprekend een parodie op BBC Sport. Of The SportBible (https://twitter.com/sportbible).