NIEUWSOVERZICHT

Louis van de Vuurst, clubfotograaf Ajax

Zo’n 2,5 miljoen sportfoto’s heeft hij gemaakt, schat Louis van de Vuurst. Enkele honderdduizenden zijn er inmiddels opgeslagen in de beeldbank van Ajax. Na dit seizoen stopt zijn dagelijkse aanvoer, want de clubfotograaf is aan zijn laatste seizoen begonnen.

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle heeft de tribunecapaciteit vergroot en het aantal werkposities verkleind, merkte fotograaf Henk Jan Dijks. Zijn relaas hieronder: ,,Door de uitbreiding van het stadion van PEC Zwolle is het aantal werkplekken voor fotografen afgenomen. Bij het uitvak kan je alleen maar zitten vlakbij de cornervlag."

'Geen water mee met deze hitte?'

Grote verbazing bij de beveiliger die mijn tas controleert op verboden items bij de poort van het olympisch stadion in Berlijn. "Geen water mee met deze hitte? Je haalt het einde van de dag niet", zegt hij met een knipoog. Weer eens wat anders dan de toernooien waar geen flesje water het stadion in komt. Na een korte blik in de tas kwam er op de EK atletiek altijd snel een ‘viel spass’.

Hup FC Emmen!

Het zijn barre tijden voor het Nederlandse voetbal. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden donderdag na AZ ook Vitesse en Feyenoord al in de voorronden van de Europa League uitgeschakeld. Het niveau van de Eredivisie holt achteruit. Gelukkig is daar FC Emmen!

Camera’s leggen 25 acties per seconde vast

In de eredivisiestadions zijn hypermoderne camera's geïnstalleerd die alle bewegingen van spelers en bal registreren en automatisch omzetten in data. De statistische gegevens van alle wedstrijden die hiermee collectief worden verzameld zijn voor alle 18 eredivisieclubs beschikbaar.

Nog een maand tijd voor inzendingen AIPS Awards

Nog ruim een maand staat de inzending open voor journalisten en fotografen die willen meedingen naar de eerste AIPS Sport Media Awards. De deadline ligt op 17 september. Deelnemers uit meer dan vijftig landen hebben zich al gemeld op www.aipsawards.com. De prijsuitreiking is in januari 2019 in Lausanne.

Hélène Hendriks in talkshow

Hélène Hendriks krijgt als presentatrice en verslaggeefster bij Veronica een gevarieerd takenpakket. Onder meer wordt gesproken over een wekelijkse talkshow die zij samen met Wilfred Genee gaat presenteren. Genee vertelde over dit plan in het programma ‘Laat op Eén’ zonder in details te treden.

Straatnamen voor sportjournalisten

Op de Facebookpagina Mixed Zone vraagt Gijs Eijsink aandacht voor straatnamen, genoemd naar sportjournalisten. De aanleiding vond hij op vakantie in Italië (Alassio) waar hij een straatnaambord met het opschrift ‘Giornalista Sportivo’ ontdekte.

Fontys en VI starten cursus voetbaljournalistiek

In samenwerking met Voetbal International (VI) start Fontys Hogescholen op 30 augustus een cursus voetbaljournalistiek. De cursus loopt door tot eind januari 2019. Er zijn geen toelatingseisen gesteld. De cursus kost 1.350 euro per persoon.

Simon Zijlemans lost Wilfred Genee af

Simon Zijlemans is niet meeverhuisd met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp naar Veronica. De vaste reporter van Voetbal Inside heeft een nieuw contract voor twee jaar bij RTL gekregen. Zijlemans lost Genee af en gaat de uitzendingen van de Europa League presenteren met het risico dat daarin dit seizoen geen enkele Nederlandse club nog vertegenwoordigd is.

Martijn Krullaars 1971-2018

Martijn Krullaars, journalist op de redactie van De Stentor in Apeldoorn, is dinsdag 31 juli op 47-jarige leeftijd overleden. Tot 2015 was hij werkzaam op de sportredactie. Voor de Geassocieerde Pers Diensten (destijds een samenwerkingsverband van regionale kranten) volgde hij lange tijd onder meer de nationale hockey- en volleybalteams.

Topclubs eredivisie passen persconferenties aan

PSV, Ajax en Feyenoord hebben besloten met ingang van aanstaand seizoen de persconferenties na afloop van hun wedstrijden te gaan splitsen. Dat gebeurt na overleg met de NSP en FOX/Endemol.

FC Emmen maakt zich op voor hoogtijjaar

In het stadion De Oude Meerdijk in Emmen is het dezer dagen een drukte van belang. Het debuut van de eerste Drentse club in de eredivisie staat voor de deur en dat is aan alles te merken.

Online-hoofdredacteur weg bij VI

Dennis van Luling vertrekt na bijna twee jaar bij Voetbal International, waar hij als lid van de driekoppige hoofdredactie ad interim vooral met ‘online’ bezig is. Vanaf 1 september is Van Luling chef online bij RTL.

Nieuw jasje voor FOX Sports

Met een nieuw logo, een vernieuwde huisstijl en een nieuwe slogan gaat abonneezender FOX Sports het nieuwe voetbalseizoen in. De magie van live; luidt de slogan van een campagne waarmee FOX Sports aan de warming-up is begonnen.

Derksen en Van der Gijp gescheiden tijdens Champions League

Johan Derksen en René van der Gijp worden op Veronica tijdens de Champions League-avonden gescheiden van elkaar. Als trio van ’Voetbal Inside’ mogen ze zich mét presentator Wilfred Genee niet gedrieën aan de Champions League verbinden.

Michel Wuyts pleit voor Tour-verslaggeving vanuit de studio

Michel Wuyts, televisiecommentator voor de Vlaamse tv-zender VRT, vindt zichzelf overbodig aan de finish van de dagelijkse etappes in de Tour de France.

Zomergasten!

Met de Tour is zo ongeveer een einde gekomen aan de mooie sportzomer. Vooraf had ik me het meest verheugd op het WK voetbal. Ik was bevooroordeeld. Mijn interesse gaat altijd vooral uit naar voetbal.Achteraf heb ik het meest genoten van het wielrennen.

Kiezen tussen stream en live

Niet alleen wedstrijdverslagen, scores en standen waren er tijdens het EK waterpolo dagelijks te lezen op de site waterpolo.nl. Onder het motto ‘Barcelona Today’ kregen ook bijzondere bijzaken elke dag aandacht, dankzij Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Sander Kleikers, presentator Tour-talkshow op L1

Sneller nog dan NOS, RTL en VRT presenteerde de Limburgse tv-zender L1 dagelijks een talkshow over de Tour de France, onder leiding van presentator Sander Kleikers.

De Tour van 2018: een feest voor de Nederlandse sportjournalistiek

Zeg nou zelf. De sportzomer van 2018 begon toch niet pas op donderdag 14 juni, met de aftrap van het WK voetbal, maar al op vrijdag 4 mei? NSP's nieuwe penningmeester Marco Knippen geeft zijn oordeel.

Computer vergeten, geen probleem bij het beachvolleybal

Het gebeurt me hoogst zelden maar vandaag dus wel. Bij vertrek van huis ben ik vergeten mijn laptop in mijn tas te stoppen. Dus hier sta ik dan, in het bijzondere perscentrum bij het beachvolleybalstadion op de Neude in Utrecht. Dat beloofde stukje tikken voor NSP wordt nu lastig, maar hoe moet dat nu met mijn verhaal voor de krant vanavond?

Aletha Leidelmeijer naar de Eretribune

Aletha Leidelmeijer wordt op FOX Sports het nieuwe gezicht naast Jan Joost van Gangelen als co-presentator van De Eretribune, het live-programma op zaterdagavond rond de Eredivisie. Zij neemt de plaats in van Hélène Hendriks, die naar Talpa TV (Veronica) verhuist, maar nog wel twee dagen per week aan FOX verbonden blijft.

Marcel van der Kraan volgt Jaap de Groot op bij Telegraaf

Marcel van der Kraan (55) volgt per 1 augustus Jaap de Groot op als chef-sport van De Telegraaf. Van der Kraan werkt inmiddels bijna tien jaar als voetbalspecialist voor Telesport. Jaap de Groot (63), die twaalf jaar leiding gaf aan de redactieonderdeel, krijgt een andere rol binnen De Telegraaf.

Home!

Over twee jaar is de finale van het Europees kampioenschap voetbal in Engeland. De eerste verhalen over ‘coming home’ heb ik alweer gelezen. Het zal mij benieuwen.