NIEUWSOVERZICHT

Fotograaf Ewoud Broeksma overleden

Met het overlijden van fotograaf Ewoud Broeksma is plotseling een einde gekomen aan de portrettenreeks ‘Hemd van het lijf’ in het Dagblad van het Noorden. Wekelijks fotografeerde Broeksma (top)sporters die geheel of gedeeltelijk naakt poseerden.

Soundtracks Eredivisie op Radio Veronica

Op Radio Veronica klinkt vanaf 1 maart iedere vrijdagmiddag rond 17.15 uur de stadionsoundtrack van één van de achttien voetbalclubs uit de Eredivisie. In de nieuwe wekelijkse rubriek ’Eredivisie Soundtrack’ gaat het om tracks die gedraaid worden aan het begin van een wedstrijd of die worden ingezet na een doelpunt.

Ook trainingen Formule 1 live op Ziggo Sport

Ziggo gaat naast de races dit seizoen ook de trainingen van de Formule 1 op vrijdag live uitzenden op Ziggo Sport. Vanaf 17 maart gaat het nieuwe raceseizoen van start in Melbourne. In het nieuwe Formule 1-seizoen zal Giedo van der Garde niet langer aanschuiven als co-commentator naast bij de Formule 1-races op Ziggo Sport. 

Voetbalvideo Panenka wekelijks goed voor 40.000 à 50.000 kijkers

De voetbalvideo Panenka op ad.nl trekt wekelijks 40.000 à 50.000 volgers. In de weken erna komen er in de uitloop nog enkele tienduizenden kijkers bij. Erik van Gruijthuijsen, directeur Journalistiek van ADR Nieuwsmedia, noemt die getallen in een interview op sportnext.nl.

Met het trucje van Epke naar goud

De Special Olympics World Games komen eraan. Van 14 tot 21 maart strijden ruim 7500 sporters met een verstandelijke beperking om de medailles in Abu Dhabi. Een van de Nederlandse deelnemers is turner Erik van Loenen, bij menigeen wellicht bekend door de Play Unified challenge met regerend wereldkampioen Epke Zonderland.

Japanse belangstelling

JAPANSE BELANGSTELLING
Wie niets vermoedend zondag de perszaal van de Haagse ijshal De Uithof betrad, moet zich verbaasd hebben over de hoeveelheid Japanners. Wie even later Japanse kunstrijders alle prijzen zag pakken bij de Challlenge Cup, een grote internationale wedstrijd, zal het iets begrijpelijker hebben gevonden.

Michel Doodeman, freelancer en aandeelhouder van Real Murcia

Michel Doodeman, freelancer en aandeelhouder van Real Murcia
Michel Doodeman (22) combineert een Masterstudie Schrijven en Vertalen aan de VU Amsterdam met werk voor de website Vice Sports. En dan is hij ook nog aandeelhouder in de Spaanse derde-divisieclub Real Murcia.

Diana Kuip presenteert 1e kennissessie matchfixing

Sportjournaliste Diana Kuip presenteert op maandag 25 maart de eerste van drie kennissessies die de NSP samen met Toto organiseert over actuele sportonderwerpen.

De charme van voetbal

Er kwamen flitsen van Augsburg - Bayern München op mijn tv-scherm voorbij, ik zag dat een kordate dame de wedstrijd leidde en ik dacht: Duitsland is een stuk verder dan Nederland. In onze zeurcultuur van betweters en bekrompenheid zou zoiets ondenkbaar zijn. Het acceptatievermogen is hier lager gezakt dan de ondergrens van Feyenoord.

Iraanse tv boycot voetbal met vrouwelijke scheidsrechter

In Iran heeft staatsomroep IRIB vrijdag 15 februari de geplande tv-uitzending van de Bundesliga-voetbalwedstrijd FC Augsburg – Bayern geschrapt omdat Bibiana Steinhaus als scheidsrechter was aangewezen. In Iran mogen geen tv-beelden worden vertoond van vrouwen bij wie een deel van het lichaam zichtbaar is.

Ziyech houdt vast aan boycot Hélène Hendriks

Nog altijd weigert voetballer Hakim Ziyech zich te laten interviewen door tv-verslaggeefster Hélène Hendriks. De boycot kwam woensdag 13 februari weer aan het licht na de wedstrijd Ajax – Real Madrid (1-2) in de Champions League.

Hans de Bruijn weg bij boksbond

Oud-sportjournalist Hans de Bruijn (ex-AD) is gestopt met zijn bestuurswerkzaamheden en pr-activiteiten voor de Nederlandse Boksbond. Hij was tevens event-manager voor de Boksbond en organiseerde onlangs nog de Nederlandse kampioenschappen.

Deens boek over Denen-club Ajax

In Denemarken is een boek verschenen over alle 27 Deense spelers die voor Ajax zijn uitgekomen. Auteur is de Deense sportjournalist Niels Idskov. Het boek draagt de titel ‘Ajax Amsterdam – Danskernes Klub’ (Ajax – Denen-club). Op de cover staat Christian Eriksen, die vier jaar (2009-2013) bij Ajax speelde.

IJshockeyfoto beste sportbeeld in Duitsland

In Duitsland is een foto van juichende ijshockeyers gekozen tot sportfoto van het jaar 2018. Het was de 49e editie van de verkiezing, georganiseerd door magazine Kicker en het Verband Deutscher Sportjournalisten (VDS). De foto is gemaakt door Sascha Fromm, die zijn foto de naam ‘Wintermärchen’ (Wintersprookje) meegaf.

Een etmaal onderweg voor roadtrip

EEN ETMAAL ONDERWEG VOOR ROADTRIP
Eerst 125 kilometer van IJmuiden naar Oldebroek, vervolgens 160 kilometer naar Tilburg en dan 659 kilometer achter de bus aan van Tilburg Trappers, op weg naar Rostock. Na de terugreis was fotograaf Olaf Kraak bijna 24 uur op pad geweest. Een etmaal vol voor een reportage over de wekelijkse expedities van de ijshockeyers van Tilburg Trappers in de Duitse Oberliga.

Verandering van spijs doet niet altijd eten

Geregeld doet verandering van spijs eten. Althans, als de juiste ingrediënten worden gebruikt. Het nieuwe gerecht verwent dan de smaakpupillen. Maar wat als de juiste verhoudingen in het eten ontbreken? Dan blijkt terugvallen op het oude recept veelal de remedie.

Jaap de Groot, ex-chef sport De Telegraaf

Jaap de Groot, ex-chef sport De Telegraaf
Ruim anderhalve maand na zijn vertrek bij De Telegraaf is Jaap de Groot in Het Parool dieper ingegaan op de achtergronden van de scheiding. De Groot (63) zei daarin momenteel nieuwe aanbiedingen af te wegen. ,,Stoppen is geen optie.” De Groot vertrok vrij geruisloos bij de krant waarvoor hij 43 jaar werkte. Zijn afscheid beperkte hij tot twee zinnen onder zijn laatste column: ‘Na 27 jaar is dit mijn laatste column in Telesport. Het was buitengewoon leerzaam en inspirerend om mijn mening met u te delen.' 

Blij met Hélène Hendriks

Het was maandag 28 januari best een gedenkwaardige dag, zo memoreerde ik een week geleden nog eens aan tafel bij het Sportforum van Langs de Lijn & Omstreken (van NOS en EO). Want de Nederlandse Sport Pers (NSP) had op die door mij tot historisch uitgeroepen maandag de prijs van Sportjournalist van het Jaar (2018) aan een vrouw gegund.

Eerste kennissessie NSP & TOTO: matchfixing

Zoals eerder aangekondigd, onder meer door Niels Onkenhout, ceo van de Nederlandse Loterij op ons Nieuwjaarsdiner, organiseren we dit jaar drie kennissessies in samenwerking met Toto.

‘Stem van de paardensport’ overleden

Liefst 52 jaar lang deed Hans Eijsvogel verslag op radio en tv. Zijn specialisme was de paardensport in alle disciplines. Een legende was hij, vooral door zijn markante stemgeluid. Op maandag 4 februari overleed Eijsvogel op 91-jarige leeftijd. ,,Sinds hij is gestopt, missen we hem in de paardensportverslaggeving.

Journalist/Europa Cup-pionier overleden

Jacques Ferran, een van de grondleggers van het hedendaagse Europa Cup-voetbal, is donderdag 7 februari op 98-jarige leeftijd overleden. Als journalist van het Franse sportdagblad L’Équipe schreef Ferran onder meer het eerste reglement voor de toernooien in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Weg vrij voor meer sport op Nederland.TV

TV-portal Nederland.tv heeft duidelijkheid gekregen van het Commissariaat van de Media voor het live uitzenden op internet van evenementen op de in de Mediawet genoemde Evenementenlijst.

Humberto Tan met VBTL in de min

De kijkcijfers van VTBL, de voetbaltalkshow van Humberto Tan op RTL7, zitten flink in de lift naar beneden. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Zondagavond 10 februari keken er 107.000 mensen naar de uitzending (vanaf 20.00 uur) met VVV-coach Maurice Steijn als belangrijkste gast.

Tot 4 april accrediteren voor WK vrouwen

Journalisten en fotografen kunnen tot donderdag 4 april een toernooi-accreditatie aanvragen voor het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk (7 juni – 7 juli). Dit geldt ook voor de zogenaamde non-rights holders (NRH’s; media die niet de uitzendrechten van het evenement hebben verworven).

Furore maken onder de naam van je (ex-)man: Zonde

Lindsey Vonn. Topskiester, topvrouw, topcarrière en een topnaam. Lindsey Vonn; een korte en krachtige naam voor een van de grootste sportvrouwen van deze eeuw. Een sterk merk, zullen veel marketingmensen zeggen.

‘Op z’n Inzells, ouderwets schaatsen’

'Op z'n Inzells, ouderwets schaatsen'
Internet haperde nogal eens, maar de gastvrijheid van Inzell maakte veel goed voor de media-vertegenwoordigers op de ‘World Single Distances Championships’, ofwel de WK Afstanden schaatsen. ,,Het was op z’n Inzells. Vriendelijk, hoffelijk. Iedereen wilde je helpen”, vertelt freelance-fotograaf Stephan Tellier over de werkomstandigheden in Zuid-Duitsland.

Ester Bal, hoofdrolspeler in boek over Theo Janssen

Ester Bal, hoofdrolspeler in boek over Theo Janssen
In het veelbesproken boek over voetballer Theo Janssen is Ester Bal (46) een van de drie hoofdrolspelers. Op vrijwel elke pagina duikt ze op als tussenpersoon tussen Janssen en auteur Marcel van Roosmalen. Een opmerkelijke rol voor de voormalige communicatieadviseur van Vitesse en FC Dordrecht, die dat werk nu doet bij FC Den Bosch.

De mores in de perszalen van de Premier League

Als Pep Guardiola zondagavond na afloop van het duel met Arsenal (3-1) gaat zitten in de perszaal van het Etihad Stadium, wacht de trainer van Manchester City geduldig tot journalisten hun bandrecorders en telefoons in de opnamestand voor hem hebben neergelegd. Ruim zeven minuten lang zal hij uitgebreid ingaan op vragen. Zonder pauze of korte dienstmededelingen van clubvoorlichter Simon Heggie.

Fotografen, een beroepsgroep in verdrukking

We hebben zojuist twee vrolijke bijeenkomsten achter de rug en dan lijkt het werkzame leven er óók voor fotografen weer leuker uit te zien. Een mooie highlight reel met tien genomineerden voor de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, tien nominaties prachtig afgedrukt op dibondplaten (dank, Soenar!), 4000 euro aan prijzengeld (dank, Cameraland!), het leven van een professioneel sportfotograaf lijkt er in zo’n entourage op Papendal best nog wel goed uit te zien.

METAMORFOSE

Ik vond Robin van Persie, op zijn Haags gezegd, een ongelooflijke oetlul. Wat gedroeg hij zich onhebbelijk tijdens het EK voetbal van 2012. Hij wenste in die weken in Oekraïne geen woord met de pers te wisselen en misschien ook wel niet met zijn ploeggenoten, want je zag hem voortdurend afgezonderd staan of zitten met zijn vriendje Afellay.

De koning draait de rollen om

De fotografen Pim Ras en Vincent Riemersma zijn vrijdag 1 februari in Hotel Gooiland voor de verandering eens zelf op de foto gezet. Door de koning nog wel. Zij werden als categoriewinnaars in de strijd om de Canon Zilveren Camera koninklijk vereeuwigd, in het bijzijn van honderden genodigden. 

Sport Noord Café op tv

De NDC mediagroep (Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden) heeft op Ziggo-kanaal 35 de wekelijkse sporttalkshow Sport Noord Café gelanceerd, ook te volgen op de websites van beide kranten. In Sport Noord Café verwelkomt Marijn de Vries, columniste bij Trouw, elke maandag vanaf 17.00 uur trainers en coaches, maar ook bestuurders en journalisten.

Accreditatieproces Minsk loopt t/m 28 februari

Belangstellende journalisten kunnen zich tot en met 28 februari 2019 aanmelden voor de Europese Spelen, die van 21 tot en met 30 juni worden gehouden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Veel lof bij overlijden van Hugh McIlvanney

In vrijwel alle Britse kranten is vorige week uitgebreid stilgestaan bij het overlijden op 84-jarige leeftijd van Hugh McIlvanney. Hij werd alom beschouwd als een van de meest legendarische sportschrijvers in Groot-Brittannië.

Young Reporters gevraagd voor EK

De internationale organisatie van sportjournalisten AIPS en de Europese voetbalunie UEFA roepen jonge journalisten op zich te melden als Young Reporter voor de eindronde van het EK-voetbal tot 21 jaar. Het EK heeft van 16 tot en met 30 juni plaats in Italië en San Marino. Reis- en verblijfkosten zijn voor rekening van de UEFA.

Voorzitter NOC&NSF pleit voor minder meningen

,,Een gesproken column”, noemde André Bolhuis het. Aan het eind van de nieuwjaarsbijeenkomst van de NSP mocht de voorzitter van NOC*NSF, ‘thuis’ op Papendal, een slotwoord houden waarin hij nadrukkelijk pleitte voor minder meningen, analyses en columns in de sportjournalistiek. Bolhuis maakte het zo lang, bijna 26 minuten, dat presentator Marcel Maijer afzag van reacties met een weerwoord.

Media World Golf Masters in Spanje

Aan het WK voor amateursporters is dit jaar een golftoernooi voor journalisten verbonden, de eerste Media World Golf Masters voor actieve en voormalige journalisten. Het WK wordt georganiseerd door CSIT (Confédération Sportive Internationale Travailliste et Amateur International), dat is aangesloten bij het IOC.

Vincent Riemersma wint opnieuw

De drone-foto van Vincent Riemersma, die vorige week al met de mondiale AIPS Award werd bekroond, is ook verkozen tot de NSP/ZILVEREN CAMERA Sportfoto van het Jaar 2018. Hij ontving daarvoor een waardecheque van 2500 euro, uitgereikt door Remco Huitema van Cameraland.

Robin van Persie NSP Sportpersoonlijkheid 2018

Feyenoord-voetballer Robin van Persie was maandagavond op Papendal persoonlijk aanwezig waar hij werd uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het jaar. Van Persie werd verkozen boven andere gegadigden als Tom Dumoulin, Virgil van Dijk en Epke Zonderland.

Talentenprijs voor Pim Bijl

Met Pim Bijl (1992) ging de talentenprijs naar een journalist die in diverse vormen verslag doet. ,,Wij hebben in ons oordeel meegenomen op hoeveel platformen een journalist actief is”, zei juryvoorzitter Diana Kuip bij de uitreiking van de SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent.

Scoop van het jaar met urinestaaltjes

De verdwenen urinestaaltjes na een dopingcontrole bij het EK schaatsen in 1985 leidden bijna 34 jaar tot publicaties die maandag tot ‘Scoop van het Jaar’ werden uitgeroepen. Met deze prijs werden de gezamenlijke inspanningen van De Volkskrant en Andere Tijden Sport/NOS bekroond. Maud Effting, Mark Misérus en Willem Feenstra (alle drie De Volkskrant) en Kees Jongkind (NOS) waren verantwoordelijk voor de productie.

Campagnebeeld WK shorttrack genomineerd

Het campagnebeeld van het WK shorttrack, in 2017 in Rotterdam Ahoy, is genomineerd voor de Best of Nations Award van de World Photographic Cup (categorie commercieel). Het beeld van fotograaf Mark Engelen uit Rotterdam, met de volle focus op Sjinkie Knegt, was eerder al aangewezen als Nederlandse inzending.

Hélène Hendriks, NSP sportjournalist 2018

Hélène Hendriks, NSP sportjournalist 2018
Hélène Hendriks (38), werkzaam voor Veronica en FOX Sports, werd maandag verkozen tot NSP Sportjournalist van 2018. De uitverkiezing was een grote verrassing voor haar. ,,Ik ben er ingeluisd. Toen Robin van Persie mij naar het podium riep, dacht ik dat hij mij wilde terugpakken.” Niets vermoedend nam Hélène Hendriks kennis van haar opdracht, ook al omdat zij doorgaans geen interviews maakt voor Veronica Inside.

Een verpletterende indruk

Het blijft een merkwaardig fenomeen. Sportjournalisten uit alle landen die zich eens per jaar melden voor het congres van de AIPS, de internationale organisatie voor sportjournalisten en -fotografen. Voor collega’s uit de minderbedeelde gebieden op aarde is het een ideale gelegenheid om eens gesponsord de halve wereld over te reizen naar een reünie met vakgenoten en drie dagen lang te genieten van een vijfsterrenbehandeling.

De ‘baas’ en Keizer in Portugal

26 januari 2019. Langzaam maar zeker druppelen de eerste berichtjes vanuit Portugal binnen. Het begint natuurlijk met het nieuws: Marcel Keizer heeft met Sporting Clube de Portugal, in de volksmond ‘Sporting’, zijn eerste prijs gepakt. Zijn ploeg versloeg FC Porto in de Taça da Liga, het tweede bekertoernooi in Portugal.

NSP betreurt besluit De Telegraaf

Bestuur en directie van de NSP hebben met teleurstelling kennisgenomen van het besluit van de sportredactie van De Telegraaf om de samenwerking met onze stichting per 1 januari 2019 te beëindigen.

Het trieste verhaal van Hakan Sükür

Het leek me een goed idee om voor deze plek een stukje te tikken over de nog steeds veelbesproken VAR, maar toen moest ik ineens aan Hakan Sükür denken, de topscorer aller tijden van het Turkse voetbalelftal en voormalig spits van Galatasaray en Internazionale. Dat kwam doordat ik afgelopen dagen nieuwsberichten las over Enes Kanter, de Turkse topbasketballer die al jaren actief is in de NBA. Kanter en Sükür hebben namelijk naast hun nationaliteit nog iets gemeen: ze zijn beiden geen vrienden van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

IJSCH heeft het goed in de vingers

IJSCH heeft het goed in de vingers
Binnen een dag of wat een marathon op natuurijs organiseren, bij de schaatsverenging IJSCH in Haaksbergen draaien ze er hun hand niet meer voor om. Als een geoliede machine zorgden bestuur en vrijwilligers ervoor dat de Eerste Marathon Op Natuurijs (EMON) maandagavond, net als vorig jaar trouwens, na een paar nachtvorsten alweer kon worden uitgeschreven.

WILLEM is ook als documentaire fenomenaal

Gewone fans, journalisten, Gerard Cox en notabelen dromden maandagavond in het Rotterdamse theater LantarenVenster samen voor de première van de documentaire WILLEM, gemaakt ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Willem van Hanegem op 20 februari.

Andy Murray heeft zich, in tegenstelling tot Sven Kramer, wél met het noodlot verzoend

Het woord ‘stoppen’ viel in de aanloop. Althans, in de gebiedende wijs. Uit vrije wil dacht de ‘aangesprokene’ niet aan een afscheid. Sven Kramer was nog niet klaar met het schaatsen. En hij onderstreepte zijn gelijk, afgelopen weekeinde.

Vincent Riemersma, winnaar Media Award AIPS

VINCENT RIEMERSMA, winnaar Media Award AIPS
De eerste Media Award van de AIPS in de categorie sportfoto’s in actie is gewonnen door Vincent Riemersma (36). De prijs is goed voor 8.000 dollar. Zijn foto vanuit de lucht van schaatsende schaduwen op de Weissensee, gemaakt met een drone, werd in Lausanne verkozen boven een Russische foto van de Franse biatlon-topper Martin Fourcade en een beeld van Duitse rugbyers bij een moddergevecht in een park in Keulen.

Tarievenoproer bij fotograaf leidt tot protestactie

Ruim 400 fotografen hebben zich gemeld voor de protestactie op vrijdag 25 januari tegen de tarieven en de beperkingen op het auteursrecht. Voor het eerst wordt voor freelancers de stakingskas van NVJ/NVF aangesproken. De één-dag-stakers krijgen eenmalig een bedrag van 95 euro uitgekeerd ter compensatie van gederfde inkomsten.

NOC*NSF peilt interesse voor persreis Tokio

Geert Slot, gewaardeerd medewerker van NOC*NSF, vraagt zich af of er belangstelling is voor een persreis naar de olympische gaststad van volgend jaar, Tokio. Bij voldoende interesse organiseert de Nederlandse sportkoepel dit jaar zo'n trip, net zoals in de aanloop voor Londen 2012, Sochi 2014, Rio 2016 en Pyeongchang 2018 werd gedaan.

Kees Jansma doet stapje terug in de zomer

Kees Jansma (71) is bezig aan zijn laatste seizoen in een rol als televisiepresentator. Tot de zomer blijft hij bij FOX Sports de programma's 'De Tafel van Kees’ en 'Natafelen' maken. Daarna zal hij nog wel regelmatig als gast aanschuiven bij diverse programma’s op verschillende zenders.

Sportcolumns thema in Rode Hoed

In debatcentrum Rode Hoed in Amsterdam verzorgt Volkskrant-columnist Bert Wagendorp woensdag 13 februari de vijfde Kees Fens-lezing. Centraal daarin staan de sportcolumns. Inspiratie voor het thema zijn de columns van literatuurcriticus en essayist Kees Fens die in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werden gepubliceerd op de sportpagina’s van De Volkskrant.

De ziel van een club

Dat voetbal en theater heel goed samen kunnen gaan, bewees de aanhang van De Graafschap begin januari met de voorstelling Veur Altied: een prijzenkast vol verhalen. Twee dagen lang puilde het Amphion in Doetinchem uit. Met veel gevoel voor nostalgie, traditie en zelfspot oogstte het amateurgezelschap zowel bewondering als ontroering.

Andy Murray heeft zich, in tegenstelling tot Sven Kramer, wél met het noodlot verzoend

Het woord ‘stoppen’ viel in de aanloop. Althans, in de gebiedende wijs. Uit vrije wil dacht de ‘aangesprokene’ niet aan een afscheid. Sven Kramer was nog niet klaar met het schaatsen. En hij onderstreepte zijn gelijk, afgelopen weekeinde.

130 inschrijvingen voor Nieuwjaarsdiner

Met ruim 130 inschrijvingen voor het Sport & Media Nieuwjaarsdiner op maandag 28 januari 2019 in Hotel Papendal te Arnhem, begint de zaal al behoorlijk vol te raken. Die avond maken we onze jaarprijzen bekend en behandelen we het aansprekende en actuele thema Poen, Pers & Prestaties.

Vier nieuwe columnisten treden aan

Op deze website treden vier nieuwe columnisten aan als opvolgers van Gert Lammerink, die tot het najaar zijn bijzondere kijk op sportgebeurtenissen beschreef. We hebben even de tijd genomen om geschikte opvolgers te vinden, maar die hebben we nu gevonden in Natasja Weber, Yoeri van den Busken, Lisa Deen en Hans Klippus.

TOTO en NSP gaan samen kennisdebat stimuleren

De NSP en TOTO, de enige legale aanbieder van sportweddenschappen in Nederland, gaan het komend jaar een bijzondere samenwerking aan. In 2019 organiseren NSP en TOTO drie kennisdebatsessies over de sport in Nederland. Doel van de samenwerking is om kennis en achtergronden te delen over sportgerelateerde onderwerpen.

Ook VPRO komt met sport op zondagavond

Aan de reeks sportprogramma’s op de toch al volle zondagavond wordt er vanaf 10 februari nog een aan toegevoegd. De VPRO komt met een satirisch sportprogramma, dat vanaf 22.10 uur (vrijwel gelijktijdig met Studio Voetbal) te zien zal zijn op NPO3.

Nieuwe toekomst voor Jaap de Groot en José Been

Na een dienstverband van ruim 40 jaar heeft Jaap de Groot (63) De Telegraaf verlaten. Op de website villamedia.nl zegt hij het oneens te zijn met de nieuwe koers voor met name de sportredactie. De Groot was 12 jaar lang, tot 1 augustus 2018, chef van de sportredactie.

Hans van Zenderen overleden

Op 13 december 2018 overleed Hans van Zenderen, die bij De Gooi- en Eemlander onder meer sportjournalist en hoofdredacteur is geweest. Hij was enige tijd ernstig ziek en is 74 jaar geworden.

Shorttrack uit jas gegroeid

SHORTTRACK UIT JAS GEGROEID
Aan alles was het afgelopen weekeinde te merken in de Sportboulevard in Dordrecht: het shorttrack is de kleine zalen ontgroeid. Het uitverkochte EK maakte duidelijk dat de discipline met sporthelden als Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zo populair is dat een verhuizing naar een toplocatie overwogen moet worden.

Ruud Dimmers, initiatiefnemer website racingnews365.nl

RUUD DIMMERS, initiatiefnemer website racingnews365.nl
De website Racingnews365.nl is verkozen tot de beste Nederlandse sportwebsite van 2018. Aan de publiekverkiezing deden 400.000 mensen mee. Ze konden stemmen in 35 verschillende categorieën. De website is een initiatief van Ruud Dimmers uit Tilburg.

Dakar Rally is toch geen sport

Het is weer zand happen geblazen. De Dakar Rally trekt zoals ieder jaar veel media-aandacht. Vooral op RTL 7 en in de Brabantse media (Omroep Brabant en de drie Brabantse kranten) is het wel en wee van de rallyrijders op de voet te volgen. Met 28 Nederlandse coureurs, onder wie 16 Brabanders, heeft de Dakar Rally veel weg van een Brabants feestje in de woestijn.

Reikt de koning Zilveren Camera uit aan sportfotograaf?

Het 70-jarige jubileum van de Zilveren Camera, dat op 1 februari aanstaande wordt gevierd, krijgt hoog bezoek. Koning Willem-Alexander woont de uitreiking bij waarbij de beste nieuwsfoto’s van 2018 worden bekroond, waaronder de NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar.

‘Schandalige werkomstandigheden voor fotografen'

Een brandbrief van fotograaf Frank Uijlenbroek naar de internationale hockeyfederatie en de organisatie van het WK hockey in India heeft niets uitgehaald. De voorzieningen voor fotografen bleven zwaar onvoldoende. ,,Schandalig”, voegt zijn collega Koen Suyk daaraan toe. Ook de schrijvende media werden geconfronteerd met belabberde werkomstandigheden.

Privézaken

Maura Visser, de ervaren handbalster, zou niet meegaan naar het EK in Frankrijk. Afgehaakt, wegens privéproblemen, meldde het Nederlands Handbal Verbond (NHV). Wat die problemen waren, daar mochten we naar raden. Toen Visser, een Haagse jonge moeder van 33 met het hart op de tong, dan toch verscheen in Montbéliard, dat was een heuse verrassing, kwam er geen echt antwoord op de kwestie.

Sebastiaan Timmerman, winnaar Theo Koomen Award

SEBASTIAAN TIMMERMAN
‘Esmee Visser flikt ‘t’, riep NOS-verslaggever Sebastiaan Timmerman (41) jubelend uit na de gouden schaatsrace van Visser op de olympische 5.000 meter. Tien maanden later is het radioverslag van Timmerman bekroond met de Theo Koomen Award, de prijs voor het mooiste sportverslag van het jaar.

Ras en Riemersma maken kans op AIPS Sports Media Awards

Fotografen Vincent Riemersma (sport enkel) en Pim Ras (sport serie) maken kans op een van de AIPS Sports Media Awards, die worden uitgereikt tijdens het AIPS congres van 2019 (21-24 januari) in het Zwitserse Lausanne.

‘Dit was mijn vorm van protest’

Op 71-jarige leeftijd wil Frank Kramer nog lang niet verdwijnen van het tv-scherm. Zijn laatste voetbalwedstrijd als verslaggever van Eurosport groeide zaterdagnacht uit tot een mediahype. Te gast in het tv-programma Voetbal Inside lonkte Kramer maandagavond nadrukkelijk naar een rol aan tafel met Johan Derksen, René van der Gijp en presentator Wilfred Genee.

De lijstjes – heerlijk overbodig tijdverdrijf

Het regent prijzen en lijstjes en dan weet iedereen hoe laat het is: bijna Kerstmis. Tijd voor de terugblik, voor het opruimen van het archief, voor mijmeringen over wat is geweest en hoe mooi het allemaal was. Ik ben altijd blij met die lijstjes, want ik heb er geen talent voor. Geen geduld om alles terug te zoeken, op te slaan en te rangschikken.

Koen Greven, toeschouwer bij Copa Libertadores

Voor Koen Greven, correspondent van NRC in Madrid, was geen plaats op de perstribune bij de beslissende wedstrijd om de Copa Libertadores. Hij volgde het heetgebakerde Argentijnse voetbalduel vanachter het doel, te midden van de fans van River Plate. Kon je geen accreditatie krijgen, Koen?

Geen interviews voor websites kranten in Mixed Zone bij EK handbal

Journalisten van dagbladen en tijdschriften mogen bij het EK handbal (vrouwen) in Frankrijk niet zomaar interviews met een camera opnemen in de Mixed Zone. Mediavertegenwoordigers die niet voor een rechtenhouder werken mogen alleen met een voice-recorder bandopnamen maken.

De maand van de keuzestress

Ik schrijf dit stukje op de ochtend voor het wielergala in Den Bosch. Straks kiezen oud-beroepswielrenners, voormalige kampioenen vooral, de beste wielrenner en wielrenster van het jaar. Dat is geen lichte opgave aan het einde van een seizoen waarin de successen elkaar opvolgden alsof er nooit een sportieve crisis is geweest.

Bij het afscheid van Mark Hoogstad

Het overlijden van Mark Hoogstad maakte veel los: mooie woorden, dierbare herinneringen, warme gevoelens. Hieronder de woorden van vice-premier Hugo de Jonge (oud-wethouder van Rotterdam) bij de afscheidsdienst en een In Memoriam van Guus van Holland, oud-chef van Mark Hoogstad bij NRC.

Eerste aanmeldingen zijn binnen voor Nieuwjaarsdiner op Papendal

De eerste vijftig aanmeldingen voor de vijfde editie van het Sport & Media Nieuwjaarsdiner zijn inmiddels binnen. Op maandag 28 januari 2019 zijn sportjournalisten en fotografen en aanverwanten welkom inHotel Papendal in Arnhrm.

‘Steeds meer clowns in de perszaal’

De Formule 1 trekt steeds meer mediavertegenwoordigers, constateert André Venema die dit jaar als hoofdredacteur van het magazine Formule 1 elf van de 21 races bezocht. ,,Je ziet steeds meer clowns, vooral van de zogenaamde knip- en plakmedia. Een kwalijke ontwikkeling”, aldus Venema. De toegenomen mediabelangstelling is volgens Venema voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het verruimde toelatingsbeleid. ,,Onder Bernie Ecclestone kreeg je echt niet zomaar een accreditatie.

De sportserie en de NSP/ZC Sportfoto van het Jaar

Woensdag 28 november er een informatieavond speciaal voor (NSP) sportfotografen die (nog) niet bekend zijn met de inzendprocedure of hun kennis willen opfrissen, georganiseerd door de Stichting de Zilveren Camera in Museum Hilversum. Aanvang: 20.00 (tot 21.30 uur) Hierbij even wat info voor de NSP-sportfotografen die de laatste jaren alleen voor die prijs inzonden.

De magie van Barney

Raymond van Barneveld stopt na 2019 met darten. Het nieuws hakte er afgelopen week toch wel even in, bij ons op de redactie van NU.nl. Dat zal, vermoed ik, op andere sportredacties in binnen- én buitenland niet anders zijn geweest. ‘Barney’ is een icoon. Meer dan welke andere Nederlandse sporter ook zette hij eigenhandig een hele sport op de kaart. Sterker nog; zorgde hij ervoor dat een tijdverdrijf in de kroeg transformeerde tot serieuze sport waarvoor miljoenen Nederlanders aan de buis gekluisterd zaten.

Dione de Graaff, presentatrice Studio Sport

Dione de Graaff werkt al 23 jaar bij Studio Sport. ,,Sinds een jaar of vijf, zes heb ik het gevoel dat ik het beheers”, zegt ze in een groot interview met Het Parool. Daarin vertelt ze ook over haar verlangen wel eens iets buiten de sport op tv te willen doen. ,,Ik kan me vaak goed voorstellen dat ik nog lang bij Studio Sport blijf. Maar soms denk ik: 'Ik zal hier mijn pensioen toch niet halen? I

Infoavond voor inzending Sportfoto van het Jaar

Nu de NSP en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera het eens zijn geworden over één nationale Sportfoto van het Jaar, heeft dat ook gevolgen voor de wijze van inzenden. Die is vanzelfsprekend anders dan in voorgaande jaren. De inzendingen moeten voldoen aan de specifieke juryvereisten.

Zakt ‘VDH’ in het bestuurlijke moeras weg?

‘Natuurlijk krijg ik mee dat er druk wordt gespeculeerd over de functie van chef de mission voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Omdat ik veel waarde hecht aan transparantie, kan ik alleen maar volmondig ’JA’ antwoorden op de vraag of ik het zelf zou willen. Ik zou het een enorme eer vinden om TeamNL aan te mogen voeren en - met mijn kennis, ervaring en netwerk - sporters, coaches en andere begeleiders te helpen om het beste uit zichzelf én elkaar te halen.’ Was getekend: Pieter van den Hoogenband.

Voetbalmakelaars

In het zicht van de maand cadeautjesmaand december verschijnen er diverse boeken van sportjournalisten. ‘Weekendmiljonairs’ is het nieuwe boek van het VI-duo Tom Knipping/Iwan van Duren. Ook is nu al een boek aangekondigd dat op 7 mei 2019 verschijnt over voetbalster Lieke Martens.

Dick Heuvelman, ‘aanjager’ Sportpartij Groningen

Aan de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen in Groningen doet woensdag 21 november de Sportpartij Groningen mee. Oud-sportjournalist Dick Heuvelman behoort tot de initiatiefnemers. ,,Ik ben nu de aanjager op Twitter”, zegt Heuvelman.

Robin van Persie duikt op bij NSP

De iconische sportfoto van Pim Ras van de Beb Bakhuys-goal van Robin van Persie siert sinds deze week de glazen wand van het NSP-kantoor in het World Trade Center in Den Haag. En Arjen Robben ziet op de achtergrond dat het goed is…

NSP en Zilveren Camera akkoord over één Sportfoto van het Jaar

De Stichting Nederlandse Sport Pers en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera zijn het eens geworden over één nationale Sportfoto van het Jaar. De beide stichtingen bundelen de krachten om in gezamenlijkheid voortaan de Sportfoto van het Jaar uit de waaier van groots en meeslepend sportbeeld te kiezen.

Peter de Jonge, schrijver van boek over Zeeuwse sporters

Zeventien Zeeuwse sporters komen aan bod in het boek ‘Van Raas tot Rico’ van Peter de Jonge, voormalig sportverslaggever en oud-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, en Wim van Gorsel. Daarin een interview met Jan Raas, die al vijftien jaar zwijgt over zijn plotselinge breuk als ploegleider met de wielerploeg van Rabobank en zijn afscheid van het wielrennen.

Een duwtje voor Max

Het was tot voor kort een marginale beroepsgroep, de sportjournalisten die over autosport (vroeger heette dat autorensport) schreven. In de jaren tachtig was er een groepje, met aan het hoofd Coo Dijkman (Telegraaf), Hans Botman (AD en Zandvoorter), Pim Stoel (Haagsche Courant) en Rob Wiedenhoff (NRC), die van het grote racegebeuren berichtten. Het was vooral hobby, liefde en gezelligheid.

Vier kampioenen in Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog, op 11 november honderd jaar geleden beëindigd, heeft vier ‘clubfanaten’ geïnspireerd tot het boek ‘Kampioenen ’14-’18’. Anton Slotboom, Roger Rossmeisl, Herman Starink en Menno Pot beschrijven daarin hoe respectievelijk Sparta, Willem II, Go Ahead en Ajax in die oorlogsjaren landskampioen werden.

Gerard Bos, freelance-clubwatcher Cambuur Leeuwarden

Voor Gerard Bos was vorige week de maat vol. Opnieuw moest hij constateren hoe de website Cambuurfront.nl uit een verhaal van hem in de Leeuwarder Courant een eigen versie had gemaakt. ‘Hier word ik mesjogge van’, meldde Bos (37) op de Facebookpagina Mixed Zone. ‘Met een sensationele kop, helemaal uit zijn verband gerukt.’

KNVB belooft strenge aanpak vuurwerk, maar of dat fotografen helpt?

Na de bekerfinale op 22 april tussen Feyenoord en AZ en de lotgevallen van fotografen als Olaf Kraak (ANP), Ronald Bonestroo en Stanley Gontha (ProShots) vroeg de NSP de KNVB om een harde aanpak van vuurwerk in de stadions. Volgens de NSP was ‘een belangrijke grens overschreden.’ De KNVB kondigt ferme maatregelen aan.

#Fotojournalistiekheefteenprijs, maar welke dan?

Van alle disciplines in de mediawereld is de (sport)fotografie een van de grootste slachtoffers van de digitale transformatie. Waar veel fotografen vroeger nog van hun professie konden leven, is de bijbaan voor velen kennelijk en helaas bijna de norm geworden.

Sportstad Doha

In Doha, de hoofdstad van oliestaat Qatar, staat het grootste sportstadion van de wereld. Het is de Aspire Dome, goed voor negen sporthallen, twee zwembaden en een voetbalveld. Allemaal overdekt. Het is het hart van een olympisch park dat geen olympisch park genoemd mag worden, omdat er nog nooit Olympische Spelen zijn gehouden in Doha. Het IOC, toch een organisatie tuk op geld, wees tweemaal een kandidatuur van Doha voortijdig naar de prullenmand.

NSP bij lichtinspectie in Thialf

De NSP heeft donderdag 25 oktober namens de kaarthouders een lichtinspectie in Thialf bijgewoond, vooruitlopend op het komende schaatsseizoen. Hoewel de KNSB geen gebruik meer wenst te maken van de diensten en kennis van de NSP, vinden we het van groot belang om in elk geval namens de fotografen enige inspraak te hebben in het lichtregiem tijdens het komend schaatsseizoen. Dat leidde immers vorig jaar nog tot aanmerkingen.

Thomas Vergouwen, onthuller van Tour-schema

Op de website velowire.com namen 188.000 volgers al kennis van het schema van de Tour de France in 2019, nog voordat het officieel met veel toeters en bellen in Parijs was geopenbaard. Achter de website gaat Thomas Vergouwen schuil, een 39-jarige ingenieur uit Breda, die er al vanaf 2007 een sport van maakt het Tourtraject te verklappen.

Reken ons maar af op het resultaat

Langdurige relaties moet je koesteren. Daar weten we bij het bestuur van de NSP alles van. Een warme band met bonden, organisatoren, zakelijke contacten en personeelsleden is de basis van een goede samenwerking. Alleen op die manier kunnen we de belangen van onze kaarthouders in de dynamische omgeving van de sport optimaal behartigen.

Gastvrij voor de media

Het EK korfbal in Friesland was voor de Leeuwarder Courant reden genoeg om dagelijks aandacht te besteden aan het evenement. Niet alleen aan de prestaties van grootmacht Nederland, dat natuurlijk de titel weer voor zich opeiste, maar we schreven ook verhalen over het segment daaronder. Soms met een Friese link, anders vanuit nieuwsgierigheid.

Bennie Ceulen, scheidend press officer Sunweb

Tom Dumoulin raakt een beschermengel kwijt. Bennie Ceulen, zijn vaste secondant bij contacten met de media, stopt als ‘press officer’ bij de wielerploeg Sunweb.  Hij gaat met pensioen, op 1 november wordt Ceulen 67. Ceulen blijft nog wel contactman in Nederland voor de organisatie van de Tour de France, vertelt hij aan Henk Mees.