NIEUWSOVERZICHT

Old Soldiers!

Van de week hoorde ik van de chef dat Rob Hartog er mee stopt. Rob was natuurlijk al een tijdje pensionado, maar schreef toch nog met enige regelmaat voetbalverslagen voor ons. De geraniums staan in volle bloei, had Rob gezegd. Het is tijd om er achter te gaan zitten.

Leren hoe het moet van een echte topper

Je zou maar door je medium naar het Eurovisie Songfestival zijn gestuurd en daar de opdracht hebben meegekregen om een zelfbenoemde superster als Waylon kritisch te volgen. Een paar moeilijke vragen, een scherp stukje in de krant over de kansen van het zangwonder en je hebt meteen een boycot aan je broek hangen.

Thaise gelukwensen van vakbroeder Lerpop Sorutana

De recente verhuizing van de NSP van de onpersoonlijke Rijswijkse Plaspoelpolder naar het statige World Trade Centre in Den Haag is ook buiten de landsgrenzen niet onopgemerkt gebleven.

Boek Van Hulsen op shortlist ‘FOOTBALL BOOK OF THE YEAR’

Tom van Hulsen’s boek ‘Game Changers—The remarkable story of Dutch Masters Arnold Mühren and Frans Thijssen’ is in Engeland genomineerd voor Football Book of the Year.

Not the World Cup!

Het seizoen is nog niet eens voorbij of bij Ajax heerst alweer hoogspanning. Met het oog op het volgend seizoen. De eerste wedstrijd is nog niet gespeeld of de fans zijn al in paniek. Ten Hag moet weg natuurlijk. AZ moet volgend jaar ook een wedstrijd winnen tegen een club uit de zogenoemde traditionele top drie. Anders is het komend seizoen nu al verloren.

NSP klaagt bij gemeente Sittard over bejegening ANP-fotograaf

De NSP heeft zich bij het college van B. en W. van de gemeente Sittard-Geleen schriftelijk beklaagd over de bejegening van ANP-fotograaf Marcel van Hoorn bij de openbare huldiging van Fortuna Sittard op de Markt van Sittard. ,,

Verhuizing NSP vlotte operatie

De NSP is afgelopen weekend verhuisd van de Plaspoelpolder in Rijswijk naar het Word Trade Center in Den Haag. Daar heeft de stichting als onderverhuurder een ruime kamer betrokken in de fraaie, nieuwe vestiging van het ANP. De nieuwe basis ligt op vijf minute lopen van station Den Haag Centraal.

Werk aan de winkel inzake vrije nieuwsgaring

De eerste congresdag van de AIPS, de wereldfederatie van sportjournalisten, heeft dinsdag 8 mei in Brussel duidelijk gemaakt dat de West-Europese landen vooralsnog alleen staan in hun strijd voor vrije nieuwsgaring rond sportevenementen en -wedstrijden.

Vier verkiezingen, drie winnaars

Vier verschillende media kozen ieder een eigen voetballer van het jaar. De traditionele (37e) verkiezing van de Telegraaf werd gewonnen door Ajax-speler Hakim Ziyech. In het puntenklassement van Voetbal International (VI) eindigde eredivisie-topscorer Alireza Jahanbakhsh (AZ) bovenaan.

Ook Britse journalisten kiezen Salah

In navolging van de spelers (PFA) hebben ook de Britse voetbaljournalisten (FWA) Mohamed Salah (Liverpool) gekozen tot ‘voetballer van het jaar’. Salah won de verkiezing onder 400 journalisten met geringe voorsprong van minder dan 20 punten op de Belg Kevin De Bruyne. Op de derde plaats werd Harry Kane als eerste Engelsman gekozen.

Belastingdienst neemt bedreiging journalist serieus

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft de Belastingdienst snel laten reageren op een bedreiging aan het adres van Leon ten Voorde, de vaste volger van FC Twente namens dagblad TC Tubantia. Aangespoord door collega-journalist Jaap Stalenburg kondigde de Belastingdienst meteen actie aan.

Exclusief op Eurosport

De live-uitzendingen van de Giro d’Italia in Nederland en België zijn dit jaar exclusief voorbehouden aan Eurosport. Studio Sport moet zich beperken tot samenvattingen van maximaal 5 minuten. Daarnaast kan de NOS nog wel interviews en andere beelden uitzenden in een verlengde uitzending van Studio Sport.

'Kom alsjeblieft naar de Lakers kijken'

Noem het toeval, voorzienigheid, wat dan ook. Maar op een roadtrip door het zuidwesten van de Verenigde Staten, uitgerekend in een voorstad van Los Angeles, schakel ik op een zondag in april op mijn hotelkamer de televisie in en daar staat hij achter een spreekgestoelte: Jerry West. Jerry West is inmiddels bijna tachtig jaar oud.

Guus Pennings, hoofd Marketing & Media PSV

Het landskampioenschap en de huldiging van PSV liggen inmiddels drie weken achter ons, het draaiboek van de festiviteiten blijft bewaard. Op de website van sportmarketing-magazine Sportnext maakt Guus Pennings, hoofd Marketing & Media bij PSV, duidelijk wat rond zo’n landstitel zoal komt kijken qua media-activiteiten.

Peter van Egmond, fotograaf Formule 1

Peter van Egmond fotografeerde al bij de laatste Formule 1-race in Zandvoort, in 1985. Hij was er ook bij toen Jos Verstappen in 1994 zijn eerste Grand Prix reed. Sinds 1992 behoort Van Egmond (62) tot de zestig fotografen met een permanente pas in het circuit. Bij de race in Azerbeidzjan gaven veertig van zijn foto’s een Formule-1 sfeer aan het Hiltonhotel in Baku, het epicentrum van de race.

KNVB helpt bij verhalen schade fotografen

De vuurwerkincidenten bij de KNVB bekerfinale worden door de voetbalbond ‘dieptreurig’ genoemd. In een reactie op een brief van de NSP daarover betitelt de KNVB de reden van de brief als ‘naargeestig’. De KNVB zegt toe samen met stadiondirectie, betrokken clubs en lokale driehoek er alles aan te doen om schuldigen op te sporen.

AVG vraagt aandacht van fotografen

De NVJ heeft fotografen en anderen in de media gewezen op de gevolgen van de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nieuwe Europese privacywetgeving, die op 25 mei van kracht wordt. Een foto van een persoon is doorgaans een persoonsgegeven.

Jeroen Wielaert geridderd

Bij de jaarlijkse lintjesregen is radioverslaggever Jeroen Wielaert benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Wielaert, startte in 2002 met zijn kroegmaat Jan Fokkens de campagne om de Tour de France in Utrecht van start te laten gaan. In 2015 was het zover.

Fotograaf uit stadion gezet

Freelance-fotograaf Jeroen Putmans is bij de huldiging na de wedstrijd van Fortuna Sittard tegen Jong PSV uit het stadion verwijderd. Putmans was werkzaam in opdracht van VI-Images. Hij overweegt een klacht in te dienen en schadevergoeding te claimen.

Frans van Dusschoten overleden

Voormalig Studio Sport-medewerker Frans van Dusschoten is op 92-jarige leeftijd overleden. Van Dusschoten deed voor de NTS, en later de NOS, jarenlang verslag van onder andere zeilen, kanoën, roeien en volleybal.

Alle FOX-beelden in archief Beeld en Geluid

Het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum wordt per 1 juli uitgebreid met alle opnamen van FOX Sports, waaronder de uitzendingen van De Eretribune en De Tafel van Kees. De wedstrijdbeelden van eredivisie en eerste divisie van de laatste tien jaar bevinden zich al in het archief.

Boek 'Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra'

In het boek ‘Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra’ vertelt de Friese wielrenner uitvoerig over zowel zijn depressie als gebruik van cortisonen. Het boek is geschreven door freelance-journalist Thomas Sijtsma. Over zijn depressie sprak Lieuwe Westra vorig jaar al uitgebreid; over zijn (onbestraft gebleven) doping-overtredingen nog niet.

Grote Willem!

Net als bij mij speelt de bal een belangrijke rol in het leven van mijn zoon. Ik heb het dan met name over de voetbal. Al heeft hij sinds kort ook de biljartbal ontdekt. De ‘klik’ met school is een tikkeltje minder. Ik stond vroeger ook liever op het veld. Maar, afijn, het moet nu eenmaal, dus we doen de school er maar bij.

Onoorbaar gedrag in De Kuip

Fotograaf zijn in De Kuip, het is een vak met risico’s. Olaf Kraak, routinier van ANP Foto, ondervond het bij de bekerfinale AZ-Feyenoord. Hij werd bij het begin van de wedstrijd getroffen door een zwaar stuk knalvuurwerk uit het Alkmaarse vak, ‘het zwaarste dat er is’, volgens Kraak. Hij deed aangifte bij de politie. Voor ‘poging tot zware mishandeling’. De Nederlandse Sport Pers (NSP), hoeder der belangen van de sportfotografen, diende een klacht in bij de organisator, de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) en de dokter zei – gelukkig maar - dat Kraak er zonder gehoorschade van af zou komen.

De schuld van de media

Iedere (sport)journalist herkent dit waarschijnlijk. Je bent geneigd je direct te verdedigen als je buurman, teamgenoot of tante over een willekeurig onderwerp roept dat het ‘de schuld is van de media’. De media die de schuld in de schoenen geschoven krijgen wanneer ergens discussie over is; dat is ongeveer zo oud als de journalistiek zelf. Maar in deze tijd van nepnieuws neemt de kritiek op de media almaar verder toe. En moeten wij ons dus vaker verdedigen - als je daar überhaupt nog zin in hebt.