Nieuws

EVENEMENT - EK WATERPOLO

Kiezen tussen stream en live

Niet alleen wedstrijdverslagen, scores en standen waren er tijdens het EK waterpolo dagelijks te lezen op de site waterpolo.nl. Onder het motto ‘Barcelona Today’ kregen ook bijzondere bijzaken elke dag aandacht. In die serie mocht ook Erik van Dijk uitleggen en laten zien hoe hij in Barcelona verslag deed voor NOS Studio Sport.

Alle wedstrijden met Oranje op het EK waren live te zien via streams op nos.nl. Pas in de beslissende fase deden Erik van Dijk en oud-international Iefke van Belkum verslag vanuit Barcelona. Hert maakt wel enig verschil, verslag doen vanuit de studio in Hilversum, en óók of dat voor het open net gebeurt of voor de stream; zo geeft Van Dijk toe.

Erik van Dijk en Iefke van Belkum in hun commentaarpositie tijdens het EK in Barcelona

Van Dijk: ,,In Hilversum heb je wel de beschikking over een groot HD-scherm waarop je meteen iedereen herkent en er is ook een tweede scherm met alle statistieken, maar voor het contact met de coach of de teammanager ben je aangewezen op de mobiele telefoon. Dan is het toch makkelijker werken als je ter plaatse bent en ook de meiden in de ogen kunt kijken.”

Of het EK waterpolo wel of niet op tv, rechtstreeks of in samenvatting, wordt uitgezonden, is voor een belangrijk deel afhankelijk van succes, vertelt Van Dijk op waterpolo.nl. ,,Succes bepaalt de aandacht, dat zie je het sterkst tijdens Olympische Spelen. Daarbuiten geldt dat ook maar wordt eveneens steeds afgewogen wáár er ruimte is voor een live uitzending en of waterpolo op zo’n tijdstip de voorkeur verdient boven iets anders. Dan moet waterpolo het bijvoorbeeld afleggen tegen de finish van een belangrijke bergetappe in de Tour de France.”

Ook in de verslaggeving worden verschillende normen gehanteerd, naargelang de kijkers waterpolo volgen via een stream of op hun tv. ,,Iefke wil het nogal eens hebben over een speelster die op 1 of op 2 staat, of ‘bij de palen’. Op de stream is dat geen probleem omdat de kijkers daar doelbewust de stream hebben aangeklikt en we mogen aannemen dat aan die mensen het waterpolo niet hoeft te worden uitgelegd. Voor de tv maak ik nog wel eens de vertaalslag, speciaal voor de mensen die nooit waterpolo volgen.”

Op de tribune in Barcelona voelde Erik van Dijk zich ook ‘veiliger’ dan op afstand in een stiltehok in Hilversum. ,,Als je vanuit de studio verslag doet, ben je afhankelijk van wat de tv ons toont. Vanaf de tribune heb je ook zicht op de reacties van de coach, op het gedrag van supporters. Dat geeft toch meer diepte aan het verslag.”

Waterpolo is een van de vijf sporten waarbij Erik van Dijk (44) commentaar geeft voor de NOS. Roeien, basketbal, handbal en schaatsen zijn de andere sporten in zijn pakket. Die variëteit houdt in dat waterpolo bij hem niet de volle aandacht kan krijgen. ,,Het contact bestaat doorgaans uit bellen, af en toe een afspraak maken met de bondscoach om bij te praten en soms een interland tussendoor volgen.”