Nieuws

Oudste voetbalclub blijkt jonger

De sporthistorici Jan Luitzen en Wim Zonneveld hebben nieuw bewijsmateriaal verzameld voor aanpassing van de geschiedschrijving van het Nederlands voetbal. Met name de beginjaren krijgen een andere weergave. Dat staat in het boek ‘Hoe Voetbal verscheen in Nederland’, met daarin nieuwe feiten over de eerste wedstrijden en de rol van de zogeheten sportpionier Pim Mulier.

Het boek, dat op 19 oktober verschijnt, is een uitgebreider vervolg op de uitgave die als special van Hard Gras vorig jaar augustus verscheen. De schrijvers komen tot de conclusie dat het enigszins gestructureerde moderne voetbal in Nederland vanaf 1877-1878 werd gespeeld, een jaar eerder dan het tot nu toe aangenomen 1879. Lange tijd gold 1879 als oprichtingsjaar van HFC (Haarlem) als eerste specifieke voetbalclub in Nederland. Eerder al werd gevoetbald op de elitekostschool Noorthey, bij Voorschoten, op initiatief van John Joseph Helsdon Rix, een leraar Engels.
Onjuist is volgens het boek dat de oprichting later dan in 1879 heeft plaats gehad. De schrijvers baseren zich op een enquêteformulier uit 1904 in de archieven van Koninklijke HFC. Daarin vult Kees Pleyte, tussen 1880-1895 de bestuurlijke evenknie van Pim Mulier, in: ‘Werkend lid gedurende de eerste jaren van het bestaan vanaf ± 1883 waarin de oprichting ongeveer viel. Dat de oprichting vóór dien tijd zou hebben plaats gevonden is onjuist en slechts een verzinsel van den Heer Mulier.’
Volgens het boek is Pim Mulier vanaf het voorjaar van 1881 actief bij het cricketclubje Rood en Zwart in Haarlem. Eind oktober 1881 gaat Rood en Zwart (later HFC genoemd) van cricket over op rugby, en in december 1882 op voetbal.
‘Hoe Voetbal verscheen in Nederland’ verschijnt als een uitgave van Stichting de Sportwereld. Het boek telt 128 pagina’s met 41 illustraties en foto’s. Prijs: € 9,95. Het boek is alleen te bestellen via www.desportwereld.nl/voetbal