Nieuws

Kennismaking met de Mixed Zone

Nederlandse journalisten zijn er nauwelijks bij de ‘Youth Olympic Games’ in Buenos Aires, maar met de Mixed Zone maken de Nederlandse sporters alvast wel kennis. ,,In die zin zijn deze Spelen ook een leerproces. Ik zie dat onze sporters er goed mee omgaan”, constateert Richard Schoonderwoert, die namens NOC*NSF de contacten onderhoudt tussen de media en de sporters en hun coaches van TalentTeamNL.

Zomaar een voorbeeld uit de Mixed Zone. Gewichtheffer Enzo Kuworge (17) komt glunderend met zijn bronzen medaille langs gewandeld als een tv-verslaggeefster uit Ghana hem aanklampt. Of hij voor de Ghanese tv wil verschijnen, omdat zijn vader uit Ghana komt, vraagt ze hem. ,,Enzo gaf heel professioneel antwoord, ook toen ze vroeg of hij in de toekomst voor Ghana naar de grote Olympische Spelen zou willen. ‘Europa heeft de beste competities, maar ik ben wel trots dat Ghana hier achter mij staat’, was zijn antwoord”, vertelt Richard Schoonderwoert.

Aan de Jeugd Olympische Spelen doen 41 Nederlandse sporters, verdeeld over 19 disciplines, in de leeftijdscategorie 15-18 jaar. Met persberichten, foto’s en videobeelden houdt Schoonderwoert de Nederlandse media en social media op de hoogte van hun prestaties en andere ervaringen in de hoofdstad van Argentinië. ,,Ik heb hier meerdere taken, verschillende rollen. Ik heb ook een fotografenhesje zodat ik overal kan komen om foto’s te maken”, aldus Schoonderwoert.

Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, verwerkt zijn indrukken en belevenissen op de website van de sportkoepel. De prestaties zijn te volgen via www.nocnsf.nl/buenosaires2018, Twitter, Facebook en Instagram. Foto’s verschijnen er volop op www.flickr.com/photos/ncnsf.nl. Maar de weerslag daarvan in de Nederlandse media blijft vrij gering.

,,Het valt ons nog mee, vergeleken met de vorige edities in Nanjing en Singapore”, zegt Geert Slot, de woordvoerder van NOC*NSF. ,,De landelijke kranten zijn georiënteerd op wat zij topsport noemen, niet op jeugdsport. Vanuit de regionale media komen er wel veel verzoeken om interviews. Juist omdat er nauwelijks Nederlandse journalisten zijn, maken we elke dag persberichten over de prestaties. Bij de grote Olympische Spelen zorgen de media zelf wel voor die berichtgeving.”

In Buenos Aires is Walter Tempelman de enige Nederlandse journalist. Hij is als freelancer werkzaam voor de regionale edities van de Persgroep en werkt voor de NOS, onder meer het Jeugdjournaal, bijgestaan door een editor van NOS Stories. Daarnaast volgt Tom de Groen, coördinator van de stichting LOOT-scholen (Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport), de zestien aankomende topsporters van LOOT-scholen. Hij doet daarvan verslag op www.stichtingloot.nl