Nieuws

Oproep aan journalisten om FIFA nog scherper te volgen

In een voordracht voor sportjournalisten in Zwitserland heeft Hans-Joachim Eckert zijn gehoor opgeroepen meer aan onderzoekjournalistiek te doen. Met name de FIFA moet volgens hem nog nadrukkelijker tegen het licht worden gehouden. Eckert (70), een voormalige Duitse rechter, werd vorig jaar door FIFA-voorzitter Gianni Infantino uit zijn functie gezet als voorzitter van de ethische commissie van de FIFA.

Hans-Joachim Eckert

,,Kijk achter de coulissen. Leg bloot wat er niet klopt”, luidde de oproep van Eckert, die vijf jaar lang voorzitter was van de ethische commissie. Eind 2015 stond hij aan de basis van de schorsing van zowel Sepp Blatter als Michel Platini.

In Zwitserland wees Eckert erop dat de term ’corruptie’ uit de ethische codes van de FIFA is geschrapt. ,,Corruptie komt volgens de FIFA niet meer voor. Delicten die onder deze noemer zouden vallen, verjaren nu na tien jaar. Vanuit de visie van een strafrechter vind ik dat een fataal signaal. In mijn tijd bij de FIFA kon een vergrijp als corruptie nooit verjaren.”

Eckert pleit ervoor dat de internationale sportwereld naast de sportrechtbank CAS een nieuw instituut krijgt, vergelijkbaar met FBI of Fedpol. Eckert: ,,Journalisten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en niet alleen successen beschrijven. Juist nu is het noodzakelijk om uit te zoeken waarom de FIFA het WK wil uitbreiden tot 48 deelnemers.