Nieuws

Doopvader Studio Sport overleden

In 1969 bedacht hij de term Studio Sport. Ed van Opzeeland, dinsdag 4 juni op 91-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden, was naast zijn werk voor het weekblad Revue honkbalverslaggever bij de NOS toen op zijn voorstel het wekelijkse sportprogramma Sport in Beeld een nieuwe naam kreeg.

Volgens eigen zeggen behoort ook het copyright van het begrip ‘Voetbal is oorlog’ hem toe. ,,Die kreet is niet van Rinus Michels. Bij het uitwerken van een  interview met Michels voor het weekblad Revue zocht ik nog een mooi slot. Toen bedacht ik dat. Michels had het zo wel kunnen zeggen. Hij nam het later trouwens zelf over”, vertelde Van Opzeeland in 2005 in het Brabants Dagblad.

Ed van Opzeeland, Amsterdammer van origine, woonde het laatste deel van zijn leven in Zaltbommel. Als sportjournalist maakte hij in de jaren zestig en zeventig naam met de speciale uitgaven van het Europa Cup-voetbal van Revue waarvoor hij destijds bij alle grote clubs, trainers en spelers binnenkwam. Zijn reportages waren doorspekt van romantiek en stimuleerden het enthousiasme in Nederland rond de eerste successen van Feyenoord en Ajax.

Ed van Opzeeland

Ed van Opzeeland was de enige Nederlandse journalist bij de eerste finale om de Europa Cup voor landskampioenen in 1955. ,,En bij de tweede, zelfs bij de derde finale was ik volgens mij de enige”, vertelde hij in 2005. Hij ging op eigen houtje naar die wedstrijden, zijn verhalen haalden wel de krant.

,,Ik werkte bij Het Parool, maar mijn chef, Rien Bal, hield alles over dat nieuwerwetse gedoe uit de krant, die moest er niks van hebben, kon het ook niet zo goed verkroppen als iemand moderne ideeën had. En ik vond het prachtig, die Europa Cup, vanaf de eerste dag."

 

De belangstelling voor de exclusieve reportages van Ed van Opzeeland bracht uitgeverij De Geillustreerde Pers op het idee om hem weg te kapen bij Het Parool en hem de sector sporttijdschriften te laten opzetten. Van Opzeeland bedacht toen het jaarlijkse (later halfjaarlijkse) 'Europa Cup-boek', de uitgeverij ventte de specials met overweldigend succes uit.

Van Opzeeland was ook medeverantwoordelijk voor de serie 'Ajax, de complete werken': 26 afleveringen met allerlei wetenswaardigheden over Nederlands populairste voetbalclub. De serie verscheen in 1995 bij Waanders Zwolle.  Daarnaast heeft hij diverse boeken over Olympische Spelen, boksen en ijshockey op zijn naam staan.