Nieuws

Proef met nieuw accreditatiesysteem voor voetbalduels

Persvoorlichters van eredivisieclubs en KNVB hebben vorige week woensdag in Amsterdam met de NSP en aanwezige media-vertegenwoordigers overleg gevoerd over het voorbije en komende voetbalseizoen. De opkomst was ondanks de voor sommigen nog lopende vakantieperiode behoorlijk: we waren met circa 28 aanwezigen.

In de bijeenkomst kwam onder meer een vernieuwd accreditatiesysteem voor voetbalwedstrijden ter sprake, dat de NSP met ingang van komend seizoen eerst zal gaan beproeven bij Feyenoord, PSV en Vitesse. Wanneer de kinderziekten zijn verdwenen, gaan we het accreditatiesysteem voor alle clubs openstellen.

Clubs kunnen dan realtime aanvragen beoordelen, toe- of afwijzen en de personalia van de aanvragers controleren. Uiteraard gebeurt dit AVG-proof.

Miel Brinkhuis liet namens Ajax zijn licht schijnen op de enorme stroom media-aanvragen die de club in de knock-outfase van de Champions League te verwerken kreeg en hoe die toestroom toch redelijk in de hand kon worden gehouden, al was uiteraard sprake van een zeer hectische periode.

Fotograaf Stanley Gontha en Paul van den Bosch (AD) luisteren naar een uiteenzetting van Miel Brinkhuis (Ajax), die vertelt over de ervaringen van Ajax met de media in de Champions League.

Pieter Zwart, hoofdredacteur van VI, ging in op de snelle veranderingen in de media. Hij wees onder meer op de snelle groei en toenemende populariteit van video's en podcasts.

NSP-bestuurslid René Bouwman stelde een aantal fotokwesties aan de orde, zoals incidenten rond het veld, de soms beperkte fotoposities en regelmatige aanvaringen met stewards. De NSP zint op de aanstelling van een fotosupervisor of fotoregisseur, onder meer bij interlands, klassiekers en/of duels waarin landstitel, promotie of degradatie worden beslecht. Die fotoregisseur moet zorgdragen voor een goed verloop bij het maken van foto's bij huldigingen, in kleedkamers etc. Hij moet in goed overleg met clubs, KNVB en fotografen de zaken regelen. De NSP is in afwachting van een standpunt van de KNVB.

FOX Sports droeg in de bijeenkomst aan dat de politie heeft aangegeven dat cameralieden, fotografen en journalisten voortaan anoniem aangifte kunnen doen bij mishandeling c.q. bedreiging door "supporters". Dit naar aanleiding van een tot dusver onbekend gebleven incident tijdens de bekerfinale in de Kuip, waarbij een cameraman is mishandeld. FOX Sports wijst op een mededeling die ze kreeg van de politie in Rotterdam, waar aangifte werd gedaan van het incident:

'Per 1 april 2019 vallen journalisten ook onder de VPT-(Veilige Publieke Taak) regeling Dit naar aanleiding van een bedreiging van journalisten werkzaam bij de Telegraaf en Parool. Mede door de uitkomsten van het onderzoek 'Een dreigend klimaat’ welk op 16 juni 2017 werd gepubliceerd, is agressie en geweld tegen journalisten politiek en bestuurlijk de laatste jaren in de schijnwerpers komen te staan.’

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) begint binnenkort aan een campagne om redacties en journalisten daarop te wijzen.

Verder kwamen de knip- en plaksites aan de orde. De NSP heeft op basis van klachten vastgesteld dat enkele websites nauwelijks journalistieke activiteiten ontplooien, maar hun informatie grotendeels overnemen van kranten, magazines en reguliere websites van bestaande media. Die informatie wordt geknipt en geplakt (en soms herschreven) mét bronvermelding, maar zonder toegevoegde journalistieke waarde. Die wordt slechts toegevoegd door de aanwezigheid bij eredivisieduels en interlands. De NSP vindt dat op die manier alleen de krenten uit de pap worden gepikt, zodat redacties van reguliere (sport)media oneerlijk worden beconcurreerd. De NSP is voornemens daartegen op te treden. Die aanpak wordt begin juli in het NSP-bestuur besproken. De aanwezige clubs lieten weten daar geen moeite mee te hebben.