Nieuws

De VAR beheerst de media

De videoscheidsrechter is een niet meer weg te denken fenomeen op de voetbalvelden, in de huiskamers, aan de stamtafel, bij de koffieautomaat én vooral ook in media.

Ruim 13.000 berichten turfde onderzoeker Stijn Stortelder van Clipit, een bedrijf dat data in de media bijhoudt, vorig seizoen in kranten en op websites van de meest vooraanstaande voetbalmedia. Op sociale media bedroeg dat aantal het dubbele, zo becijferde hij in opdracht van Toto in een onderzoek naar de mate van berichtgeving over de videoscheids.

Foto: Sander Koning (ANP)

Hij presenteerde zijn bevindingen begin augustus tijdens de derde en laatste kennissessie van deze jaargang, die de KNVB in samenspraak met NSP en partner Toto belegde. Na de sportfinanciering en de sportweddenschap was ditmaal de video-assistent referee (VAR) onderwerp van dit drieluik. Circa 30 sportjournalisten waren op de bijeenkomst op de KNVB Campus Zeist afgekomen, om zich daar door scheidsrechtersbaas Dick van Egmond te laten bijpraten over de ervaringen van het eerste seizoen.

Het duel FC Utrecht-PSV was de meest besproken wedstrijd. Welgeteld 513 mediaberichten werden gewijd aan dit duel, waarin zowel FC Utrecht als PSV geen strafschop kreeg.

De Telegraaf (print & online) schreef het meest over de VAR met 469 berichten, opvallend genoeg gevolgd door De Gelderlander met 376 artikelen. Dat aantal was mede zo hoog door de algemene sportberichtgeving van het AD (238 berichten), aangevuld met berichten over Vitesse en De Graafschap. Vooral Vitesse-trainer Leonid Sloetski was als criticaster een hofleverancier voor VAR-berichten.

Na afloop ontvingen de deelnemende journalisten namens KNVB, Toto en NSP het boek So Var So Good van Hans Klippus.