Nieuws

‘Tone of voice’ levert Michel Doodeman prijs op.

Michel Doodeman (VICE Sports) werd op Papendal uitgeroepen tot sportjournalistiek talent 2019. Hij heeft een studie communicatiewetenschappen afgerond en schrijft naast verhalen op de website van VICE Sports ook cabareteske teksten.

Doodeman (23) is de opvolger van Michel Abbink (2015, toen NU.nl), Fabian van der Poll (NRC, 2016), Pieter Zwart (VI, 2017) en Pim Bijl (AD, 2018). 

Michel Doodeman (rechts) bij de prijsuitreiking met jurylid Martijn Hendriks. (Foto: Ronald Speijer)

Doodeman was niet eens van plan geweest om naar de prijsuitreiking te gaan. ,,Ik werd gepusht door Sam van Raalte. Het zal wel lekker eten zijn, dacht ik nog. Toen bij de prijsuitreiking werd aangekondigd dat de winnaar 23 jaar was, ging er een lampje branden. Zoveel mensen van mijn leeftijd zag ik niet om me heen”, vertelde Michel Doodeman in de Athenezaal op Papendal.

De jury loofde met name zijn ‘tone of voice, een geheel eigen journalistiek geluid met het talent in het zien van curieuze onderwerpen.’ Uit het juryrapport: ‘Wie zijn teksten leest, kan niet anders dan zo nu en dan onbedaarlijk in de lach schieten. In een vak dat wemelt van de journalistieke gemeenplaatsen, weet hij schijnbaar moeiteloos om de clichéklippen heen te zeilen. Het levert altijd origineel werk op, dat soms tegen het cabareteske aanschuurt.’

Meest opmerkelijke verhaal van hem op de website van VICE Sports vindt Doodeman zijn reportage over de Spaanse voetbalclub Real Murcia. Hij kocht voor 45 euro aandelen in de noodlijdende club en beschreef vanuit die rol de ontwikkelingen bij Real Murcia.

De SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar is een aanmoedigingsprijs voor jongere journalisten en fotografen. De jury werd gevormd door Theo Dersjant (docent journalistiek Fontys Hogeschool Tilburg), Martijn Hendriks (plaatsvervangend chef Nieuwsdienst NOS Sport) en Diana Kuip (sportcolumnist & journalist voor diverse media).

Henk Mees