Nieuws

Poulidor – waar anders spreek je over wielerjournalistiek?

In de grensplaats Kapellen hebben vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische media afgelopen week overleg gevoerd over praktische kwesties rondom de wielerverslaggeving.

En niet toevallig gebeurde dat in restaurant Poulidor, vernoemd naar het Franse wielericoon, wiens kleinzoon in de omgeving van Kapellen resideert. Prachtige zwart-witbeelden uit vervlogen tijden sieren de muren. En op de kaart een aanrader: Pasta Poupou, spaghetti met tomatensaus en gehaktballen.

Samen met David Naert (Sportpress.be, de Belgische zusterorganisatie van NSP), Guy Vermeiren (perschef bij vele wielerkoersen in België en ook enkele in Nederland) en enkele betrokken wielerfotografen bespraken we actuele zaken rondom de koersverslaggeving.

Dat is aan de vooravond van een nieuw wielerseizoen geen luxe, want met name de veiligheid achter de finishlijn, de enorme toestroom van fotografen en de toenemende rol van mediateams van wielerploegen vormen voldoende voer voor discussie.

Overleg in Kapellen, vanaf links David Naert, Gerard den Elt en Guy Vermeiren.

Vermeiren drong niet zonder reden aan op beperking van het aantal (wieler)fotografen en -journalisten, aangezien zijn perszaal tijdens de Ronde van Vlaanderen met 420 collega’s uit heel Europa nagenoeg uitpuilt.

Zijn wens: kijk kritisch naar de NSP-kaarthouders onder het wielerjournaille, laat minder fotografen met de motor toe en beperk het aantal fotografen in het eerste en tweede gelid.

De NSP kijkt nu in hoeverre we aan die wensen tegemoet kunnen komen. Nog deze maand zetten we het overleg voort, in het bijzijn van Raymond Kerckhoffs, president van de AIJC, de Association Internationale des Journalistes du Cyclisme, die sinds 1976 ijvert voor de werkomstandigheden van journalisten en fotografen in de wielersport.

Wordt vervolgd dus.

GERARD DEN ELT